Videofilmer från hoppträningen

Här kommer lite filmer, dels från när vi hoppar "rakt fast snett" i båda varven, samt från banan!




Hoppning på Brantshammar

Vi åkte då till Annette idag, och det var lite korta svängar från långsidan som gällde, samt "hoppa rakt fast snett", enklast att visa på skissen som kommer här:


Vi började hoppa fram på hinder 2 baklänges, ner längs långsidan och sedan nr 1 åt rätt håll. därefter hoppade vi hinder 1-2 i rätt riktningt. Sedan kommer jag inte ihåg rikigt, men tror vi red 1-2-3-4 samt långsidan "baklänges" så 7b var ett räcke,  i den ordningen.
Sedan kom det svåra - att hoppa i riktningen som den röda pilen! Dvs, rakt fast snett. Och det gällde att ligga rakt på linjen för annars blir det för trångt för hästarna (märkte jag... han stannade en gång...). Men P klarade det bra! Svårare i höger varv där han är mer mjuk, men lättare att hålla linjen i vä varv, fick parera lite men itne mkt. Dock blev det väldigt trötta av det här!! Det var ett språng mellan hindrena förövrigt... Nyttigt som fasen, men det kändes att de tog på hästarna, framför allt när vi red banan sen. P var iofs klockren och inte i ett hinder (lite vingligt och han blev lite lång på långsidan) men man kände att det saknades lite "stuns" i sprången. Å andra sidan var han lydig och fin, och jag fokuserade mkt på att hålla galoppen och inte hamna i "bakläge" vilket lätt händer när han bilr lite trött.

Imorgon ska han nog få en välförtjänt vila, det syndes att det var lite jobbigt idag - han skrapade inte ens i lastbilen på vägen hem ;)

Och icke att förglömma, GRATTIS PAPPA PÅ FÖDELSEDAGEN!!!!!!

Dagens ridning

Började med att åka med P till ridhuset för lite trimm inför imorgon. Tränade på att hålla samma takt, men ändra steglängden/farten i trav och galopp - sjukt svårt men tycke jag fick till det hyffsat i traven. Tänkte varannan bokstav-tänket under traven, längre steg mellan 2 bokstäver och kortare mellan två samt innanför spåret. Red även övningen som vi hade som framridning för Annica förra onsdagen. Dvs, tänk ett fyrkansspår mellan kvartslinjerna och trava på "långsidorna" samt flytta för skänkel i hörnen (varierade med framdelsvädningstänk och bakdelsvädningstänk), i börja i skritt och i slutet i trav. Gjorde lite samma tänk i galopp, fast som ett varv på ett litet fyrkansspår (gjorden om volten till ett fyrkantsspår mellan kvartslinjerna) och sedan långsidan ner i lite fräschare galopp, och sedan in på "fyrkantsspåret" på volten i nästa hörn.

Gjorde lite bytesserier oxå, inte så mkt men kollade lite. Hade även ett block på ca 80 cm på medellinjen som jag snurrade över, dels på en ca 10 m volt i samma varv, men även som på en 8a i slutet som funkade fint.

Det jag gillade med dagens ridning var att jag kunde variera formen mkt på honom, från hög och kort till låg och lång. Det jga inte gillade var att han satt lite fast i höger sidan, så jag fick i varje steg fokusera på att släppa högertygel, eller inte släppa - men hålla fram handen så att han tog stödet längre fram på tygeln (Anna tips!). Det var nog inte riktigt efter snurrarna över blocket som han lossnade rejält, så det satt nog i lite bak från tömkörningen igår.  Red på vanligt rakt bett.

Red även på G idag, det var inte igår så att säga. Prövade att rida på Ps nova-bett (har varit skeptisk mot gummibett på henne, då hon fått allergiska reaktioner på bla happy mouth betten - någon annan som har samma erfarenhet?!- men detta funkade riktigt bra! inga skav heller, vilket hon lätt får :)
Men hon tog stödet bra, och man kunde reglera bra oxå! ska ta det lite då och då tror jag. Hon går ju bra på raka bett, men man behöver byta en del - och novabettet är ju så mjukt så det kanske verkar lite som ett ledat oxå?.

Imorgon är det hoppning för Annette med P. Pondus kommer ha en hopppaus ett tag, iaf under april (och from imorgon) pga att han inte kännts/sett bra ut senaste onsdagarna. Han pallar nog inte dressyr tis och hoppning ons helt enkelt just nu. Vet inte om han har en "vårdepresion", men tror mer att det är en kombo av päls och pollen han är mkt känslig för det). Så nu har jag lediga onsdagskvällar, på gott och ont.

Vill även säga GRATTIS MAMMA PÅ FÖDELSEDAGEN!!!!!

Styrketräning

Körde en sväng på gymmet imorse, lite "lätt" eftersom jag inte bestämmt mig om jag börjar bli förkyld eller inte..

värmde upp på crosstrainerna, 2 km ca 10 min.

Sedan gjorde jag mina grundövningar, som de hädan efter kommer refereras till. Noteringar kommer att göras där om jag ändrar vikt eller dyl:

- knäböj på balansplatta, 3x10 med 17,5 kg
- benböj med skivstång, 3x10 med 20 kg + stång
- sneda magmuskler, 3x12 med 10 kg i handen (ligger på ryggställningen på sidan)
- raka situps på pilatesboll, 100 st (om ingen annan magträning görs, så 200 st)
- rygglyft, 3x12 med 5 kg vikt. har inte gjort dessa på ett tag pga min onda rygg, men tänkte börja köra de igen. Alt: ryggen i maskinen
Mina grundövningar är alltså - mage, rygg och ben. Brukar göra mage och rygg i slutet för att inte vara för trött i de musklera när jag gör andra övningar. 


De andra övningarna jag gör kommer kallas för "extra övningar". Det är viktigt att ibland ändra mönster eftersom kroppen lätt "vänjer sig" vid en övning. Idag blev det följande extra övningar:
 - bröstpress, 3x12 med 21,5 kg
 - sittande rodd, 3x12 med 31 kg
 - sneda magmuskler sittandes enbart på rumpan (benen ovanför golvet, tänk fällkniv!) på golvet och sedan lyfta en 4 kg medicinboll från sida till sida. gjorde 20x5.
 - axlar med skivstång.  Tänk att du håller skivstången i navelhöjd. Dra upp den till hakan, och lyft/pressa sedan upp ovanför huvudet. lyft ner till hakan, och sedan ner till navelhöjd. Gör i små "etapper". gjorde denna övning 3x12 med 10 kg stång.


Dags att stirra in i datorn igen då...

dsc00117 (MMS)

Dags att stirra in i datorn igen då...


Chokladmousse!

dsc00116 (MMS)

Chokladmousse!


Kvällens förrätt!

dsc00115 (MMS)

Kvällens förrätt!


Tömkörning igen :)

Fast denna gång av min egen häst, P fick sin motion i lina idag och jag min i o m att springa efter! Han var rysligt pigger den gule ;)

Tränade lite som vanligt där, avbrott trav-skritt-trav med snabba bakben mellan, och kort kort tömkörningstrav med nästan tramptänk. Och en gång tyckte jag mig se den långsamma trava liksom "lyftas upp" och det blev ett schwung-gung ett par steg - tamdadam --> passage!!!!!! Inte alls som man ser på TV, men så där pass har jag inte fått honom själv (och kanske inte kommer få igen, det kan ju ha varit tur för jag har ingen aning om hur ajg gjorde!)
När vi skulle galoppa sen slog piggheten till och hans kapacitet i de högre ridkonsternas övning kom fram (karatespark och sidan, skutt med skruv samt caprioler), hehe.

När jag tömkör P i trav har jag tömmarna spända genom de översta rignarna och direkt till bettet, dels för att kunna byta varv utan aatt ändra tömmarna, sedan så krullar han inte in nacken så mkt. Det ända är att han blir livrädd när lädertömmarna slår ihop ibland  och flyr från "snärten", men det blir bättre. I galoppen så har jag "ledande" på innertömmen, dvs genom bettringen och sedan fast i mittenspännet på gjorden - detta för att ta bort risken att tömmarna slår ihop i galoppen.

Imorgon kan det bli lite ridhus för honom skulle jag tro, ska upp till skolan på fm, och se om jag orkar gymma efter det - har kännt mig lite däst och halvförkyld sen förra veckan så vi får se...

Världscuphoppning!

Fy Faan!!! Roffe och Casall är ju så jädrans bra! Nu håller vi tummarna för att de kommer med i finalen!

Men dagens kämpa går ändå till Svante Johannsson och Caramell KS!!!!!!!!!!!!! Första världscupomhoppningen, efter en grund där martingalen lossnar efter 2a hindret - att behålla fokus tyder på RUTIN, RUTIN, RUTIN!!! Och stort grattis till 7e platsen och finalplatsen!! Återigen - GRATTIS! :D

Dagens shopping ;)

Målet var att hitta en ny vardagshjälm. Det målet lyckades och uppfylldes lite till, hehe

Har två Eurolite hjälmar hemma, en grå och en svart varav den grå jag har haft lääääääänge (typ 10 år) och ramlat av x antal gånger i den så kände att det var dags att byta ut den som vardagshjälm mot en annan. Dessutom har den töjt sig otroligt mkt så antigen en rejäl hårknut eller pannband måste var under för att den inte ska glida ner. Den svarta är fortfarande OK, men börjar bli lite den med. Inte lika använd heller, så den har inte töjt sig mer. Ska ha den till träningar hade jag tänkt, och den andra när jag rider ut mkt.

Den hjälm jag köpte var en Lamicell Transformer i färgen Svart - svart (vill inte ha massa konstiga färger och spaceade saker på hjälmen), med tanken på att man kan rida i regn (ingen sammet som torkar långsamt) och lätt på sommaren (eftersom jag svettas mkt i huvudet).

Dessutom är den faktiskt skön;) Är inte van vid "cykelhjälmsmodet" men föll för trycket. 998:- gick den på, så det var inte så farligt för en hjälm ändå...

Sedan inhandlades även en fleecetröja från Eurostar samt en technichal-tröja med luva från Anky, tanken att de ska användas lite i Frankrike senare i vår.

Från Eurostar, 698:-, 20%rabatt. Från Anky, 898:-, 40% rabatt.

Prövade även Veredues-bootsen idag på P och de satt mkt bra! Äver fast remen under kronranden gled upp på ena frambenet, så satt skydden kvar runt ballarna - tummen upp! Och det är inget fladdrigt som sker runt hovarna, I like! Ska hoppa med dom på ons, så fortsättning följer där :)

BTW - allt från Sthlm Ridsport!

Tömkörning och planering!

Igår blidde det ingen update, led av post-TGIF syndrom. Men efter en eftermiddagslur och lite choklad samt cola så åkte jag ut till stallet och red ut på P tillsammans med mor, red i skogen med lite trav, inget allvarligt.

Idag så red vi ut på Venngarn och red på vägen bredvid golfbanan, lite trav tillsammans med mor, sen tog red vi åt varist håll på vägen - Mor ville inte galoppera med mig (av förklarliga skäl, G gick knappt att stoppa, hehe) och jag tänkte ta lite lätt kondisträning på P - så vi körde:
2 vändor galopp (3 min), 2 min vila, 2 vändor galopp (3 min), 2 min vila sedan travade vi av :) Han var rysligt pigger den gule ponken!

Efter det åkte vi till sthlm ridsport (skriver om det sen), sedan till LL där jag tömkörde Trulle och sedan gjorde en tävlingsplanering för Trulle, mig och Lotta för våren :) Triumf for the win! (förutom de tävlingar på P deltar;) )

Trulle kändes fin, mkt stadigare i den korta tömkörningstraven än sista, och klockren höger öppna.  svårar i vä varv, ska nog ha ngn som går vid hans bogar då för att få honom att stanna kvar på spåret lite mer. Men annars var det framsteg! Han kunde trava mkt längre sträckor i kort trav utan att bryta av (man får inte stressa på honom där utan låta honom ta hans tid som hans bakben behöver trotts att de ska bara rappa!) och vi tömkörde lite på en 8-volt i slutet vilket gick mkt bra :)

Lotta och jag gjorde även en tävlingsplanerin för mig och Trulle samt Lotta och Trulle (P kommer in med på ett hörn) och den ser ut så här:

Trulle
Djursholm 4/4 - jag rider
Hufvudsta 8/5 - jag rider
Täby 23/5 - Lotta rider
Söderby 5/6 - Lotta rider
Märsta 12-13/6 - jag rider
Vallentuna 2-4/7 - jag och Lotta rider
Ev Avesta - jag och lotta rider

Pommac
Märsta 15-16/5 - 110
Lurbo 6/6 - 110
Märsta 12-13/6 - 110
(Roslagen 30/6 - vet ej klasser)
Vallentuna 2-4/7 - vet ej klasser
Avesta - vet ej klasser

Det kan hände att jag med P ändrar lite i juni, för min träninsskulle tänkte jag matcha honom med Trulles klasser så mkt som möjligt för att få träna på att inte bara rida till vardags, utan även tävla fler hästar - otrloligt jävla nyttigt! Vore super om Lotta kunde följa med med Trulle till Avesta med, mkt bra första meeting!

 
Min jätte-bebis!






Frukost

Alla vet att det är dagens viktigaste mål, men är det fler som är som jag - har fruktansvärt svårt att äta frukost? Jag tänkte dela med mig lite av mina frukost vanor, kom gärna med era!

För det första MÅSTE jag ha kaffe på morgonen. Men sen kan det variera lite, men en i princip baseras allt på filmjölk (A-fil) eftersom jag inte tycker om bröd så mycket. Sedan gillar jag inte för mkt sött på morgonen heller (och havregrynsgröt är vidrigt)
Detta brukar jag variera mellan

 - Filmjölk (A-fil) med russin, solrosfrön, linfrön samt 2 matskedar grovmalet nyponpulver över
 - Filmjölk (A-fil) med vindruvor och linfrön
 - -----||--------- med skivade äpplen och kanel
 - -----||--------- finax naturella familje müsli och hjortronsylt

På jobbet, när jag jobbar frukost, brukar jag slå på stort med hallon, allbran, kokosflingor, tropisk mix, linfrön - ja allt möjligt ;) Kanske en knäckemacka oxå!

Så - vad äter ni till frukost? Dela gärna med er av tips!

Exjobb in progress!

dsc00114 (MMS)

Exjobb in progress!


Onsdagsträning

här kommer då onsdagens övning, det var lite bana på +höjd,men eftersom pondus kändes sådär så red vi inte högre än 80 kanske.  Han är redan ganska framtung den hästen, så ibland får man "lyfta" upp honom, men han brukar komma upp ju mer man hoppar och han kommer igång. I onsdags blev det aldrig så. Visst var han framåt, men jag fick lyfta upp honom hela tiden och det kändes som om jag fick köra in sporrarna i magen rejält för att han skulle hoppa upp och inte framåt genom hindret. Dessutom trampade han om hela tiden, det brukar han aldrig göra med mig - då vet han att han kan kliva av lite större. Men vi ska pröva att byta bett, och funkar inte det är det hans bakkärra som spökar. Han har tunnat ut väldigt vid ljumskarna över vintern så vi får se...

Här kommer iaf skissen!


Började att hoppa fram på en volt över 5 och 3 i båda varven, sen lite längre anridningar på 3,4,5 och sedan red vi banan i princip. Vi började på en lägre höjd och sedan höjdes det mellan varven.

När vi red fram så red vi på ett litet fyrkantsspår av en volt där hästarna skulle flytta runt innerskänkel i varje hörn utan att tappa linjen på nästa raksträcka, sedan kopplade vi på trav på raksträckorna och tillsist även ilte trav i flyttnignarna. I galoppen så tränade vi på att samla på rakt spår, mitt på varje kort/långsida skulle vi samla galoppen 3,4 steg för att sedan rida på igen. Det här gjrode Pondus hyffsat faktiskt :)


Hade tänkt spinna idag på lunchen, men börjar känna mig lite förkyld (Stel i skulderblad, nacke och lite härlig konstig huvudvärk på det) så vi skippar det idag. Kan ta en promenad på lunchen istället :) P får vila idag.
Har tagit en mobilbild på hur hans veredus-boots sitter, ska se om jag kan skicka in den så ni får se hur det ser ut!


Morgonstund har guld i mund!

Var ute och morgonfodrade kusarna, och sedan tog jag och P oss en klättertur :) Han kändes pigg och glad faktiskt, trots att han har ett "häftigt morgonhumör" som mina kära stallkamrater uttryckte det ;)

Själv tog jag mig en löprunda innan lunchen, en sisådär 4 km kanske, runda slängar så 25 min skulle jag tro!

Ska lägga upp från Annica träningen sen oxå, har varit lite seg med den eftersom Pondus inte kändes så bra :/ Men den kommer, jag lovar!

Nu bär det iväg till jobbet, mitt mål idag - inte göra fel.

Prövar att mobilblogga!

Prövar att mobilblogga!


Taggad och pigg!

Det är vad P var idag!! riktigt fin kändes han och framåt och villig som tusen! Fick faktiskt ta av mig sporrarna efter halva passet ;)

Så här hade Annette byggt upp dagens övning, lite mer ban-betonat vilket var nyttigt det med. Bra med variation då det har varit mkt lydnad och styrka senaste tiden, men i banor är det lite mer "fart och fläkt" vilket vi nästan behöver träna mer på!

Hinder nr 3 var travbommar som vi travade lite över i början, och sedan red vi klockan, med varierat 3 normala eller 4 korta språng. VI hopade fram på långsidan, nr 8-2, på 3 språng, och red sedan en sväng bestående av 6,7,2 samt 4a&4b, 5,8 (baklänges). P taggade till mer och mer som sagt så innan banan tog jag av mig sporrarna! Han surnade till lite när en sväng till 8an baklänges när jag pillade lite mkt med ytterskänkel (fick en snäv sväng fr nr 5) så han ställde sig och bockade ;) Sen åkte de av, hehe. Men banan var super fin (klockan hade tagits bort då), red kanske 100, ngt språng på 110 och han var fin! i och touchade 1an, men inget att bry sig om, jag var lite snabb där...
Det jag måste tänka på när han är så här framme är att fortsätta styra med höfterna, axlarna och blicken - vilket funkar när han är lite lugnare och jag hinner med - men när han tänder till går det lite för fort för att jag ska hinna med ibland, och då blir det lite mkt hand (jag lättar inte tillräckligt mkt, men det är INGEN dragkamp om ni tror det) så han fastnar lite i galoppen och går lite bakom lodplan. Men han är så kvick så han snappar upp hinder överallt (även de som inte ska hoppas). Så jag måste tänka på följande:
 - fortsätta vara lugn i överliv när han är snabb, annars blir det värre
 - lätta i handen och låta honom galoppera (rör höfterna kvinna!) även när han tänder till, annars hamnar vi lätt i back och studsläget
 - ABSOLUT inte bli arg på honom när han är så här "tänd", för då ger han mig fingret direkt ;)

Men han hoppade super! även om han fick långt in på 4 på långsidan in i kombinationen var han äckligt kvick där inne och inte ens i närheten av bommarna! All styrketräning har verkligen gett resultat! Härligt!!

Nu ska jag strax iväg och ha lektion för en av ponnyerna på gården, sedan blir det hoppträning igen med Pondus för Annica!

Ps. Fick en fråga om vars jag gör min skisser - POWER POINT! Lek med tecknen för matematiken, och vips har man bommar, oxer, kryss och räcke! Valfri fyrkant blir en ridbana (glöm inte att göra den "oifylld" bara)!

Gårdagens ridning

Kom hem lite sent efter ridningen med P så jag han inte blogga eftersom jag började jobba kl 15-24. Iaf vi åkte till ridhuset med p eftersom vi skulle hoppa dagen efter (idag) och få honom lite genomarbeted. Det kändes att han inte hade gått på ordentligt underlag på ett tag, men kändes helt okej i sluet. Jobbade mkt sidvärts och flyttade loss och upp honom från bogarna- skänkelvikning rätt och fel ställd (varierade ställning i skänkelvikningen), skänkelvikning upp till medellinjen och sen rakt fram på medellinjen i en öppna (lätta bara på skänkelvikningens innnerhand så kommer hästen rätt ställd till öppnan, fotförflyttningen är redan rätt - Anna övning!), varierar rätt och motställt öppna ngt innanför spåret, en öppna längs långsidan, in i sluta på diagonalen, rakt fram i öppna, sluta på diagonal igen (variera och rid korta sträckor av varje).
Gjorde lite förvänd galopp och sluta tanke där, flyttade honom i skänkelvikning i galoppen där han fick gå lite överböjd nästan så att frambenen fick ta stora kliv (red på en 8a, så böt galopp oxå).
Han var lite i början så att han slängde in rumpan fruktansvärt i byte till vä, men fick igång honom sen så att han böt rakt - måste tänka på att flytta honom mkt till höger innan bytet och lätta i vä handen!
Gjorde även lite fattningar i galopp från bakdelsvändning och sedan sakta av till skritt i bakdelsvändning igen.
körde två diagonaler i ökad trav oxå på slutet och jädrar vad häftigt det blev! Har inte känt honom så pass "lätt" i frambenen på länge, och man kände hur de kom uppåt verkligen! Coolt!
Sedan travade vi ner, där han fick gå lååååångsamt och lååååg :)

Jo, vann ytterliggare en auktion på Tradera häromdagen! Vann ett bett från Pessoa Magic system som liknar de hoppbett P har men det går bara att böja till en viss gräns, sedan blir det "rakt". Det P har nu kommer från Globus
, men han jag rider honom på raka bett till vardags (3-delat när jag tömkör), men han blir lite för "lydig" på det i hoppningen när jag bara har rakt bett, så det ska bli spännande att prova det här! 300:- fick jag betala för det :) Är redigt spänd på Veredus Carbon-gel bootsen oxå!


Idag är det som sagt hoppning mitt på dagen för Annette, sedan ska jag försöka hinna med en löptur, ha lektion kl 1715 och sedan hoppa Pondus kl 20! Busy day oh yes! Imorgon jobbar jag igen (15-23) men ska försöka hinna upp till skolan lite på morgonen :)

Morgonträning

åkte till gymmet på morgonen. Började värma upp med 10 min på crosstrainer (dryga 2 km)

knäböj utan balansplatta (dvs ner och skjuta tillbaka) - 3x10 på varje ben med 17,5 kg
stående rodd - 3x12 med 17,5 kg
bröstmuskler i maskin (press) - 3x12 21,5 kg
bröstmusklar liggandes med ryggen på en pilatesboll - 3x12 med 5 kg hantlar
triceps liggandes med ryggen på en pilatesboll - 3x12 med 5 kg hantel
150 situps på pilatesboll
framsida lår i maskin med båda benen samtidigt - 3x12 med 38 kg
axlar (lateral rise) - 3x12 med 7,5kg

gjorde en ny övning på pilatesbollen oxå. I princip ligger jag med svank/rygg på bollen och har benen - knä i 90 graders vinkel. lyfter ena benet och håller det rakt ut och böjser sedan ner det andra benet så att min rumpa är nästan i golvet, skjuter sedan ifrån med det andra benet tills det är i 90 graders vinkel igen. Blev lite benböj men med mer balanskänsla iom pilatesbollen (ffa för högerbenet, är svagare där så det var mer instabillt än nar jag böjad vä ben). Men nyttigt! Ska göra den mer! Säg till om ni tycker att en skiss behövs, lite svårt att förklara i skrift!

P tömkördes på volten ca 15 min idag. Imorgon blir det ridhus och på ons hoppträning :)

Snöstorm - inte okej!

okej- idag var jag lite snäll. Trotsade vädret och skrittade ut med Trulle 30 min och skrittjobbade på vägen. När man kom in lite i skogen så var det iaf lä. Dock hade mina stövlar pajat innan, så jag fick låna Matildas Tretornstövlar - TACK!!! Annars hade jag ridit i loafers....  Lotta och jag ska även sätta oss ner och göra en Trulleplanering - det är ganska mkt träningar för honom ibland, och Lottas ridning måste prioriteras framför min (tyvärr eftersom jag gillar hästen) men det är ju hennes häst. Ju mer de kommer igång, ju mindre kommer jag rida honom (återigen tyvärr) så i höst blir det nog ingen Roffe-träning för oss :/

P fick vila - det hade nästan blåst igen lite på vägen. Ska se om det  kanske blir ridhus imorgon eller tis? klättra eller ridhus är det iaf som gäller :)

Dock så vann jag en auktion på Tradera tidigare ikväll! Vann ett par Veredus Carbon shield boots för 570 kr! Pris i affären är mellan 1300-1500 beroende på vars man kollar, och dessa var nya samt svarta - perfekt! Hoppas hoppas de passar!! :) Har länge kikat på ett par sådana, eftersom han gärna slår i sko och har läst mycket bra om dem - Någon som har erfarenhet av dem? Dela gärna med er!

    Vad hände med det här vädret?!

Insjö

Vi har fått en ny liten insjö i anslutning till vägen till stallet, den går lägligt mitt över vägen, är ca 30-50 cm djup och ca 8 m lång. Dvs enligt mig, alldeles för liten för en häst att bada i, men enligt P alldeles perfekt för att bada i.
Tanken var en lite mysig skritt till golf-vägen där vi bara skulle trava och galoppa en vända för att röra på honom, vilket det gick jättebra. Men när vi skulle över den lilla insjön/översvämningen av vägen - så tänkte han "hrmmm.... bada?" och började skrapa med framben och krypa ihop ;) Det vara bara att sparka på och få honom framåt, lillplutten! Försökte få honom att förstå att jag inte skulle duscha förs jag kom hem, hehe ;)

Han kändes iaf fin, pigg och fräsch! imorgon ska jag försöka tömköra på banan som äntligen är plogad! Ska jobba 8-15 först, och sedan rida Trulle :)

Massage!

Igår kom Mona ut och skulle massera P. Hon har inte sett honom sen innan han blev skadad, och då hade han en del spänningar i bakdelen, bakknä, samt i fram pga detta, runt bogbladen och uppe i nacken (mest på vä sida eftersom det är den tygeln jag tyckte han "hängde" i och därför då dumt nog höll i och stöttade upp när jag egentligen skulle ha släppt, vilket jag gör nu). Men där hittade hon ingenting igår!! :D Hon tyckte han kändes superfin där han haft gamla spänningar, vilket förmodligen har lossnat dels för att jag inte stöttar upp honom i handen längre och att han har blivit rakare i kroppen! Det enda hon hittade var spänningar i ländryggen, men det var lika på båda sidor vilket iofs var "bra". Men han var ganska så spänd där, men det lossnade fort när hon tog fram "dosan" som ger impulser till musklerna eller vad man ska säga. Den är iaf suverän! Så hon körde lite på den, sen lossnade det och P blev vrålnöjd, stod och tuggade så fint så :)
Man kände kanska tydligt att han var spänd, för när innan när man tog fingrarna längs kotorna så "gick det ner en grop" i ländryggen eftersom musklerna på sidan var så spända. Sedna kändes musklerna som en fiolsträng nästan där oxå. Men efteråt var den här "gropen" helt borta och musklerna mjuka och fina! Mona är bäst! Hon leder ligan tillsammans med Anna och Jörgen (bästa tränare och hovslagare, hehe) :)

Idag ska jag skritta ut på honom hade jag tänkte. Men det var kul att det var så stor skillnad på honom igår, jämfört med sist hon masserade honom, Mona var mkt positivt överraskad! Kul att ens jobb verkar ge resultat oxå, men han har ju känts super hela våren nu!

Nu ska jag iväg och jobba!

Rolf Byström träning 18/3

Här kommer då redogörelsen för torsdagens träning! Det var en ganska tuff träning, framför allt framridningen, som bestod mkt av att de skulle runda sig runt skänklara och komprimera traven på små volter i varje hörn. På en långsidan började vi med sidvärts och bogen in, lade en liten (10m) volt och fortsatten med sidvärts och bakdelen innanför spåren. På andra långsidan låg två bommar ensamma som vi skulle trava över i takt och balans (det var alltså ingen travserie, utan ensamma bommar, typ galoppbommar vilket de även var sen). Volterna i varje hörn var oxå runt 10 m och på den del av kortsidan där vi inte lade volt skulle vi rida på traven lite frammåt, för att sedan låta volten bromsa. Detta gjorde vi alltså i trav, sedan samma sak i galopp.
Trulle har som jag sagt förrut svårt för sidvärts, han faller i sär totalt. Så vi gjorde vårt bästa, men fick såklart mina väl valda ord av Roffe. Men det är bara att skaka av sig och låssas som ingenting, för hästan kan inte mer. Det är bara så. Och jag har pratat med på Anna och Annica om detta, och de säger att varför pressa honom när han bara faller isär? Han fungerar så pass bra i all ridning, så jag brukar försöka "fuska" lite när vi gör sånt här för Roffe. Fel taktik kanske ni tycker, men det är vad som är bäst för hästen.

Iaf, här kommer banskissen!


Vi började hoppa fram på 1a&1b, galoppbom, kryss, 1 språng och kryssoxer ut. hinder nr 2 var bara bommar på marken nu, men byggdes upp till ett räcke och sen en oxer allt eftersom vi kom igång, kryssoxern höjdes oxå (och jäklar vad Trulle hoppade över den!). Det var otroligt viktigt med vägen till nr2, böjen på linjen var kanske 2 språng innan oxern, så man fick rida rakt fram "länge" efter serien, men det gick bra :) Sedan fortsatte vi svängen 3,4,5 där vi red mellan 1a&1b till nr 4. Sedan red vi 5,6,7 där man fick se till att han en bra galopp i svängen till nr 6 (vinkeln var speciell) för att räcka till på 7. Sedan red vi banan i dess helhet, var väl kanske 110, 115 eller ngt sånt. Trulle hoppade super, sköt mig nästan ur sadeln några gånger. Jag måste tänka på mitt överliv nu när hindren börjar bli lite högre, att jag sitter kvar och inte kastar mig framåt - motorcykeltanke, som på en HD brukar jag tänka ;) Annars var han jättefin den lilla welshponnyn som Lotta kallar honom ;)

Plussgrader!

Äntligen börjar det smälta rejält!! Kom igen nu vädret - 5 pluss, sydlig vind samt sol an Im all yours!

Igår åkte vi till ridhuset med P, han kändes fin faktiskt, lite tung i fram men det kan bero på att vi inte ridit ordentligt på länge. Red honom på ett nova-bett som jar provat ett tag och det funkar bra. Han blir lite längre och lägre i formen, vilket är bra ibland. Han "tar tag" i det lite mer så jag känner lite mer när jag måste lätta i handen oxå.
Red inte så konsitkgt, lite förvänd galopp med sluta tanke på långsidorna, lite byten, skänkelvikningar i trav och galopp. Lade upp en travbomsserie på medellinjen, varannan upphöjd för mer gympa. Den i mitten höjde i vi upp lite mer sen. gjorde sedan en liten 3studs av den, för att mjuka upp lite, och där vi höjde upp den i mitten med (den i mitten var kanske 80cm och de andra två 50 cm). Känna lite onödigt att lägga upp en bild om det, men vill ni se så säg till!!

Ska däremot lägga upp från Roffe-träningen igår med Trulle! Idag får P vila, han ska få massage av Mona :)

Hästarna

Tänkte att jag skulle förklara min hästsituation lite, då jag fått några frågor ang hästarna jag rider.

Jag har två egna hästar, varav den ena är lite halvpensionär. Så Mina Hästar Är:

P - Min hoppvalack. Han är f-96 e. Pomme Royal - Marcella - Monaco. Han har jag ridit upp till 135 hoppning och La/MSV dressyr på (vi blev faktiskt KMmästare i dressyr 2008 - 67% i La3!!) P är en herre där Pilot-blodet skiner igenom som solen en sommardag. Han har humör, men på det rätta stället. Helt underbar och älskar uppmärksamhet! En otrolig allround häst med bra hopp, spänst och gångarter!


G - som då är min första stora häst. Hon är född -92 och imp. Danmark. Med henna red jag upp til 125 hoppning på, nu är det mest mor som rider henne, men jag brukar jobba igenom henne lite då och då. Hon är en väldigt speciell dam som "kelar på avstånd" med henne måste man vara väldigt lugn hela tiden, och blir lätt stressad. Hon blev mkt hårt uppfostrad i Danmark, där hon är född, vilket fortfarande skiner igenom. Hon är väldigt lätthanterad, men man måste vara lugn hela tiden och får inte bli arg.


Sedan rider jag några andra hästar oxå, mer eller mindre regelbundet. Andras hästar är:

Pondus
- Pondus är en gammal herre f-91 som jag började hoppa för ca 1½ år sedan eftersom hans ägare inte ville längre, och hoppningen håller honom i form och är bra för hans kropp. Pondus är mkt svårriden. Honom rider man på teknik enbart, han blir lätt framtung och stark, och då funkar inte händer! Teknik som sagt, det är lite svårt att förklara när man intesett det/gjort det, men det tar sin tid att komma underfund med honom. Pondus hoppar jag 1ggr/veckan och rider när hans ägare inte hinner/är bortrest. Har ingen bild på Pondus på den här datorn tyvärr.. Men han är svart med stor bred bläs :)

Triumf - är f-98 och är en liten välriden gummiboll, lite stel i sidorna men det är så han är riden och det går inte att ändra på nu, och ingen ide eftersom det funkar så pass bra. Han är väldigt lik P, fast utan humöret ;) Men honom har jag tävlat 120 på, och jag hoppar honom för Rolf Byström 1ggr varannan vecka, samt ibland rider lite i veckorna när ägaren inte hinner. På Triumf får  jag tävla lite mer oxå.


Emil - är f-96 och står i vårt stall. Han är en stor herre på ca 175, som är välriden, men lite oriden. Han gillar att hoppa men är en stor mes i det stora hela ;) Brukar rida honom när ägaren inte hinner, ganska sporadiskt dock.



Så där - nu vet ni lite mer om de hästar jag rider! Om det är några frågor är det bara att skriva en kommentar så svarar jag :)

Charmknutte

Måste bara bidra med denna otroligt charmiga bild på min förtjusande pålle ;)

 Det här med att "le" på kort är inte hans grej....

Onsdagsträning

Idag började jag rida Trulle, medan Maggan red Pondus i början. Trulle ska gå för Roffe imorgon så vi bara mjukkörde lite, var inte med hela passet, sen tog jag över Pondus när Magga inte ville längre:)
Vi hade lite ban-tema idag med fokus på tempo och rytm i början.

I början var hinder nr 1 och 4 utlagda som travbommar (110 mellan kanske) så vi varierade att rida på en 8a över dom, först med lång anridning från långsidan, och sedan med kort anridning från kortsidan. Hindrena blev till små upphöjda bommar till galoppen så gjorde vi samma sak där, försöka hålla rytmen och sprången på de långa anridningarna, och hålla galoppen i kurvorna på de korta. Trulle var här riktigt duktig, och när han landade i fel galopp så var hans "byten" rikigt bra! Ibland vart det bara 1 eller två travsteg med bak innan hän böt där! Nu byter han iaf fram på hjälp :)
Sedan red vi på långsidan, nr 3 var ett räcke nu, och red först 3-2 och sedan 2-3 på 8 språng eftersom det är så lågt (egentligen ska det vara 7!! Men eftersom hindrena var så låga red jag på 8 språng även när jag red banan på Pondus) sedan red vi hinder nr 8 (nerlagt till räcke) och nr 6 (och räcke) och rullade på det ett tag. Efter fick Trulle vara nöjd, och jag hoppade upp på Pondus. Vi började med att rida linjerna 6-7 och 8-9, där jag först fick in 6 språng på 8-9 eftersom det fortfarande var ett räcke och ingen trippelbarr så det då blev det längre. Men när trippeln var uppe gasade vi på på 5 språng. Hoppade sedan nr 1 någon gång och red sen banan på kanske 90 cm.
Han kändes fin, pigg och glad, inte alls som förra onsdagen. Jag red som sagt på 8 språng 2-3, men 5 språng på linjerna 6-7 och 8-9, men då fick jag gasa på lite samt skära vägen (red inte ut på bågen, utan ganska så rak linje mellan) och då var det inga problem. Så länge man vet hur man ska lösa det så!

De båda kändes fina idag, hoppas Trulle är lika pigg för Roffe imorgon :)

Pigg Pålle!

Var ute och red på P imorse, tänkte att vi skulle skritta ut och klättra lite, det går liksom inte att göra så mkt annat nu än att gå lite i skogen, det är blankis överallt annars....
Så vi kanade iväg upp till skogen och backen, och P var vrålpigg! Hoppade, till min förskräckelse, till hela tiden trots halkan - fick tokrygg när en bil körde bakom honom när vi kommit i på stigen och det knastrade i isen ;) hehe, han höll på att hoppar ur skinnet!
Sedan, när vi väl kom fram till backarna så föll det ner snö från träden. Behöver jag poängtera hur läskigt han tyckte det var?
Vi har en backe som är relativt rak med hyfsat underlag, så jag lät honom galoppera upp där i hopp om att han skulle göra av med lite energi. Men ack så fel jag hade;) det blev snarar tvärtom, han taggade som tusen varje gång vi kom fram till den, men efter 4 medvetna galopper uppför backen, 1 ofrivillig då P tog tag i bettet och sa"håll i dej matte, för nu sticker jag", samt en där jag fick gå i serpentinder runt träden upp i backen för att få honom att skritta upp en gång, så gick/taktade vi hemmåt. Så han fick nog jobba idag, men inte märktes det på energin! Imorgon måste jag nog ta mig till ett ridhus innan han löper amok den lille skiten;) lägger detta under kategorin "träning Åsa" eftersom jag fick träna på att hålla mig kvar på hästen ;)

Missade spinningen idag, men kompenserade med att lufta löparskorna ute för första gången i år! 4 km i vårsolen blidde det, 25 minuter sisådär.

Ska iväg och hoppa Trulle och Pondus ikväll, hoppas ryggen inte säger ifrån, eller knäet med för den delen.. anar en liten smärta i vä knä tyvärr... Men men, det finns de som har det värre!

Nu - återgå till en underbar artikel om gotlands grundvattensituation från 1965! Yey. Det är kul att exjobba när solen skiner. Inte. Varför gör jag inte detta på hösten när vädret suger?!

Morgonträning

Åkte till gymmet imorse innan skolan, hade ett styrka pass inplanerat :)

Började att värma upp 10 min på crosstrainern, ca 2 km. Efter det blev det följande:

Axel & bröstpress - 3x12 21,5 kg
sittande rodd - 3x12 26,5 kg
utfall med en fot på balansplatta och den andra på en bänk - 3x10 på varje ben
utfall med en fot på balansplatta och skivstång på axlar - 3x10 på varje ben, 17,5 kg skivstång
situps på pilatesboll - 200 (med paus imellan, började spänna höftlederna, så gjorde 100, sedan 2x50 mellan olika övningar)
benböj  - 3x10 med 10 kg+stången
              3x10 med 15 kg+stången
sneda magmuskler på ryggträningsställningen - 3x12 åt vardera håll med 5 kg vikt i den hängande handen
Stretcha :)

Ska försöka skilja lite mer på konditionspassen (spinning, löpning) och styrkepassen och se om det ger bättre resultat, så jag kan fokusera mer på tekniken när jag "gymmar" och inte behöver redan vara trött. Tränade inte konkret ryggen idag heller, den får ett uppehåll till så får vi se om det blir bättre :)

Sten Lindgren träning - söndag

På söndagen då, så hade jag med mig Trulle, det var lite mer hoppbetonat idag så det passade bra. P är fortfarande under uppbyggnadsstadie medans Trulle är mer ordentligt och kontunierligt hoppad.
Dagesn övningar såg ut så här:


Vi började med att trava över travbommarna, kolla böjning, takt och balans. Truller lägger sig gärna lite inåt och går lite mot innerskänkel, men det gick hyffsat. Dock får man rida väldigt långsamt på honom så att han hittar sin egen takt och inte stressa på honom. Efter det så galopperade vi på en volt över galoppbom-hinder-galoppbom. Samma tänk som över travbommarna. Det är lättare att arbeta Trulle i galopp, men då märks det ännu mer att han tränger mot innerskänkel. Man får ha honom väldigt rak i högersvängar och verkligen försöka trycka ut honom, vilket blev lite jobbigt på volten, nästan så man får leda med yttertygeln.
Efter det rullade Sten ut en galoppbom framför hinder nr 3 (fast vi hoppade mot kortsidan) så att det var 9,5 m, dvs två galoppsprång mellan bom och räcket. Trulle klarade detta galant, och räcket höjdes eftersom, tillslut skuttade vi över 130 :) Sedan körde vi samma princip på hinder nr 5 (även nu hoppade vi mot kortsidan) fast då var det 6 m och 1 galoppsprång mellan bom och hinder. Här var jag lite slarvig några gånger och satte in tillräckligt bra galopp samt var lite snabb med över livet när oxer höjdes upp (runt 130 här med till slut), men när jag var kvar i position och hade trycka i galoppen gick det mkt bra :)
Vi hade en lite kontrollcheck på långsidan över blocken, 4 jämna språng mellan (13,5m) och åt båda hållen.
Vi fortsatt sedan med att hoppa de böjda linjerna 1-2, 3,4 varför sig (viktigt nu att komma upp i hopptempo och inte ha kvar "fingaloppen") och la inte ngt annat hinder med (kommer inte ihåg vilket), sedan hoppade vi långsidan. Först med kombinationen som insprång, rulla på på 5 språng till oxern, sedan vända vi på det och då fick vi tänka på hur vi kom in över oxer. Eftersom det i början var så lågt fick vi rida på 6 om vi kom ´kort in över oxern, men sedan fick vi rida på lite frammåt på 5 språng. Vi red även hinder nr 5 till kombinationen, skulle vara 6 språng, Jag fick lite knasväg så jag gasade på på 5 språng, men det var godkänd (tränade lite på att tävla, hehe).
Sedan red vi banan 1-6. Jag och Helena Tunon fick sedan rida hinder 2,3,4 igen, där hinder 3 och 4 höjdes upp lite mer än under banan (banan var kanske 110). Det slutade på att hinder nr 3 var runt 130 och sedan var det 8, faktiskt lite tillbaka, språng fram till oxern som lågt på 140.
Första gången vi hoppade den på 140 fick jag inte tillbaka honom ordentligt, utan kortade för mkt i de sista sprången innan hindret, han hoppade men var i och snuddade frambommen med bak. Kom sedan igen på hinder 3o 4, och tog tillbaka honom snabbare samt var ännu mer ut på bågen och då hoppade han galant över oxern! :D Länge sedan ajg for över ngt så högt med ngt så litet ;)

Sten tyckte Trulle var en fin trevlig häst, blir lätt lite "maskin" över honom eftersom han bibehåller galoppen så lätt i det tempo/längd man satt honom så man får itne glömma bort att "rida". Men trevlig, och välhoppande. Och P tyckte han såg frsäch ut som sagt :D

Sten Lindgren träning - Lördag

okej, nu kommer lördagens träning för Sten Lindgren! Då red jag P, han fick bara gå en dag. Vi gjorde följande övningar:


Vi började med att rida över travbommarna, tex i vä varv, lade en volt till vänster, red på kvartslinjen (jag varierade att öka där eller rida ngn önvning typ öppna), vänster volt och över bommarna, vänster volt efter bommarna och sedan kvartslinjen - man red som i ett sevärdeshet mönster! Sedan gjorde vi samma sak i galopp, men då var bommarna ihoprullade så det blev som ett förhöjt galoppsprång.

Sedan red vi över galoppblocken, där vi började att rida på jämna 5 språng, efter det jämna 6 språng, sedan 6 mellan första paret och 5 mellan de sista två blocken. Sist red vi på 5 språng först och 6 språng ut - P gjorde detta galant!!!!
Efter det började vi på långsidan med räcken, två språng mellan. Jag har svårt för det, eftersom jag verkligen måste fokusera hela hela tiden på att komma ner snabbt i sadeln, så den är för mig en mental svår övning eftersom man måste vara mkt snabb och inte kan låta hästen rinna på mellan hindrena. Men P gjorde det bra jämt, men extra bra när jag verkligen fokuserade! Men jag blir snabbare ju mer vi hoppar :) Vi gjorden den lite lågt först och höjde upp sen till 110 kanske. Sedan varierade vi med att rida in på oxern eller räcket och sedan en böjd linje med 3 språng in på de då sista tre räckena i den serien. Här fick jag vara noga med svängen till oxern så att han inte föll innåt (mitt/vårt problem, faller ngt ngt innåt mot vä skänkel), men när jag red ut honom i svängen och ganska rak i den så gick det bra! och han hoppade riktigt rakt i serien efteråt, knappt ngt skruv alls om man jämför med förrut!!
Det man får tänka på är att räcke serien är otroligt mjöksyrebildande! Och att blocken på långsidan är mkt bra för lydnad och för att man ska "veta" hur galoppen ska vara när man rider på ett visst avstånd med ett visst antal språng! Man måste ha rätt galopp innan blocken och sedan hålla samma rytm, men ändra steglängden efter behov!

P kändes super fräsch och inte alls trött! Lite oengagerad i början men kom igång över galoppblocken! Sten tyckte oxå han såg fräsch ut :D
P vilades i söndags och reds ut i skogen idag. På lördagen så var jag ute och skrittade Pondus och Trulle på fm, samt var ute och klättrade Emil innan vi åkte iväg med P till träningen.

Utvärdering av utrustning!

Minns ni att jag köpte karledsskydd till P eftersom han fick skav av bootsen? De kommer iaf från Lamicell och har fungerat bra. Jag har köpt ett par till i reserv. Enda nackdelen är att de är lite otympliga under proffesional choice bootsen, och har man boots med "plupp som hindrar de att snurra runt" är dessa karledsskydd inge bra eftersom "pluppen" förlorar funktion. Innertyget har släppt på ena, men förmodligen pga för mkt väta. Har lite bättre bilder på de här:
 Men de funkar mot skaven! Jag ger dessa 3 och 3/4 hästskor av 5 möjliga. Pris: 79:-/par på Sthlm Ridsport.

Köpte även nya benskydd från Jacson till P, senskydd och kotskydd i Armara material - extra stötdämpande och mkt slagtåligt. Ett STORT pluss till att de är superlätta! Väger ingenting. Sedan sitter de väldigt bra på honom. Litet minus till att senskydden kan ses ngt små ut, men de går inte lika långt fram runt frambenet, så det är en illusion. Det täcker senan och kotan (där de går runt väldigt bra). Har ingen bild på när P har dom på sig (ska försöka komma ihåg att ta det), men så här ser de ut hemma (efter en hoppträning dock, så ignorera sanden tack)
 Jag ger dessa, so far, 4,5 hästskor av 5 möjliga! Pris: 269:-/par för fram och 199:-/par för bak. Jag har färgen svart/svart, men de finns även i svart/grå och svart/orange då det som inte är "skydddelen" eller spännen är i den andra färgen. Dessa köptes från TaHorseware.

Hittade en säkerhetsgrimma till P i vintras som han har haft sen dess. Denna är från FieldSafe och går på runt 250 kr tror jag. Finns bara i grönt tyvärr, men strl är relativt justerbar. Man får med två olika "tryck"bitar, en för 30-40 kg och en för 70-80 kg (den använder jag). Hittills har han inte fått skav (annars är han känslig), vilket är bra. Jag ger den 3 hästskor av 5 möjliga, fulheten drar ner lite men priset upp. Annars är dessa typer av grimmor ganska dyra. Hittade min på Ryttarstugan.



Har även köpt ett regntäcke från Hansbo, ingen fodring, bara ett vanligt nättäcke (från Filippas ridsport) och boots i naturgummi från Treadstone från samma webbutik. Täcket låg vid provning bra på P, men återkommer när de och bootsen är mer testade!
Så här låg det på iaf:
 



Sten Lindgren träning hela helgen!

hejsan!!
har haft en underbar tränignshelg med hästar som skött sig utmärkt!!! ska skriva inlägg lite senare idag och självklart lägga upp bilder på den övningar som vi har gjort!!

har bilvit dåligt med bloggande i helgen, dels pga träningar och extra hästar att rida, men min pojkvän har kommit ner från Umeå i helgen för en domarkurs, så vi har passat på att umågs lite :)

Tänkte även skriva ett inlägg om de hästar jag rider, alla är inte mina ;) Men jag är otroligt lyckligt lottad som har får rida fler hästar än mina egna, vilket ger en otrolig erfarnehet och jag känner hur det har utvecklat mig under vintern!

Vi hörs senare idag!

Världens bästa hovslagare!!!

Igår då, hade tänkte åka till ridhuset med P. Precis när vi skulle lasta såg jag att han hade tappat högerbak sko. Så det vara bara att ringa hovslagaren. Men, seriöst, jag måste ha världens bästa hovslagare!!!! Vi åker till honom och skor, eftersom han har sin smedja hemma, vilket innebär att man ofta får ent id relativt snart. I detta fall var snart i form av "Kan ni vara här om 40 min?" JAAAAAAAAAAAA det är klart vi kan - hästen var i princip redan lastad och det tar ungefär 40 min att åka - så det var bara att styra kosan dit och slå på en ny sko!!! Underbara Jörgen!!!!! Så det blidde en lite skritt och trav tur upp till Viby istället för ridhuset. Gjorde lite start och stop övningar samt framdelsvändningar på vägen dit för att få in lite mer jobb.

Åkte sedan till LL (Lilla Lunby) och skrittade ut på Pondus.

Idag så åkte jag till LL på morgonen, red först ut på Trulle, lite skritt och trav upp mot ön bara, inget märkvärdigt eftersom det nog blir lite hårdare imorgon. Sedan körde jag samma vända på Pondus med. Är nu hemma för en lunchpaus innan jag ska svida om och rida ut på Emil en kortis (tror vi går och klättrar lite) innan det är dags att åka till Brantshammar med P och hoppa för Sten Lindgren! :)

Onsdagens hoppövning

Här kommer onsdagens hoppövning i bild och mer klartext!: 


Framridning: Vi började att rida små små serpentiner runt studesen samt galoppserien på vä långsida i trav och trava travbommarna på volten där vi red som en 8a. I galopp red vi över blocken på volten med travbommar, samt små små volter runt blocken som bildar klockan.
Hoppövningarna:
den första var på volten innehållandes travbommar, där vi skulle trava dessa - fatta galopp och galoppera över blocket - sakta av till trav och ta travbommarna osv osv i båda varven. Gick ganska så bra med Trulle tillslut, han lägger sig gärna inåt och skjuter ut hö bog vilket var ett stort problem i vä varv samt att han gärna lägger sin in till höger. Men det funkade.
Sedan gick vi över till min absolute hatövning - Klockan!! Man rider alltså över block som en klocka (12, 3,6 9 står blocken på) och diametern från sinsida block var 10 m men den bör vara 12. Vi varierade att rida på jämna 4 språng runt, jämna 3 språng och sedan vart annat 3 och 4 mellan blocken - vilket gick mkt bättre än jag hade trott med Trulle! Han var klockren på det här, blev ngt rak men inget fara, det vara bara att ändra vägen när man red på 3 eller 4 och hålla samma galopp!
Studen behöver väl ingen närmare presentation om hur man gör. Vi galopperade in i bägger varven, vart annat kryss och planka. Hade 3.20 mellan studsen.
Galoppserien bestod av galoppbom/hinder/galopbom/hinder/galoppbom/hinder/galoppbom med 3.20 innan första och efter sista hindret samt 6,40 mellan räckena (dvs 3,20  hela vägen). En mkt bra rytmövning där man absolut inte kan ligga i undertempo in (gjorde en liknande med P för Annica sista vi var där), inte heller några större problem för Trulle. Gjorde som sagt de två sista övningar en gång var bara med tanke på helgens träning.
Och med Pondus red jag bara fram lite eftersom han inte kändes helt fräsch (inte oren, men inte okej),och det är dumt att slita på en sån gammal herre när man vet hur glad han brukar vara - då är det bättre att låta honom vara än att pressa honom!

Ser med spänning fram emot Sten-helgen!

God... morgon?

Har nästan precis kommit hem från jobbet, hej 10 timmars arbete! :) Fast det var skönt, blev redigt trött på slutet dock när det inte var så mkt att göra, men det var en rolig middag där allt flöt på bra trots allad e olika tiderna som gästerna åt på så var det inte problem :)

Red ut på P och klättrade imorse, han kändes betydligt piggare än i går. Ska se om man kan ta sig till ridhuset imorgon, annars får jag hitta på ngt ute. Eftersom jag jobbade i dag (började kl 14) så har Trulle (Triumf) och Ponuds vilat. Ska skritta ut på Pondus imorgon och se om han känns bättre än i onsdags. Trulle får en promenad imorgon för hand med lottas kompis. Ska rida ut lite lugnt på honom på lördagen, lite små trim sådär bara. Pondus blir nog tömkörd på lördagen om jag hinner. Rider P kl 15.30 för Sten Lindgren på lördagen, och Trulle kl 10.30 på söndagen. Ska bli kul!!

Nu ska jag lista ut varför jag inte kan öppna filen med kommentarer från min handledare ang min disposition som jag skickade in häromdagen.... Skulle behövra jobba på den/med den imorgon och då är det ju bra om jag ser vad han har kommenterat på ;) Men i det stora hela verkade som om han tyckte den såg okej ut. Verkar ju positivt iaf :)

Dagens negativa: Har ont i ryggslutet. När jag böjer fram ryggen och "kutar" med den ilar/smärtar det  längs ryggraden i hela ländryggen och ner i svanskotan. Dumt.
Dagens positiva: Jobbet gick bra och P kändes pigg, och icke att förglömma - ERIK KOMMER HEM!!! :D
Dagens att tänka på: Stretcha ryggen och ringa naprapaten imorgon.

G'natt på er!


Onsdagens ridning

Började med P i brantshammars ridhus. Han kändes lite "tung", så ajg fokuserade mkt på att vara lätt i handen, och få honom att ta stödet längre fram. travade lite travbommar som far lagt ut, varierade med galopp längs den andra långsidan. Sedan red ajg lite förvänd galopp och tänkte slutatanke (åt galoppsidan) för att få honom mer bogfri, och det gick väl ganska så bra måste jag säga. Efter en pust paus började jag rikda skänkelvikningar med varierad fel och rätt ställd mellan kvartslinjerna, ganska så lång linje. Sedan fattade jag galopp på "kortsidorna", travavbrott och skänkelvikning igen. Efter ett tag så hade jag galopp även under skänkelvikningen, så han verkligen fick tvära med bogar och bakben, byte, och sedan samma sak i andra galoppen. Detta tog nog mkt på honom, kändes lite mör sen men han blev mkt friare från handen, inte lika "tung" som  i början, samt mer uppåt framåt i galoppen.
Avslutade med lite låg travhoppning samt ngra svängar över ett litet räcke bara :)

Hoppningen med Triumf gick bra, han (liksom Pondus där jag avslutade efter lite framridning, han kändes inte bra. inte oren, men inte glad och frammåt) hade nog träningsvärk. Men de lossade eftersom. red inte hela passet iom sten lindgren träning i helgen, men när vi gjorde klockan och serierna lite kändes det som gamla vanliga trulle igen :) skriver mer om de två imorgon, nu är det läggdags!

Men en enkel tulipan...

... På bemärkelseda'n, jag har den äran jag har den äran att gratulera - MIG!!!!

Yes, idag har jag bara 7 år kvar tills den första livskrisen. Härligt! Ska fira med lite tårta och paj mitt på dagen då moster kommer, sedan blir det ridning och träning under em/kväll. Sitter för tillfället och snaskar på min nya drog - torkade äppelringar, mumma!

Har uppenbarligen blivit för gammal för frulle på sängen (gör iofs inget, spiller bara), men fick lite presenter i form av kosing av föräldrar och farmor& farfar, mkt uppskattat! Sedan såg jag att bilden som jag skickat in på Pommac och Tessie till SBMTs husdjurstävling kom 2a!!!!!!!!!! det var totalt oväntat! min lilla skitmobilkamer mot alla fina foton! Tyvärr kommer jag inte ihåg vad andra priset var. 1a pris var en målning av vinnarfotot, och ärligt talat är jag nästan glad att jag inte vann, hade inte varit helt hett med det kortet på väggen (däremot har jag andra som jag gärna skulle vilja ha målade!)

Nä, åter till ex-jobbet. Det går trögt nu...

Sysselsättningsproblem...

... har jag inte! Började dagen med att rida P, kondis träning längs vägen, 4 vändor galopp, 1 skritt, 4 galopp 1 skritt (+ uppvärmning och avjogning såklart), vägen är väl kanske 200 m lång, så 4 vändor är ganska så bra. vågar inte rida så mkt mer med tanke på underlaget där heller... Red på den raka jaktstången
Red sen G samma runda, hon var galen! Fick galoppa mkt mer med henne för att hon skulle slappna av, det spända lilla kräket ;) Men hon har ju inte blivit riden så mkt senaste tiden... Hade det raka pessoat och thidemantygel, men fick flytta ner tygeln till sista ringen efter ett tag, hon var obarmhärtigt stark!! thidemantygeln sitter däremot genom den "normala" ringen.

Sedan vart det hem för en kortis lunch innan kosan styrdes mot Lilla Lundby, där dressyrträning för Anna vankades på Pondus och Triumf.
 Red Pondus först, där tränade vi mkt på att få igång bakbenen och framför allt det högre. Man pratar ju ofta om att att hästen reagerar diagonalt, dvs sitter den "fast" i höger tygel är det ofta vänsterbak som är lite "slappt". På Pondus är det tvärtom. han sitter inte fast i höger, men har ett högre tryck där, däremot är hans högra bak långsamt, vilket han visar genom att vrålsläppa vä tygel och inte alls ta bettet där. helt tvärtemot vad jag logiskt sätt skulle tycka. men vi löste det lite genom att tänka honom rak och trycka ut vä bog på en volt utan att rumpan åkte ut till höger.
sedan gjorde vi även lite byten. när man byter till höger på honom måste man ha blicken klar framför sig (annars kastar han sig in i travbyte) och sedan ha rumpan till höger, lätt i höger hand men kvar på vänster sida (i tygel och sits) för att sedan ge byteshjälpen. Hans hals och nos måste vara rak hela tiden, minsta lilla till höger och han slängbyter.

På triumf red vi mkt volter, snabba korta svängar i lånsamtrav, lite öppnor, galoppfattningar, svängar och samt lite serpentinbågar längs långsidan med sluta tanke in och flytta honom för innerskänkel ut. Han måste sätas på vä bak, vilket gör att högerslutor och flytta för högerskänkel är svårare, men när man flyttar honom för väskänkel ut mot spåret läggs gärna huvudet på sne - lösning? Utåtställd :)
red sen varierat rumpa in och ut med tillhörande utåt och inåt ställning på volt, där det vänstra bakbenet gjorde sig hört när vi skulle ha rumpa ut och utåt ställd i vä varv. Det var jobbigt, men det kom igenom efter ett tag:)

Imorgon har jag bara 7 år kvar till min första livskris. Ska fira det med att åka med P till ridhus, och sedan hoppa Pondus och Triumf på kvällen. Samt lite tårta under dagen med moster och föräldrar :)


Spinning oh lovely spinning!

åh, hann aldrig gå på spinning förra veckan, men idag tog jag mig tid på lunchen, 45 min intensivt var det!! mkt stå upp i 3an och framför allt 2ans position, vilket var lite jobbigt, hehe ;) Tog riktigt mkt på insida lår idag, och jag börjar få in tekniken mer med benen - att inte bara trycka utan även "dra" benen uppåt vilket tar med i baksida samt rumpa. Sjukt bra musik denna gång med, bra takt och tempo!
körde lite rygg (3x12 5 kg) och raka (100 på pilatesboll) samt sneda magmuskler (3x12 med 5 kg på varje sida) innan, samt bröstpress (3x12 21,5 kg). 

P, G och Emil fick vila idag, emil måste få en sko på foten innan han kan ridas - annars blir det bambi på hal is.
Pondus vilade med, men jag longerade och skrittade ut på Triumf en kortis. Lotta hade ramlat av i söndags och dras med en liten hjärnskakning, så nu har jag Triumf på schemat med :) Då hinner vi rida ihop oss lite innan sön - för i helgen är det Sten Lindgren träning igen på Brantshammar!! Woho!

Ska se om jag hinner iväg till ridhuset med P imorgon innan jag far till Lilla lundby. vore skönt.

Pay ´n Jump

pondus var iaf felfri i 80cm "klassen", kändes väl sådär, framridningen blev vääldigt mkt för kort för honom (det fanns inte mer tid avsatt i ridhuset, och han har inga sulor så ute var uteslutet...) Men men, en okej runda. Fick itne fram honom riktigt...

Jag och mor böt hästar när vi skrittade ut, så hon tog P och jag G. Det gick bra, vi red genom viby och sedan skogen hem, lite trav och så, inget märkvärdigt.

Har spenderat resterande kvällen med att baka bröd av all jäst tillsammans med Kristina. en jädra massa blev det!
- 10 Bohuslädnska bondkakor
- 4 råg/dinkel/kli bröd
-12 linfröbullar
-14 solrosfrön/pumpakärnor bullar
- 2 nyponbröd

Kristina tog med sig lite av varje hem, men resten är nu i vår frys och väntar på att bli uppätet! Kanske tar med mig ngt ut till Karin imorgon oxå :)

Härliga dag!

Fortsatte efter lunch ut till Pondus och red ut med Matilda en sväng, lite trav och galopp sådär, inget krav-jobb direkt eftersom de båda ska hoppa imorgon - Pay ´n Jump på Lilla Lundby! Ska som sagt hoppa 80 cm med Pondus, lite gulligt :)

Åkte vi Hööks och köpte nya ryktstenar till Karin och Emil, eftersom Emil hittills har använt upp 2 (eller jag har gjort det, inte han) varav den senaste var Karins. Köpte även en egen pullargrimma, min första! Har lånat Saras ett tag till Ps jaktstång, eftersom remoten inte passar och jag inte gillar att ha achengrimma på honom. Men en pullargrimma funkade, så jag köpte en enkel svart från CH på Hööks, 149:- gick den på, lagom måste jag säga :)

Svängde förbi stallet på vägen hem och la på P sina varmare täcken igen inför natten. Ska byta yttertäcket imorgon när jag morgonfodrar.

Nä, nu är det middag! Om jag orkar ikväll ska jag skriva in lite baktips :) Eftersom hästarna inte åt jäst, så har jag en del att baka på nu, hehe (för varför köpa 1 pkt först och prova, när man kan köpa 10 pkt på en gång?!?!). Om inte ikväll så imorgon!


UNDERBARA VÄDER!

Så jäkla underbart väder! Jag älskar det här!

Det blev en morgon tur i stallet idag, tömkörde P på vägen innan han gick ut i hagen och han var mkt pigg och fin. Gjorde det vanliga, övergångar skritt-trav där han ska vara ganska rapp i bakbenen - nästan inte sluta trava med dom i avsaktningen. Sedan gjorde vi lite öppna samt serpentinbågar över vägen, och lite tempoväxlingar, vilket innebär att man får springa med där bakom! Längtar till sommaren då man kan tömköra i löparskorna, det är lite klumpigt att springa i bootsen ;)
Emil red jag ut och galopperade på, lite kondotionsträning. 4 kortavändor i galopp, 2 min skritt, 4 korta vändor igen, sedan travade vi hem (travade fram förstås oxå!). Men han är ju en lite tönt, fjantade sig jäkligt mkt och var aptittig på allt. När han hoppade till för lite snö som ramlade ner skrämde han vettet ur en dam som kom gåendes emot oss (typ 6 m kvar). Stackars kvinna....

Ska snart ut till LL och Pondus, är Pondus vakt lör-lör. Sedan blir det Kunterbacka igen för att byta täcke på P. Släppte ut honom med ett ylletäcke samta bara yttertäcken (och stoppade in halsen under täcket, eftersom den inte går att ta av) eftersom det är så vacker väder! G går reda utan hals, men på hennes yttertäcke går den att ta av. SKa ta med ett halslöst yttertäcke till P, han har fått mjäll av de han har nu och manen måste få lufta nu när det är varmare. Den har redan ramlat av på ngt ställe :/

Dagens ridning

P vilade idag, han var till hovslagaren på fm och eftersom han är lite ömfotad brukar jag ta det lugnt samma skoningsdag samt dagen efter. Emil reda jag ut på tillsammans med mor på G, och vi gick och klättrade lite i backarna. En av backarna är det så mkt snö i så att man kan ta några galoppsprång upp i den, vilket vi gjorde. 2 ggr i skritt och 2 ggr i galopp (typ 5 steg sen är han uppe), men det tog bra.
Kommer ihåg när jag hoppade mkt för Erik Berggren förrut när han var på Strömsholm, han sa att han brukade träna sina hästar i att fatta galopp och explosivt galoppera uppför backar - eftersom han ansåg att de liknar explosiviteten vid ett avsprång vid hinder. Jag tror på detta, och har gjort det en del med mina hästar och det tar rejält på dom. Det behöver bara vara ett bar galoppsprång, men en explosiv kontrollerad fattning är det viktigaste!

Nu ska jag återgå till mina hembakta kanelbullar :)

Utmaning!

Utmaning

Jag har blivit utmandad av Jennifer och Calle

Så här går det till...

-Varje "spelare" börjar med att skriva 6 egendomliga/underliga saker om sig själv.

-Bloggare som blir "tagna" ska skriva 6 saker om sig själva i sin blogg & samtidigt
ange reglerna för spelet. Tillslut väljer bloggaren 6 nya bloggare & gör en lista av deras namn.

-Efter det är gjort skriver han eller hon en kommentar i deras gästbok för att låta dem veta att de
är tagna & att de ska läsa ens egen blogg för mer information.


Här är 6 speciella saker om mig:

1. Jag blir en riktig ragata om jag inte får en kopp kaffe (med en halv skvätt mjölk i) inom 30-40 min efter att jag har gått upp (annars får jag huvudvärkarnas huvudvärk!). Sedan behövs det en på eftermiddagen oxå.
2. Folk kan få borsta, pussa och tränsa mina hästar - men linda benen (alt benskydd) samt sadla måste jag göra själv.
3. Jag är en sucker för Harry Potter böckerna och filmerna.
4. Jag håller på att göra mitt examensarbete inom Hydrogeologi, en Magisterexamen (4-year old Master) och ska vara klar september 2010!
5. Jag har inga syskon (eller räknas hunden?).
6. Jag har ichias i högerbenet, som gärna gör sig påmint i tid och otid.

Jag utmanar:

http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.12944822
http://lolaskager.blogg.se/
http://johannatorudd.blogg.se/
http://intend.blogg.se/index.html
http://johannagrant.blogg.se/index.html
http://envanligponnymamma.blogg.se/index.html

Lycka Till!


AA-kurs Lilla Lundby

Idag hade Anna Edin-Axelson samt Annica Jansson-Sundquist sportlovs kurs på Lilla Lundby, och jag hängde på hopppasset på eftermiddagen med P. Det var gymnastikhoppning som gällde, och följande byggde vi fram:

 I början så var hindrena längs den hö långsidan travbommar, där vi saktade av till skritt mellan och kollade gas och broms genom att se om de kom fram i i trav ordentligt till nästa bomparti. P gjorde detta mkt bra faktiskt! avsaktningar och igångsättningar har vi tränat mkt på, det gav resultat idag! på den andra långsidan galopperade vi och red lätt i galoppen - nyttig balansträning, alternativt red lätt med "stå två, sitt en", och supernyttig balansträning!

Vi red sedan längs den vä långsidan, där det gällde att inte komma in i undertempo, eftersom hästarna då får länga sig så mkt att de tappar rytm och tempo. p gjorde även detta bra, men han blev lite nochalant på slutet över blocken :/ Men som sagt, det gällde att hålla tempo, takt och rytm över dessa block och bommar!
Sedan red vi den högra långsidan med hinder (och kopplade på den vä långsidan), där det då var 3-2-1 eller 1-2-3 i språng! P taggat till när vi red 3-2-1, men han skötte sig bra! Det gäller även här att inte "backa" in, ffa när man rider 3-2-1, eftersom man då måste gasa ut och det blir trångt, som sagt ffa om man rider 3-2-1.
Vi började sedan i serien, normal serie som vi höjde upp lite i slutet till kanske 110, och där hoppade han galant! mkt spänst och bra hoppning! Vi varierade genom att vända vä efter och på blocken, eller hö och på räckesserien. Jag och Linnea gjorde sedan lite abrovinker på oxern och räcket i medellinjesserien, där vi red serien, vände höger efteråt, gick längslångsidan och vände höger snett in över räcket i serien och sedan fortsätta snett över räcket på långsideserien (det nere till höger). Sedan red vi en vä sväng på oxern, vä sväng tillbaka över räcket i serien (model baklänges) och högersväng runt studsarna och över räcket i serien igen. Lite model omhoppning och P kändes super!!!! :D Fin i svängarna, bra rytm och framåt!
Vi har ett litet problem att det lätt blir korta galoppsprång i svängarna, men det trodde Annica var en styrke sak och så länge jag inte är kvar i samma språng mot hinder, dvs back läge, så är det inte nu några större problem. Men värt att notera tills hindrena blir högre.
Men kort sagt - han var så jävla fin!!! :D

Emil fick en behövligt vila idag, G med. Imorgon ska P till hovis, Emil ska nog få gå på tur tillsammas med mor och G :)

Onsdagens ridning del 2 - Pondus

Det var tidshoppning på schemat, så framridningen blev lite självständig i början.

Vid hinder 9 och 6 låg det travbommar, och det vid nr 9 var mkt korta, de vid nr 6 mkt lång, för att vi skulle öva att rida i olika tempon. Samma sak gjordes med galoppbommar sen.
När vi hoppade fram red vi första i vä var och nr 9 - nr 1 (den baklänges då) där vi rullade på på först 9 sen 8 och sist 7 galoppsprång, oxå för att träna tempon. Det var 28 m mellan 1 och 9. Sedan red vi an i hö varv, även dar rullade vi på på först 9,8,7 och sist 6 galoppsprång - där var det fullt ös medvetslös för mig och Pondus eftersom han är lite kortgalopperad ;) Sedan red vi lite svängar, 1-2-3 och ngn mer som jag inte kommer på just nu. Efter det red vi banan, jag hoppade väl kanske 90 cm tror jag, och hamnade på en 2a plats (Annica hade tagit fram klockan), slagen med 2 sekunder av Linnea i gruppen innan. Skit, jag brukar vinna de där på Pondus ;) Men jag hade lite problem på linjen 3-4 (där jag kom in kort på 3 och red på 6 istället) samt 7-8 där det blev 5½, men inga stora problem i övrigt. Han svänger på en 5öring Pondus så det är bara att hålla galoppen och hänga med :) Och han gjorde bra språng hela banan!

Styrkepass - Åsa

Gjorde en kortis på gymmet idag oxå, började med 10 min crosstrainer som uppvärmning.

utfall: (antal rep/set är per ben, dvs 3x10 på hö + 3x10 på vä ben)
utan balansplatta (dvs skjuta upp oxå): 3x10 med 12,5 samt 3x10 med 15 kg
med balansplatta: 3x10 15 kg, 3x10 17,5 kg
med en fot på balansplatta samt andra på en bänk bakom: 3x10 utan vikter

benböj:
3x10 med resp 15 och 17,5 kg (kort stång, varvade mellan utfallen)
3x10 stång + 10 kg
3x10 stång + 15 kg

Sittande rodd - 3x12 26,5 kg
stående rodd - 3x12 17,5 kg
rygglyft - 3x12 5 kg
sneda magmuskler( jag ligger på sidan i stolen/ställningen för rygglyft): 3x12 med 5 kg vikt i den "hängande" handen.
situps på pilatesboll - 100 st
bröstpress - 3x12 21,5 kg

I början så varvade jag utfall, stående rodd och benböj (med kortstång) så det blev lite intensivare cirkelträning.

Avsluta, som alltid, med att stretcha ordentligt!

Onsdagens ridning del 1

Ja, ursäkta uppehållet, har haft sjukt mkt att göra, både på häst och skolfront.
Men i onsdags fick P en skrittdag, testade ett nova-bett som jag fått låna. ska rida lite mer "ordentligt" på det ngn gång innan jag ger det ngt riktigt svar, men lite skritt jobb och det kändes bra. EFtersom P skulle hoppa på torsdagen (idag) så tog vi - tatadaaaaa - EMIL till brantshammer och hoppade lite där! Han var riktigt duktigt!!!!!
För det första är han itne världens mest lättlastade, men med rediga öronproppar (från Globus) och luva på huvudet gick det bra! Både dit och hem ;) Tänkte inte lägga upp ngn skiss på vad vi gjorde med Emil, men vi travade lite bommar, och hoppade lite räcken samt oxrar och några linjer på lite olika avstånd, både raka och böjda. Hoppade kanske 70-80 cm, och första gången vi styrde på verkade som om han inte sett ett hinder förrut och gjorden världens luftlyror över de första sprången så han höll på att skjuta mig ur sadeln - jedrans vad hantog i med ryggen! Vi hoppade lite titt-hinder med, med lite skärmar under, och det var inga problem :)

Men han var lite trött efteråt, stackarn, så där har han inte hoppat på evigheter så idag fick han vila, pysslade lite med honom bara :)

Återkommer efter middagen med inlägg om vad vi gjorde på Annicaträningen igår med Pondus (tidshoppning!) samt idag när jag hoppade P för Annica. Plus att jag ska skriva in mitt styrkepass oxå.

Skottning och dressyrträning

Vi fick börja stalldagen med att skotta sista kurvan mot stallet, eftersom traktorn bara fastnade. Så ca 1 m djup snö på en area av 0,5 x 10 m skottades bort. Men vi kände när vi kom hem att vi måste fortsätta längre ner i kurvan, det var på det berömda håret. Iaf, här kommer dagens ridning:

Dressyrträning med P:
Kändes att det inte blivit "ordentlig" ridning på ett tag, men har var pigg och frammåt vilket kändes underbart!! fortsatte jobba lite med byten - gjorde några seriebyten - vart tredje och fjärde på medellinjen. Jag tycker det är enklare att byta på andra linjen är diagonalen, eftersom det kännas, iaf på P, att han "vet" att det "räcker" att bara byta en gång där för man byter varv. På medellinjen vet han inte vart han ska och han blir mer fokuserad på mina hjälper och byter bättre. Men han är ju så söt, han älskar byten och gör det bra så han taggar till som värsta kaktusen ;) Jobbade på att han skulle byte igenom hela kroppen samt att han skulle bli "lättare" i frambenen och bogarna i galoppen, då gick jag in och gjorde förvänd galopp igen vilket löste det hela. Jag blir bättre och mer fokuserade på min sits, släpper handen och är bara stadig i sitsen så får han ta stödet längre fram och blir då lättare i framdelen. Försökte sedan lugna ner honom lite i galoppen, och få honom långsammare tempo men med samma takt och lägre form. Gick väl sådär, kände att han var uppe i varv men det var nyttigt för honom och gick hyffsat tillslut.
Sedan gjorde jag som ett lite 4kantsspår inom kvartslinjerna, där jag travade på "långsidorna" och vända i bakdelsvändning i skritt i hörnen, vilket han gjorde super! efter ett tag så slutade vi bryta av till skritt utan försökte få honom att takta/trampa med bak i hörnen, vilket funkade bra, han behöver bli lite starkare där. Gjorde sedan lite framdelsvändningar motställt (svårare för vä skänkel) samt lite ryggnignar - rygga 3 steg, fram 3 steg, rygga 2 steg, fram 2 steg för att kolla att han svarar för frammåt hjälperna efter ryggningen!
Han var lite trötter när vi kom hem, men inte värre än att lite FiberGi kunde väcka honom ;)

Emil:
Emil red jag ut och klättrade lite på, samt lite skritt jobb på vägen. Red på tvådelade med Dringar och kopparrullar. Inget märkvärdigt, bara lite mys sådär.

G:
Longerades med sidepull på banan en kortis. Dock gillade hon inte underlaget, så jag gav upp. Hon blev bara stressad och spänd, så det får bli ngn annan gång.

Ska se vem av Emil eller G som får åka med till Brantshammar imorgon. För mig vore det roligare med Emil, men egentligen behöver G det mer eftersom hon behöver jobbas igenom lite mer på ordentligt underlag (hon är oooootroligt känslig för underlag!).
 
Btw har jag fått ridsår, om någon vill veta. Tror det är en söm på mina favvo-ridunderkläder som har legat och gnagt, så nu blir det babypuder och wetex-trasa för hela slanten samt att arbeta i lättsits (nyttigt för benen!)

Det man inte har i huvudet....

... Får man i mitt fall ha i plånboken. Jag hade totalt missat att jag skulle ha jobbat igår :/ Ska strax kila iväg till bagaren och köpa en tårta som kompensation (och ringa chefen och kolla iaf jag ska jobba idag med, för jag har verkligen ingen koll just nu...) Men Vicky brukar inte vara helt svårflörtad med lite gottis ;)

Och fortsätt håll tummarna för att vägen är plogad! Jag VILL verkligen åka till träningen idag!

Snöstormen satte käppar i hjulet!

Det blidde ingen ridning idag, inte ens hemma! Far skjutsade ut mig och mor till stallet - där vi fick gå sista biten för det var helt igen yrt! Men Janne skulle komma hem och ploga senare under kvällen som tur är :)

Iaf, hade småplaner på att rida, men efter att ha skottat hela baksidan för att komma åt en spånbal, så blev det en putsdag på de 3. På emil borstade jag bort massa päls (han fäller som en galning) och P fick lite massage :) Kände att Emil ömmade lite vid sidan av manken så jag provade hans sadel och jag tror att den trycker där. Ska rida i Gs hoppsadel nu ett tag och prova - tror hans sadel är för bra så att de trycker bredvid manken nu innan han fått muskler igen, men med lite muskler kan den nog passa igen! Så var det med P när jag satte igång honom, han kunde inte ha sin sadel då utan red i Gs sadel, men sedan när musklerna kom så kunde jag ha hans sadel igen (skönt, för den är så jäkla underbar!)

Imorgon håller vi tummarna för att de går att köra till ridhuset!!!

RSS 2.0