Häst-hysteri

Nu när Globen har varit råder ngn form av häst-hysteri i landet. SVT visar ridsport på "humana" tider, dvs innan kl 22 på kvällarna, och notiser finns i tidningar, t o m hela uppslag! Wow. Men resten då? Resten av alla Sveriges duktiga ryttare som lägger ner sin själ och tid på en av världens farligaste sporter?! Ska de aldrig få någon credit för det? Men de fotbollsspelare och andra diverse sporter som tränar 4 timmar om dagen får all tid. 4 timmar. När spenderade ni mindre än 4 timmar om dagen i stallet? Skulle jag rida, mocka, fodra och fixa alla hästarna själv, utan det stöd och hjälp jag får av mina föräldrar, så är 4 timmar ingenting. Två hästar hinner jag med, med allt fix som det innebär (1½ om R har rullat sig...).

Vi hanterar levande djur som närsom helst kan få för sig olika saker. Därför händer oförutsedda olyckor, även fast all säkerhet är tilltagen. Rutin ger förbättrad säkerhet, helt klart, men är inte något förebyggande. Se bara på Peter Eriksson, som blev illa sparkad i ansiketet av en tävlingshäst. Se bara på Lousie Haaga som ramlade av illa. Och alla andra. Vad som helst kan hända. Och är man inte medveten om riskerna händer de, samtidigt som man måste kunna lita till viss del på sitt "djur", annars blir det ännu farligare.

Och, i allt detta om säkerhet, döds- och olyckor inom ridsporten den senaste tiden där både rutinerade och orutinerade personer skadat sig allvarligt / omkommit - så tillåter man ändå kändishoppningen på Globen. Där, i många fall, ovana hästmänniskor ska rida en bana. Jag ogillar detta koncept starkt. Personligen anser jag att detta ger sporten fel sorts credit och uppmärksamhet. Konceptet "bara för att en 'kändis rider" är förkastligt enligt mig. Har varit med om en incident där en av föregående års ryttare förorsakat en olycka (innan Globen) då ryttaren inte hade full kontroll på sin häst ut från banan, vilket gjorde att den sparkade en annan häst blockhalt på en has. Pinsamt! Istället för en show, vilket det enbart är, lägg in en ny klass. En stillhoppning t e x bland andra ekipage. Ge ut wild cards under utvalda tävlingar under året. Tänk MH-cup för ponny eller Lamicell för stora hästar, eller de wild cards som ges ut till Falsterbo. Utveckla dessa! Borde inte de locka mer och utveckla de talanger som finns i landet? Ge vinnarna tränar-stipendier - uppmuntra till dessa "cuper", utveckla våra ryttare och förbered dem för framtiden! I Sverige finns bra hästar men får få bra ryttare för att kunna utveckla dom - uppmuntra och bredda våra talanger, från ung nivå. Kanske en ridskole-cup av något slag med final i Globen? Alla ska ha möjligheten att nå sina mål, oavsett om det är toppen i eliten, eller rida en klass på en klubbtävling! Den här "vad som helst för rubriker"-attityden känns farlig.

Uppmuntra unga hederliga hästflickor och pojkar till att utvecklas och inte vara rädda för hårt jobb. Uppmuntra till ökad säkerhet och respekt för det vi gör tillvardags. Nämligen att hantera 600 kg levande djur. Hur mycket väger din fotboll?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0