Shopping!

Har fått hem bakskydden nu, Eskadrons teknikskydd och de sitter bra på P. Funderar på om jag ska prova dom på torsdag för Roffe eller inte. Var även inne på Sthlm Ridsport häromdagen och fick med mig ett par nya GlenGordon vävribb tyglar hem till Rs hoppträns. Likadana som P har och de är outstanding.
Förutom det införskaffades en rosa KL-pike med ett diskret emblem KL på vänster bröst sida (vem vill se ut som en reklampelare?) samt en marinblå techinal-pike från Anky (de två var på rea, perfekt!) Måste sortera mitt pike-förråd, har hur många som helst! Men det är ju så snyggt att rida i.
Kunde inte heller låta bli den marinblå KL-tröjan. Sista kvar i min strl, inte kan man väl låta bli då?
ungefär så här ser tröjan ut. Från lånad från Filippas Ridsport



Anna träning

var iväg med R till LL och red för Anna idag. I traven jobbade vi med skrit-trav övergångar med korta skrittsträckor, typ ett par steg helst inga, så han skulle bli snabb i bak. En tanke att frambenen ska sakta av till skritt men bakbenen fortsätta trava. Gick väldigt bra efter ett tag, när han kom igång! I galoppen jobbade vi med "ruter ess", dvs man rider som ett ruter ess, vänder de ngt steg på bakdelen i "hörnen" och sen rakt fram i lite längre steg på "raksträckorna". Fick jobba med att få honom med mig i vändningarna, hela hästen. Sen red vi även skänkelvikningar i galopp - efter det blev han super! Börjar så att jag red förvänd galopp, in på diagonal och flytta skänkelvikning och sen in i öppna och ut i samma varv, inga byten! Iom detta fick han ta i ordentligt under och fram med vänsterbak, och det märktes! Så det ska vi träna på nu på grusvägarna tills nästa gång R åker till Anna om två veckor.

I måndags fick R vila, P fick då en skrittur i skogen och idag var jag och P ute på en lättare konditionsträning. Han kändes väldigt fin och framåt! Imorgon får P ut i skogen igen, ska kolla om det finns lite svamp ;) R ska gå på lina med pessoalongen :)

Rozz i Norrtälje 095 + 100

Idag var alltså D dagen, den första riktiga tävlinge för mig och R, 95cm och 1m i två faser vardera. Såg till att leda honom ordentligt innan, eftersom han inte han gå ut och jag inte kunde longera ngn stans. Red fram ganska länge men i etapper till första klassen, först för att han skulle jogga igång i sin takt, sen lite mer jobb, byten, flytta för skänkeln lite. Han kändes fin! På framhoppningen likaså. Inne på banan visade jag honom de hinder jag ansåg hade karaktär, bla en liten låda med rengbågar på under ett hinder, en grind samt ett plank. Det verkar som om det funkar. Visst reagerade han i första klassen, men inte alls så mkt. Han var framme för skänkeln och lyssnade bra, hade flyt och galopp och var dubbelnollor i båda klasserna - och kan ni gissa vad?! VI VANN BÅDE 095 OCH 1M KLASSEN!!!!! Helt otroligt! Han var som en ål och vände på en 5öring i omhoppningarna. Inte jordens konkurenns, men ändå - vi VANN!

Här kommer filmer:

095:


och 1m:



Dagens Bra: Att jag kände ett bra flyt inne på banan och att han var så pass framme att han inte vart tittig på hinder.

Dagens mindre bra: Det var inte de mest tittigaste hindrena, så ngt riktigt test blev det inte. Finns å andra sidan alltid saker att förbättra, min sits, galoppen, vägarna, lugnet osv.

Dagens att tänka på: Att ha honom så pass framme för skänkel på nästa tävling oxå (då det nog är mer titthinder) och hålla galoppen! Tänka på att man får misslyckas. Att ha honom framför mig med bra galopp och mjukhand. Då går det!

Kan inte ha fått en bättre start. Tror inte det är sant. Nästa tävling, nya tag! Hårdare konkurens, mer hinder med karaktär. Nya tag, och ta INGET för givet!

Dagens resultat! :-D

dsc00360 (MMS)

Dagens resultat! :-D


Sedvärdheten



Mycket lösgörande övning som man rider i de röda pilensriktningar på den svarta vägen om det är vänstervarv (åt andra hållet då om högervarv) över bommarna som ligger enl. de blå strecken.  Ganska så svår i galopp, börja i trav om du inte är van. Sikta att rida mitt över bommarna.

R tors + fre

I torsdags fick R en skritt tur i skogen på ca 1h för att skritta bort ev träningsverk från i onsdags.

I fredags åkte vi till Brantshammar och hoppade lite. Gjorde en övning med ett litet block mitt på en långsidan och en studs på andra, så jag i början kunde rida på stora mittvolten över dom. På varsin diagonal hade jag ett räcke (grind med två block under) och en oxer (parallell med block under så jag kunde rida åt båda hållen), de låg på ca 1m. han hoppade riktigt bra över dom, stannade ngn gång och tittade, men när jag tänkte på det efteråt så ena gången var nog inte galoppen den bästa (det kräver han när hindrena har annan karaktär), och andra gången så var jag inte tillräcklig noga med vägen tror jag. Men han hoppade dom direkt åt andra hållet sen, vilket var skönt!

R får oxå vila idag, ev tar mor ut honom med pessoalonge.

P tors + fre

I torsdags var rakan bredvid golfbanan bra, så då red jag där med P. Vi övade lite som vi gjorde för Anna i tisdags, fattningar och avsaktningar till/från galopp/trav med förvänd sluta tanke, samt även fattningar från skritt där han då ska gå i tex högersluta när han fattar vänster galopp (utan att vänster skänkel är tillbakadragen, så det blir inte en "perfekt" sluta). Pigg som en mört var han!

I fredags så gjorde vi runt-skänkel jobb eftersom det vart mycket rakt fram i torsdags. Runt skänklarna, ställd åt olika håll på volter, förvänd galopp med varierad ställning, rumpan åt olika håll på volter, samt att när vi gjorde byten så ska jag sitta "stilla" och bara röra fötterna - då skruvar han inte i byten utan byter mer rakt! Nu prövade jag inte att göra fler byten på rad som vi gjorde i tisdags, men 1 byte då funkar det fint iaf :) Han låg lite på så jag gjorde en övning där jag föreställde mig att jag red som på en lite serpentin mellan kvartslinjerna, och gjorde ett byte mellan bågarna och sen en 10m volt i den galoppen, in på båge och nytt byte, 10m volt åt den galoppen osv. Och han fick gå i ganska långsam galopp, så att han inte pinnade iväg (det blåste i träden, vilket genererade en del skutt innan), och han blev riktigt fin utav det! Mkt lösgjord.

Idag får P vila, jag börjar jobba kl 11.

Anna träning tis+ons

Igår åkte jag på P till LL och red för Anna där. Vi tränade mkt basic-övningar, ffa övergångar trav-galopp-trav på rakt spår. Där fick jag tänka motställd sluta med målet att han ska vara rakare - vilket gjorde det hela jobbigt hehe. Men det funkade riktigt bra! Man märkte att han tyckte det var jobbigt eftersom fattningarna blev tröga som mormors hosta (som Anna brukar säga) men det gav resultat! Så nu ska jag ut och öva! Vet att Sten Lindgren brukar träna styrka lite så på sina hästar, ha de i tex högersluta (fast utan tillbakadragen vä skänkel) in i en vänsterfattning. Det ska vi öva på!

Idag åkte jag med R hem till Anna (i spöregnet, men vad gör man inte!) Vi gjorde lite samma sak, bogarna in och rumpa ut tänk hela tiden. R tyckte det var superjobbigt, men han kom oxå igång fint! På honom ska jag laborera lite med farten och ffa tempot utan att han ändrar rytmen. Sätta  honom i en övning och sen låta honom gå i den och knixa hur mkt han vill med kroppen tills han hittar ett läge han vill gå i själv - oavsett vart nosen är. Ska bli spännande! En övning är tex motställd öppna, vilket var mkt svårt i vänstervarv eftersom han från början inte fick med sig högerbogen in, och att motställa då var lite svårt eftersom han då inte fick med ngt in. Och vänsterställa så flöt högerbog iväg, så en väldigt rak öppna helt enkelt. Sen red vi mkt på volt i långsamt tempo och prövade att sätta honom lite på bakdelen - funkade bra. Och tänka bogar in, rumpa ut i början (vilket genererade en del kickar från R, det var ju jobbigt!) Men han jobbade riktigt bra! Blev trött, men ibland måste man testa gränserna lite, och nu vet jag lite mer vart de går. Har ju ganska så precis "haft" honom i 2 månader.
Men Anna tyckte han var fin och lös i rygg och rumpa iaf :)

P skrittades ut idag, imorgon ska vi ut och öva fattningar, och R får skrittas i skogen och gå bort träningsvärk, som han förmodligen har :)

Tävling Pommac, Team Aspvik

Var iväg till Aspvik i söndags och red en 110 och 115 i söndags. 110 var total katastrof, missade helt mina rutiner, fick ett stopp på 2an och höll sen på att rida fel väg (hinder nr 3 igen iställer för nr 7 som stod strax till vänster), men kom på mig i sista stund och P hoppade men rev - där ställde han upp (det gjorde han inte på nr 2). Men jag fick bara en lång galopp och ingen stuns i den. Efter stoppet fick jag lite rubbad rytm och därför tror jag att misstaget sen hände. Men jag skakade av mig allt till nästa klass, gick och isolerade mig lite från alla andra, var mest själv med P i transporten.
I 115 hade jag en helt annan galopp, mer samlad och stunsig - som han gillar! Red lugnare och mer metodisk, och därför gick det bättre! Han kändes riktigt fin, knappt att han tar i :) Kändes skönt oxå eftersom det var första gången i år han går två klasser på samma dag, att han orkar det

Har bara film från 115:

Ha, ser att det jag känner inte syns. Kände att jag fick superkorta steg mot sista i omhoppningen, men så ser det ju inte alls ut! Bra att veta!

Dagens bra:
Att jag lyckades koppla bort den första misslyckade klassen och fokusera om helt till nästa.

Dagens mindre bra: Att jag läte småsaker störa min koncentration, Brukar annars kunna koppla bort det men bled för stressad idag av ngn anledning.

Dagens att tänka på: Att inte släppa på mina rutiner alltför mycket. Man ska kunna vara flexibel men ändå hålla på dom, det måste jag öva på! Ska dessutom få ihop galoppen mer på honom och inte rida honom så "lång" utan mer stora språng.

Lördags

R red jag på banan. Först leddes han på vägen, ca 15 min, sen red jag även fram där i trav och galopp lite kravlöst, mest för att jogga igång.
Inne på banan hade jag lagt sedvärdheten med bommar på marken. vi började med att trava över "mitten" på allt, dvs över mittpunkten på korset. Det gick ganska bra ur högersväng, då gick han mitt över, men ur vänstersväng ville han gärna dra till vänster och liksom trava över dom som normala travbommar. Men när jag hade honom runt innerskänkel och rätade upp honom på yttersidan ordentligt innan så gick det bra. Gjorde sen samma sak i galopp där han fick "hoppa" över mitten och göra galoppombyte över, vilket gick så himla bra! Han gjorde luftiga språng över och böt rejält genom hela kroppen! Han blev riktigt lösgörd efter det!

Började sedan själva sedvärdeheten i trav i båda varven, vilket gick bra. I galopp såg jag till att han fick göra 1 varv bra i samlad rytmisk galopp (inte den studsiga saken han kan få), och när han hade gjort det var det bra! Han gjorde det ganska så fort i båda varven vilket kändes bra - och han kändes inte trött! Så nu märks det att han verkligen orkar mer, härligt!

P fick en 20 min skritt tur på asfalt i spöregn, så jag slapp duscha honom iaf (och mig med....)

Update!

Jag har jobbat en del plus att Erik kommit hem, så därav taskig update. Men nu kommer det!

Onsdag
Åkte med R till Brantshammar. De hade hinder framme så vi gjorde lite basic hoppning och markarb. Travbommar, upphöjda varannan. Travbommar, fatta galopp och hoppa räcke samt åt andra hållet. Hoppa en linje med räcke-oxer-räcke med 3 språng mellan rytmiskt. Hoppa kryss på volt med galoppbom innan efter. Hoppad block med kort anridning samt ett hinder med block under. Han kändes bra, och hade bra galopp. Inte den uschliga takten han får in ibland. Men överlag så var han fin, inga avancerade övningar så, utan mer för att få ett bra flyt.
Åkte med P till Anna. Vi gjorde mkt "snabba bakben"övningar, sedvärdheten, studs, galoppbommar, sen avslutade vi med två räcken som vi red på en 8a och tajtade till vägarna. I början var P skitseg för hjälperna, men kom igång finfint sen! Men han var jäkligt seg i början. Undrar om det har att göra med att vi var hos hovslagaren samma dag, så han var lite sur. Inte att han inte var snabb i bak (som jag trodde), utan att det var en fördröjning på hjälperna som jag inte var van vid. Men Sedvärdheten ska jag göra själv fler gånger - supernyttigt! Fick tänka på att han inte blir för vänster ställd i vänster varv får då tappas hö bak ut och han landar tungt på vä fram, så där fick jag han honom ganska rak och jobba mkt med innerskänkel. I högervarv fick jag påminna mig själv att ta med ytteraxel i svängarna.

Torsdag
R vilade, och P fick en 45 min promenad på asfalt

Fredag
Rs ägare, jag och mor red nere i parken. Gjorde lösgörande arbete på P, i början var han lite i vä tygel (dvs inte igång i hö bak), sen red honom mkt högerställd så han inte hamnar tungt ner på vä fram, vilket lätt händer när hö bak inte är igång. Serpentinbågar, lite sidvärts men mest flytta bogarna. Igångsättningar trav/skritt, flytta bakdelen in och ut (mest ut, in är vi för bra på). Red på en volt och varierade ställning, att han skulle runda sig runt innerskänkel och ställa för sitsen (sitter ner extra hårt på de sitbenet som jag vill att han ska ställa åt), och rida loss bogarna. I galoppen gjorde jag förvänd galopp i början, där han fick variera håll i slutorna och bära sig själv. Efter det här jobbet lossnade han superfint! Han kändes lätt i framdelen redan i början, men nu gån bak igång och stampade in i galoppen. Gjorde sen tempoväxlingar där jag var nog med att börja bromsa med ytterbak och lös innerhand så att jag inte stoppar upp innerfram/bog - gick tokbra!! Se gjorde vi lite byten på en serpentin, model saxen fast med "bara" byten - gick oxå tokbra!! Han kom loss riktigt fint!!

Imorgon ska jag se om jag inte kan rida R på banan, P ska skrittas antingen för hand eller via rygg. Jobbar till 15, sen är det ponnylektion 1530 och sen ska tottosarna motioneras - full rulle!!


Regn och nytt

Idag var jag en tur till Uppsala innan hästarna (P vilade och R fick gå i pessoalongen), behövde lämna ett papper på Geocentrum samt fika med Kajsa som kommit tillbaka från Kina. Men innan dess blev det en tur till Sporren där jag införskaffade de schabrak jag suktat ett tag på nu. Hade lätt haft de i de andra färgerna med, men det fanns ett mörd grått kvar (de andra var typ blodrött och mossgrönt) från LamiCell RG (utan loggor på, vill inte se ut som en reklampelare). Har ett annar LamiCell schabrak som jag är super nöjd med! Beställde även ett nytt nova-bett. Sen blev det lite Hööks på det där en underställs/funtionströja köptes för 159:- - superskön! En vit med grå detaljer. Samt två par nya sporrar med remmar, måste utöka mitt förråd lite ;) (bilder lånade från www.hooks.se)

 159:-, fynd!, 179:-, måste prova och se om de är bra
Har en liknande modell innan, men den är mer rund runtom, 89:- + remmar för 50-lappen



Tisdag

Igår tömkörde jag P på banan, eftersom han har en lös sko och hoven är lite trasig vill jag inte sitta på honom. Han fick jobba med snabba bakben i långsam trav, sen in på volter med längre steg, samt över travbommar (tömkörde som på en 8a, men bommarna i mitten) och han var jätte duktig och jobba på superbra med ryggen! Prövade även och sen om han förstod att rygga på kommando. Det var jättelätt. Bara att ha kontakt med tömmarna och sen började jag backa, då gjorde han det med! Gjorde bara några steg, men han blev väldigt fin efter det. Dock blev han nog väldigt trött i ryggen, eftersom när vi galopperade över bommarna var det ingen spänst kvar, men han var fin ändå!

R fick ut och klättre, sen red jag en kortis på banan. Skulle ridit honom för Anna idag, men träningen var inställd. Så R får nog åka till brantshammar, och P får vila. Han är inte helt nöjd med sin lösa sko tror jag. Men han ska få lite egen-massage istället :)


Pepp-tips

Jag har ett pepp-tips till alla er, som jag, nervösa tävlingsryttare där ute!

Jag har en underbar far som filmar alla mina starter, en del träningar osv. Mitt tips till er är:

Ta och titta på de bra rundorna där NI kände er SÄKRA, I RYTM och hade ett BRA FLYT (oavsett resultat!). Titta igenom ALLA dessa rundor (om det är samma, titta igen och igen, igen igen) och återskapa känslar för varje hinder, galoppsprång, tempo, takt, känsla - hur reagerade jag i det här läget? Hur rättade jag till det här?

Detta har hjälpt mig otroligt mycket den här säsongen då jag ridit och tävlar fler hästar än förrut, och för att återskapa rätt känsla för rätt häst har jag tittat om och om igen på filmerna för varje häst. Just nu sitter P och Rs filmer heta.  Men jag känner verkligen hur det fungerar, och det har hjälpt mig i alla situationer!


Celeste Stein

Juste, så här ser strumporna ut som jag införskaffade. Handlade ett par ljusgröna över nätet oxå, men tror min tränare ska få dom eftersom hon gärna matchar i limegrönt hehe ;) får se vilken färg de är, men är sjukt sugen på ett par randia (tänk de längst till vä, fast randiga) och ett par andra i psykadeliskt mönster - Jag gillart! Är ju så jäkla mainstream på allt annat, så jag tar ut de på strumpor (som man ju kan dölja under stövlarna sen, hehe)



Hur som haver - strumporna är sjukt sköna, sitter perfekt och glider inte i stövlarna. Stövlarna sitter bra, lätt att få i foten och hela alltet. De här och KL-strumporna är de bästa hittills!


Lösa skor och ny frisyr

Var ut och konditionstränade med P igår, galopp i parken. Två varv, ca 3 min, och sen 3/4 varvs vila (1-2 min) gånger 3, han kändes lite fram och i bettet så jag värmde upp på gräsytan först, med mkt att han fick bära sig själv, så han fick gå med huvudet högt och käfta emot i början. Var lite tålamodskrävande, men när jag fick igång de långa baktassarna så slappnade han av framtill och sjönk ner i form.

Därför galopperade jag lite mer i långsammare tempo först för att han bara inte skulle springa iväg med huvudet ivägen, men sen när han lyssande så gick det bra. Han fick ju vila i lördags eftersom jag inte hann då. Men när jag hkom hem så hörde jag det jag misstänkt lääängs, en lös sko.. Suck! Men han får skos en dag tidigare, ringde hovis som ordnade det, så får vi se hur länge dojjan sitter kvar. Nu glappar hö fram ca 1 cm om man ruckar, så risken är att den ryker när han springer ner i hagen.

R fick vila idag.

P fick även ett bad efteråt, sen bestämde jag mig för att trimma manen, och tänkte inte riktigt på att de blir kortare när den torkar. Man kan säga att han kör "sportfrilla" nu, haha! Får se om den går att knoppa till helgen :/ Men den är fluffig iaf!

Eskadron!

Har läääänge letat efter ett par till Eskadronframskydd som P har när han tävlar, men nu till R. Mailade runt till olika affärer och det visar sig att jag har orginalskydden. Fint tänker jag, då är de inte så dyra. Men så fel man kan ha - har sett priser från 800 till 600 kr. Hittade en sida i tyskland där man kan köpa det mycket (!!) billigare, www.calevo.com, och frakt på 5 E, så det är ju inte så farligt. Men nu i helgen såg jag dom på Stigsbergsgård för 495 kr, billigaste jag sett i Svearike (i tyskland gick de på 39 E) så då slog jag till! Så nu är de mina, äntligen!


Och så här ser f ö täcket som R fick i helgen ut:


Sen har jag även beställd ett par Eskadron teknikskydd bak till P, ska prova och se om det får honom öppna upp mer bak (ibland kniper han lite), och återigen var de billigast på den tyska sidan (35 E eller ngt sånt), men hittade de på www.tahorseware.se för 472, så då slog jag till! Beställde ett par strumpor oxå så det blev över 600:- för då blev det både fraktfritt samt inga extra kostnader för fakturabetalning - I like! Har beställt från dom förrut, och de är bra med snabb leverans. Så här se teknikskydden ut (bild lånad från www.tahorseware.com):

 
och de här är de som P haft innan:

 oxå ett par Eskadronskydd, gillar dom - superbra kvalite verkligen! Har ett par låga, vanliga, kotskydd oxå som R ska få ha.




Diplomhoppning och segertäcke!

Var ute på preimär med R igår, en Diplomhoppning på Stigbergsgård, där vi red 80 cm och 1m. Det var helt sjukt varmt där, som i en gryta där solen stekte och den enda vindpust som kom var när man galopperade!

Men R skötte sig utmärkt hanteringsmässigt måste jag säga, cool lugn och inga lastproblem. Dock gnuggade han av sig tränset två gånger, men då stod han bara snällt bredvid och undrade varför det inte satt på hans huvud.

Inne på banan så var han såkalrt tittig, men det hade jag väntat mig. Red bättre i 1m, då jag var med på honom hela tiden och hade väl bättre tempo. Dock var inte 80cm dåligt, ett stopp på sista hindret i grunden (de hinder jag trodde han skulle titta minst på!!), var väl lite för avslappnad eftersom jag redan var inne på omhoppningen. Fick ingen film från 80 cm tyvärr. Men annars kändes det ok.

I 1m så gick jag fram och visade honom de hinder som jag misstänkte han kunde kolla på, bla de han stoppade på i klassen innan, ett vitt plank med en grindplanka under typ. Då gick det mkt bättre, även fast han tvekade på de plankhindret men hoppade med övertalning. Men - vi var de enda som gick dubbelnolla och därmed vann!!! Av typ 6 starter, men ändå! Så R fick ett supersnyggt segertäcke, fleece insida och mocka utanför med fleecekrage, blått med beiga kanter från Tattini med Stigbergsgårdslogga på - TACK! Inte trodde jag att man fick de :)

Men från 1m har vi en film iaf, den kommer här:



R var överlycklig att banken var med, då tog han i för kung och fosterland! Det roliga är ju att plankhindret hoppas åt andra hållet i omhoppningen, men då var det inte läskigt!!

Dagens bra: R skötte sig utmärkt utanför banan, och att jag red mer i andra klassen så att han faktiskt presterade så som han ska.

Dagens mindra bra: Att jag tog händelserna i förväg på 80 och inte red honom ordentligt, därav stoppet.

Dagens att tänka på: Ha högre grundtempo från början så att han får fram galoppen, då bjuder han mer och tänker inte lika mkt på hindrena och hoppar därmed.

Äpplen i halsen!

Igår så fick hästarna en skritt tur bara, var så himlans varmt så vi gick och klättrade lite lätt, jag på R och mor på P.

Hände dock en riktigt läskig sak innan. P och R hade fått sin havre som vanligt, sen la vi i lite äpplen (som vi hade delat på hälften). Då satte R en äppelbit i halsen! Skitläskigt, han hostade slem, pep och försökte svälja. Vi körde ner vatten i halsen med en lite spruta vilket verkade hjälpa, samt masserade längs matstrupen. Efter ett tag lugnade han ner sig lite, så då gick vi en lite promenad med honom. Han gick några steg, hostade upp rejält och sen verkade det vara bra.  Han blev lite tagen, men inget mer. Därför fick de bara en lättare skritt/klättertur oxå. Men FY så läskigt det var. Funderar på om parafinolja hade varit ett bra alternativ för att få saker att glida ner i halsen lättare, vad tror ni? Men usch, riktigt obehagligt. Men han piggnade på sig snabbt, och efter några minuter stod han och åt halm och drack, men han fick vänta med att äta resten av sitt kraftfoder tills efter ridturen.


Kompisar!


 EDIT! Pratade med Rs ägare som är veterinär och fick rådet att parafinolja ska man vara lite försiktig med här, eftersom det inte ger ngn direkt sväljeffekt (ingen smak/doft) och kan då hamna i lungorna och fräta! Vatten var bättre om man skulle spruta ner ngt för att få dom att svälja bättre.

3km löptur mot stallet och ta in hästarna!

dsc00345 (MMS)

3km löptur mot stallet och ta in hästarna!


Hoppning för Anna!

Igår då, så åkte jag med P och R till Anna och hoppade lite - gick superbra med båda, här kommer en rapport:

P
Började med att trava bommar på böjd spår och flytta hästen undan för innerskänkel mellan (det var kanske 7 m mellan de två "bomserierna". Hoppade vi studs med fokus på överlivet och att jag ska röra armarna och inte överlivet, vilket jag lätt gör, över studsen. Det gick bra i slutet, när jag verkligen fokuserade på det, men det är svårt!. Sen galopperade vi mkt med galoppbom framför hindret, en långsida med bom-räcke 3 galoppsprång, bom och oxer - vilket gick bra i slutet när jag fick ihop galoppen mot första bommen (var kort anridning) och inte fick honom lång i galoppen. Sen hoppade vi en bana på kanske 110-120, vilket kändes super!! Kände oxå mkt mer nu att jag skruver mig i höfterna över hinder, vilket gör att P skruvar sig med - och de gånger jag fokuserade på att vara rak var han rak(are)! känns skönt att faktiskt känna det för en gångs skull, det har jag inte gjort förrut - nu kan jag börja rätta till problemet!

R
Framridning var det samma här, med travbommar och studs, sen hade vi lite mer galoppbommar här, kort anridning på dom och R var riktigt fin! Fick fram honom bra för skänkeln vilket gör det lättare att korrigera när han tittar - då kan man rida på, annars så blir det bara blaj! Men vi hoppade lite titthinder, grind som var läskig, och la lite tunnor osv under hindrena och han var fin! på ett räcke med tunna under hoppade han typ 140 över (hindret var kanske 80cm), men sen fick han tillbaka språngkurvan igen ;) På R hoppade vi en bana på ca 1m, kändes riktigt bra! Han blir lite snabb i högersvängar, men då måst ejag behålla lugnet!

Vad jag tagit med mig från det här är att jag måste fokusera mer på att inte använda överlivet i hoppningen, mer armar fram istället, behålla lugnet när jag ligger fel  - det är oftast då jag blir snabb, ffa när jag ligger lite nära. På R gjorde jag rätt i framridningen när jag tycker han ligger på i högerhanden, då ställer jag utåt och ser till att han puttar in vänsterbogen mha ytterskänkel så han svänger för skänklarna mer och inte för handen! Då släppar han riktigt bra!

Idag för hästarna vila, imorgon ska R skrittas ut, klättra lite, och kanske lite lättare jogging. P ska oxå klättras. Som egen motion idag så blir det en liten löptur ut till stallet :)

Foderponny sökes

till en 13 årig ambitiös hästtjej för minst 1 år och gärna längre om det fungerar. En läromästare på 13-18 år, Dponny (alt stor C) och helst valack till vardagsridning, lättare hoppning/dressyr och ev tävling (på lätt nivå).
Ponnyn i fråga måste vara snäll i all hantering och ridning, så som sko, klippa, lasta, veterinär, rida ut på själv/i grupp, trafikvan etc. Då flickan i fråga inte har hästvana föräldrar har jag lovat att hjälpa till med sökande och annat. Även andra erfarna och kunniga vuxna/ridledare/tränare finns alltid på gården eller strax intill, så stöd finns!
Flickan rider mjukt och är väldigt lyhörd på hästarna, väldigt mån om deras välfärd och gör allt för hästen. Hon är tålmodig och noggrann.
Ponnyn garanteras ett mycket bra hem strax utanför Sigtuna, med stor box och mycket utevistelse i stora hagar med kompisar. Bra ridterräng finns runt hörnet. Det ska helst inte vara en het/stark/springig ponny, sk "speedponny", utan en med lite coolare temperament.

Låter det som om Du har en ponny för henne? Kontakta då gärna mig genom att lämna en kommentar med Din mailadress så hör jag av mig till Dig!

Markarbete ridhuset

Åkte iväg med P till Brantshammar idag, och red lite dressyr/markarbete på honom. Han blir alltid lite låste i bogarna när jag ridit på hemmabanan, eftersom den (trots regn) fortfarande är lite för stum (anledningen till att jag inte rider där så ofta). Vilket även stämde. Han kändes inte så låst i bogarna, men stum - som om han nästan dunsade ner på frambenen ibörjan när han travade. Så, efter framridning, red jag mkt lösgörande övningar för bogarna:
I trav:
- red öppnor och varierade ställning, motställd öppna gör att han får lyfta fram och upp innerbogen riktigt bra!
- från motställd öppna så red jag in på små volter där jag fortsatte att han honom motställd, men även puttade rumpan utåt, från detta in i öppna igen på fyrkantspåret
I galopp:
- mkt förvänd galopp, red som på en 8a, men på diagonalerna så böt jag galopp så jag hade förvändgalopp hela tiden genom hörnen
- Förvänd galopp på långsidorna och red sluta åt galoppsidan, för att få fram och upp ytterbogen (om man ser till galoppen, annars innerbogen)
- Förvänd galopp på långsidan, men sluta inåt - dvs i vänster varv har P högergalopp men man rider som i en vänstersluta. Måste anpassas till hästen, så att man inte gör för mkt så att de byter. P hade mkt lättare för detta i förvänd höger, än i förvänd vänster. Man får då upp och fram innerbogen om man ser åt galoppen, annars ytterbogen om man ser till varvet (äh, förvirrande?)

I slutet var han så himla fin!! Lätt i framdelen och lyfte bogarna bra!! Travhoppade lite lågt, 70,80 cm i slutet oxå, med 3 travbommar innan så det inte går att fuska. När jag travade av så kände jag hur sadeln "studsade" på ryggen på honom för att den rörde sig så mycket - HÄFTIGT!! Han var helt lösgörd och supersuperfin! Prima P!

R longerades med pessoalonge på banan, prövade en ny inspänning som funkade bra i traven, men inte lika bra i galoppen - tog den i längsta ringen på gjorden, via munnen (där en "krok" fästes i bettringen, så linan löper genom den) och sedan upp till näst översta ringen. Annars har jag gjort tvärtom - först upp, sen ner om man säger så. Känns som om jag måste gör bildförklaringar till den här, haha!

Imorgon vankas dubbla träningar, markarbete/hoppning för P och R hos Anna!!

Markarbete banan

Eftersom regnet har fallit, med råge, är vår bana helt klart godkänd att rida på. Red både P och R på banan, över upphöjda travbommar, varannan hög varannan låg, 7 st i rad och sen galopphoppning på volt - hade ett räcke med bom innan och efter. Hade 3,20 innan/efter bom och hinder och sen 1,20 mellan travbommarna.

Värmde upp gjorde jag på grusvägen, trav och galopp och kollade framåt och tillbaka, både kändes fina! P var vrålpigg, hehe ;) Men de var fina på bommarnan båda två, var noga med att rida in inte för fort och behölla tempot över så de fick ta kraften uppåt och inte framåt. På galoppvolten kändes de spänstiga och fina båda två, P blev lite trött i slutet så mer studs på honom! Men annars var han snabb i benen och stampade av fint! R hoppade fint med rygg! Började med räcket lågt, ca 30, och höjde sen succesivt och tog tillslut ngra språng på 1m. Man behöver inte hoppa så mkt högre än så, jobbet blir bra ändå! Ska göra det över en oxer ngn gång oxå.

Har en undran, har ngn här ute provat Eskadrons låga öppna bakskydd för hästar? Är lite sugen på ett bra sådana, men undrar - är det verkligen one size cob/full? passar de på en häst med klockren full strl på benskydd?

Sa någon 80-tal?

dsc00342 (MMS)

Sa någon 80-tal?


Svenska Mästerskapen och SEG

Var inne på Ryttis med Hanna, hennes mor och kompis igår och såg SMfinalerna för YR och Seniorer som vanns av Caroline Kamensky - Tiesto samt Rigmor ArvidssonMaggie - Optik 1. Caroline är en riktigt inspirerande tjej som rider riktigt bra! Träffade även på Ts ägare och hennes kompis :)
tyvärr var gröna banan för blöt så finalerna hölls på K1banan, vilket innebar att finaerlan för 5,6 och 7 åringar somt consolation klassen var inställda. Men hittade lite smått oxå, nya ridstrumpor från Celeste Steine samt nya gräs/vinterbroddar - bilder kommer! Hanna hittade ett par JW ridbyxor, mörkblå och finfina, tyvärr verkar de inte finnas i helskodda. Synd annars hade jag nog slagit till på ett par, men behöver helskodda hehe. Annars är jag en Pikeurnörd när det gäller ridbyxor. För att inte tala om GPAkavajen med ljusbeige mocka(fejk?)krage, gah!

P har fått vila i helgen, R tömkördes av hans ägare igår. Men nu blir det nya tag!

3 km

är vad jag har sprungit 2 gånger denna vecka, idag blev det till stallet!  Eller springa, ngnstans mellan springa och jogga är det väl, brukar göra det på runt 20 min så jättefort är det inte. Å andra sidan är det inte meningen, i o m mina tidigare knäproblem så tänker jag försöka hålla mig på den här nivån ett tag. Har även hittat enn knäskydd till mitt vänsterknä som verkar funka, ett stort blått ett som helt plötsligt dök upp i vårt hus (vet faktiskt inte vart de kommer från...), ser ut som ett handbollsskydd som de brukar ha på knäna. På höger knät sitter ett mindre skydd köpt på stadium, köpt i par så jag har haft de lilla på vänster knäet när jag styrketränat.

Hur som haver, har det känts bra!! Inga onda knän, ingen ond högerljumske (de som var det största problemet sist), inget håll/ont i axel (vilket betyder håll för mig), så nu ska jag försöka köra lite 2 ggr/veckan till att börja med och sen springa längre sträckor hellre än att springa fortare :)

Nu - en kopp grönt & roibos te!


SM på Ryttarstadion!

I onsdags hann jag inte rida efter jobbet, blev nästan direkt till Arlanda och hämta pojkvän som är hemme en kortis innan sista rundan i Jokkmokk.

I torsdas red jag R och P på banan. R fick promenad, skritt i skog, och sen red jag fram i trav och galopp på grusvägen mot stallet, där han fick välja hans uppvärmningstakt, tempo och form. har upptäckt att så trivs han bra, och blir mer avslappand i ridpassen sen. Sen red jag på banan, mkt motställ och svänga rak för ytterhjälperna. Red även över ett litet block som stod på medellinjen på diagonalerna som jag red över i olika invinklar. R kändes pigg och fin! P gjorde jag samma sak på i princip, lite mer fokus på att han skulle lyssna på mina hjälper alert och släppa handen lite - han har nog latat till sig lite de senaste dagarna. P var lite mkt i handen, lite framtung i formen, så han fick jobba mkt "upp, fram med huvudet" och sedan även där utåtställd och även rumpa ut i galoppen för att han skulle lossa i bogarna, vilket hjälpte och i slutet kom han i bättre frammeform och slappnade av.

Idag red jag, mor och Rs ägare ut. Vi red i parken där P och R fick gå konditionsträning, ca 3 min galopp, 2,3 min vila blev det och P kändes riktigt fin, om han var i bettet igår så tog det ett tag innan jag fick stöd på det idag, men red på som vanligt, och när han kommit fram så tog han normalstöd igen. Kändes lydig och fin, fin runt skänklarna och lyssande på hjälperna :)

Imorgon ska jag försöka få mor att longera dom med pessoalongen, slutar nog jobba lite senare än vanligt och ska befinna mig på mojito & lamm-kväll i Uppsala kl 19 - sen blir det SM inne på Ryttis på söndagen med Ts ägare och hennes kompis! Skoj, måste ju passa på när det är nära!! Någon mer som ska dit?

Leriga hästar!

Igår så red jag ut på R tillsammans med Jessica som red P, vi tog en sväng till parken och travade och galopperade lite där. Bara gjorde lite lätt lösgörande på R, eftersom han gick på banan dagen innan. Men han kändes fin, rytmisk i galoppen och lugn och avslappnad! Riktigt Roligt!! Jessica var jätteduktig på P, travade runt lite, gjorde lite övergångar, och han såg ut att tycka det var behagligt :) Lite galopp tog hon oxå, denna gång fick hon stå i 2puntkssits, vilket gick mkt bättre för eftersom hon är så ovan vid rytmen så stör hon honom lite när hon sitter ner, vilket gör att han gasar, men när hon stod upp var han mkt lugnare :)

Idag ser ut att bli en tömkörningsdag för hästarna :) Eller om det slutar regna så tar jag ut P på grusvägen, har ju inte ridit honom sen i fredags insåg jag just (tömkörde lör, Ts ägare red mån och jessica sön+tis) så nu är det lite P-abstinens!! R ska iaf tömköras, banan är superbra nu när det regnat så mkt!

Fy satan vad R såg ut igår... det tog mig och Jessica 20 min att borsta bort all lera... tur att vi var två!! P brukar inte rulla sig så mkt, som tur är, men R och G utnyttjar gärna leran om de kan!! Annars hatar de vatten båda två, hur går den ekvationen ihop? Man kan inte gå i leran/vattenpölar, men man rullar mer än gärna i dom! ;)

R har även skaffat vattenklosett... Utan a...

dsc00337 (MMS)

R har även skaffat vattenklosett... Utan automatisk spolning dock...


R tröttnade på sina brunröda färg;)

dsc00315 (MMS)

R tröttnade på sina brunröda färg;)


Tisdag

I söndags så red en liten tjej i stallet, eller lite och liten - hon är 13, P vilket gick riktigt bra faktiskt!! hon travade runt på honom riktigt fint, även lite galopp men där hade hon lite svårt att följa med (van vid Bponny), travade lite bommar samt gjorde avbrott och igångsättningar. P såg riktigt pigg ut!

Igår så red jag ut med Rs och Ts ägare, Ts ägare red på P och jag lånade G! Det var riktigt roligt att rida henne igen, var säkert över månaden sist! Hade novabett + gramantygel. Först red vi ut en sväng i skogen och klättra lite, sen red vi på banan som var bra nu efter allt regn. G kändes fin, och gjorde faktiskt bättre vänsterbyten högerbyten, hon var snabbare åt höger än vad hon brukar och långsammare åt vänster. Sen ställde jag fram ett litet block så R och P hoppade över, så jag prövade även med G - hon har säkert inte hoppat på 1 år, men det kändes riktigt bra. Var iofs "bara" 50 cm, men hon var, för att vara G, lugn och fin :) Roligt!!

Har inte riktigt bestämmt vad hästarna ska få göra idag, P skulle behöva iväg och markarbeta lite, vill gärna travhoppa honom! R ska ridas ut iaf, antingen grusvägen eller parken beroende på vart underlaget är bäst.

Ts ägare tyckte P var mycket välriden, lydig och mkt lättare att rida än vad han ser ut! Tack! Alltid roligt att få berömm för sin egen häst som var han format som man vill :)

OBS!! NYA KARENSTIDER PÅ ÖRTER!

http://www3.ridsport.se/Tavling/Dopning/Karenstidslistor/Informationangaendefoderochfodertillskott/

Information angående foder och fodertillskott

Foder och fodertillskott till häst regleras av foderlagen. Detta innebär bland annat att fodertillskott skall vara inregistrerat av Jordbruksverket för att få säljas till häst. Detta gäller även fodertillskott som är registrerat i annat land. Obs att fodertillskott innehållande koffein eller dess nedbrytnings-produkter medför en karenstid på 14 dygn.
 
Från 1 augusti 2010 gäller följande karenstider för fodertillskott, örter och foderrelaterade substanser (med användande av de vanligaste substansnamnen som kan variera mellan svenska, latin och i vissa fall engelska)

96 timmars karenstid gäller för produkter enl ovan som innehåller

  • Capsicum, capsaicin
  • Djävulsklo, Harpagophytum procumbens
  • Vänderot, Valeriana officinalis

14 dygns karenstid gäller för produkter enl ovan som innehåller

  • Guarana

96 timmars karenstid rekommenderas för övriga fodertillskott, örter/örtprodukter som har eller påstås ha farmakologiska effekter på häst eller påverkar/påstås påverka hästens prestationsförmåga eller temperament. Nedan följer exempel på sådana tillskott/substanser/örter

  • Aloe, Aloe vera (>30% av produkten)
  • ASU, Avocado and Soybean unsaponifiable extracts
  • Bipollen, Propolis
  • Boswelia sp.
  • Chondroitinsulfat
  • Di-/trimetylglycin (D-/TMG)
  • Gammaoryzanol, rice bran oil
  • Ginko biloba
  • Ginseng
  • Glucosamin
  • Green lipped mussle extract
  • Gurkmeja, Curcuma longa, curcumin
  • Hyaluronsyra
  • Ingefära, Zingiber officinale, ginger
  • Kreatin
  • L-carnitin
  • Melaleuca alternifolia, tee trea oil
  • MSM, metylsulfonylmetan
  • Munkpeppar, Agnus castus
  • Nypon, Rosa sp., rose hips
  • Octacosanol
  • Röd solhatt, Echinacea purpurea
  • Schizandra
  • Tryptofan
  • Yucca, Yucca schidigera

    (kopierat från www.ridsport.se)


    Vad tycker ni om det här? Lite overkill i mitt tycke, förstår syftet - men vad gör man om hästen äter nypon ute i hagen? Ska man ha den inne 4 dagar innan tävling? Finns det ngt i detta som finns i färdigpelleterat foder för hästar? Jag undrar vad de har för belägg att glucosamin/nypon/gurkmeja ska vara skadligt för hästarna? vill gärna höra era kommentarer om detta!

Spontanhoppning!

Hade små planer på att åka till Anna igår och hoppa lite, men där var det för blöt - Men hon ringde senare och sa att vi fick utnyttja en annan ridbanan där hinder stod framme! Så illa kvickt sprang jag ner i hagen, hämtade R och for iväg! Vi hoppade lite studs, 6 st, samt lite små hinder som sen blev en lite bana på 100, 110 max! Och han kändes så himla fin! Han var mkt mer framme och lugn! Inte alls så spänd som han kan bli, ändå var det helt ny plats + att det blåste rejält, så han var inte ett dugg tittig heller - skönt! Men det är han iofs inte när han är framme för skänkeln så som han var idag. Fick massa bra tips utav Anna (GULDkvinna när det gäller ridning!), bla att jag gör som en "knyck" med rumpan i studdsen vilket gör att hästarna accelererar ur, istället måste jag bli mer följsam med armar/axlar så först la jag bara fram handen helt. Det roliga är att då känns det som om jag stör hästen och inte är stilla, men då är jag mer stilla än annars - träna!! Måste nästan få känslan att vara lite "efter" i språnget för jag är så snabb i överlivet. Sen fick vi lite dressyrträning efter oxå och massa små tips att tänka på. Ska rida en del förvänd sluta i galopp och trav!

P tömkörde jag på banan över upphöjda cavaletti (5 st) samt sen lite studs( 30 cm - 60 cm - 30 cm), allt på volt! Han var jätte duktig och vinklade hasor bra och jobbade bra med bakknän över travbommarna, och i studsen hoppade han med samma takt hela tiden. hade lite svårt att få bra avsprång i vä varv, blev lite som i ridningen, lite korta språng och ibland omtramp - men kom på sen att om jag ser till att han håller en bra galopp och liksom för handen med innertömmen frammåt innan, som en "varsågod, ta för dig"hjälp, så klev han av bra!
Men annars är han superlydig när man tömkör för röst osv, så bommar och sånt är inget problem!

Så båda hästarna fick gympa igår! Skönt! Idag ska en lite ambitös tjej i stallet få rida P tänkte jag, hon är superduktig! En så här härlig hästtjej som kommer till stallet halv 8 på morgonen och kan vara där hela dagen och bara pyssla, rida lite, putsa, städa osv. Sånt uppmuntras med mer ridning, hennes högsta önskan är ju såklart en ponny, men hon brukar få hjälpa mig lite om hon vill :) G blev superlugn med henne på ryggen, för hon är så himla lugn och metodisk själv. Ska bli kul att se :)

RSS 2.0