SvRF debatten - min tolkning

Som alla andra upprörda häst människor ger jag mig oxå in i debatten mot SvRF som har satt sig själva i en djup sits. Som de flesta andra som bloggar så håller jag helt med om deras åsikter om loggorna och storlekarna, det är väl iofs bra att de har ändrat lite. Så här fattar jag det:

 - tom NATIONELL tävling är det tillåtet ÄVEN för ICKE-SPONSRADE ryttare att bära logotyper (en gång/plagg) t o m samma strl som för sponsrade ekipage (20x10 på schabrak, 7,5x10 på luva tex). 

 - Det avser inte sadel/benskydd (bra där, eftersom det Thomas sa första gången att loggor på sadel inte syns då man sitter över de - har han suttit i en sadel själv på sista tiden?? På Prestige sitter de på bakvalvet, CWD, BD på kåpan... Vilken typ av sits skulle vi ryttare ha haft då?)

- Det avser inte fritids/överdragskläder (bra - min ridkavaj hade annars varit ett överdragsplagg helt enkelt. och Hjälmen en mössa.)

-Det avser på tävlingsarenan, och inte området runt om (parkering och dyl. Men här är jag lite osäker dock om jag tolkat de rätt)

 - From nationell, dvs på INTERNATIONELL nivå, så får SPONSRADE ekipage bära logg-strl på 20x10 mfl. Men ICKE-SPONSRADE ekipage får end. ha logg-strl på 3x1 cm.

MEN - här stöter de på ett problem!! För att FÅ TÄVLA INTERNATIONELLT över huvudtaget i Sverige MÅSTE DU HA ett av SvRF GILTIGT SPONSORKONTRAKT!
Med andra ord har den senaste regeln ingen betydelse! Och SvRF har verkligen sett till att man inte ska kunna ta sig till toppen för egen maskin. Bra gjort, ni som vill bredda ridsporten, få en bredare trupp och satsta på alla.

Nytt för mig var att jag även läste att det finns viktregler för benskydd på hästar from 8 år - 500g per ben. Veredus benskydd väger, vad jag läste ngn stans, 425 g st. Inte mycket kvar för boots då. Noterade även att nummerlappen ska vara minst 5x10 cm stor, annars kan böter på 100:- utfärdas...
Något positivt var att de utökat antal träns man får rida på i dressyren, Micklan tränsen från Rambo är nu godkända att rida på - Bra gjort, ett steg där man faktiskt följer utvecklingen istället för att hålla den tillbaka.

Men. Egentligen. Som många säger har en del utav dessa regler funnits en längre tid, men man har nu anpassat den till FEIs regler, "förtydligat" dom (ha! vi vet nog alla vad vi tycker om dessa..) Men om de nu funnits länge, har någon utav er därute åkt dit för regelbrott på logg-storlekar?! Personligen så är jag förvånad att Fack-handeln inte har reagerat på denna storm (eller har de det? Är det därför de ändrar men inget säger?). För minskandet utav logger ger dom minskande reklam eftersom annars måste de sponsra en jädra massa ryttare för att få synas. Vart är fackhandeln i denna debatt? helt enkelt. 
Och är de inte viktigare, som Sara skriver, att vi ser till hästens bästa istället för att bry oss om vad vi har på oss för kläder? Är det inte viktigare att ha en bra veterinär på tävlingsplatsen och ge bidrag att alltid ha ambulans i närheten ifall ryttare gör sig illa akut?!

Det finns andra prioriteringar att göra än att begränsa möjligheterna för oss tävlande. Utveckla istället för att veckla in allt i konstiga termer som uppdagar till fler än en(1) tolkning. Jag förstår att ni vill anpassa vårt TR till FEIs regler, för att vi inte ska bli chockade när vi tävlar utomlands (vilket ni även sett till att minskat möjligheterna för om man inte har sponsorkontrakt godkänt av SvRF), men hur mycket är applicerbart i vårt land med vårt levnadssätt där sponsring (annat än från föräldrar typ) känns mindre vanligt?

Min åsikt på det hela.


(jag förstår på ett visst sätt grejen med sponsorkontrakt. Man vill ha en pengagaranti på något sätt. Men ändå. Det delar verkligen upp i "vi" och "dom", vilket känns.. fel.)






Lillan har jullov, och jag med :-) god for...

mms_img-16877986 (MMS)

Lillan har jullov, och jag med :-) god fortsättning önskar vi er alla!!


Dressyr KM 2011

Red dressyrKM på klubben igår, och eftersom man var tvungen att vara utklädd och jag anmälde mig med typ 2 veckors varsel så var de det otroligt inovativa valet - servitris! Tog med mig jobboutfiten böt ut byxorna med strumpbyxor och kjol istället. Red på P som fick ha en fluga på bringan och sen red vi La:3 till Owe Thönrquidt "Dagny". Fick 65,8% på programmet så det är jag nöjd med, han började slå om i uppridningen men annars var det ok, lite spänd i vä galoppen i bågarna och i skritten. Tills nästa gång vet jag nu att jag kan öka mer i längningarna och måste få honom mer avslappnad i förvänd vänster galopp.



Vi kom totalt 5a i klassen för stora hästar (man red olika program och på procenten där, samt procent för utklädnad/muta) och 3a i KM för privatryttare - bakom ridskoleägarna som den ena är utbildad beridare i Tyskland och den andra red SM för ngn månad sen ;). Hade bäst procent på programmet utav privatryttarna, men de enda klådde mig på utklädnad (man la ihop de procenten i totalen).

Dagens övning....

...var att fånga in lillan från hagen. För inte hade hon tänkt komma in inte. Det slutade med att jag och Lottie "attackerade från två flanker" för att sedan fånga henne, klappa och säga duktigt, släppa henne och göra om samma procedur (med mindre och mindre springa iväg från Cs sida för varje gång) tills hon till slut stod stilla. Suck, ston. Men plutt så söt hon är när hon kutar runt i hagen och tar fina flotta språng över de stora stenarna! Lätt som en plätt med stadig fot springer hon omkring så jag blir mörkrädd. Fina lilla Ploppan!


Så här lugn var hon inte tidigare idag... ;)


Klockan - how to do it

Klockan är en övning som är ganska så "känd" tror jag inom hoppvärlden. Ytterliggare en övning som är lätt att ställa upp och som man kan göra hur svår eller lätt som helst.

Man utgår från en tex stora mitt volten (man kan lägga den längs kortsidevolterna oxå men då får man mer gratis utav väggarna så stora mitt volten är att rekommendera). Därefter läggar man bommar som om volten vore en klocka på kl 12, 3, 6 och 9. Sen kommer de första stegen då man kan variera svårighetsgrad:
 - bara bommar på marken eller upphöjda i olika höjder på block
 - storleken på volten, här kan man variera om man tex vill ställa de så man kan rida förbi på spåret på långsidan eller inte - ställer man de på spåret kan man inte "fuska" där genom att rida förbi utan enbart på de som står längs med medellinjen

För att få en jämn volt rekommenderar jag att först ställa ut bommar kl 3 och 9, därefter stega avståndet mellan de bommkanterna - hitta mitten, och gå längs med medellinjen för att se till att bommarna kl 12 och 6 hamnar på lika avstånd. För mig hade jag 14m mellan 3&9 bommarna, stegade 7m till mitten, och sen 7m åt varsit håll längs med medellinjen för att få bommmarna på 12&6 på lika avstånd och få en jämn volt.

Här är oxå en bra grej när man vet avståndet, för då får du ett ungefärligt antal språng som man "bör" rida på mellan bommarna. 14m rakt fram på stor häst är 3 språng, nu på böjt spår är 4 språng en bra "grund" att börja på, beror såklart på hästen, galoppen och utbildningsnivå. På T som är gammal i gemet var 4 perfekt att börja på.

När man har hittat en bra rytm och volt storlek på 4 språng börjar man variera. På en äldre rutinerad häst tycker jag att man ska kunna rida på 3,4,5 språng och variera mellan dom hela tiden, och i bägge varven då såklart.

På T började jag på ngra varv med 4, sedan några varv med 3, tillbaka till några varv med 4 och sedan några varv med 5 språng mellan blocken. Hitta först en jämn "grundväg" på volten och för färre språng - rid kortare väg och och längden (inte farten eller rytmen) på sprången, hästen måste gå på innerkant på bommarna och vara väldigt rund runt skänkel över hindret, samt ryttaren med på att vägen mellan blocken blir rakare. Håll hästen på spåret mha innerskänkel. 
För 5 språng - putta ut voltspåren lite mer och hoppa på ytterkant över block/bommar (ändra inte farten, utan steglängden i galoppen). Håll koll på ytterhjälperna så hästen inte smiter förbi.

När detta funkar kan man lägga in allt i samma volt, 4 steg mellan två bommar sen direkt 3 efteråt, 4 mellan nästa, 5 mellan nästa, 3 steg till nästa... ja ni fattar!

Det bästa tipset för denna övning är att hålla koll på vägen man rider. Att inte ändra galoppen för att man ska ändra sprången utan att flytta hästen i sidled så att den med samma grundgalopp får plats med de antal språng som du bestämt. Detta är ngt man utnyttjar i all hoppning sen för att taxera till hinder utan att störa rytmen så att man kommer rätt genom att flytta hästen i sidled på vägen (tex ur sväng).

Men som sagt, en ovan häst kanske man bara rider bom 12&6, sedan 3&9, sen 12, 3, 6 - och ökar svårighetsgraden så istället :) Pröva er fram!

Idag blir det 'klockan'!

mms_img56751 (MMS)

Idag blir det 'klockan'!


Kul med skimmel, haha!

mms_img56748 (MMS)

Kul med skimmel, haha!


Dagens övning - how to do it

M h a mitt absoluta favoritprogram (och typ det enda jag förstår) -paint - så kommer här en liten förklaring till dagens övning:

Konceptet är samma i trav som i galopp, men mittenblocket (det som står på medellinjen) är lägre i trav men gärna lite upphöjt.

Man börjar att rida på en 10m volt över de yttersta (ljusblå cirkelt) bommarna som ligger på kvartslinjen i ridhuset. Detta för att kolla av att ytterhjälperna funkar så att hästen inte smiter utåt. Sen kan man variera att gå in på den 10 m volten, eller går ut till spåret och rida in på en 15 m volt (mörkröd cirkel) och då över den bommen som är på nästa kvartslinje eller vad man ska säga.

Efter det vänjer man hästen vid 10 m volten(orange cirkel), blocket över medellinjen, där innerskänkel innan blocket och ytterskänkel samt position efter blocket ska tajma - att se till att hästen inte smiter in i början av volten eller smiter ut från voltspåret efter blocket.

Sen är det 5 m volten (grön cirkel) och här tränar man att vänta. Att vänta på de långsamma schvung steg som hästen måste ta -ffa i galopp där man måste bryta ner galoppen från 3takt til 4takt - för att stärka hästen. Men vänj hästen först i trav vid den snäva svängen, se till att man inte svänger med innerhand utan med ytterhjälper och att din position över hästen är i fas - ytteraxel framåt för att visa att du ska svänga.

När alla del moment funkerar så börja variera! 20m volt (inga bommar, bara en rund volt), 15 m volt över den "bortersta" bommen (mörkröd) - nästa blir en 10m volt över blocket (ljusblå) - och till sist en 5m volt över bommen (grön)! Funkar det? Göra samma grej fast åt andra hållet! 5m volt, 10 m völt över blocket, 15m volt över bom, 20 m volt utan. Funkar det? Gör allt i följd! Egentligen är det exakt samma sak som att minska/öka storleken på en volt i dressyr fast man inte gör allt i mitten utav ridhuset.

Summa summarun - man får en häst som är lydig i hjälperna. Lydig för ytter och innerskänkel, den väntar på dig (man lär sig vänta på språnget över bommen/blocket väldigt bra här), samt är mjuk i sidorna!

En svår man bra övning som kräver väldigt lite hindermaterial (man behöver inte ha mittenbommen upphjöd överhuvudtaget egentligen men det ökar svårighetsgraden).


Dagens övning: volter i olika storlekar öv...

mms_img56738 (MMS)

Dagens övning: volter i olika storlekar över bommar och block; 5, 10 eller 15m!


Höstens senaste filmer

Här kommer lite filmer från de starter som jag inte lagt upp! Vi börjar väl med Cs tävlingsdebut ever?! 90 cm CL och hade 1 pet i bägge rundona på samma hinder, första gången blev hon gör lång och andra pillade jag för mkt i handen. Men annars var hon super!



Fredgen innan Rimbo gjorde hon även en P&J på Helgestabodarna i Sigtuna, 80 cm och felfritt!




T red jag 120 och 130 i Enskede på, i 120 var vi felfria och kom 2a!!!!!!!!!!! Han var så himla fin och jag tjänade på mitt fina flyt jag hade genom hela omhoppningen!! i 130 hade vi 12 fel men känslan var helt fantastisk!! Han tjyvpetade ett plank som ALLA ANDRA hade varit i tokhårt och de lekat kvar, men för oss föll det :/ Retligt! Sen vart jag ofokuserad efter det och linjen till oxern efter var man tvungen att pricka ganska exakt så vi kom lite snett och han rev. Eftersom det var en A0a så red jag lite på in i kombinationen och letade efter ett framåtläge (ibland när han kommer nära överhoppar han sig och får lite svårt att räcka till) - men då var jag inte tydlig med vägen så T trodde vi skulle göra en höger volt :/ Faaan! Men jag gjorde om exakt samma sväng men red sista delen lite mer fyrkantig så han kom mer rakt på och såg hindret och då fick jag mitt perfekt framåtläge (som jag sett första gången oxå men glömde berätta det för T) och han hoppade super och resten av banan perfekt och exakt som jag tänkt. Så tills nästa gång ska jag vara mer noga med att visa honom rak in i kombinationer. Annars kändes han väldigt avslappnad i denna 130, Ts 3 i livet, så till våran kommer vi igen!



Nu är det dags för julbordspremiär på jobbet!!

Idag ska de ridas rakt!

mms_img56711 (MMS)

Idag ska de ridas rakt!


RSS 2.0