Torsdag, Fredag, Lördag - slutdag?

efter att ha skrivit och lyckats radera samma inlägg 4 gånger är jag nu lite less. en kort sammanfattning följer därmed.
Torsdag
Naprapaten var så jävla skönt. var inte så sne, mest stel vilket hon knäckte loss.
Red Emil (val. e-Lemon), skrittade ca 15 min i sommarhagen eftersom han vilat en del och kollade start och stopp samt att svänga utan att bogen eller bakdelen hamnade långt åt skogen... gick ganska bra, han blev lite svettig.
P reds oxå i sommarhagen, ca 25 min. travade och galopperade fram i hans eget bestämda tempo lite lätt, sedan gjorde jag lite galoppfattningar fr bakdelsvändning och saktade även av i bakdelsvädningstanke. gick mkt bra!
G gjorde oxå en sväng i sommarhagen, gick bra i skritten och traven, men hon var lite spänd i galoppen. red mkt galoppombyten och försökte få henne att byta så rakt som möjligt, framför allt åt vänster eftersom hon gärna slänger sig lite åt det hållet. red kanske 35 min max.

Fredag:
G och P blev longerade på ridbanan (där var det "bara" 25 cm snö, i sommarhagen är det över framknäna på hästarna). G gick bara med side pull grimman, och P med gummisnodd där jag har extra förlängsnins-elastiska-remmar på, eftersom jag tycker att gummisnodden är för kort. Tror man kan använda de elastiska remmarna även på tyglar, på tex unghästar som inte vill ta stöd riktigt på bettet, alt om man är för stum i handen.
Hoppade även Triumf på Lilla Lundby, övningen visas nedan. varierade mellan att rida på 4-4, 4-3, -3-3 och det svåraste 3-4, vilket var extra svårt i hö varv. efter det så lade jag upp ett räcke i mitten på ca 1m och red på 3-3 i båda varven. i början var väl hindrena runt 70 cm kanske.
 Red fram på triumf genom att rida mkt volter runt hindrena, och serpetiner, och i galopp genom förvänd galopp. Framhoppning genom att hoppa krysset på en stor mitt volt.

Lördag
Grattis, förkylningen ligger som ett klister över mig, så idag får de vila. Ska försöka komma iväg till ridhuset imorgon och hoppa lite, alt på måndag, men vi får se hur jag känner mig. ska iväg på konsert imorgon, så då är det fm ridning som gäller!

Klinikskölden

Ska till naprapaten idag kl 11.50 (var tvungen att ringa och dubbelkolla igår, trodde det var 11.15... rensa öronen?) Har iaf tänkt gå dit länge, gick förrut till Lennart Gedin i märsta som är tookduktig och jobbar mkt med idrottare, bla OS-brottare och andra elitidrottare - gick dit första gången när jag var 14 kanske och vrålsne i ryggen (kunde sitta ner max en timme innan en olidlig smärta gick ner från rygg, rumpa och ner i benen) vilket har rättade till... Men iaf, åter till idag.
Ska som sagt till en naprapat denna gång, Agneta på Klinikskölden i Uppsala. Pojkvännen och hans familj har gått dit, så jag tänkte att man alltid kan pröva ngt nytt. Annica påpekade häromonsdagen (kanske har skrivit det?) att Pondus är den tredje hästen jag hoppar som har börjat skruva bakbenen åt vänster, så nu tror hon inte längre på min förklaring att det är hästarnas fel ;) Dessutom har ajg problem att "rulla med höfterna" i vänster galoppen... Så det är bara att bita i det sura äpplet. Hoppas få ngt rejält rehab programm som jag kan köra på gymmet sen...


Äh, snöstorm?

Men visst är det lite mysigt ändå? Att vara inomhus vill säga. Lika mysigt var det inte att åka ut till stallet och mocka... Tog ett majoritetsbeslut med Ulla i stallet att hästarna ville komma in och äta lunch, det vill det. Så vi sprang omkring och fyllde på vatten och la ut mat och sist in med hästarna - som typ sprang in. Hade svaga funderingar på att åka till ridhuset ändå (annette hade ringt imorse och sagt att träningen var inställd, men jag funtade på att åka ändå, innan snön kom) men kom sen att tänka på hur dumt det skulle vara att köra hög lastbil i denna blåst. Att rida på banan kändes oxå sådär, så både G och P samt Emil får vila idag. Åker ut och borstar lite senare i eftermiddag. Och att åka ut till lilla lundby nu ikväll är icke aktuell, tyvärr maggan. det är tillräckligt spännande att åka till vårt stall.

Men jag tröstshoppade lite istället, hehe. G hade trampat sönder sina bakskydd, så en sväng till Hööks löste det hela, det blev följande (med fluff på insidan samt lite reflexer på, får se vad dom tål, inte så dyra iaf, 129:-) Sedan tog jag en sväng till Horze där en ny "skrubbabortbajspåbakbenen-borste" och en ny remontgrimma inhandlades till P (en sådan som man kan ändra på även framtill på nosen och inte bara baktill).
Stockholm Ridsport så spontanköptes ett schabrak från samt karledsskydd från Lamicell, eftersom P har fått skav på sidorna av kotleden av dels sina nya och därmed dyra Proffesional Choice boots, men även av gummibootsen efter detta, så innan de dyra bootsen från Eskadron inhandlas (boots med fluff), så tänkte jag pröva den något billigare lösning för 79:-!

Träning - Åsa

justja, glömde skriva att jag knapade ihop ca 2 mil på längdskidor i måndags, och nu lider av äcklig träningsvärk i ljumskarna, hehe ;)

25-26 januari

I måndags fick P sig en skogsritt kombinerad med lite klättring, gick mkt bra.
Idag var det dressyr för Anna på Lilla Lundby, vilket oxå gick tokers bra! han är så fin just nu min lilla pärla! trände på att ändra fart men ha kvar samma takt, samt att jag måste rida honom rakare - blir lätt att jag böjer honom för mkt till vänster och då tappar han hö bak, så jag ska inte vara rädd för att rida honom rak/högerställd mer och tror att jag tappar honom helt. Men han var pigg och glad! Red även bakdelsvändningar för att sedan fatta galopp ur dom och sakta av till skritt sen och påbörja en ny bakdelsvändning på direkten (liksom, sakta av i den), vilket gick bra det med :)

I o m detta så beställde jag hem två små presenter till honom i form av två vintertäcken från Haglunds, nämligen följande två (ett tjockare med fast hals och ett tunnare fodrat regntäcke, båda med kraftigare yttertyg) eftersom det uppenbarligen hans täcken går sönder fort... bilder lånade fr deras hemsida, se tidigare länk:
 i samma färg som på bilden, dvs svart med gula detaljer (300 g fodrat), och detta som är det tunnare (100 g fodrat) regntäcke/övergångstäcke. Får se om de håller kvalité oxå! Båda är med 1200 D som yttertyg, vattentäta och andas! Gillar det bruna eftersom det har bogveck som går långt upp, det behöver han! Nu är det bara regntäcke som han saknar, gärna ett med avtagbar hals så man kan variera lite där. Får nog bli ett amigo skulle jag tro.

Imorgon ska vi iaf till brantshammar och hoppa för annette, ska bli skojs :) hoppas att han inte har träningsvärk men det tror jag inte.

24e januari

Åkte till ridhuset med P idag efter jobbet, han hade vilat i två dager men det märktes knapp - okej han var lite extra pigg och frammåt, men inte ett dugg stel, "olydig" eller så, snarare tvärtom! Han kändes super fräsch, far sa att han knappt sett honom så fräsch och luftig i stegen på år! Han har verkligen känts super senaste tiden, så det blir lite chill mellan träningarna nästa vecka så jag inte tar ut honom, imorgon blir det promenix i skogen, sedan dressyr tis och ev lite hoppträning ons (annars åker jag och hoppar lite själv...)

Red iaf fram lite smått, först fick han trava runt på halvlångtygel, sedan började jag med lite övergångar, samt tempoväxlingar. efter det lite galopp, samma där - galoppera runt och igång lite innan några grav ställs, gasa lite, minska i svängar enbart genom svängen, inte på ngt annat sätt, byta galopper osv.
Efter det la jag upp stigbyglarna, och la mig på en mini 8-volt, där jag flyttade ut rumpan i båda varven och låg kvar på 8an, sedan gjorde jag tvärtom, red rumpa in. EFter det blev volten större och jag galoppfattningar fr trav och avsaktningar till trav med ganska korta mellanrum mellan fattning och avsaktning - han ska gå kvar i balans och inte rinna iväg, men behålla "go:et" i traven efter avsaktningen från galopp, gick tok bra i båda varven.
Red sedan förvänd galopp, och tänkte lite öppna på långsidorna, bog in och rumpa mot sargen.
Som sista fick han gå i samlad galopp, där jag minska de volten till så liten jag kände att han orkade, sedan gasa ur (kom ihåg:man får ALDRIG minska galoppen så pass mycket så att man inte kan gasa ur den!). Efter det fick han galoppera av sig i lågform och jag tog stigbyglarna och stod upp i sadeln, och lät honom galoppera i långsamma lugna galoppsprång och låg form.

Hade självklart skritt pauser mellan varje "övning".


Nu ska jag försöka motivera mig själv till att skriva en projektbeskrivning. Går inte direkt strålande direkt, min motivation försvann totalt. Suck. På det mesta.


22-23 januari

P har fått vila båda dessa dagar. Igår satt vi i skolan och skrev klart en rapport, för att sen fortsätta in på TGIFen, och fastna i bastun. Idag kom jag således hem sent och började jobba kl 3. Så imorgon planerar vi att åka till Brantshammar och deras ridhus efter jag slutat jobba igen, runt 2 halv 3 typ. På tisdag är det iaf dressyrlektion hoppas jag :) Och på torsdag ska jag äntligen till naprapaten! Domens dag om man säger så, hehe ;)

Morgon

Ska ut och fodra djuren strax, sedan blir det skolan hela dagen så idag får de vila :) Satsar på att rida ut i helgen och kanske kunna galoppa lite i parken om snön tillåter!

Onsdagens övning

tänkte bara lägga in en bild på onsdagens övning. Serierna på långsidorna reds åt båda håll, och kryssen och studsen höjdes eftersom. Det var 3 galoppsprång på 12,5 meters linjerna samt 4 språng på 16meters linjen, vilket blev tendens till trångt när oxern i 5½an byggdes upp.

Annicas hoppövning

Dagens ridning

G fick som sagt åka till Brantshammar och gå ett tag i deras ridhust, hon kändes mycket fin! Red som sagt med sweet iron bettet som har en mittendel av koppar
(bild lånad från Hööks, men bett köpt på Sporren), och en gramantygel, som mest hängde och dinglade mellan hennes framben! Hon var lite småspänd i början, som alltid, men jag bestämmde mig för att ta det lugnt och inte rusha fram någonting, hon skulle få mjukna helt i sin takt, utan någon press överhuvudtaget. Så det blev en del skrittjobb i början, flytta rumpa in och ut, rida rätt och motställd. i traven fick hon trava på små och stora 8-volter, innan jag började flytta bakdel. I galoppen blev det oxå små och stora volter, samt lite galoppombyten och passade även på me dlite förvänd galopp när man har möjlighet! Hennes byten från förvänd till rätvänd blir kanon då :). Kort sagt, fin pålla!

P fick en lite check och klätter tur. Gjorde lite övergångar kort trav-skritt-halt och varierade ordningen på vägen till backarna, som jag gick upp och ner i 4 ggr åt varje håll, och sedan blev det skritt på lång tygel hem :). Han reds på samma bett som G. 
 

Imorgon är det upp och morgonfodra igen, sedan skola och förhoppningsvis en öl på kvällen ;)

Träning - Åsa

Var och gymmade på fm, efter att ha morgonfodrat hästarna :)

började med 20 min på löpbandet
3x12 med 5 kg vikt i rygglyft
100 situps på pilatesboll
100 situps genom att ligga på rygg, lyfta upp axlar och skulderblad från golvet, och sedan cruncha samtidigt som jag lyfter upp höfterna med en "knyck" från marken
axel och bröstpress 3x12 med 21 kg
axellyft med 7 kg, 3x12 (nej, jag har inte armmuskler så..... hrmmm...)
skivstången i ställning där jag gjorde lite armar, 3x12 med 10 kg
bensparkar med båda benen samtidigt 38,5 kg och 3x12
sedan - stora benböjsdagen-
med skivstången i ställningen, upprepade jag följande procedur 3 ggr
12 ggr 20 kg, 12ggr 25 kg, 12ggr 30 kg --> alltså totalt 3x12 20 kg, 3x12 25 kg, 3x12 30 kg... PUST!!

Nästa gång blir det nog utfall, måste variera lite ;)

Nu ska jag ut och rida G och P, G får åka till ridhuset som sagt, och P ska skrittar ut, alt. lätt tömkörning! Tror jag ska sweet iron bettet på G, och en gramantygel idag, samt hoppsadeln :)


19-20 januari

Igår fick P ridas i sommarhagen en kortis, red kanske max 30 min, eftersom det var ganska djupt och jobbigt för honom. lite trav och galopp bara, blev en del "bus-rakor" i galoppen, hehe - han drog på som tusan, men går nästan alltid att få stopp på efteråt.
När jag rider i så där djup snö lindar jag alltid frambenen, och gärna bak med (dock inte igår) för att stödja senor och ligament. Igår körde jag på wetflex lindor (sådana där självhäftande) under framskydden från Equiguard, så får jag nästan lite dubbel effekt och slipper sätta senskydd utan på lindorna.

G fick ett skrittpass på banan, ca 30 min.

Idag så blev den en sväng till Brantshammar med P, hade tänkte göra lite mararbete, och passande nog stod det hinder framme! Fortsatte lite på jobbet från helgens kurs, framför allt med "ruter ess" tänket i hörnet, vilket han fortfarande gjorde strålande! Gjorde en lång travbomsserie, 8 bommar som jag värmde upp på innan jag körde ruter ess övningen. För att bygga på det hela la jag in lite travhoppning över låga räcken, 70 och 80 cm, för att sedan gå in på kortsida över blocken (ruter ess:et). Vilket han gjorde, återigen, strålande!! Hade lite svårt att landa i vä galopp efter travhoppningen, tror jag sitter fel :/ Men jag låg på det några gånger efteråt och svängde snabbt till vänster efteråt, och då gick det prima! :) Lägger in en lite skiss på dagens övning (om det funkar...)

Markarbetsövning
G fick longeras med pessoalonge på ridbanan, mest i trav pga underlaget, imorgon blir det hon som får åka till ridhuset!
Och snart bär det iväg igen för att hoppa Pondus på Lilla Lundby.

Markarb.kurs 16-17/1

Ja, helgen då - var på markarbetskurs för annette johansson på brantshammar, var helt okej. I lördags gjorde vi lite travhoppning, först enkel hinder och sedan model 5½:an samt en variant med två galopp språng i mellan. Framridningen var ganska tuffare, mkt volter och samla gångarterna samt lite travbommar och lite små block. märkte att när annette säger "vinkla" menar hon samla, hehe ;) Iaf, de andra försatte och hoppade en lite bana, men ajg nöjde mig efter travhoppningen eftersom han inte gjort så mkt sånt.
I söndags gjorde vi lite lättare framridning, men travbommar på voltspår samt travbommar längs fyrkanspåre. Fast vi red först bommarna, sedan in i skänkelvikning till medellinjen, volt ut mot spåret, skänkelvikning tillbaka till spåret och sedan bommar igen. I galoppen så var det "ruter ess" tanke i hörnen, med två block som stod ut från hörnen samt en kona vid A som man skulle runda. Vi varierade mellan 4 och 5 språng mellan blocken, och det gjorde hans super!

Efter det blev det travbommar, fatta galopp och sedan hade man två steg på sig fram till ett litet räcke, 4 galoppsprång - räcke - och sedan sakta av till trav och travbommar efter. det gjordes i båda varven och gick överförväntan bra, han gick lite på dubbla spår mellan hindrena i vä varv men det ordnade sig. Jag avslutade med att ligga lite på en 8a över ett litet räcke på ca 70 cm som stod på/längs med medelinjen i några varv och böt lite galopp över det. ´P tyckte det var skitkul och laddade som fasen, hehe;)  Sen var jag nöjd, och de andra fortsatte med en lite bana igen.

Igår fick han vila, jag var och gymmade litegrann, hade en erik som väntade så det blev en kortis:

20 min på löpbandet
rygglyft 3x12 med 5 kg
100 situps på stora pilatesbollen
bensparkar med båda benen samtidigt, 3x12 med 35 kg
benböj med skivstång i ställning, 3x12 med 20 kg, 25 kg och sist 30 kg. Gick ner ganska djupt, minst 90 grades vinkel.
sedan axelpress och bröstpress 3x12 på varje och 21 kg

Idag ska ja försöka rida ut lite på honom och kanske åka till ridhuset igen imorgon och trimma lite.


12-15 januari

dålig update pga att jag TENTADE AV MIN SISTA UNIVERISTETSKURS I ONSDAGS!!!!!!!!!!!!!!!!! gah, snart snart klar, och har ett ex-jobb på g! LYCKLIG? JA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D:D:D

p fick en rejäl galopp tur i parken i tisdags, blev lite trött... flörtade till min en lite hoppträning på LL i sista stunden i onsdags, ringde 16.15, var där 17.15. träningen var precis lagom, travbommar på böjda spår, små, ca 30 cm hinder påsamma spår, och sen lite studs, perfa! Annica började dock emd att säga Jaha, då är det Januari, och vad betyder det? JO att vi rider UTAN stigbyglar!  Min träningsvärk behöver itne kommenteras...

På torsdagen fick P vila och idag skritadde vi ut... lö + sö väntar markarbkurs på brantshammar för annette!

Återkommer med en normal dator då hoppas jag, min har dött så jag lånar fars usla!


8-10 januari

8e

Red ut med P till Venngarnsparken, travade på vägarna och lite galopp i parken i snön, han höll sig knapp i skinnet. red på det vanliga raka bettet vilket gick bra, skönt att slippa jaktstången nu när han börjar komma igång lite. G fick gå samma tur, hon var P I G G! Travade runt lite i hasten, sedan la vi oss i galopp runt dammen (som turligt nog är som en perfekt 20 m volt), sedan lossnade hon. Hade det raka pessoat med en tygel i mitt ring samt en graman genom största ringen. Lyckades dock tappa min ena reserv vante i parken - vilket resulterade i målet med ridturen den 9e ;). När jag kom hem med G hade det blivit asjälva kallt, hade vrålont i knäna, kunde inte böja dom på någon timmer eller så. Tårna frös så jag grät i bilen till Pondus, sedan frös hela jag (bieffekt av frusna tår) - stannad epå statoil och köpte kaffe, hjälpte inte. Men gissa vad som hjälpte? Jo att möta bussen på den smallaste delen av vägen påväg till Lilla Lundby! Och ingen mötesplats. Hade bussen puttat mig lite hade jag legat i diket, jag skämtar inte det var 3 cm max mellan oss... Sen frös inte Å mer!

Pondus fick iaf skrittas i ridhuset barbacka (då blir man ju varm om en kroppsdel iaf...), han var pigg, höll på att bocka av mig när jag satt (läs:kravlade) upp.

 

9e

Ja, P och jag tog samma tur till Venngarns Park på em, och hittade vanten! woho! Hade iofs garderat mig genom att köpa två par nya vinter-vantar. Hoppade Triumf på fm, lite lydnad:

två block med 17 m mellan, variera 5 och 6 galopp språng. i början gjorde jag halt mellan dom för att checka, la en volt och fortsatte, och gjorde halt efteråt (vilket jag alltid gjorde). Sedan travhoppade vi lite studs, tre travbommar innan för att få rytm och hindra hästarna från att kasta sig iväg, sedan kryss-planka-kryss. Pondus tömkörde jag i sommarhagen, på pelham faktiskt, satte bara tömmarna direkt genom gjorden och till "översta" ringen", funkade super!

10e

P blev tömkörd, och G longerad med pessoalonge - hon älskar den! kanske ska filma ngn gång?

imorgon får de vila (kursivt har hängt upp sif WTF?!), plugg pågår!

/Å 


8e - 5 dagar kvar

5 dagar kvar till min sista tenta i min sista kurs (resttentor ej inräknade...) sedan börjar ett ex-jobb som heter duga!

 

Igår reds P lite på vägen, fjollan hade lite feber häromdagen när det var tokkallt som sagt... 2 yllefiltar och 2 600g fodrade täcken gick den ner.. han frös! Så igår när jag travde lite på vägen hade jag en yllefillt under schabraket, sedan ett back on track schabrak, sadel och ett reflex-ländtäcke med fluff-fodring! Han frös inte, hehe ;) G fick en promenad, mor fegade ur ;) Själv, iklädd underställ, lammulls tröja, ylle tröja från Musto och en toktjock dunjacka, långjalingar, ridbyxor och chaps, tre par strumpor varav två par ylleraggisar, lammullshandskar och rånarluva under hjälmen - frös INTE! Om det ionte blir för kallt idag ska vi försöka åka med P till ridhuset, han behöver galopperas nu, framför allt om det ska bli en markarb.kurs om 1½ vecka, och vi har bara ridit bommar två gånger, hehe! Men det ska nog gå bra, tar det lite piano så :)


6e Januari 2010

Har jobbat en del, så därför inte skrivit så mkt här.. Hästarna har tagit det lite lugnt pga kylan och så... har varit ute och travat en del på snöiga vägar, så det har blivit lite konditionsjobb iaf... Tömkörde P häromdagen, vilket gick riktigt bra! Hade tömmarna direkt via ringarna och bettet så man kan byta varv hur som helst, vilket vi gjorde - "körde" som i en åtta på banan, fast en åtta med en extra ring - dvs som tre små 10 m volter mitt på banan i snön, jobbigt men han gjorde det mkt bra! Skulle vilja lära mig att trampa honom via tömkörning, borde funka han kan iaf trava i mkt samlad trav :)

Har tömkört Triumf oxå, han kan inte trava i samlad trav ;) Han har som P, långa raka bakben och har inte riktigt lärt sig att rappt dra upp dom för att sedan vila på steget länge... men med träning så ska det nog gå, har bara tömkört honom 2 ggr nu... i vä varv kan han tom göra lite öppna (vilket är svårt nog när man rider...) men hö varv är jobbigare, så där måste vi jobba! Skulle tömkört honom idag, men 20 minusgrader sätter nog stopp för det, inte nyttigt varken för mina eller hästens lungor! Dessutom är Lilla Lundbys ridhus inte isolerat så det är råkallt där inne, hua!

Ska hoppa Triumf lite på lördag, och en förmodlig markarbetskurs på 16-17/1 med P är på intågande :)

RSS 2.0