Häst-hysteri

Nu när Globen har varit råder ngn form av häst-hysteri i landet. SVT visar ridsport på "humana" tider, dvs innan kl 22 på kvällarna, och notiser finns i tidningar, t o m hela uppslag! Wow. Men resten då? Resten av alla Sveriges duktiga ryttare som lägger ner sin själ och tid på en av världens farligaste sporter?! Ska de aldrig få någon credit för det? Men de fotbollsspelare och andra diverse sporter som tränar 4 timmar om dagen får all tid. 4 timmar. När spenderade ni mindre än 4 timmar om dagen i stallet? Skulle jag rida, mocka, fodra och fixa alla hästarna själv, utan det stöd och hjälp jag får av mina föräldrar, så är 4 timmar ingenting. Två hästar hinner jag med, med allt fix som det innebär (1½ om R har rullat sig...).

Vi hanterar levande djur som närsom helst kan få för sig olika saker. Därför händer oförutsedda olyckor, även fast all säkerhet är tilltagen. Rutin ger förbättrad säkerhet, helt klart, men är inte något förebyggande. Se bara på Peter Eriksson, som blev illa sparkad i ansiketet av en tävlingshäst. Se bara på Lousie Haaga som ramlade av illa. Och alla andra. Vad som helst kan hända. Och är man inte medveten om riskerna händer de, samtidigt som man måste kunna lita till viss del på sitt "djur", annars blir det ännu farligare.

Och, i allt detta om säkerhet, döds- och olyckor inom ridsporten den senaste tiden där både rutinerade och orutinerade personer skadat sig allvarligt / omkommit - så tillåter man ändå kändishoppningen på Globen. Där, i många fall, ovana hästmänniskor ska rida en bana. Jag ogillar detta koncept starkt. Personligen anser jag att detta ger sporten fel sorts credit och uppmärksamhet. Konceptet "bara för att en 'kändis rider" är förkastligt enligt mig. Har varit med om en incident där en av föregående års ryttare förorsakat en olycka (innan Globen) då ryttaren inte hade full kontroll på sin häst ut från banan, vilket gjorde att den sparkade en annan häst blockhalt på en has. Pinsamt! Istället för en show, vilket det enbart är, lägg in en ny klass. En stillhoppning t e x bland andra ekipage. Ge ut wild cards under utvalda tävlingar under året. Tänk MH-cup för ponny eller Lamicell för stora hästar, eller de wild cards som ges ut till Falsterbo. Utveckla dessa! Borde inte de locka mer och utveckla de talanger som finns i landet? Ge vinnarna tränar-stipendier - uppmuntra till dessa "cuper", utveckla våra ryttare och förbered dem för framtiden! I Sverige finns bra hästar men får få bra ryttare för att kunna utveckla dom - uppmuntra och bredda våra talanger, från ung nivå. Kanske en ridskole-cup av något slag med final i Globen? Alla ska ha möjligheten att nå sina mål, oavsett om det är toppen i eliten, eller rida en klass på en klubbtävling! Den här "vad som helst för rubriker"-attityden känns farlig.

Uppmuntra unga hederliga hästflickor och pojkar till att utvecklas och inte vara rädda för hårt jobb. Uppmuntra till ökad säkerhet och respekt för det vi gör tillvardags. Nämligen att hantera 600 kg levande djur. Hur mycket väger din fotboll?

G har fått en inneboende :)

dsc00466 (MMS)

G har fått en inneboende :)


Linementallergi

Jahapp, vaknade klarvaken på 06. Så nu hinner jag definitivt med hästarna innan jag börjar jobba kl 11, super! Skönt att vakna pigg så tidigt utan klocka faktiskt, nu slipper jag stressa.

Men som sagt, jobb hela dagen idag - nu jäklar ska sminket testas! Om de sitter lika fint ikväll kl 23, då har vi bra grejer ;)

När jag har tid att rita en skiss så kommer en rapport från den andra dagen av Sten Lindgren kursen. P får nog gå på töm idag med, och R får en promenad om han är feberfri. Tror att de tjocka benen som han hade igår är lite för att han inte rört sig så mycket. Nog för att de går i hagen till mörkerdags typ, men det blir ändå många timmar i box. Kanske kan be mor slänga på lite linement på dem ikväll och se om de hjälper. Annars tycker jag oftast att lindat är bäst, är så van att göra det pga P. Kanske inte har nämnt det, men P verkar vara allergiskt mot linement. Har prövat allt från blue lotion till arnika till isprodukter till johannesörtolja (som funkar på benen om jag är försiktig) på honom och hans ben, och allt har slutat med blisterskador (och då har jag verkligen provat och inte ens gnuggat in det utan bara strukit på tunnt på benen! Och jag lindar aldrig med linement under) iform av ben som blir tjocka som telefonstolpar på bara några timmar, dunderheta och sen flagnar pälsen av fläckvis. Vet inte om det är alkoholen i vissa produkter som han inte tål, eller om det han överreagerar på ngt sätt och det blir för varmt för honom. Mycket konstigt, men det är därför vi har BoT, magnet eller vanliga stallpaddar istället. Är det någon som har/haft hästar som reagerat likadant?

Sten Lindgren - dag 2

Kom på att jag inte skrivit om övningarn den dagen. Eftersom vi hoppade massa olika enkelhinder åt diverse håll så kommer det bara en översiktsskiss på själva helheten, orkar inte sitta och rita massa pilar överallt ;)
Mn vi hoppade bla på en S-båge över medellinjen, 19 m mellan på böjt spår och vi skulle rida på 5 och verkligen ta ut vägarna ordentliget. Efter de var det Stens paradgren - ut i hörnen, för sedan kort anridning antingen in på långsidan eller upp på diagonalen. Lite böjda och raka linjer in och ut i kombination, rak linje var 5 lite frammåt och böjd 6 normala. På andra långsidan var det 7 väldigt jämna språng, man fick inte sitta och tjuvta alls där utan det vara bara att landa och balansera upp med framåtbjudning där och sen rida på 7 friska normala språng.

R kändes fin, hoppade bra över hinder, och när vi hoppade fram så hade han, oxå en typisk Sten grej, litet block - 13 m 3 språng - räcke som när vi var klara låg på ca 140. Sedan gjorde vi liknande över en oxer, bom - 6 m 1 språng - oxer som väl kom upp på 120 typ. Och R gjorde fina rena språng hela tiden! Jag fick jobba lite med mitt överliv när hindrena blev högre och ha började skjuta på med ryggen, fick ngn "eftersläng" liksom så jag fick nästan spänna överlivet i språnget för att vara i mer balans när vi landade.


Feber och fri

är vad som har drabbat R nu i ett par dagar. Började i måndags då han kom in från ahgen med över 39... sen sjönk det under natten, men kom tillbaka under dagen. Igår var det över 40 (40,2 för att vara exakt) men idag var han feberfri. Får dock hålla ordentlig koll närmaste veckan, hörde en tjej vars häst hade samma sak, var feberfri ett par dagar sen kom en ny topp. Men sen vart den bra, dock vilade den 3 veckor efteråt, och R får nog göra ngt liknande + att Rs ägare få ta blodprov för att kolla att han är helt frisk. Även T har haft en temperaturstegring, och ev P med men bara några tiondelar. Så det verkar vara ett litet virus som går runt, så nu blir det att hålla sig på hemmaplan några veckor och göra det bästa av ridsitationen. Härligt med snö då! Mer snö så man kan rida på vägarna och i sommarhagen istället!

På torsdag ska P på återbesök - då håller vi tummarna att jag får börja rida lite, för nu börjar det bli ohållbart att gå med honom. Eller gå, åka efter honom är snarare det jag gör. Försöker tömköra lite på banan, men då far benen och ryggen åt de flesta håll så det går sisådär det med...

Har även beställt en ny tävlingskavaj, tror den kommer i mitten av december. En antracitgrå Pikuer modell Skarlett fick det bli, hoppas den passar nu och är snygg i färgen. Hade siktat, och siktar nog fortfarande, in mig på en annan model och färg men vill även ha en klassisk och en som inte är svart helst. Men om den grå är "ful", så tar jag en svart där. Beställde från Annemarie på WoW i Vallentuna.


Padding

Har länge tänkt, som jag skrev tidigare, på att köpa ett par "vanliga" stallpaddar till hästarna. Har både BoT och MagnetHealth sen tidigare. Dels eftersom jag lindar Ps framben för att hans knäskydd ska sitta uppe bättre. Först tänkte jag som sagt ta vilka som helst i bomull. Hööks hade bara vita som sagt, men inte så dyra.
Men sen tänkte jag om. Kvalite kanske? Hur bra håller de från Hööks om man måste tvätta dom hela tiden? Var väl inte så jätte sugen på ett par gigantiska bomullspaddar (har de stora BoT paddarna, de räcker), men ngt mindra och smidigare. Fastnade för Eskadrons Climatex paddar i den större stallmodellen och so far verkar de funka. Köpte ett par grå, av ngn anledning, men de var snygga haha! Det var dessutom stretchiga så de når runt bakbenen utan problem. Tydligen ska den mindre modellen vara bra som lindpaddar när man rider, dock föredrar jag Equilines Sanddown bandage då. Kanske blir ett par större bomullspaddar någon gång sen om man vill ha som mer konstanta stallbandage (Ps knäskydd sitter på max 10 h i sträck) men just nu funkerar dessa utmärkt! Har bra erfarenhet av Eskadron sen tidigare, de leverar ofta kvalitet!

De ska andas, hålla temeperaturen och vara fuktabsorberande. 539 för 4st på Sthlm Ridsport. Bild lånad från Filippas Ridsport.

Min typ av julgranskula, helt klart!

dsc00464 (MMS)

Min typ av julgranskula, helt klart!


Sten Lindgren - dag 1

Här är det vi gjorde första dagen. Då är det alltid mkt markarbete och idag var inget undantag. R kändes inte så trött efteråt, vilket många av de andra hästarna gjorde, men å andra sidan var detta en "barnlek" trötthetsmässigt om man jämför med en Roffe-träning ;)


Hindrena på mitten var travbommar från början, då red vi i serpentiner över de med volter runt bommarna (sedan block) som låg på kvartslinjerna och självklart utan för konerna (de gula prickarna). Detta gjorde vi i båda varven med noga att hästarna rundade sig för innnerskänkeln i volterna och bågarna samt att de var raka över bommarna. Sedan lades hindra upp som travhinder (kryss) med bom efteråt oxå. Då skulle vi landa i galopp, gör kort avbortt vid konerna, sen fatta galopp igen och in på lilla volten över nu blockhöga. Detta gjordes oxå i båda varven.
Sedan byggdes hindra upp till hinder, oxer och räcken, där vi nu började hoppa, fortfarande med avbrott vid konerna - galoppfattning och in på volten, hoppa hindret, avbrott och fattning och in på volten.
När de funkade så gjorde vi inte avbrott såvida galoppen och rytmen var rätt, utan fortsatte in på volterna direkt. Som avslutning fick vi rida direkt på serpentinerna utan volter, fortfarande under förutsättningen att rytmen och galoppen var rätt efter hindret, annars var det direkt in på volten igen. Allt i båda varven.

R var väldigt spänd i början, under ena räcket låg en vattenmatta och trava emot en sån var lite sisådär. Men när vi galopperade gick det mkt bättre och i slutet var han fin över hindrena. Dock så lägger han sig ju gärna lite inåt i svängarna när man hoppar, vilket jag måste jobba på att få ut honom och runt för innerskänkel och våga ta tid på mig. Å andra sidan är det den egenskapen som gör honom snabb i tävlingar så lite vill jag nog ha kvar ;)

Men som sagt, han kändes nästan som om han kom igång när vi slutade vilket borde tyda på att han är i hyffsad form. Pigg var han iaf!

Sten Lindgren kurs 20-21 nov

I helgen är det kurs för Sten Lindgren på Brantshammar, red fösta passet igår och det gick hyffsat. Återkommer med mer info efter sista passet idag. Samtidigt är det WoW-cup på Veda, men hittade som sagt ingen reserv och ville avsluta min säsong inom tävlandet på topp så valde träningen.

P knatar på, nu 2x20 om dagen, har lagt in lite tömkörning oxå, i skritt, för att börja muskla lite över ryggen. Har börjat ge honom lusern (i stråform, gillar inte pellets) vilket gör att han får energi men inte blir så pigg. Sist sjönk han ur väldigt mkt, men han har hållt lite bättre över ryggen nu med lusern. Svårt, men för mkt energi blir han ännu piggare men behåller lite mer, utan den blir han lugn men tappar. Detta plus att han ser ut som en ullig gullig gul teddybjörn med tomtefar-mage.

Var i ridhuset med T i fredags, travade lite mer travbommar för att muskla igång honom försiktigt, lade in några upphöjda oxå och han gjorde det bra :) ett litet 50 cm skutt blev det oxå ;) Men travbommar tror jag på, mkt och varierat. Just nu på rakt spår, men sen mer upphöjda, längre sträckor och på volt. Bra för bakbenen och takten. Han kändes mkt piggare oxå än sist, orkade mer, men så har han fått mer havre sista tiden oxå :)

G och P blev vaccinerade och fick tänderna raspade igår oxå, så nu får iaf G ta det lugnt ett par dagar, P får nog fortsätta som vanligt med promenader, det är lugnt nog för honom.

Dreggel - mums!

dsc00459 (MMS)

Dreggel - mums!


Vitt i stallet?

Skulle behöva ett nytt gäng stallpaddar, vanliga tjocka sådana, för inte en allt för dyr peng och jag orkar inte riktigt beställa över internet. Hittade på Hööks (4pack för 199), men hur tänkte de när de endast gjorde stallpaddar i färgen vit? För alla hästmänniskor inser ju effekten av detta... Var inte vitt "nya" modefärgen för ett tag sen? Och se hur bra det höll sig. Knappast. Vitt är snyggt, men fruktansvärt opraktiskt.

P fick sin morgonpromenad imorse, och idag kom första brallsprånget redan innan vi hunnit ut ur stallet. Bara 2 veckor kvar till å.b, hoppas på att få rida sen faktiskt. R fick vila, hann inte idag då jag hade ett uschligt tandläkarbesök innan jobbet. Resultat, 1 hål som ska lagas nästa vecka i samma gropiga gamla tandjäkel som sist.

Har f.ö även införskaffat i ett nytt schabrak till R, ett i "marple red" från Lamicells exclusive kollektion. Insåg sen att T skulle passa utmärkt i färgen och köpte luvan oxå ;) Är även inne på en ny kavaj och velar mellan två Pikeur modeller, aningen deras klarblå softshell variant (dösnygg!) eller en mer klassisk i modellen Scarlett, antingen svart men helst antracitgrå. Min grå underbara som jag har nu, perfekt eftersom den tål maskintvätt utan problem, finns inte i lager längre i min variant (från Roping, men kort i modellen) och dessutom kostade den bara 1000lappen när vi köpte den för typ 4 år sedan. Har iaf inte sett den ngn stans :/

Fartfylld bild på mig och T från i våras typ, när vi hoppade på LL inför en tävling. Fotograf: Erik Björklund.

Veckans slut

För Roffe i  torsdags var "såg R riktigt fin ut" för att citera Roffe själv!!! *stolt* Dock kändes han ändå lite småspänd, gick och halvdissade skänkel i början, men de ordnade upp sig sen. Han kändes faktist mer avslappand på KM än nu.. Men vi hoppade en 120 bana utan problem, helt felfritt, ngn halvtaskig väg av mig, men R kan man inte klaga på! Kul att avsluta på topp!!
Apropå de, så har jag lite svårt ang. nästa helg. Sten Lindgren kommer upp sina regelbunda 2 ggr/år samtidigt som WoW. Jag kan rida WoW om jag får en reserv, vilket i nuläget inte verkar som så. Å andra sidan, sa jag att jag hade tävlat klart för i år efter KM, och vill avsluta på topp och nu bygga inför nästa säsong då underlaget gör att man inte kan hålla igång hästarna lika mkt som tidigare (vi har inget ridhus f ö). Så det blir en tvådagars kurs för SL nu till helgen - ser fram emot det! Okej, WoW är prestige på hög nivå, men jag vill alltid göra en bra insats och vara helt laddad. Vet inte om jag är det.

P går sina promenader, nu 15 x2 om dagen. Att böja knäet till smärtgränsen är inga problem, eftersom han inte reagerar när vi böjer det ;) har införskaffat i magentskydd till hans knän. Provade BoT, men de gled ner som tusen + hade lite konstigt strl-spann. Men magnetskydden har en anti-glidyta så de sitter bättre, men åker ändå ner. Lindar benet när han har dom inne så de sitter extra fast. Han har sen tidigare även magnetboots för lederna där, som funkar bra. Paddarna är även de suveräna! Åb den 2a dec.

T har jag försiktigt travat lite travbommar på. han blev lite trött efter ett tag, det var ju lite mer muskelarbete än annars. Nog för att han gått, men de är lite annorlunda. Dessutom är ju brantshammars ridhus isolerat, så de är inte vana vid värmen tror jag heller. Men han verkade annars pigg och fin!

Om 10 h och 37 min ska jag vara hos tandläkaren. Har det inte skrivits här på 1 vecka har jag dött tandläkarskräcksdöden. Jag hatar att gå till tandläkaren.

Vild och vacker

Igår var det dressyr för Anna. På ngt sätt tog vi oss t o r till LL, framför allt returen var intressant... Men som tur var visade R upp sig från sin braiga sida, och jobbade på riktigt rätt. Eftersom jag nu tycker att han svarar för min skänkel mycket mer och bättre än för bara en månad sen så började vi med mer samlande arbete idag. Mycket växlingar från samlad galopp till större galopp, och likadant i trav, men utan att han länger ut halsen och han får inte sjunka ner med huvudet förän han är i de galoppen/traven jag vill ha honom i. Han jobbade riktigt bra!! I slutet travade han löst och ledig och filéerna bakom sadeln guppade ;)
Fick dock en frågetecken ang hans sadel. Måste ta det med Rs ägare, men har tyckt lite själv + Anna sa att den trycker ner på manken på honom (förmodligen för bred där) och att inte musklar sig så mkt som han borde av den form han går i. Får fråga henne när hon kommer hem igen.

Idag red jag ut på T, vi travade och galopperade bredvid golfbanan. Pigg som en mört var han! Gjorde lite tempoväxlingar i trav (utan att han länger halsen och blir "snabbare" i steget, det ska bara bli längre men med samma takt) och lite mer samlad galopp i öppnatanke i början (han drog iväg lite) och sen i slutet red jag serpentiner över vägen med bibehållen galopp och hela tiden "felställd" åt galoppsiden för att lösa upp honom i bogarna och nacke. Det gjorde han riktigt bra, rundade sig fint runt båda skänklar och var faktiskt mycket rakare i kroppen när jag travade efter det. Får se om vi kan ta oss till Brantshammar på fre, vore skönt!

P har nu skor på fötterna, och var idag vild och vacker. Man måste ju visa sig på styva linan framför hagkompisarna när matte är ute och går med en, så att de inte tror att han är ngn mes inte! ;) Mycket pip och skutt blev det när han gick ut i sin lilla sjukhage som var full med snö! Vilket sedan följdes av en härlig snö-rullning - mys såg det ut att va! Har beställ magnetskydd till hans knä, hoppas de sitter bättre än BoT skyddet, de blev mer som ett kotskydd efter inte ens 1h på. Det var lite svårt med strl där, för under knäet hade han M, och över L, och de ja provade var ett L. Ska se om jag hittar ett M att prova, det kan bli bättre eftersom de då hålls uppe lite mer.

KLUBBMÄSTARE HOPPNING 2010!!

Det är vad jag och R är!!!! Fy faaasen vad fin han var genom alla höjderna!!
Redan från början kändes han taggad, lite knyckar mot skänkeln men de kom loss. Han galopperade farmåt och lyssnade på skänkeln. På den framhopp var han med mig. Hoppade utan spänningar, trots solkatter och trångt, och var rund och fin i varje språng, hoppade upp sig med rygg finfint!!
På banan gjorde jag som jag brukar, rida förbi/visa de hinder med karaktär. "OK" sa R, " det här ska jag över". Helt otroligt vad fin han var!!

KM går i 110 bed A1:b, dvs grund i 110, 1a omhopp i 120 och 2a omhopp i 125. Vi var de enda som var felfria helt igenom. Så nu har vi gjort "debut" i 120 och 125 ;) Enda jag kan "klaga" på är att han blev lite lång i kombinationen i grunden så han klonka i a-hindret. Men se så kan jag inte hitta ngt att ändra på. Jag red bra vägar, fick superlägen, vågade vänta när det blev så och R vågade kliva av när det behövdes. Han var bara SÅ JÄKLA FIN!!

Eftersom jag har lite svårt att förklara känslan jag hade i ord, så får ni se filmen istället och se om ni känner samma som jag. Allt bara flöt. Helt fantistiskt, så ska de va!



R var helt fantastiskt fin, uppenbarligen gjorde jag allt rätt, vilket resulterade i detta. Finns inget "vad var bra", "vad kan förbättras" och "att tänka på". Jo kanske det sista, att tänka på att göra likadant på nästa tävling!

Nu ska R få lite pijano mellan träningar, det blir dressyr och hoppning denna vecka, sen den årliga efterlängtade Sten Lindgren träningen 20-21 nov. Därimellan blir det mkt skritt och klättring för R, lite vila för den mycket bra höst han har gjort!

Mimmi och Pålle

Var och skuttade lite med R idag, han kändes fin och inte alls så stel som i tisdags :) gjorde min 3-6-9 övning, men fuskade lite och hade 9,5 m som sista eftersom jag inte ville att han skulle behöva bromsa ut ur övningen vilket är lite tanken annars, utan ha flow genom hela. Hade litet tittsak under hindret ut, vilket funkade bra!

Sen åkte jag Ts ägare + stallägaren till en second hand butik i Jakobsberg som heter Mimmi och Pålle (de har en hemsida, googla på namnet!), som faktiskt har en massa bra saker!! Bla kan man lämna in hästgrejer där som man inte använder, så sätter hon ett pris på de och säljer det åt en! Hur bra som helst! Okej, man kanske inte tjänar storkovan (hon tar ju provision oxå såklart) men man slipper iaf ha allt gammalt som man inte använder hemma utan de försvinner och man får pengar av det :) Ställägaren hade fått saker sålda för 800, vilket man kan välja att ha som "presentkort" där alt hämta ut i cash om jag fattat det rätt.
Själv hittade jag ett sproilans nytt Hansbo vintertäcke för 795:- inkl lagningskit, de går runt/över 1000lappen annars. Sen även en perfekt fleeceväst för - hör och häpna - 30 kr!! Samt en Equilinejacka, röd, för 150:-. Är riktigt nöjd med mina fynd :) Och allt i nyskick (jackan lite mer använd, lite urtvättad i kragen, men inget annars).

Imorgon blir det skritt för R, ska ta en tur på T med. Får se vad vi hittar på, antingen ngt på banan eller en tur i parken nu när det torkat upp lite. Sen upp till pojkvän på em för kalas, så det blir dött här fram till lördag.

Envis och tålamod

inte så mycket intressant idag tyvärr. Mor tog P på hans promenader + stertchade honom. R gick på lina (han var stel igår, ev en reaktion på vacc men jag vet inte. Lite stel idag med så massage och lite lina för honom) och fick lite massage med linement idag. Annars har jag jobbat hela dagen. Det avslutades precis en 3dagars konferens på jobbet, en klimatkonferens av ngt slag. Det var riktigt tyst och skönt på eftermiddagen efter att de flesta åkt hem ;)

P fick en privat sjukhage bredvid tjejerna igår, inkl gräs. Han kommer nog vara lycklig i säkert 3 dagar till om vi har tur, men jag bunkrar redan med grankvistar (som iofs bara är roliga på granen eftersom man då får dragmotstånd) och aspgrenar. Det måste finnas ett par hjärnceller för mycket i det huvudet, han blir konstant uttråkad (oavsett tillstånd)! Om där är ngn som drar iväg på egna äventyr i hagen är det P - över under genom buskage och diverse saker. Kan förklara varför allt händer honom. Men det är de som gör P till P - och jag gillart! P är en riktigt individ som talar tydligt om vad han tycker och tänker (jämt), och han är mitt allt! Jag sa en gång på skämt att på min ponny lärde jag mig att vara envis,G lärde jag mig tålamod, och på P lärde jag mig rida - och jag tror att det till viss del stämmer. Men fullärd blir man aldrig, man kan alltid bli bättre!

Reflex - Att synas eller inte synas

Reflexer. Nog för att alla vet hur viktigt det är, så är det inte alla som fattar hur viktigt det är. Jag har sett alldeles för många ekipage som "bara" har reflexer på benen på hästarna (i värsta fall, enbart på ytterbenpar) och kanske en reflexväst (eller i värsta fall, ett "reflexbälte" på överkroppen) när de rider ut. Fine, man syns - men när och hur bra? När bilen är alldeles intill? Sätt er i förarens situation - bilens strålkastare är ca 30-50 cm över marken, där bör man alltså ha rejält bra reflexer på den nivån. På långt håll  syns även annat såklart, då är överkroppen lika viktig. Personligen (som även bilförare) tycker jag att neongult syns bäst på det övriga tyget, och att sådana "reflexbälten" är totalt värdelösa. Sätter du dom över en bylsig vinterjacka syns de inte alls.

Jag har själv blivit påkörd med P av en idiot, detta trots att vi var väl utrustade med reflexer, men sedan dess har jag blivit ännu kinkigare. Följande saker är standar för oss när vi rider ut i mörker:

- Reflexer på benen, de neongula tycker jag är bäst, gärna dubbla på ytterbenpar.
- reflexländtäcke. Har både fodrade för regn/kallt samt ett tunt för annat väder
- reflexväst
   eller
- reflexsoftshell - tips! Kolla på Jula, Rusta, Biltema - de har reflexarbetsjackor till bättre kvaltie och pris än tex Hööks, min är i softshell från Jula därifrån och supersuperbra!
-
Reflexbrösta - gör att man syns bättre framifrån. Annars är de generellt dåligt med sådana reflexer.
- Pannlanpa om becksvart.
- Reflexer på tyglar.

Allt ovan finns att köpa på de flesta hästsportbutiker, Hööks, Horze mfl. Har även provat reflexbenskydd, men tycker att de dels syns sådär, samt har lite taskig passform. Däremot funderar jag på ett par reflexboots, eftersom P ändå rids med boots fram.

Jag skriver detta för att påminna andra om hur viktigt det är. Man kan inte ha för lite reflexer. Detta för att minska olyckor både bland hästar och andra medtrafikanter när man är ute och rider på bilvänliga vägar.


Hemma!

Idag kom alltså mina gula jättebebis hem från Ultuna, redigt glad var han när vi premiärgick de 10 min han hade kvar för dagen. Eftersom de tagit av skorna på honom får vi nog hålla oss på banan tills hovis sätter på nya, lite mkt stenigt på grusvägen och han blir lätt lite ömfotad + att jag inte vill att han ska flika upp hovarna. Men nu väntar underbar sjukgymnastik (böja knä efter promenader) och promenader. woho, inte. Så imorgon ska vi ut och bygga hage, sen ska jag hinna rida T innan vi drar iväg med R till LL för lite lättare dressyr. Han vaccinerades ju i söndags, och fick därmed även vila idag. Lerig till tusen lär han vara den lille skiten.

Var och köpte födelsedagspresent till min underbara pojkvän idag oxå, den ena vågar jag inte avslöja än men den andra är en klassiker - kalsonger! Hoppas han blir nöjd, han har ingen återvändo nu kan jag säga ;)

Bjuder på en bild på mig och R från Väsby förra helgen, från 1m klassen:


Någon är väldigt glad att vara hemma igen!

dsc00447 (MMS)

Någon är väldigt glad att vara hemma igen!


Klä dig efter väder

Eftersom jag rider ut mkt, oavsett årstid, har jag blivit ett fan av bra, och ffa funktionella, funktionskläder. Man ska kunna rida och variera jobb och svett ska transporteras ut när man jobbar, samt hålla värmen när man inte gör det. Så här kommer några tips!

Var ju som sagt på Sthlm Ridsport häromdagen, den här underbara varma men tunna tröjan följde med mig hem (R passar ju i rött och jag gillar rött = praktiskt!) Återigen, om det bara finns 1 kvar i min strl så måste man ju, eller hur? Men den är varm, snygg och andas som ylle gör. Lite stickig kanske, men med en bra underställströja under (jag gillar de från HM samt de utan ärmar från Hööks! Bra till bra pris) så känns de inte, samt andas suveränt - inga kalla svettryggar!
 (bild lånad från filippasridsport.se) Ylletröjor andas bra med bra underställ under = bra vid kallt väder.

Ny mössa från MH (Mountain Horse) kändes rätt när det blir kallt - nu är halsduken nästa craving! Matchar min civiljacka perfekt dessutom, hehe!
(bild lånad från Mountaionhorse.se) Dock hade de enbart mössan, men nu vill jag ju ha halsduken med ;)

MH har även en jacka som jag gillar, lite softshell-känsla men andas bättre, "tumhål" vid ärmslut, tejpade reflexsömmar, vind/vattentät och såklart även dyr. Jag hittade min på ½ priset, men det är en bra jacka
Bild lånad från mountainhorse.se


Däremot har de på Hööks en fleeceväst med meshfoder som är superskön, samt en jacka som är vindtät över bröst/rygg och funktionsmaterial på ärmar (+ "tumhål" vid handlederna) som är riktigt bra!! Ett minus för den är att fickorna på magen inte har dragkedjor eller ngt som försluter dem, utan det är endas en förslutbara ficka på bröstet. Jackan har jag dock sen innan, den är inhandlad på Sporren. Tyvärr är den en dyr jacka, jag kom över den på ½priset som tur är annars hade jag inte köpt den tror jag, men det är även en bra jacka.

Nästa gång ska jag försöka tipsa er om de reflexer jag använder och gillar - många vet redan säkert att det är superviktigt att synas i trafiken, men det kan inte poängteras nog!

RSS 2.0