Måndag

I går var vi iväg med T och R till ridhuset, hoppade lite 5½an- trav in, studs, 5½m oxer (som i början var ett räcke). Hade en gul grind under oxern, vilket då gjorde att R fick lite halvspel i början - att inte kunna springa fritt fram mot ett tittigt hinder var väldigt jobbigt. Men sista språnget så stampade benen mellan innan språnget, så då fick de va. Annars hade han nog en dåligt dag på jobbet, lite små dissig mot skänkel och sparkade lite mot den, men annars fin, hoppade bra.
T kändes kanon, tog några språng på honom efter ägaren och vips var oxern uppe på 130 och vi gled över! Hade då ändrat till ett litet block innan sen 6m fram till oxern och han hoppade lätt över! Målet är väl att jag ska försöka starta honom i 130 detta år, så det här var onekligen ett steg i rätt riktning!
R får, som lite "hämnd" hänga på dressyrträningen imorgon, tempoväxlingar känns aktuellt att öva på!

Idag fick P och T en timmes skritttur, R longerade jag lite i trav på volten med pessoalonge i 15 min, såg fin ut. Lite spänd, men underlaget är inte de bästa så han fick jogga på i sitt tempo tills han lossnade.

Var även iväg och klippte Hannas häst idag, länge sedan jag träffade på dem båda, kul! De såg ut att må prima båda två, och Hanna skulle ut på äventyr snart vilket lät härligt! Sol och värme känns ju inte alls som en dum idé just nu! Suck, försvinn isen, försvinn!!
På vägen hem svängde jag förbi Sthlm Ridsport och hittade en gummiklädd stångbett, alltså ett vanlig rakt bett fast gummiklätt och inte alls så tjock som de tidigare jag har sett ("vanlig" tjocklek). Prövade det när jag longerade R och han tuggade som tusan, P verkade oxå nöjd med det. Jag har en liten "grej" för att rida markarbete/ut/dressyr på samma bett som jag hoppar på, ligger nog i från G då hon gick igenom bett hela tiden, henne får man variera på ofta! Men detta verkade ok, ska pröva det mer imorgon för Anna och ha som variation till vanliga 3delade på honom - som nästa blir skarpt ibland ;)

 Vet inte om jag visat den här bilden på mig och T? Från 115 på VRKs Runhoppet 2010 - tror han klarar 15cm till på höjden, eller?

Koner, volter och serpentinbågar!

Igår så fick T och R en uteritt tur, T tog jag ner till parken och hittade en raka där vi övade galoppfattningar och avsaktningar samt att flytta lite från sida till sida i galoppen. Gick bra efter ett tag när han slappnade av ordentligt, och framför allt -höll tyst! Han tyckte väl han var ensam och övergiven, vilket innebar att han sprang omkring och gnäggade konstant. Tror det var sisådär populärt kl halv 9 på morgonen...
R gick jag ut och klättrade med, han kändes pigg och fin, men på hemvägen hade vi solen i ryggen, och då undrade han vad det var för konstig läskig skugga som hela tiden hängde efter framför honom ;) Knashäst!

P åkte jag iväg till ridhuset med, pappsen var inte med så det blev inga hinder, men väl koner och en bom! Kom i mitt stilla sinne på en riktigt bra övning för mig och P, som tränar både styrka, noggrannhet och lösgjordhet!


Jag ställde ut koner dels i hörnen för att inte slarva med hörnpasseringarna, och sedan lite innan för kvartslinjen (se de blå runda prickarna), och mitt över medellinjen la jag en bom. Sedan varierade jag, först i trav men sedan  i galopp, att rida volter genom konerna och över bomen och variera storleken på dom (se de blå cirklarna) och var noga med vägen, att han spårade, takten på den lilla volten (går det för fort kommer det inte funka ordentligt!), och att jag var med i kroppen när han svängde - ffa min vänsteraxel. När det funkade följde jag spåret och red serpentinbågar i olika storlekar, började med mindre bågen, ett varv där och sedan in på volterna fast från andra långsidan, sedan ett varv på den större skarpare serpentinbågen, och sen in på volterna igen på den andra långsidan. Gjorde samma mönster sen i galopp, och då fick man verkligen sätta honom på rumpan i den lilla volten, men i vänstervarvet fick jag vara noga med att han inte föll in och tappade spåret samtidigt som att han drev på med ytterbak. Volterna, "lilla" serpentinbågen 1 varv, volterna, "stora" serpentinbågen 1 varv, volterna. Skulle tippa på att volterna mellan konerna och den över bomen var 15, 10 och sen kanske 5-6 m i diameter. 
Han kändes riktigt fin och svängde på runt och mjukt och spårade. Varierade upp lite i tempo när jag gick ur volterna oxå och ut på bågarna. Kvittot brukar alltid komma när jag travar av, hur pass lösgjord han blev. När han är riktigt kommer han långt ner i formen, höjer ryggen och travar med lugna aktiva steg. Det var inga problem att ändra takt eller tempo med hjälp av lättridningen i avtravningen, och han ändrade inte formen heller då utan var kvar i lång och låg!

Tyckte detta var en mycket bra och enkelövning, som är lätt att anpassa till olika svårighetsgrader (volterna och serpentinerna) och som kräver att man framförallt är noga med vägen hela tiden vilket konerna hjälper till med, sen kommer formen automatiskt på hästen! Koner är helt klart underskattat!

Hoppning no 2

Dagens andra hoppning var en Annica träning på Lilla Lundby med R. Det är mkt gymnastik nu i början där, vilket var nyttigt för honom, idag var det mycket serier med studs samt lite avslutande högre hinder ut.

I början när vi red fram delade vi upp ridhuset på mitten och red som en stor volt - fast fyrkantspår, dvs hörnpasseringar i trav och galopp där vi skulle första flytta hästens bakdel utanför spåret (vi red lite innanför) i trav och sedan med lite tagen bakdel, dvs rumpan in, i hörnpasseringarna och nästan "sätta dom lite på baken". På raksträckorna imellan varierade vi lite med tempoväxlingar. Gjorde likadant i galopp, men då bara med tagen bakdel och nästan ett litet piruett tänk där bakbenen ska vara snabba snabba i svängen och sen gasa framåt - utan att hästen blir längre. Man kan säga att man ska känna hur bakbenen kommer in under ryggen på hästen och skjuter ifrån. Häftig känsla när man får till det! R gjorde det fint, blev mycket avslappnad om än under protester när man skulle samla lite med tagen bakdel. Men de får han ta. Blev riktigt fin efteråt, och kom bra fram för skänkel. Sen började vi på serierna, se skissen (återigen, en paint-variant. tunna sträck räcke, tjocka oxer, röda block och blå streck fick bli kryss. lila streck är bom på marken):

Vi började på den vänstra långsidan, trav in och sedan räcken med plank överst och 1 språng mellan. R gjorde det riktigt fint, och enkelt. På den högra långsidan var det även där trav in, sen 2 raka studs - 1 språng till en oxer - 2 språng till ett räcke. Ju högre det blev ju trängre blev det sista avståndet, jag parerade med några "hooow" eller hur det nu låter, vilket räckte för att han skulle korta upp sig lite. Men man fick själv vara noga med att komma ner och räta upp sig efter oxern.
På serien på diagonalen var det galopp in mot 3 studs-saxar, sedan 16 m fram till oxer. 4 normala språng när det var lite lägre, och såklart kortare ju högre det blev. Sista sprången lät jag honom vänta av lite själv mot oxern (det låg på ca 130 då), men då var han i lite i bakbommen och tog inte ut språnget helt i luften, så sista språnget tog jag själv tillbaka honom lite mer efter studsen så han fick mer plats framför oxern. Nästan så jag fick ett framåtläge fast inte, mer att han fick plats, men då kunde jag lägga till skänkel lite mer innan och då hoppade han upp och ut hela språngkurvan ordentligt!! Riktigt fint språng! Pappsen filmade även här, så snutt kanske kommer!

Vad jag sett av dagens filmer är att min sits i markarbetet är mycket bättre, måste bli mer avslappand i armarna bara och följa med mer dom mer, annars är den stadig. Däremot falerar den när hindrena blir högre, då försvinner mitt annars hyffsat stadiga överliv och det blir lite "rekyllstuds" efter hindret i landningen. Måste bli stadigare där och i mitt skänkelläge när hindrena blir högre, framförallt över oxrarna. Läxa!

glömde skriva att efter serierna på långsidan så gick vi in på volten och hoppade blocken där, 1 språng mellan :)


Hoppning no 1

Började dagen med att hoppa T lite granna, åkte till Brantshammar och hoppade lite mer enkelhinder den här gången. Det stod lämpligt hinder framme, med bra vägar och svängar som vi red över. Märktes i slutet när det var "hoppning" att han fortfarande inte var stark i "hopp"galoppen, men markarbetet sitter fint. Om än så är de ju något "oridna" nu, eftersom det helt enkelt inte går att göra så mycket som man kan vilja. Men så är det, inget att göra åt. Hoppa gjorde han fint iaf!

Började med att travhoppa ett litet räcke på ca 80 i båda varven på en volt, och i höger varv fortsatte jag efter ett tag rakt fram till ett räcke på samma höjd, 4 språng 13,5 m (red på 4 eftersom det var travhopp in, annars är det 3 språng). Efter det gjorde vi följande svängar och vägar (de tjocka röda strecken är oxrar, de tunna räcken och de svarta block. PP vill inte fungera så svänge ihop en i Paint, haha):

Började rida enl den gröna linjen åt båda håll, fick lite ojämt med stegen i början men kom sen fram till att 5 normala var lagom mellan blocken och oxern på den bågen. Enl den blå linjen så var det 3 språng in till och efter kombinationen, som var räcke-räcke med 1 språng mellan. Måste säga att den linjen gick riktigt bra! Fick bra vägar och det flöt på bra hela tiden. Red sedan båda långsidorna oxå, på den högra flöt jag på ena gången på 7 lite friska som gick bra, och en gång red jag på 8. Nyttigt att träna långa linjer inomhus i lite högre tempo för att förbereda för utomhus. på den vänstra långsidan var den (i vänster varv) räcke - 4 språng, 16,5 m - oxer - 3 språng, 13,5m - räcke, vilket oxå gick bra. Fick lite trångt ut, men då fick T vara med med sina små ben där! Lite måste dom tänka själva.
Ibland blev han "lite stark", eller snarare slappande inte av riktigt men sprången satt ända bra tycker jag. Han är så jäkla rolig att hoppa!! Pappsen filmade lite, får se om det kommer upp någon snutt!

Vår i pälsen!

P var riktigt riktigt fin för Anna idag! Jobbade mycket med volter in mot mitten på kvartslinjen - rakt fram i öppna (när vi travade) och varierade ställning, och sen in på volt igen innan kortsidan. På volterna fick jag "tappa" ytterbogen för att lossa den lite extra, och även motställa i öppnan för att lossa. Vänsteröppna blev mkt bättre motställd faktiskt :) Jobbade även på mig att jag ska följa med i högervolterna bättre, blir gärna kvar och lite stum med ytteraxel istället för att följa med med den runt, vilket gör att P svänge snabbare men han losser inte ytterbogen ordentligt.
I galoppen gjorde jag lite ökninger istället för öppna, och lät volterna minska tempot och inte "jag". Funkade super! Sen gick vi in på lite volt där han fick minska tempot men behålla takten också skulle jag "ge honom handen" så han får sänka nacken och huvudet samt höja ryggen och rumpan - utan att öka farten eller tappa takten. Och gissa - det gick! För typ första gången sen vi köpte honom gick det! Så jädrans lycklig man kan bli för så lite! P var helt med på noterna (höger varv var jobbigare men det gick) och jag kände nog lite att jag kunde lita på honom att han inte "drar" iväg. Inte för att han far iväg, men förut har han alltid tjyvökat. Så han jobbade på riktigt bra där! Härligt! :D

R fick en lite "spa dag", masserade lite och drog bort en massa päls - nu är det vår i pälsen säger R och tappar allt samtidigt. Mys. Men han verkade ganska så nöjd, och ville gärna klia tillbaka i nacken på mig. Mysigt, ända tills de tar till tänderna, haha! Imorgon är det han som får följa med på hoppträning för Annica, men innan dess ska jag och Ts ägare ta T till ridhuset och hoppa lite - pappsen följer med och filmar iaf en av hoppningarna, ska bli intressant att se hur jag ser ut, hehe. Nackdelen med att träna mkt själv, som det har blivit nu, är ju att man inte har någon som påpekar allt hela tiden. Mer ansvar, onekligen, och det är så lätt att lägga sig till med olater.

Nu sängen! God Natt på er!


Så gott det går

Nu var det ett tag sen. Lite tröngt på inspirationen här när vädret är som det är, men vi håller igång så gott det går. Har jobbat en del, samt att hästarna åkter skytteltrafik t o r till ridhuset, försöker få varje kuse åtmindstone 2-3 ggr/veckan. Införskaffade i nya vassa isbroddar (som jag självklart har med boots runt om då!) idag så man iaf kan skritta ut oxå. Ridhus i all ära - men visst är det trevligare att rida ute?!

I ridhuset jobbas de mkt över bommar i trav och galopp, bommar innan och efter hinder, samt har även hoppat lite enkelhinder med T och R för att komma igång med dom, och alla känns fina. Ska börja lägga in mer travhoppning känner jag, för både min och hästarnas del. Eftersom jag är snabb i överlivet är travhoppning perfekt för mig att lugna ner mig på, 5½an är en favorit - ska nog köra den på onsdag!

Annars känns allihopa fina så som det går att hålla igång dom. Imorgon blir den äntligen Anna träning igen, tar med mig P, och på onsdag ska jag iväg till Annica och då med R. På dagen kommer jag och Ts ägare åka iväg till ridhuset och hoppa lite själva så får han ev följa med nästa vecka istället.

Dagens tröst är att jag äntligen hittade ett par nya shortchaps, blev ett par från Ekipage som jag hittade på Sthlm Ridsport, samt att jag på Granngården hittade nya transportskydd till R från Hansbo. Hans gamla var lite småäckliga faktiskt :/ Men nu är då I-landsproblemfrågan - har mer bonus på Sthlm Ridsport, men vad behöver jag? Usch!

Blä.

Härligt med lite ofrivilligt viktnedgång så här efter julen. Måste ha fått i mig ngt i tisdags, för natten till onsdags kom allt upp igen. Addera feber på det så kan ni förstå att jag bodde på soffan igår, och bara sov. Men nu är det tusen gånger bättre. Mår iaf inte illa av att se på mat och dagens "frukost" (proviva blåbär och rostad bröd) är än så länge på rätt ställe. Febern har gått ner oxå, även om jag har äckligt ont i huvudet. Kombinerad vätskebrist och kaffeabstinens skulle jag tro, knarkar resorb för dessa utvunna syfte förtillfället.

Mor har tagit hand om hästarna så länge, idag var det dags för R att få nya skor, och imorgon är det dags för ett nytt försök med P, ska försöka rida lite då med - tar en extra vilodag idag.

Nu - bok och kudden samt en ipren.

Halt, halare - Halast!

Har inte hänt så mkt här eftersom man inte kan göra så mkt med hästarna nu, mer än att åka till ridhuset. Var där i fredgas med T och P, gjorde lite mark och bomarbete med mkt volter.
På lördagen åkte vi med hela grabbligan, Rs ägare kom med sitt släp så vi fick med alla, och hoppade lite styrka. Travhoppning samt galopphoppning över oxer och räcke med bom innan och efter. P fick inte hoppa, men red lite lösgörande på honom, förvändgalopp t e x. Sen har det inte gått att göra ngt med dom, vi kom inte ens iväg till hovslagaren igår, gör ett nytt försök på fredag

Kom dock iväg med T och P till ridhus idag, red lite samma sak - lösgörnade över bommar med mkt volter runt och över dom och varierade mot- och rättställd. P kändes fin och jobbade bra, mkt travjobb för honom blev det och lite förvändgalopp. Övade även fattning och avsaktningar ur-och in i bakdelsvändningar.
Med T tog vi lite småstuds, inga problem förutom att han gärna byter till höger galopp i vä varv när de blev högre. Löste det genom lite volttanke samt stenkoll på yttersidan, men måste träna de med mer volthoppning. Gjorde även mkt tempoväxlingar i galopp, och testade hur långt han orkade - och visst är det skillnad! Lite "kantigare" i ökningar i vä varv, så det är högerbak som måste stärkas. Gjorde även galopp/skrittövningen i och ur bakdelsvändning, och det ska vi träna på! Bara en bakdelsvändning till höger var lite sisådär ibörjan ;)

Imorgon jobbar jag dag, så då händer inget med dom heller, tar nya tag på torsdag! Hoppas att Rs ben ärlite bättre då, han var lite varm och svampig insida vä fram igår, och T hade rispat sig med brodden så de måste ha gått lite vilt till i hagen tror jag. Han var inte halt iaf :)

Något säger mig att de inte var så här kärvänliga direkt...


Trökväder

har inte så mkt nytt här, åkte till ridhuset med T och P idag, jobbade de lite över bommar längs med långsidan, varierade galoppbommar och la volter rätt och motställde så de fick jobba loss bogarna. Båda kändes fina, Tv ar mjuk och fin i sidorna så nu får vi lägga mer krut på att stärka honom rakt. P var fin, men har lite svårt att känna när han blir trött, blir lätt mkt på honom men han var jätte fin i traven. I galoppen orkar han inte så mkt mer, framför allt inte när jag rider i det lite högre tempot, men det går framåt.
Försökte mig på att tömköra R efteråt, men det bodde tigrar i hörnen och mina fingrar var stelfrusna efter 10 min, så då gick vi in, ingen ide då direkt. Imorgon blir det han och T som åker till ridhus och hoppar, styrka och spänts med galoppbom innan och bakom samt travbommar blir det nog.

Vädret är ju sämre än sämst, vi har typ ingen stans att rida, förutom att åka till ridhus. Men om det nu ska jävlas och börja regna kommer vi aldrig upp för backen, det blir glansis. Och P som ska skos på måndag, får se hur det ska gå...


Dressyr, massage och hoppning

Igår red jag P för Anna, tränade mkt på att lösgöra de i innesiden dvs rid mkt motställd och låta de ta för sig med innerbenpar/bog på både rakt och böjda spår (volter) i både trav och galopp men att de ska behålla samma takt. Red även över travbommar upp på medellinjen och sen skänkelvikning ut till spåren, och sen även på liten volt och hoppad elite småblock. P kändes superfin, lätt och framåt. Han blev inte flåsig eller ngt men han var lite trött i bakkärran i slutet. Det komiska är, eller komiskt och komiskt, men när man mest rider ute så får man ett helt annat tempo i hästarna, så förra året fick jag "skäl" för att jag red för fort och att P inte hann med med benen. I år har jag fokuserat mer på takt och tempo, att han inte får springa iväg ute, vilket har gjort att jag nu får gasa! Woho!
R skrittade ut i skogen igår med hans ägare.

Idag så fick P och R massage på fm, Mona tyckte de var jämnare i sidorna dvs mer jämt musklade och att de generellt kändes fina. P var lite stel, men mkt var träningsvärk från igår. R kändes oxå fin, inget i bakkärra eller bogar ( inte mer "än vanligt"). Däremot höll Mona med oss om att Rs sadel inte ligger bra, den ligger an manken för mycket och hans rygg vilket innebär att han inte kan muskla sig ordentligt där, ffa över ryggen där han behöver. Jag har ridit honom i min sadel nu sen december typ, och jag tycker redan att han är "biffigare" över halsen samt mer avslappnad i början.

På em fick R följa med till ridhuset med T och vi hoppade lite, lite travhoppning, småblock på volt och sen så stod det två serier uppställda som vi utnyttjade. På ena långsidan var det räcke-räcke-oxer med 1 språng mellan varje, och på den andra räcke-räcke-oxer med 2 språng mellan räcken och 1 mellan räcke och oxer. Ställde ut lite koner och en minigrind som marklinje för Rs skull så han får en liten dos av "titt-hinder" varje gång. T bryr sig nada om sånt. Men båda hästarna hoppade fint (runt 90-1m) och med bra stuns, vilket kändes lovande! Och T börjar få fina mag och rumpmuskler nu - studs och serier är grejer det!

Den här snusmulen fick nöja sig med massage och ett äpple idag!


Den svåraste dagen i mitt liv...

... Var igår. Igår fick nämligen vår älskade hund Dayla sommna in, efter dryga 13½ år på jorden.

Den 6/6 1997 föddes en långhårig schäfertik som sedan maj -98 varit i vår ägo. Hon har varit världens bästa hund, snäll att ha att göra med, aldrig besvärlig, snäll, lagom och bara helt underbart perfekt. Och så himla vacker och charmig och genomsnäll. Saknaden efter henne från min sida är enorm, och att gå från huset igår eftermiddag medan hon låg och halvsov på sin favoritmatta - vetandes att hon då hade någon timma kvar innan pappa åkte in med henne - var det svåraste jag har gjort i hela mitt liv!! Att säga hejdå till någon man älskar djupt.

Dayla hade fått sämre styrsel på bakkärran fort, och i o m halkan som blev så fick hon inget fäste vilket gjorde det oundvikligt för oss - det fanns inget att göra så strax efter kl halv 5 i går eftermiddag fick hon somna in hos veterinären.

Vofflan, snufflan, dayla-lusen, Daylis - jag saknar dig så himla mycket, men jag vet att där du är nu serveras bara oxfilé och finaste vatten, samt att du får leka med dina kullsyskon och gamla granhunden Lido igen. Och tennisbollarna kommer flygande närhelst du vill. Du är för alltid älskad och saknad <3

 Du var det finaste jag haft. Glöm aldrig det.
Dayla i höstas, på favoritstället i trädgården, bakom busken - i en grop du grävde efter en vecka hos oss, alldeles vid grannens husgrund. För där var det svalt, skönt och lugnt. Finaste finaste bästa Dayla! <3

En sån där travhäst....

Hade tänkt ta R och T till ridhuset idag, men det hade varit mer lönsamt att sätta skridskor på deras fötter än att ta transporten det. Isgata på vägen till stallet satt stopp för de planerna, istället blev den en puls-promenad i skogen för dom. P tömkörde jag, i trav sakta bara vågade inte mer, på banan.

Igår fick R och P en klättertur. En snäll liten ovetande dam sa så fin när jag gick förbi med R "Åh vilken fin häst, han ser ut som en sån där travhäst"! "Äh... äummm.. taaack, typ... " svarade jag, och skrattade tyst för mig själv när vi gick därifrån. Travhäst? R? Nä, inte riktigt va? Nog för att manen nu är lite lång, men kom igen!
Imorgon ska vi försöka komma iväg från stallet med P, han ska till hovslagaren. R får nog tömköras, om jag kan gå. Han hade oskicket att kliva mig på vaden idag när vi gick genom hagen. Blåmärke är bara förnamnet, men har smort in det med arnika, så de ska nog försvinna snart!!

Nu - åter till min hovslagarbakning, chokladkaka med apelsin. Antigen en stor hit, eller inte. Det är första gången så vi får se!


 vs  kom igen nu va, inte så likt - eller?


Snöstorm - gånger 2!

Hade T idag oxå, så tänkte att han och P skulle få varsitt konditionspass på rakan, eftersom den vägen inte är "ordentligt" plogad (eller, den är perfekt plogad - för att rida på!) så är den extra bra efter lite snö. Vilket även gjorde den bättre under dagen.

När jag var precis kommit ner med P (tog han först) så började det snöa småspiksregnsnö, typ. Under hela passet, och på hemvägen travade vi på  bilvägen (i kanten där det är mkt snö som är packad, och det var inte en kotte i närheten) och då hade vi underbar motvind hela vägen. Både jag och P travade av långa och låga, och kom tillbaka lite lagom blöta, men så fort vi kom fram till stallet så slutade det. Typiskt.
Typiskt nr 2 kom när jag var ute med T. Körde samma vända, men han väl 500 m från stallet innan det började mastodontsnöa!! Snöblaffor stora som 5kronor attackerade oss från ovan med en naskig sid/motvind när vi galopperade åt ena hållet. Hua! Men vi körde på passet, om än att det blev lite intressant.. Åt ena hållet hade jag tyglarna i ena handen och den andra handen som skärm när vi galopperade. Mastodonsnöandet slutade, förstås, lagom tills vi kom hem. Typiskt 2.

Som positiv överraskning så kom mitt paket med benlindor idag, nya fina marinblå från Equiline - satt super på R som fick åka till ridhuset (och bara för det så började solen skina då...) och hoppa lite smått. Hade två block på diagonalerna så jag kunde byta varv lite smidigt, sen hade jag två räcken på långsidan med 20m mellan. Gjorde så i början att jag travhoppade in och varierade 5,6 språng till räcket efter. Red mest på 6 språn eftersom R var lite taggad, och länga kan han. Avslutade med att hoppa en miniminibana över hindrena, och R kändes fin! Tittade lite på en vit grind som vi hade på ena räcket i början, men sen var det inga problem, mjuka och runda språng! Räckena låg väl på 1m, 110 ungefär och det kändes plätta-lätt, skönt att vara igång med alla odjuren nu igen :)


Hoppning i ridhuset

Var iväg till ridhuset och hoppade med T och P igår. P hoppade inte så mycket, men han travade travbommarna superbra och sen tog vi även ett 50cm block i farten när vi galopperade - kul sa P!!

Hur som haver, så hade jag en linje på medellinjen enligt följande:
 - Trav in (travbom 2,5 m), sen 3 (3m mellan varje) studs - 1 (6) galoppsprång till ett räcke - 2 galoppsprång (9m) till en oxer (var ett räcke i början). Har refererat den här övningen till 3,6,9 förrut men nu hade vi fler studs in.

I början lade jag ner alla bommar som travbommar, men inte direkt efter varandra, utan kanske 3,4,5 st sen några meters uppehåll, sen ett par till osv. vilket gjorde att man fick vara ännu mer noga med takten efteråt, så att de inte sprang iväg efter travbommarna. P skötte sig så himla bra! Han var superlätt i handen hela tiden och kändes lätt i kroppen, fick igenom halvhalterna innan perfekt så han liksom gungade över travbommarna och kom inte "fel" en enda gång! Så himla fin kändes han! T gick oxå jättebra, hans ägare red honom och hon fick till takten riktigt bra. Och när takten blir bra hamnar dom i rätt balans in, över och ut ur bomserierna och då blir allt så himla lätt!

Jag varierade lite sen, när T höll på  över bommarna travade jag runt och när han vilade galopperade jag och P, och även över ett litet 50cm block som stod längs långsidan - det var riktigt kul tyckte han! Men han kändes lika lätt i galoppen (inte alls "tung" i framdelen som han ibland gjorde förra vintern då jag satte igång honom). Han galopperade på i exakt den fart och takt jag vill he, gungigt var det och var extra noga med att kolla att han spårade på långsidorna - gäller att passa på när man ha speglar - och det gjorde han! Lite att han skjuter in rumpan i vä varv, men då får jag vara nog med mitt skänkelläge och händer (lätta!) samt tänkte lite förvänd sluta så ordnar det till sig!!

T fortsatte sen med att först travhoppa studsen (hade galoppat lite över blocket även han), sen byggde vi upp serien allt eftersom. Piloten var jätteduktig, och meningen med serien är att "inte störa" vilket gick bra, hästen får backa av/ta i själv! Jag tog några språng i slutet (inte med studsen), och oxern var väl 90 cm i slutet samt att vi breddade den likadant så han fick hoppa ut lite med bakben och rygg vilket kändes super! Skönt att känna att han "tar i" nu, det stampar lite mer i bakbenen på honom nu! Härligt!

R fick en skrittpromenad samma dag, och idag har alla hästarna vilat pga vädert (longerade G lite lätt, men varken hon eller jag njöt utav det..) - det var ju full snöstorm ute hos oss, höll knappt på att ta mig hem....

Anna träning

Dressyrträning med R för Anna på schemat, och det gick riktigt bra! R kändes strålande, mjuk och fin och lyssnade samt jobba hela passet i bra form och jobbade på ordentligt! Sen blev han ganska trött oxå, men det behövdes kändes det som, han blev aldrig "spänd-trött" men liksom skönt-trött. Så där som man själv blir efter tt hårt pass på gymmet ;)

Jobbade mkt med ställd åt olika håll på diverse spår, samt flytta rumpan där efter på volterna, allt för att lösa innersidan (genom att ställa utåt på volterna och sedan raktrikta försiktigt) eftersom det är det som är svårt att göra på en rak grusväg. R lossade riktigt fint, hade mkt svårare för förvänd sluta på volt i högervarv än i vänster varv. Höger sluta överhuvudtaget är svårare, men det beror mkt på mig med. Vi kom fram till idag att min högerskänkel åker fram då = då kan jag på ngt vänster inte "använda" den, den liksom bara hänger där och trycker, och trycker mig snett i sadel. Så i högersluta fick jag mkt fokusera på att "hålla tillbaka" höger skänkel (dvs i normalläge, men tänk att dra den tillbaka) och då hamnade jag rakt och R gick rätt!

Gjorde en övning där vi i trav och sen galopp vända upp på medellinje, varierar öppna där, sen ut på långsida o sluta där, upp på medellinje men rakt fram och rakrikta denna gång - byta varv - öppna på medellinje, sluta på långsida - rakt fram på medellinjen - detta för att vi i galoppen byter galopp där då (för varvbyte). R jobbade riktigt bra!! Sen i slutet gjorde vi lite tempoväxlingar á la explosiva, dvs kort kort trav/galopp - sen fram ordentligt ett par steg, och sen kort kort långsam trav/galopp.
Underlaget bidrog nog lite till Rs trötthet, det blir lite extra djupt sug för dom när de är lite mer vana vid grusvägar med snö på, men han kändes himla mjuk och fin iaf!!

P tömkördes på banan, fin han med!! Gjorde mer galoppjobb idag, vilket var lite små jobbigt tyckte han - roligare att springa fort rakt fram än att jobba på volt ;)

Upp och ner (i backen alltså)

Var ute och klättared P och R idag (båda var fina, vart skrittjobb), och tog sedan en sväng på G faktiskt med T och hans ägare :) Var redigt länge sedan jag red henne ( tänk månader), men ändå känns det hela tiden som om det var igår när man hoppar upp. Kan inte hjälpa det, men när den 19åriga tantan fortfarande drar mig ur sadel med sina ponnyryck och springar på som om hon vore ung, så blir man ju lite glad i själen faktiskt! Ts ägare bara garvade åt mig när jag satt däruppe och åkte fram och tillbaka ;) Hade tränsbett och graman på, men det senaste hjälpte föga kan jag säga! Glad och pigg madamm iaf!

Imorgon blir det Anna träning för R och tömkörning på P. På ons ska vi ev försöka komma iväg till ridhuset och hoppa lite, börjar bli dags rejält nu! Nog för att de är igång (P på 50% typ), så man kan hoppa lite på en gång, men ändå :)

Nu kom jag förövrigt på varför jag inte längtar till sommaren!!!

Längdskidor!

Idag har fick P en lättare motionsvariant, travade och galopperade runt lite på de vägar som gick att rida på. R fick ett koniditionspass, körde ca 3 min galopp och 1-2 min vila x 3 på vägen längs med golfbanan där det var bra med snö (inte för djupt, inte för lite).

Sen tog jag mig för andra dagen i rad på mig mina längdskidor och drog 2 varv i elljusspåret (eftersom det hade blivit mörkt behövdes det lampor) = 5 km. Och igår åkte jag och far 8 km. Känns i ljumskarna vill jag lova! Men skönt är det, framför allt efteråt. Är ju långt ifrån bra, men skön motion är det allt :)

Men nog längtar man liiiiite efter sommaren allt!

Grattis på Födelsedagen!!

Vill passa på att gratulera denna skönhet på 19-års dagen!! Hon har varit hos oss i 10 år den 24 mars, min fina fina 14-årspresent!! Tillsammans har vi haft en underbar tid genom upp och nergångar, men oj vad mkt jag har lärt mig! På henne lärde jag mig tålamod och att vara lugn.

GRATTIS VÄRLDENS BÄSTA GOLDEN GIRL!!!! Du är helt jävla underbar!!!!




Vacker som en dröm är du, med ögon som fortfarande får mig att smälta!! Världens bästa Gullsa!! <3

RSS 2.0