Dagens övning - how to do it

M h a mitt absoluta favoritprogram (och typ det enda jag förstår) -paint - så kommer här en liten förklaring till dagens övning:

Konceptet är samma i trav som i galopp, men mittenblocket (det som står på medellinjen) är lägre i trav men gärna lite upphöjt.

Man börjar att rida på en 10m volt över de yttersta (ljusblå cirkelt) bommarna som ligger på kvartslinjen i ridhuset. Detta för att kolla av att ytterhjälperna funkar så att hästen inte smiter utåt. Sen kan man variera att gå in på den 10 m volten, eller går ut till spåret och rida in på en 15 m volt (mörkröd cirkel) och då över den bommen som är på nästa kvartslinje eller vad man ska säga.

Efter det vänjer man hästen vid 10 m volten(orange cirkel), blocket över medellinjen, där innerskänkel innan blocket och ytterskänkel samt position efter blocket ska tajma - att se till att hästen inte smiter in i början av volten eller smiter ut från voltspåret efter blocket.

Sen är det 5 m volten (grön cirkel) och här tränar man att vänta. Att vänta på de långsamma schvung steg som hästen måste ta -ffa i galopp där man måste bryta ner galoppen från 3takt til 4takt - för att stärka hästen. Men vänj hästen först i trav vid den snäva svängen, se till att man inte svänger med innerhand utan med ytterhjälper och att din position över hästen är i fas - ytteraxel framåt för att visa att du ska svänga.

När alla del moment funkerar så börja variera! 20m volt (inga bommar, bara en rund volt), 15 m volt över den "bortersta" bommen (mörkröd) - nästa blir en 10m volt över blocket (ljusblå) - och till sist en 5m volt över bommen (grön)! Funkar det? Göra samma grej fast åt andra hållet! 5m volt, 10 m völt över blocket, 15m volt över bom, 20 m volt utan. Funkar det? Gör allt i följd! Egentligen är det exakt samma sak som att minska/öka storleken på en volt i dressyr fast man inte gör allt i mitten utav ridhuset.

Summa summarun - man får en häst som är lydig i hjälperna. Lydig för ytter och innerskänkel, den väntar på dig (man lär sig vänta på språnget över bommen/blocket väldigt bra här), samt är mjuk i sidorna!

En svår man bra övning som kräver väldigt lite hindermaterial (man behöver inte ha mittenbommen upphjöd överhuvudtaget egentligen men det ökar svårighetsgraden).


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0