Finskumpa var det här! :)

dsc00510 (MMS)

Finskumpa var det här! :)


Gott Nytt År!

Först vill jag önska alla som läser detta ett riktigt Gott Nytt År!

Idag fick T ridas på vägen igen, om han kändes fin igår så var han finare idag!! P tömkörde jag på volten, även han var superfin! R fick en mys-och massage dag, han har börjat fälla vilket kanske förklarar den lilla tröttheten jag känt senaste dagarna...

Nu ska jag slänga i mig min brie/salami-macka sen in i duschen och iväg till Pernilla på nyårsmiddag!

Återigen - GOTT NYTT ÅR!!

Hela Pojkligan!

Idag har jag ridit hela pojkligan, roligt var det! Började med T och jobbade mig uppåt i strlsordning ;)

T fick gå längs med vägen som äntligen blivit plogad, längs med golfbanan där jag kantrade i lite intervaller. Körde ca 3 min galopp 2 min vila x2. Och han kändes superfin!! Inte alls flåsig mellan intervallerna så vi kan nog öka takten redan nu! Gjorde mkt tempoväxlingar under dom, så han inte bara fick galoppa på hur som haver, och fokuserade på att använda ingen hand alls utan bara sits, och lyssnade han inte så tänkte jag bara "flytta framdelen lite lite in mot mitten av vägen", vilket funkade utmärkt! Lite jobbigare i vä varv då han gärna tjorvade med huvudet, men då släppte jag bara tyglen så han inte fick ngt att tjorva mot och då gick det perfekt!! Riktigt fina växlingar, med tydlig kraft hur och fint mjukt tillbaka utan att länga halsen!! finfin T!!

P gick oxå länges med golfbanevägen, travade och jobbade honom i långsam takt, mkt sidvärts över vägen och att han skulle gå och bära sig själv. körde lite varannan vända galopp (bort från stallet) och sen trav tillbaka en 3, 4 gångar. I traven tillbaka så jobbade jag honom ordentligt så han inte fick springa iväg i "sin" takt, sidvärts över vägen med varierat skänkelvikning och ställning, samt i slutet lite "saxen"tanke.
Fokuserade mkt på min ridning, sits och inverkan på både T och P istället för hur hästarna gick, och vips gick hästarna som klockor, kan ni tänka er ;)

Med R så tog vi oss iväg tll ridhuset, lade ut lite bommar, en på mitten på ena långsidan samt 3 vid mittenbokstäverna på andra långsidan. Han han spänd om en stålfjäder i början, men jag försökte "bara" rida mina vägar så fick han slappna av sen. Gick bra efter ett tag. Red över bommarna samt lade volter in mot mitten över varje så ha fick runda sig för innerskänkel och stretcha ut bogarna ordentligt.
Varierade volterna efter den röda och gröna cirklarna (klicka för att förstora) I galoppen var han superfin, frustade och hade sig, och jag varierade mellan 3 och 4 språng mellan bommarna, men fortsatte hela tiden med volterna. Gjorde resultat, för i slutet var han lös och ledig. Fortfarande spänd i traven tyckte jag, kom liksom inte riktigt till den men får förhoppningsvis rida för Anna på tis, så vi tar det då!

Ridhuset

Igår kom vi så iväg till ridhuset, hade P och T med oss. P fick trava runt lite på bra underlag - skönt tyckte han och började frusa efter ett par varv. Tog även några varv i galopp, men lite byten mellan och det kändes som inga problem. Man känner att det är lite spänst som saknas + att han är spänd, eller snarare stum, runt bogarna lite av udnerlaget hemma men det är inte så mkt man kan göra åt än att massera ordentligt och åka till ridhuset oftare. Han fick trava lite travbommbar oxå vilket nog gjorde honom glad :) nästa gång kör vi mer på det och även upphöjda. Känns som om han är redo för det nu. Man känner skillnaden på knäet oxå när man har ridit ordentligt, för det är mkt mer "böjligt" i stretchen då än innan, ju ordentligare pass han har gått (i den takt vi är i nu) desto lättare är det att stretcha - vilket jag anser som ett mycket gott tecken!

Ts ägare började att rid honom, medan jag red P, över travbommar både på marken och upphöjda. Hjälpe henne lite från P, bla med att han måste ha en långsam takt in över bommarna annars trampar han om eller fuskar. Sånt är svårt när man har ridit ute hela tiden, för då är takten helt annan så när man kommer in i ridhus känns det som om man går i slowmotion (hade exakt samma ska förra vintern). Sen började vi med lite låga studs som han tog enkelt, får återigen vara noga med takten där så han inte börjar gå fortare och fortare samt drar iväg efteråt. Jag hoppade upp i slutet och tog studsen lite högre och då jädrar började jag känna stampet i bakbenen igen! Som jag har saknat det!! Vi hade i princip följande studsordning:  bom - räcke - lågt räcke - räcke - bom, och i slutet var räcken på ca 70,80 cm och de lilla räcket på 50 cm.

Rs ägare red honom igår, och sa att de hade äntligen plogat på racksträckan längs med golfbanan = nu ska det ut och cantras!! Den tar ca 3 min t o r, så det är perfekt för alla! Dels P som ska börja galopperas nu, och R som måste upp i kondis igen litegrann (han blir mindre töntig ute då) och för T som måste börja bygga upp sin kondis igen efter skadan. Tror T och P för köra samma lätta schema, 2 ggr (1ggr = t o r) galopp med lång vila mellan, men R får gå på'et direkt 3 ggr galopp, 1 sträcka vila! Nu är vintervilan över, bootcamp på schemat!

Mellandagarna

Idag är planen att ta en del utav pojkligan till ridhuset, T för att skutte lite och P för att springa av sig lite energi. Igår fick T och R klättra ordentligt, sen lite galopp på banan, det lilla som gick. P fick samma sak, men med lite mer travjobb. Gjorde serpentinbågar över vägen genom att bara trycka ner sittbenet åt de håll jag vill åt - häfigt! Kändes att jag är mer bekväm nersuttet i sadel nu när jag ridit så mycket barbacka, och P lyssnar mer på min sits dessutom. R får åka till ridhuset någon annan dag, imorgon t e x, sen är planen att de båda grabbarna ska få jobba utan ryttare under helgen, tömköra och pessoalonge i princip!

Ps pannlugg är förövrigt på tillbaka växten. Den blev alldeles mjällig och tunnades ut när han stod, men nu är den på väg igen! I sommras var den helt fantastiskt stor! Ni ska få lite bilder som visar pannluggens utveckling genom åren här någon dag!

Under tiden får ni nöja er med en bild från i våras, schysst att jag och P har samma svansföring vid fototillfället!


God Jul och Fortsättning!

Här har både hästar och blogg gått på sparlåga, har jobbat så mycket att varken eller har hunnits med. Julafton och juldagen inbringade mig 26 timmar totalt, nu har jag 6 timmar kvar att jobbar (börjar kl 10). Anledninge till detta är att vår chef gick och blev magsjuk på julafton varpå vi tvingade honom att vara kvar hemma, så jag och Emelie har skött julen själva, och med bravur måste jag säga! Jädrans vad bra vi är!

Men hoppas ni alla har haft en bra jul!! Mina julklappar bestod av lite sponsring på farföräldrar, bidrag till en ny tävlingskavaj + ett presentkort på en ridsportaffär (samt den obligatoriska marsipangrisen). Ganska precis det jag hade velat ha faktiskt!! Har liksom köpt det jag önskat mig under tiden detta år, och när man jobbar julhelgen så försvinner lite julkänsla. Å andra sidan har vi glada människor på jobbet, vilket alltid är trevligt!

Men imorgon ska det bli ändring! DÅ ska hästarna igång igen, mot ridhus och trimmas samt ute och konditionstränas. Ska börja galoppera på P nu oxå = spännande!

Förövrigt, hur många kommer ha en privat kock som kommer hem och lagar er nyårsmiddag? Jo - jag och mina kompisar! Har en kollega på jobbet som har en sidoverksamhet i "rent a chef", nämligen Flygande Kocken! Vi ska vara hos en gammal kompis till mig och äta första klassig mat, hehe! Mums!

Lycklig P!

Igår tömkördes P, vild och galen var han allt i mörkret och gjorde konster och rörelser som om det var ett inträdesprov till spanska ridskolan. Blev inte bättre när bilrutor skrapades, farliga grejer det där. Men han var fin innan allt bröt lös iaf, gick i bra form och gjorde lite mer snabba av-och igångsättningar i trav/skritt. Svårare i vänstervarv att hålla takten, måste öva på det. Han är snabbar i högervarv med bakbenen.
R fick gå en ponnytur med hans ägare och dotter ovanpå, passade honom bra tror jag ;)
P ska få gå ut i stora hagen med pojkarna idag, eftersom Gs stokompis nu får gå i vanlig hage och då vill vi inte ha P där igen (de "känner" ju inte varann, de har P och G gjort i 5 år...) så han lär nog bli överlycklig! Så nu håller vi en tumme att det inte händer ngt dumt igen med olyckskorpen!
Men idag får hästarna vila :) Eller ja, T ska tömköras, men de andra får en dags paus.

Sen är det personalavslutning på jobbet, vi ska äta julbord på Gillet i Uppsala. Julbord, för det har jag ju inte sett de senaste 2½ veckorna, men men ska bli skojs - och en anledning att klä på sig normala kläder! Har ju i princip växlat mellan ridkläder, jobboutfit och tights/kofta sen augusti så varje tillfälle att utnyttja garderoben tas i akt!

Måste försöka inhandla de sista julklapparna oxå, familjen är klar, men lite kompisar och hästägarna oxå (Ts är redan klar, men Rs är lite svårare...).

Nu kan de till och med stå nära varandra, och jag har sett dom äta ur samma hö-hög! Så försök inte ni två, jag vet att ni tycker om varandra! Tror det är någon form av syskon-kärlek mellan dom ;)

På fronten intet nytt

Red ut med mor på P idag, har var pigg och galen. Ville absolut inte trava i min takt. Stackare, sa jag, då går vi i öppnor/slutor/förvända krumelurer tills du lugnar ner dig. Sagt och gjort, 45 min senare travade han lång och låg och i bra takt. Suck. Imorgon tömkör vi igen.
R gick på pessoalonge, körde lite mer "framåt" med honom och det gick bra, slappnade av fint. Ska hålla mer koll på hans svansföring, för den visar tydligt hur pass avslappnad han är i ryggen. Den kniper lite ibland i början, men lossnar så fort han värmer upp (därför bra att värma honom utan ryttare!). I slutet gungade allt.

Annars då? Jo en bra dag på jobbet, 11 härligt timmar och nästan 1100 i dricks till oss. Bra! Nu är det inte många julbord kvar. Skönt!


Mera snö!

Idag var det tungt, i snön alltså. Att rida var inte lika tungt ;) Men hästarna fick jobba på bra i snöyran, så det blev korta pass med mkt pauser så de inte överanstränger sig.

R tog jag ner till parken och travade och galopperade runt lite smått där, hittade ett perfekt omkullfallet träd som vi skuttade lite över - dom kom fältävlanshästen i honom fram och han gasade hej vilt! Riktigt roligt faktiskt. Jag som alltid tyckte fälttävlan varit en vedervärdig farlig sport har nästan kommit i Grönt Kort tankar ang det, iaf om man sitter på en sån som R! Skulle nog inte vilja tävla, eller nej- det vill jag inte, i det men ett grönt kort kanske man kan skrapa ihop. Eller iaf en mindre terräng träning.
T fick ett rejält muskelpass. Gjorde just galoppfattningar i uppförsbacke vilket han tyckte var vääldigt jobbigt. Trött, men nöjd tror jag för han busade på i hagen efteråt.
P tömkördes, har blivit bra med lite varannann dag nu tror jag. Hur som haver var han fin! Kom ner och sträckte fram nosen riktigt bra! I vänstervarv får man alltid börja på volten för att få ner honom, medan i höger så är det rakt fram längsspåret. Dessutom är han mkt bättre på att gå rakt "rakt" fram, och inte svänga in med rumpa eller börja gå i en spontan-öppna när han går längst spåret.

Imorgon blir det nog R som tömkörs och P som får gå ut och springa bort lite energi, för de har han gott utav!

Så här såg P ut idag när vi kom in! Lyckades tajma snöfallet precis där, duktigt!

Premiärtolkat!

I onsdags tolkade vi efter R!! Så jäkla kul var det, och han var superduktig! Eftersom han aldrig varit draghäst så förrut, tog vi det lite försiktigt men han verkligen reagerade på ljudet eller på att dra. Tyckte kanske att det var lite konstigt med trycket på bogarna som sa "broms" när hans ägare där uppe sa "gas", men det gick superbra ändå! Perfekt skidföre var det oxå, hade mina gamla slalomskidor+ pjäxor! Riktigt roligt, och måste göras om när det blir kallare så snön går att åka på!! :D

Igår red jag ut på R och sen P i snöstormen, blev lite klättring och skritt i skog eftersom det blåste minst där. Idag kan det blir parken för Rs del, lite tömkörning för P och sen får jag se vad som händer med T. Han har inte snösluor, och nu när det ligger runt 0an i temperatur så blir det snöstyltor fortare än kvickt. Hinner jag till ridhuset vore det bra såklart, men vi får se.

Här kommer förövrigt en bättre bild på färgskillnaden på en klippt P och hur han ser ut annars!:
Häftigt eller hur? Nästan så jag gillar den gråa musblacks färgen mer än den gula. Den är lite mörkare i verkligheten, mer stålgrå men var tvungen att ha blixt på kameran :/

Anna träning

Idag var det dressyrträning för Anna, denna gång på Bodarna, och i deras nya fina ridhus! Riktigt fint, med kandelabrar på kortsidorna (hästätande sådana om man frågar R).

Med tanke på att R vilat en del senaste tiden, och jag inte ridit så mkt pga sadeln så tog vi det lite lugnt, men med mkt mjukgörande basics. Flytta bogaran för innerskänkel längs kortsidorna - kortade av långsidorna så jag fick plats, och sen rida motställd på långsidorna och lossa innersidan.
Gjorde även "Rutar Ess" övningen, dvs man rider som ett ruter ess och i varje spets kan man göra antingen framdelsvändning eller bakdelsvändningstanke. Vi gjorde båda, rätt och motställd och i skritt samt galopp. Fick vara noga med att samla upp i spetsen och svängen, samt rida på på den raka delen av ess:et. Svårt, men fick till det til slut, var länge sedan jag gjorde den övningen.
Red även små volter, 8-10 (12 hehe) m från långsidan och varje gång jag kom ut på långsidan så gjorde jag halvhalter, och sedan fram i traven ordentligt in på volt igen, halvhalt, fram i traven på volt osv. Förflyttade mig längs med långsidan såklart så volterna kom inte på samma ställe. Men detta gjorde att R gick fram fint på volterna i slutet!

Hoppas få tag på Jimmy snart så vi kan kolla hans sadel, ska pröva Ps så länge för den han har nu har börjat trycka på manken... inte bra.

Nä, imorgon är det mycket, ska rycka in lite på kvällen och jobba (sjukdomsfall) och innan dess handla lite julklappar, möte pojkvän, hämta pappsen, rida hästarna och en hel del mer! Ska försöka ta ett kort på Ps rumpa så man ser färgskillnaden på honom. Har klippt hela honom, förutom den obligatoriska triangeln vid svansroten. Brukar spara på ryggen, men han hade fått skorv där så tog där med.

Här ser man lite färgskillnad på halsen och nosryggen. Han blir som musblack på kroppen när man klipper honom!

Utbrytarkungen!

Jahapp. Nu har han slagit till igen - Utbrytarkungen P! Inatt har han lyckats med att pilla upp 2 (!) st skjuthaspar på bakdörren på boxen, putta upp den och sedan gå ut! Varpå han promenerade direkt, eller nja det vet jag ju inte men där han hittades var, - vid ensilagbalarna! Ätandes. Vad annars. Är jag förvånad? Nej. P lyckas med det mesta. Man kan säga att han inte var så hungrig i morse, och har bajsat en del... Ingen kolik tack och lov!

Idag fick de annars vila, jobbade dag så jag han inte rida. Klippte P, allt utom benen de tar jag en annan dag, samt spårklippte en ponny i stallet efter jobbet. Imorgon blir det Anna-träning, tar R då. Ska även iväg och köpa en tolksele! Får ev låna grannens fina platta snötäckta åker att tolka/rida på, så nu är det "smiley-face" på så att vi får det! Vore så jädra roligt! G har vi tolkat efter förrut, men R vore super - satan vad han kan springa ;)

Sigtuna Julmarknad

Inte så mycket intressant hur hästsynpunkt idag, skrittade ut på P med T och hans ägare, medan mor tömkörde R. That's it ungefär.

Tidigare på dagen var jag och mamma nere på Sigtuna Julmarknad, med målet salamikorvar. Dock kom vi hemsläpande med, förutom 3 salamikorvar;
en varmrökt lax
rökt älg och renstek (renen var suverän!)
En stor mörkbrun fårskinnspläd till soffan i vardagsrummet
Ljus till farmor
Hovslagarfika + godis till hans barn
2 kg hjortronsylt (till pappsen) och 2 burkar havtornsylt
och såklart de obligatoriska brända mandlarna.
Allt detta tog oss 40 min, och då hade våra fingrar och fötter frusit sönder. Lider med de försäljare som står där hela dagen hua! men mycket gott finns det allt, blev en hel lunch bara av att smaka på alla saker, hehe ;)

Imorgon blir det jobb 8-16, sen ska jag ut och ta tag i Ps vinterlurv! Kanske ska ta en före och efterbild och lägga upp här, för han skiftar färg ngt enormt! Från gulbrun till musblack, riktigt häftigt och snyggt är det! Kanske ska ta en ponny med i stallet, om ägaren hinner ut. Klipper aldrig andras hästar ensam första gången, av säkerhet.

Nu ska jag fortsätta att kolla på Willy Wonkas Chocolate factory, ungefär så mycket orkar jag tänka idag. Har varit skönt att vara ledig i 2 dagar, men lite förslappad blir man allt ;)

Snöyra

Igår skoddes R = vila för hans del. Åkte till ridhuset med T och travade upphöjda travbommar samt hoppade lite småstuds, varannan upphöjd där, vilket gick bra. Han var laddad i början, men lugnade ner sig när han blev lite tröttare. Fick jobba mkt med att han inte tappade takt in/ut i serierna, för när han ökade takten över travbommarna fuskade han lite och "studsade" över en, och i studsen så drog han på för mycket ut.

P tömkördes på vägen. Försökte få honom lite lägre i formen, vilket är svårt då han gärna dra ihop och upp sig lite när jag tömkör i långsam takt (och han får ju inte trava allt för mkt på än, men lite långsamt ibland går bra). Men på rakt spår på vägen gick det hyffsat, svårare i vä varv. Däremot inne på volten blev han studsboll. Gick fint, men skulle velat haft honom mer framme med näsan. Men det kommer nog när jag får börja rida på lite mer. Men gjorde mkt övergångar skritt-trav så gått vi kunde.

Var idag ute i parken med R och red runt. Han har äntligen fått snösulor så nu gick det betydligt lättare när man slapp hoppa av var 100e meter och kratsa snöstyltor. Han hade ett visst mått överskottsenergi, men det skola nu vara borta (hoppas jag) med tanke på de rörelser och fart han utförde.
P fick vila, har ridit/tömkört honom hela vecka nu så en liten paus var nog bra. På måndag får även han snösulor så då kan jag börja rida lite mer. Första galoppen får nog dock ske i ridhus, även där är det spritt i de små gule benen. Imorgon blir det en skritttur. För R blir det pessoalonge/barbacka. Eftersom hans sadel inte sitter hundra, och jag inte får tag på Sadeldoktorn Jimmy, så blir det så lite sadel som möjligt (idag var jag dock glad att jag tog den!) och så mkt barbacka/gå på lina som möjligt.


Tips - Galoppfattningar i uppförsbacke

Igår så fick P sig en skritttur i skogen, klättrade ngn gång upp och ner oxå, vilket var lite halvjobbigt tyckte han men han frustade skönt när vi kom ner. Någonstans tror jag han längtar till att jobba igen ( hoppas jag...). Men, hehe, lite taggad är han. Förra året när jag satte igång honom använde jag mig av en sak Erik Berggren sa när han jobbade på Strömsholm. Då berättade han att han brukade göra galoppfattningar i uppförsbackarna där, för att försöka efterlikna de hästarna gör i upphoppet mot hinder. In med bakdelen och se till att de tar ett pa rejäla spänstiga språng uppför, sen sakta av och göra om (beror på backens längs såklart). Och lägligt är en av våra backar hyffsat rak och jämn, ffa med snö på, så det gjorde vi mkt förra året och jag tyckte det gav resultat samt att hopptränaren tyckte han såg mkt stark ut när vi började hoppa. Och det kommer lilljäkeln ihåg, för igår var det han som stod och gjorde små hoppsa-steg uppför backen i början, innan han fick ge sig och skritta. Sött.

R fick på med pessoalonge på banan, idag får han vila för hovslagaren kommer så nu äntligen får han snösulor! Det är Ps tur att få det på måndag.

Om det inte blåser för mkt så tömkör jag P idag, annars rider jag igen. Lite lättare att hantera skygghetsskutten från hästryggen och inte från marken med 16m töm mellan sig och hästen. T får en tripp till ridhuset och är det tomt ska vi skutta lite småstuds hade jag tänkt:) Efter det - julbord (inte äta, utan jobba.)!

Tessie har hittat en ny sängplats

dsc00475 (MMS)

Tessie har hittat en ny sängplats


Fina hästar och spontana gubbar!

Dagens premiärtur på Ps rygg gick riktigt bra, skrittade ut ca 45 min. Blev vägen först, sen via Viby och skogen hem. Nog var han på tårna allt, men höll sig i skinnet. Tog en kortis travbit på vägen hem och då kände jag hur de spratt i de små gula lurviga benen, men de höll sig på backen iaf, om än ngt springiga. Men att börja spontantrava genom en snögran var uppenbarligen inte ngt han kunde motstå, tyvärr... Såg ut som en redig snögubbe när vi kom ut därifrån.
För övrigt fick vi lite sällskap på vår tur. Precis när jag kom ut på stora vägen mötte vi en äldra man på promenad, varpå vi skulle åt samma håll (tills jag skulle in i skogen), så vi gjorde sällskap och hade en trevlig pratstund där, haha!

Red även T för Anna, och hon tyckte att han såg mkt starkare ut än för 2 veckor sen! Härligt! Jobbade med att hitta den lugna gungiga takten igen, vilket gick mkt lättare och snabbare nu när jag vet hur jag ska tänka och göra (vilket var en en bråkdel av sist) och sen gjorde vi mkt tempoväxlingar där jag kunde ställa högre krav på samling än tidigare. Även trycket ut ur ökningarna är mkt bättre, även fast han blir lite lång fortfarande och inte riktigt orkar vara explosiv. Men det kommer ju! Gjorde även lite öppnor, vilket funkade bra i vänster varv, men mkt svårare i höger. Imorgon kommer Mona och ska kolla på dom, får se om hon hittar ngt. Men hans böjda skolor är iaf mkt MKT bättre - undrar om det inte är tömkörningen som börjar ge resultat?!
Anna var iaf mkt nöjd med honom och tyckte han jobbade på riktigt bra! Hoppas att allt håller i sig nu, så vi kan ut och göra de där 130-klasserna nästa år som vi kvalade till i år!

R fick gå ner i parken med hans ägare, tror det gick bra :)

Imorgon får jag se vad R får göra, hinner han med massage får de vara bra så, jag börjar på 11 så det blir tajt där på morgonen...

Mini-planering

I helgen blev det lugnt för hästarna, red ut med T och hans ägare i lördags i parken, R fick ta det lite lugnt dock. I söndags vilade mina men igår så tömkörde jag P lite grann mer ordentligt - han såg superfin ut! Red även R en kortis på banan, barbacka, och han kändes oxå superfin! slappnade av fint och frustade efter bara ngt varv i galopp. Tänkte kanske försöka så mycket som möjligt barbacka eller på töm/lina nu tills vi vet hur sadel verkligen sitter. EFtersom jag tyckte att han slappnade av fortfare utan sadel, så kanske det är den som orsakar lite spänningar i början? Han gick framåt på en gång och tjurade ingenting.

Idag ska jag försöka ta mig en premiär tur på P, sen är det T som ska iväg för Anna och trimmas lite. Han såg super fin ut i lördags då jag visade hans ägare lite hur vi hade tränat tisdagen innan (det var hon som red nu), och han lossnade riktigt fint och stretchade hela överlinjen. Nu måste vi ha lite mer muskelarbete på honom så han kommer igång ordentligt! Det andra har han redan, vilket märks för att ut och galoppera i snön á la kondis är inga problem, men 5 min muskeljobb och han blir rejält trött.
Rs ägare kommer ut och rider honom idag.

Imorgon blir det massage för hästarna, T och R är planerade och hon hinner båda. Sen ska jag försöka ta mig till ridhuset med P och R någondag och rida på lite bättre underlag eftersom vi inte har hunnit sätta på snösulor på varken P eller R... R ska iofs skos på fre men ändå - de får ju styltor på en gång! Ffa P som har ringskor fram.


Sällskap i stallet! :)

dsc00474 (MMS)

Sällskap i stallet! :)


Första snöridningen

Idag red jag ut på T i parken, massa med mysig perfekt snö att rida i. Först travade och galopperade runt lite, sen jobbade jag honom lite på "banan", dvs gräsytan som nu var täckt med 2 dm lössnö - perfekt! Jobbade lite i förvänd galopp runt dammen vilket han gjorde mycket bra och balanserat (dammen har en stig runt sig så det ca en 20 m volt) och sen i trav på "banan" mycket på volter där han fick gå utåtställd och lossa innerbogen och hitta balansen och bära sig själv. När han slappande av så raktställde jag för att sen försiktigt ställa innåt så han söker sig framåt nedåt och sträcker ut hela överlinjen. Gick riktigt bra och han kom loss fint i slutet. Jobbade inte så länge dock eftersom det var första snöpasset för dom och vill inte överanstränga något. Men han hade lättare att slappna av i vänstervarv först, men å andra sidan tyckte jag nog han jobbar på bättre när han väl slappnat av i högervarvet.

Ska ut med T och hans ägare om 45 min, tar nog R då han behöver komma ut lite ;) Sen om jag hinner får P tömköras. Han går ju med G nu, bara de två, så då kan jag inte ta någon av dom särskilt långt från stallplanen eftersom den andra blir mäkta upprörd då.

Ett Lyckat Återbesök!

Ja, vi var alltså på ÅB med Pommac på Ultuna idag, efter operationen han gjorde då han fick in en tagg i senskidan för 6 veckor sen. Under den tiden, han stod 2 v på Ulltuna, så har han skrittats för hand samt att vi har stretchat knäet noga efter varje gång. Och gissa vad - Han är frisk!! Hon tyckte sig inte känna någon skillnad i rörlighet när hon böjde de båda framknäne, en lite reaktion efteråt på HF men som förmodligen är att det stramar lite i senan bara men de släppte efter 1m typ. Annars såg han kärnfrisk ut, om än ngt tjock (hrmm.. 620 kg....). Så det var verkligen superhärligt!! Och Karin Holm, som vi åker till, sa att vi hade gjort ett superbra jobb med stretchingen vilket förmodligen är anledningen till att han var bra idag. Full rörlighet i knäet med andra ord, vilket är lovande för framtiden, minst sagt!
Så nu får han ökad motion, vi ska börja med att ha honom i stor hage ett par dagar (han får gå med G, eftersom hon har varit själv och det gick superbra), sen börja skritta och hon trodde att i Januari redan ska jag kunna jobba honom i alla gångarter utan problem! Så nu är det bara på med hockeyutrustningen och köra på, haha! Pigg som satan är han och han blev minst sagt glad över att få komma ut i storhage, och kommer nog bli ännu gladare när han får gå ut med killkompisarna som är lite mer busig än gamla tantan G ;)

R har slitit av sif HF sko, förmodligen i deras race i hagen häromdagen, så han får vila lite till. Förhoppningsvis kommer Peppe ut imorgon em och slår på en. Lite snopet eftersom han ska skos helt nästa fre, men men...

Annars knatar det på i kylan, vattnet fryser fortare än kvickt så vi får åka ut flera gånger om dagen och se till att de har vatten ordentligt. Imorgon ska jag ta mig den veckliga turen på T, kanske går ner till Parken och rider lite på dagtid vi får se. Hoppas iofs att grusvägen ska vara lagom snöpackad nu, det vore perfekt!

ÅB imorgon

Nu är det redigt kallt ute, -18 när jag gick upp kl halv 10 imorse. Men med rätt kläder så funkar det mesta! Var iaf ute i stallet imorse och gjorde iordning det som går, det sista man får göra nu är att fylla på vatten så de har när de kommer in och på kvällen, oftast blir det törstiga när de ätit höet så då måste de ha. Vi tar med varmvatten i petflaskor och lägger i samt häller på varmt vatten det sista vi gör för att försöka få det att hålla så länge som möjligt.

Imorgon blir det återbesök för P. Han var minsann inte dålig idag när han for runt som en rodeohäst upp och ner ur dikena under vår promenad. Håll tummarna för mig från kl halv 9 och framåt tack.

Med andra ord blir det en tidig morgon imorgon, och en sen kväll idag - inte så bra kanske men men. Jobbar kväll imorgon med och sen även på fredag under julbordspremiären. 85 julbord startar säsongen med, inte helt pjåkigt faktiskt.


RSS 2.0