Dagens ridning

Idag skrittade jag ut på P med mor på G, vi skrittade genom Viby, där det även bli en travbit, och sedan tog vi skogen hem. Imorgon blir det ridhuset för Ps del. Emil och jag körde på vägen, mkt avsaktningar trav-skritt-trav samt galoppfattningar, vilket han tyckte var jobbigt. Vi var tvungan att stanna för en bil genom halva passet, och sedan skulle han helt plötsligt bara gå hem och inte åt det håll jag ville. Detta resulterade sedan i ett litet broddtramp precis vid kronranden och litet ner på hoven på vä bak, inget djupt men en rispa. Stretchade Emil rejält efteråt. Han har lagt på sig lite nu, men det känns som om det är en bra bit kvar. Red honom på ett 2-delat pelham med delta idag, och det funkade bra. Om det känns som om han orkar en liten hoppträning på ons (lite framridning och ngra skutt bara) så ska jag nog köra på det. Imorgon ska Emil bara skrittas, ska ta det 2-delade med kopparrullar och D-ringar då.

Hittade inget (!) på sthlms ridsport idag, men men det kommer fler gånger ;) Har sett jooooooooordens snyggaste martingal med förbygel från Schockemöhle som bara att att dö för. OM jag någonsin har en häst där en martingal med förbygel behövs ska jag lätt lägga ut de 1600 riksdalerna som det krävdes för denna! Sheisses vad den var snygg!

Shopping

Svängde förbi Stockholm Ridsport igår oxå, de hade lite rea. Dock hittade jag inget där, det var mest på kläder och täcken och det har vi en del av nu ;) Däremot så skyndade jag mig att ta det sista paret som fanns kvar av de karledskydd från LamiCell som jag har under bootsen till P, eftersom han fått skav av dom och han behöver ha boots på sig :/ Det är antingen de för 79:- (och de funkar!) eller boots med fluff från Eskadron för nästan 600:-... Hittade ett par "öronproppar" till häst oxå, ska ha de till Emil tänkte jag, samt nya strumpor från Kingsland (bruna denna gång, måste variera mig lite) samt en mjukis rotborste till P eftersom han inte tycker om de andra ;) Ska se om jag smiter förbi där igen idag ;)

Ska se om jag inte kan komma ihåg att ta lite kort på karledsskydden eftersom jag inte hittar ngn bild på internet..

Lördag

I går så red jag både Emil, P och Triumf, så jag tänkte ta de i en liten lista:

Emil red jag ut på med mor, vi skrittade första en runda och sedan tog vi lite trav bredvid golfbanan fram och  tillbaka. Jag skrittjobbade honom lite på banan sen, kändes att han hade vilat två dagar..

P tömkörde jag på vägen ca 30 min, mest i trav. Vi gjorde öppnor där och serpentinbågar över vägen samt mkt övergångar skritt-trav-skritt. Han var superfin!

Triumf hoppade jag tillsammans med Matilda, efter att vi hade skrittat ut en sväng först. Han var mkt pigg i början i ridhuset (gick dock som en spänd kyckling ute den lilla mesen) och kändes fin. Han sprang iväg lite i vä galoppfattningar i början, men det tog två varv på volten så satt de med. Följande hinder ställde vi upp:

 Vi började med att rida travbommarna bara på en volt, fattade galopp efter på den "öppna" delen, bröt av och travade bommarna sen igen. Efter de red vi som på en större mittvolt över det på den vänstra långsidan - galoppbom hinder galoppbom med 3.20 mellan bommar och hinder (som var typ 80 cm) - och de gjorde Trulle super! Han är en riktigt kanonkula och super spänstig!
Sedan gjorde vi travhoppningen lite grann, hindret var väl är oxå runt 80-90 cm. Där hade de lite jobbigare eftersom fler travbommar tvingar både ryttare och häst att vänta vilket är svårt och man måste våga ligga kvar. Matildas häst fuskade ngn gång och "skippade" sista travbommen innan hindret, vilket är just det som är svårt här för hästarna - och otroligt styrketränande! Jag gillar fler travbommar eftersom jag har haft en häst som bara kastat sig över om det är en travbom, alt fuskat och galopperat in. Det funkar inte med flera, alltså blir det jobbigare eftersom man "tvingar" de att trava hela vägen in.

Sedan höjde vi upp räcket på den högra långsidan och oxer lite, runt 110-115 och rullade på det ngra gånger, Trulle kändes kanoners!. Red på galoppövningen på vä långsida (i hö varv), högervarv på räcket och sedan högersväng på oxern, lite snävare dit. Gick super! Sedan böt jag håll och red i vä varv över galoppövningn på vä långsida, vä varv på räcket och sedan en liten knas vä-sväng på oxern (runt galoppbommarna) och det gick lika bra! Matildas häst gjorde oxå supersprång, de har verkligen utvecklats! 

Det som är lite svårt på Triumf är att han har svårt att byta galopp. Förmodligen för att han har långa bakben så hinner han inte med, och då har det nog piskat honom. Detta tror jag dels för att han får panik så fort man håller i ett spö, samt att han blir stressad vid byten. Igår, när han landade i fel galopp, så gav jag han en byteshjälp vilket gör att han byter fram, travar bak några steg väldigt spänt och sedan fattar rätt galopp bak. Men jag kände att ju lugnare jag var i detta moment- desto lugnare blev han och travsekvensen bak blev kortare. Gjorde lite samma från förvänd galopp oxå. Undrar om detta inte är enda sättet att komma tillrätta med det, ge honom en snäll hjälp och sedan bara vara lugn och berömma efteråt! Vi ska fortsätta jobba på den här fronten!!

Tegelstenar

Och de säger att kunskap inte är en tung börda att bära. De har inte läst på universitetet! Lånade två böcker on carbonate sedimentology idag, och de är inte att leka. Tror polisen skulle rubricera dom som "vapen på allmän plats" eller dylikt. Tungt som fasen, och jag som bara tog min stora handväska idag eftersom jag ska in till Sthlm ikväll... Ibland är man ett nötskal. Men intressanta var de iaf!

Hästarna får som sagt vila idag (ganska bra planerat med tanke på vädret). Kan vara skönt med en helt fri hästdag för mig med, det har varit lite liiiite fokus på ex-jobbet sista tiden, men hur lätt är det när solen skiner och snön ligger och man bara vill ut och galoppera?!

Ska strax kila över till SGU och möta mina handledare där... Måste börja gå snart, man rör sig inte fort med en ond rygg ;)

 


Ont i ryggen.

Vaknade och kände lite lätt i ryggslutet samt ner i högerbenet imorse. Tänkte inte så mkt på det utan åkte och tränade i hopp om att de skulle försvinna.

Värmde upp lite lugnt, 10 min på löpband
Armcurl 3x10 15 kg
hipadduction (insida lår) 3x12 7 kg
situps på pilatesboll 200
rygglyft 3x12 5kg
utfall på balansplatta 3x10 16,5 kg
armpress och bröstpress 3x12 21 kg
axelpress uppåt 3x12 10 kg
benböj 10 kg+stång 3x10, 15 kg+stång 3x12, 20 kg+stång 3x10. Det var här jag började känna lite i ryggen. Stretchade ordentligt och det kändes mycket bättre.
Men, efter 5 timmar stillasittandes i skolan så högg det till. Nu har jag sjukt ont i nedre delen av ländryggen. Och ev en liten känning kvar i ichias nerven. Suck. Men det ska nog gå över, ska ligga på back on track filten inatt så får vi se imorgon, lite tigerbalsam på de så blir det nog bra. Är bara muskulärt så det är ingen fara så.

Skrittade ut 40 min på P idag (det gick bra, lite högg det till när han taktade, men skritt inga problem, snarare bra att mjuka upp sig lite), och Emil borstade jag bort lite vinterpäls på vilket jag tror han tyckte var mysigt :) G longerades på banan. P fick inviga sitt nya vintertäcke idag eftersom han haft sönder sitt andra, det som jag köpte från Haglunds (fick dock byta fr 145 till 155 eftersom 145 var för kort, så tips: köp ett täcke i en strl större därifrån!), och det satt fint nu.
Imorgon får hästarna vila, jag har lite möte i skolan sedan ska jag träffa min gamla gymnasiekompis :)

Hoppträning Pondus

Igår var det omhoppningsteknik som stod på schemat för Annicas träning med Pondus. Följande bana stod uppställd, där vi red fram genom att i trav:
Rida volter runt hinder 8 och 3 samt skänkelvikning in mot medellinjen på långsidan runt hinder nr 4. I galopp red vi fortfarande volter runt hinder 8 och 3 i lätt sits, och sedan samma sväng in mot medellinjen på långsidan vid hinder nr 4 där vi hade förvänd galopp in, med sluta tanke in mot mitten samt öppna/skänkelvikningstanke ut mot spåret igen. De röda strecken är travbommar med ganska så långt avstånd mellan (skulle tippa 2,30-2,40) där vi, både i trav och galoppuppvärmning, travade över och fick hålla lite friskare tempo samt längre steglängd.

 Hinder nr 1 var först tre travbommar (normalt avstånd) och där red vi som på en 8volt, över dom runt hinder 4, över travbommarna, runt hinder nr 5. Allt eftersom så kortade vi vägarna (innanför hinder 4 och 5) och sedan kortade vi så mkt vi kunde. Det byggdes sen upp till ett litet räcke där vi red samma vägar, först lite längre, och sedan korta dom.
Efter det så red vi hinder 1, vä sväng på hinder 5 (som var ett räcke då), och sedan innanför hinder 8 och 1 till hinder nr 4 (åt andra hållet nu då). Vi gjorde sen samma sak, fast hinder nr 1, hö sväng på hinder nr 4, och höger sväng innanför nr 1 och 8 till hinder nr 5 som nu var en oxer. Första gången hade vi ett litet missförstånd där, jag var inte tillräckligt noga med vägen (Pondus var nästa på väg till nr 8 när jag tog ut svängen) och han försökte smita förbi nr 5 på vänster sidan. Men andra gången var jag mer noggran med ytterhjälperna och han var med på att hoppa nr 5 oxern.
Sedan red vi banan. Första gången var Pondus lite stel och hoppade itne ut över oxrarna, men andra gången var han mer igång och hoppade bättre. Man får tänka på att han är 19 år så att även om man håller igång honom under väntetiden så stelnar han till och det tar några hinder innan han kommer igång. Jag red på ganska normala 5 mellan hinder 3 och 4, men fick 6 språng mellan 5 och 6, bara för att kunna svänga tvärare på hinder nr 3,7. Mellan 7 och 8 red jag på 7 språng sedan vända ja innanför de röda bommarna (det var mer avstånd än vad min skiss visar) och avslutade med en bra ridning på hinder nr 9 båda gångerna. Pondus var ganska på, så man fick vara försiktig med gasen på finishridningen. Red även innanför hinder 1 och 8 efter nr 4 påväg till nr 5. Att svänga snävt är ngt som Pondus är bra på. Men han kändes som vanligt, men mkt piggare. Dock hade jag lite svårt att sitta emot ibland iom att min högerskänkel inte var i tipptopp :/ men en helt klart över godkänd träning :)

Emil red jag ut och galopperade på vägen bredvid golfbanan. Red fram lite, sedan körda jag två sträckor 8en i varje galopp), vila en sträcka, sedan två sträckor igen och sedan trava av och avsluta. Red på ett tvådelat bett med kopparrullar på samt D-ringar, och det funkade riktigt bra!! Ska fortsätta med det ett tag nu, men idag ska han få vila, ska borsta honom ordenligt för nu har han börjat fälla!


Ridhuset med P, onsdag

I går då så åkte jag och Vicky och hoppade lite själva på Brantshammar, eftersom Annette var bortrest. Vicky hade med sig sin 4aåring, så hon travade mest bommar, men jag ställde även upp en lite serie på medellinjen:

 Jag började, efter uppvärmning bestående av trav i egen balans, och galopp med en del byten och svängar, där jag fokuserade med att svänga med sisten - visa vägen med höfter och axlar som Anna brukar säga - och det gick kanoners! Mycket bra med koner i hörnen oxå, varför gör man inte det oftare?! Sedagn började jag på linjen (hade inte de höga blocken i början, red på 4 språng mellan) där jag red in mellan travbommarna i början. Det var som sagt en lite serie med bom - 40 cm block - 80 cm block me 3 meter mellan så det blev som en studsserie, sedan ett galoppsprång, och sedan 80 cm block - 40 cm block - bom (studsserie). Efter var jag nog med att rida rakt fram och få honom runt innerskänkeln ordentligt i hörnen, vilket funkade super bra ffa med  hjälp av konerna! Gjorde det några gånger, sedan en pust paus, och sen böt jag håll så att jag avslutade att rida ut ur serien mellan travbommarna (som lite raktriktningshjälp när han började bli trött), och sista gångerna hoppade han serier super, rapp i benen och mjuk! Ska göra om den här övningen flera gånger, den var verkligen jättebra! Och koner i hörnen, jajemen!

Nu ska jag upp till Blåsenhus och träna, sedan blir det skolan till i em. Uppdaterar under dagen (när jag är trött på att läsa) med vad vi gjorde för övning för Annica på onsdagkvällen (med Pondus).


Sent och ont.

kom precis hem från den sista hoppträningen och ridpass nr 3 för dagen. Nu skriker min kropp efter sömn, och min ichiasnerv efter tigerbalsam. Aj. Ibland gick det inte att använda högerskänkeln under passet, för det bara strömmande ut smärta i hela benet :( Ska stretcha lite nu, sen liniment, och sen sova sova sova! Iaf tills kl 7, tänkte träna imorgon innan jag förkovrar mig i en SGU rapport. Uppdaterar om dagens träningar och övningar imorgon (med bilder såklart!).

God Natt allihopa!

Lyrisk! Dressyrträning för Anna Edin-Axelson!

P var bara så jäkla fin idag!!! herregud så bra det kändes! ÅH- min lille grismule!

Iaf, hade samma tänk som förra gången, red lite förvänd galopp och tanke förvänd sluta (bogen in, ställd mot långsida och putta rumpa ut), och lätta i "innerhanden" (dvs ytterhanden om man ser till galoppen), vilket funkade sjukt mkt bättre än förra veckan.
Gjorde även en del byten, till höger sitter det klockrent, men till vänster skruvar han sig lite, så där fick jag tänka rakt hals, och lite högersluta in på diagonalen, fast inte för mkt högerställd. Eller som det till slut blev i vår meningsutbytning "så jag ska tänkte högersluta, högerställd fast inte högerställd?" "aa, precis!" hehe ;) Men få böt han perfekt, genom hela kroppen - vilket kändes! - och rakt!

Vi gjorde även skäneklvikningar som sist, där jag fick variera att ha honom rätt och felställt på diagonalen, vilket var enklare undan för vä skänkel, även fast han flyttade bättre för hö skänkel men den var "skörare" och jobbigare - men när han kom rätt kändes det kanon!
jobbade sedan honom lite i långsam trav där han fick sträva upp med bogar och framben.

Dagens att tänka på:
-Jag måste jobba på att släppa ner hälar och knän. "Öppna upp dörrarna" som Anna säger, både via händer (se till att han tar stödet längre fram) och genom att lossa insida lår (eftersom jag är stark i mitt säte så är detta svårt)
-fortsätta som förrut! Se till att han tar stödet längre fram. Jobba på min sits så jag inte viker mig i vä sidan.
-se till att Ps återhämtning är lika viktigt som träning (vilket jag gör, han har ändrat scheman betydligt)

Emil red jar först ut och klättrade, sedan körde jag lite galopp på banan. Han var pigg som fasen, men kändes ändå ok. Red på två-delat Pessoa med ringarna i den "normala" ringen, dvs högst upp. Kändes bra, förutom att bettet är för stort (som sagt, det är ju inte min häst, så jag tar de material som ägaren har). Men imorgon ska ja pröva honom på ett två-delat bett med D-ringar samt kopparrullar på. Ska bli intressant, hade de sist på min ponny för typ 10 år sen.... åh, ponnyn! <3 RIP <3


Vattnet hade frusit inne i sadelkammaren oxå, så hästarna fick stå inne lite extra idag för att värma upp stallet - men inte klagade de (de hade mat konstant), men däremot vi som mockade ;)

Pigg Pålle!

Idag tänkte jag till, och åkte till ridhuset. Var ett smart drag eftersom han var ganska så pigg, och förmodligen hade blivit odräglig ute på vägarna ;) Däremot så blev energin perfekt med ett litet plus inne i ridhsuet! Värmde upp lite lugnt, hittade takt och tempo. Hade ställt upp ett block över medellinjen som jag red som i en 8 över i galoppen när jag värmde upp där. I traven red jag mkt serpentiner och fokuserade på att ändra riktning på honom med höfter och axlar - och det gick rikigt bra!!
Sedan gjorde jag lite förvänd galopp övning likt de jag gjorde för Anna i tisdags, och det kändes bra - behöver en uppfriskning imorgon då vi fick en reservtid igen, måste få påminnelse om min sits när vi gör den övningen. Tydligen, när jag rider förvänd vänster och rider honom i en vänstersluta på långsidorna, så böjer jag mig i vänstersidan midja - så jag fick order om att titta på hans högeröra och verkligen räta upp mig!

Iaf, idag då. När den övningen var klar fick han en pustpaus, och under den kom jag på följande övning:
Jag red in på diagonalen i rätvänd galopp med lätt sluta tanke - hoppade över det lilla blocket och gick in på en liten volt - så att han var tvungen att byta galopp över blocket från slutan - sedan över blocket igen och höll kvar samma sida galopp som jag hade på volten och flyttade honom för innerskänkel ut till spåret igen på diagonalen (se bild). Gjorde denna några gånger åt varje håll och tyckte den funkade bra. Att tänka lätt sluta där innan volten hindrade honom från att gå på dubbla spår in på volten och i bytet (vilket gjorde att byta till vänster var svårast, bla pga på att jag måste vara noggrannare med min sits där med, kom på mig själv med att titta ner!!! Vilket är förbjudet!!) Sedan gjorde jag bara några tempoväxlings checkar i galopp, och sen "coolade" vi ner med en långsam avtravningstrav :)

som sagt, sluta tanke in på diagonalerna, galoppombyte över blocket och in på den lilla volten, bibehåll den galoppen och över blocket igen samt flytta för innerskänkel längs diagonalen ut till spåret och upprepa! Red honom så att bogen "flöt iväg" lite när jag flyttade för innerskänkel, så han fick ta i med frambenen.

Summa sumarum: Fin P!!

Emil red jag ut och klättrade i backarna på, mest skritt men han blev svettig ändå ;) upp och ner 5,6 gånger och sedan skrittade vi hem:) 

Nu ska jag hem till Linn och säga grattis, för hon fyller 20 idag!


Träning på IKSU

Ja, jag och Erik gick till gymmet på lördagen, han för att rehabträna och jag för att få ut lite energi :)
började med 2km på löpbandet, dryga 12 minuter skulle jag tro. kände lite i knäet efter dryga kilometern, men slappnade av och sprang på lite till och det gick bra. ska försöka köra 3 km nästa gång.
sedan blidde det:
100 raka och 50 sneda (50 åt varsit håll) situps på pilates boll
3x12 med 10 kg vikt i rygglyft
axel press 3x12 med 21,5 kg
bröst press 3x12 där första två var 21,5 kg och den sista 24 kg (ökning jajemen!)
utfall på balansplatta (ena foten är på balansplattan hela tiden) med vad jag tror var en 12-13 kg stång 3x12
bensparkar med 33 kg 3x12
benböj med skivstång i "rak"ställning, stången +20 kg. det var lite tungt, fick inte till tekniken lite, men var lite små seg i benen faktiskt (kan vara fredagens middag som fortfarande satt i....)

sedan tog vi en promenad hem och myste med lite varm choklad och laddade upp för vår lite småsena alla hjärtansdag middag på TC i umeå (där Erik även fick döpa en drink som gjorde succe!)


Helgen som varit

Har inte bloggat i helgen eftersom jag har varit uppe i Umeå och hälsat på min kära pojkvän som pluggar där, så hästarna har fått vila och jag har myst i trevligt sällskap och med god mat! Men lite duktiga var vi, vi var faktiskt iväg och trände på lördagen (inlägg om det kommer senare) på IKSU, stort som fasen var det!
Men fi fasen vad kallt de var!!! på dagarna var det runt -20 hela tiden, och ner mot -25 på nätterna, hua!

Har varit ganska så skönt att koppla av lite, men nu börjas det igen. Ska jobba förmiddagar på Håtunaholm den här veckan oxå, så det är fullt upp samt två hästar att rida :)

Rolf Byström träning 18/2

Idag var det första träningen för Roffe på Lilla lundby! yey! Red Triumf och han kändes fin. Tog inte riktigt skänkel i början så jag fick "dänga" till honom en gång för att få honom att svara, sedan gick det bra! Red inte själva banan (se skiss), eftersom han var lite halvknackig förra veckan samt hat kiropraktor i måndags, men framridning och de andra hoppövningarna gjorde vi, och de riktigt bra! Tog det lite lugnt och tjyvade lite i framridningen så han inte skulle ta slut helt (ffa i de sidvärts som gjordes i trav, enl kiropraktors order!), men i hoppningen kändes han fin. Inte så övertänd som han var sist utan lagom, där jag fick rida och fokusera på min ridning hela passet - dvs inte ta han i munnen eftersom han är supersuper känslig där, utan bara rida med ben, säte, vikt och sits! Så jävla nyttigt!!!!
Här kommer dagens skiss:

 I framridningen så red vi över travbommarna, sedan tanke mellantrav fram till hindret, sidvärts (öppna/sluta) mellanhinder 2&4 och sedan fram i mellantrav igen. Galopp på volten över blocken med ett galoppsprång mellan, sedan på långsidan i galopp och serpentin runt trippeln - tanke sluta mot mitten - och sedan ut till spåret - tanke flytta bakdel utan att hästen byter. Sedan in på travvolten igen. Detta gjorde vi i båda varven.
Sedan hoppade vi 5½an (räcke ut i början) till hinder nr 2 på 6 språng. När hindret ut från 5½an blev en oxer red vi på 5 språng. Detta klarade Triumd galant - det är mkt register i den lilla lilla hästen!
Efter det red vi hinder nr 6 och sedan till 7a7b, där hade vi lite svårt eftersom han en gång landade i hö galopp och blir vrålstressade i byten, men sedan skärpte jag till mig över hinder 6 så vi landade i vä galopp och då gick det strålande! Efter det hoppade vi 3a3b, 4 språng till hinder nr 4 och sedan galoppera på mot trippeln och försöka hålla tempo och rytm hela vägen och inte sitta och måtta - bara galoppera på! Det gjorde vi oxå galant! Han nästan tänkte busa efter trippeln ;)
Vi gav oss sen och hoppade som sagt inte banan, men han kändes fin i hoppningen och mellan hinder!

P fick sig en 30 min promenad idag, och Emil blev tömkörd och arbetad från marken med lite vett och etikett (läs: inte springa över Åsa!!) Ska försöka hinna rida ut på de båda imorgon bitti/fm :)

Film

Fick tag på filmen när vi hoppar banan från träningen igår (far min var med och filmade). Banan låg som sagt på ca 90 cm och det var första gången vi hoppade bana sen april förra året! Gah så härligt de kändes :) Fast tror P tyckte det var lite ynkligt ;)


Ja, ni ser den lilla skuttkrumelruen som vi bjuder på i slutet, tror som sagt att jag pillade lite mkt med högerskänkeln där och inte tänkte på hur sporrarna var utformade ;)

Hoppträning P 17/2

Ja, idag var det lyxträning! Bara jag och Vicky på sin 4aåring :)
Här kommer iaf skissen på dagens hinderövningar:

Ja, vi började att trava över travbommarna. Jag checkade av honom genom att variara att sakta av till skritt alt. fatta galopp mellan travbommarna och sedan sakta av/sätta igång igen. På den "fria" långsidan galopperade jag honom och kollade lite tempoväxlingar och byten. Sedan byggdes bommarna upp till studs som vi red först längs långsidan, varierade att rida på 7 el 8 språng mellan (eller nej föresten - först var det bara  två små räcken som vi skuttade över, då red jag på 6, 7 el 8 - varierade lite). Efter det hoppade jag hinder 3,4,1,2 (nu en oxer) lite lågt - men fick inte till svängen första gången från hinder 4a (studs) till 1, så när jag tog om det och fick ut honom och runt honom runt innerskänkeln bättre samt red ut bågen till 2an så gick det bättre. Tog långsidan 6 och 7 då med på 5 normala språng.
När vi red den lilla banan (på typ 90 cm) så var det svängen fr. 4 till 5a5b som var svår att få till, han flöt ut lite i den svängen, men inte så farligt. Från 5b fick man göra en "barbapappasväng" till hinder nr 6, och när jag då flyttade honom runt innerskänkel kom jag nog åt honom lite mkt med sporren för han surnade till och drog på en rejäl spark samt två kralliga bocksprång! Hehe, surmulen! Men vi la en volt och fortsatte lugnt vidare utan problem.
Jag provade mina nya Mark Todd sporrar, och jag tyckte de funkade riktigt bra! Var nog inte riktigt van vid dom, och tryckte till lite mkt med högerskänkel i svängen där han surnade till så det var nog därför. Men jag inbillar mig att de funkar, ska ha de vid träning nu ett tag tänkte jag, främst hoppning där farten inte är problemet om man säger så ;)
Men han hade lite träningsvärk tror jag, han var sur som attan innan vi åkte (stod och små grinade mot mig), men när vi väl kom igång och han mjukades upp blev han tokfin! Super i munnen, med i bak, pigg och frammåt, taggad - jaa allt det där man vill :)

Tyvärr blev det ingen Pondushoppning idag, hann inte ut :( Vi kom hem från Annette strax innan kl 20, och Pondus grupp börjar kl 20.. Jag hade inte hunnit även om Maggan hade ridit fram så hon fick rida sin häst själv idag ;)

Nu ska jag sova - imorgon är det återbesök hos naprapaten!

Spinning

var på lunchspinningen idag med, inte samma instruktör och lite tråkigt pass i början, men det bättrade på sig på slutet och blev lite jobbigare.. Det var inte riktigt samma go i musiken så det kanske var därför.. Iaf, 55 min där och sedan gjorde jag några bänkpress reppar (med stången i ställningen) på stång (som kanske väge 10 kg) 1x10 sen 3x10 med stången på 5 kg. Gjorde även 100 raka och 100 snea (50 åt vardera håll) situps på pilatesbollen.
Hoppas jag har spunnit bort min träningsvärk nu så naprapaten inte tror att jag blivit stelopererad ;)

Nä, nu måste jag återgå till min, faktiskt, intressanta SKB rapport. Excel får vänta lite, just nu är vi inte kompisar någonstans. Suck.

Inte utan mina chaps

Eftersom jag hatar långkalsonger, har dom aldrig om det är över -10, så har dessa varit oumbärliga för mig i vinter (och några vintrar innan dess med) - långa chaps i nappa!

(bild lånad från Hööks, hade ingen på mina men de är likadana fast skitiger nu =P)
Det är helt fantastiska, och även semi-vattentäta. Det är inte fodrade, men de skyddar för vinddraget när man rider och det är den jag tycker blir värst på vintern! På Hööks hittar man dom för 1199:- och de är helt klart värda det! Jag måste laga en lite söm vid dragkedjan på mina nu, men själva nappan är det inga fel på! Dessutom är dom bra vid tävlingar då jag kan dra dom över ridbyxorna och stövlarna (om kallt/dåligt väder när man rider fram) och de skyddar de vita ridbyxorna lite oxå :)


Träningsvärk!

Gah, vilket träningsvärk jag har! Men skönt är det!

Igår så tömkörde jag P på vägen, och sedan fick han galoppera lite på volt över ett block på banan. Tömkörde på det raka bettet och han kändes riktigt fin. Ska nog börja med att tömköra dagen efter att han har vilat, för han brukar vara så jädrans pigger då (kul, men inte när det går till överdrift). Emil red jag på banan, gjorde massa avsaktingar och igångsättningar från skritt - trav - skritt för att han skulle ta skänkeln rätt och inte slå mot den. I galoppen tränade vi på att svänga. Han skjuter gärna ut hö bog, vilket gör att svänga till vä är svårt (och när han tycker det blir jobbigt stannar han och bockar - dock så gör han det så jädrans långsamt så det är inget svårt att stoppa det). Så han fick gå mkt rak och lite motställd och så svänga med skänkel och lite trycka uttertygle mot halsen. Gjorde ltie byten oxå vilket gick bra:)

Idag red mor och jag ut (red Emil) och klättrade lite, sen gjorde jag lite samma jobb som igår på banan fast kortare bara för att checka av, och det gick mycket bra! han lär sig den lilla (stora) drummeln :)
P red jag för Anna Axelsson på lilla lundby och det gick så jäkla bra!!!!! han var super fin!!! :D
Red på det raka bettet idag, och vi red mkt förvänd galopp i början och tänke bog in och rumpa mot väggen längs långsidorna samt ställd utåt - där fick jag lite lyfta handen uppåt för att han skulle jobba loss i bogarna och lyfta upp frambenen mer (svårt att förklara). Han skjuter mig lite till vä - så i förvänd vä galopp måste jag vara noga med att inte vika mig i vä sidan, så jag fick kolla innåt och på hans högra öra :)
Sedan gjorde vi samma tanke i rätvänd galopp, bog in rumpa ut och ställd mot väggen - där fick han verkligen kämpa uppåt frammåt med innerbog och framben!
Efter det gjorde vi lite skänkelvikningar i trav, samt travade i "2ans växel" längs långsidan där jag och han tränade på att han skulle ta stöde längre fram, dvs lyfta upp frambenen och bogarna mer. Efter det red vi ner honom i form, med samma långsamma tempo. Kort sagt - duktig pålle! Imorgon är det hoppträning för Annette :)

Ska lägga upp ett inlägg på ngt som jag inte klarar mig utan i vinter, efter det ska det bakas kanelbullar till hovslagaren imorgon!

Träning - Åsa

var som sagt och gymmade idag, hade glömt mitt knäskydd vilket har gett konsekvenser nu :( trodde att jag skulle klara 10 min på löpbandet (nästan 2 km), men uppenbarligen gjorde jag det inte. Nu gör det ont.

Iaf, uppvärmningen blev som sagt bara 10 min på löpbandet. Sedan följde:
rygglyft 1x12 5 kg och sedan resterande 2x12 (dvs 1x12 2 ggr) med 10 kg
200 situps på pilatesboll
axel och bröstpress med 21,5 kg
triceps med 5 kg vikt liggandes på bänken, 3x12
"tänk skivstång" men med fria vikter, 5 kg 3x12
hip abduction (insida lår) 3x12 7 kg
knäböj (utfall) på balansplatta med 15 kg skivstång på axlarna, 3x12
benböj med fri skivstång 3x12 med 20 kg, 1x12 med 25 kg




we all hate'em

Alla hatar vi dom, och alla har vi dom. Kalla, stela vinterfingrar. När man inte kan spänna remmarna på tränset, sadelgjorden, benskydden - cold fingers sucks! Men jag har hittat en liten lösning som funkar för mig --> Back On Track handledsvärmare!! Går inte utomhus utan dessa, och jag tycker att de funkar! De tillsammans med mina oumbärliga mountain horse vinterhandskar och jag fryser inte en sekund om fingrarna! Rekommenderas!

 Utan dessa på åkar jag inte till stallet!


Fynd!

Kände mig tvungen att skapa kategorin "utrustning", eftersom jag har fyndat idag! Följande fick följa med mig hem:

Följande snygga schabrak hittade jag på Granngården, ett hopp/allround och ett dressyr (köpte det till mamma) för fantastiska 129:- st!!! De är ljusbeigebruna med en brun och guld flätad passpoal. Fanns även i marin med röd och gul passpoal, men bara i dressyrmodellen då :/

Sporrar från "the Mark Todd Collection", som är lite mjukt taggiga på insidan, det är alltså ingen pigg. Har en gammal kompis som hade dessa på sin häst och hon sa att de funkade bra, så jag tänkte prova och utvärdera på P. 149:- på Sporren. Köpte även ett par nya sporrremmar till för 49:-.
Köpte ett par till tyglar från Globus, även dessa från Sporren, för 179:-. Det är sådana här "supergrip" tyglar (gummi invänvt typ), fast med kortare avstånd mellan "plupparna", tror det är 7 cm eller ngt sånt. Dessa är ett bra komplement till andra tyglar som har kortare avstånd mellan "plupparna", fast billigare. Dessutom har jag bara sett andra modeller i vävribb, har ett par sådana från GlenGorden, de är 5 cm mellan "plupparna" och smala - skitsköna men kostar ca 500 kr...

Har även fått mina magtäcken och benskydd från TAhorseware, ska ta kort på de senare idag och prova benskydden på P (de ser liiiiite små ut, men hoppas hoppas!!) - för nu måste jag byta om och åka till tandläkaren, hua!

Dressyr

I går då, då åkte vi iväg till Brantshammar och red lite dressyr för mig själv i ridhuset (okej, ensam var jag inte, Annettes dotter hoppade sina ponnyer). Han kändes fin, ev lite loj men han har ju gått en del de senaste dagarna, eller så var det bara jag som inte är van att rida "långsamt". Iaf, han fick gå i det tempot, nyttigt för mig att inte stressa på honom oxå! Red lite öppna - förvänd sluta (dvs hålla kvar riktningen i öppna men ställa utåt) - öppna, vilket gick bra, även en del skänkelvikninger och sedan lätta i innehanden och ställa om till en öppna. I galoppen fokuserade jag bara på tempoväxlningar, red 8 fram 8 tillbaka, 4 fram 4 tillbaka osv. och det gick bra tycker jag nog. Gjorde en del (typ 3,4 i varjve varv) fattningar från bakdelsvändning - kort galopp - avsaktning in i bakdelsvändning. Jag lät honom mjukas upp ganska så länge oxå i alla gångarter, när jag galopperar fram gör jag mkt byten för att han ska komma igång och rider i lätt sits ibörjan. I traven brukar han få trava fram på lång tygel först och jogga igång innan jag kortar den, gör sedan mkt avsaktningar och igångsättningar för att aktivera bakbenen.
Emil fick vila igår.

Idag har släppte jag som sagt ut hästarna, sedan har jag jobbat så både P och Emil har fått vila idag. Imorgon ska jag nog tömköra P och rida Emil, sedan blir det dressyrträning på tis för Anna Axelson, och hoppning på ons för Annette :)

Jo, jag fick jordens finaste bukett med blommor skickat till mig idag av min underbara pojkvän! <3 Massa fina rosor och nejlikor :D Han är ju för go den där pöjken!! Han ska få ngt fint när jag åker upp till honom snart, förmodligen på fre (det är ju Roffe-träning på torsdag!)

Nu - sova. Imorgon - Gymma, skolan, sedan plågas i tandläkarstolen på em, hua!


-

Kom precis hem från att ha morgonfodrat och släppt ut hästarna, och ska strax åka och jobba. Bloggar mer i em/kväll om  ridningen igår, nu måste jag gå och dusch och göra mig proper - höstrån i håret duger inte på restaurangen (folk är så kinkiga nuförtiden...)!

Klättring och tömkörning

Morgonfodrade hästarna idag, sedan tog jag ut P på en klättertur, och jäklar vad pigg han var (iofs blåste det en del), men det var energi i hela hästen! Skulle tro att han avreagerade sig lite på att han fick stå in lite extra mednas jag tog ut de andra - han tycker nämligen att han ska få gå ut först av alla, annars blir han råförbannad, hehe ;) Men vi klättrade rejält i backarna, 4,5 ggr upp och ner och det är inga små fjutt backar vi snackar här, utan ca 20-30 m långa och kraftigt branta. En är det dessutom så mkt snö på (och den är rak) att man kan galoppera lite uppför, vilket tar ganska så mycket så det gjorde vi bara en gång. Sedan fick det bli lite galopp på banan för att han skulle få rasta sig lite mer, den pigga lilla grisen!

Tömkörde Emil igen, och spännde denna gång in honom lite annorlunda. Igår hade jag graman på utsidan (ej mellan benen), men idag tog jag yttertömmen direkt genom ringen och till bettet, samt ledande på innertömmen, och det gick mkt bättre. Eftersom jag inte visste hur han var så tog jag gramaninspänning igår för säkerhetsskull, men det behövdes inte som sagt. Han var mer framme i formen idag, och super duktig! Han fattar inte riktigt än när man ska gå rakt fram, så jag gick på en liten volt bakom honom så han fick trava riktigt sakta och försöka få snabba rappa bakben, och det gick riktigt bra, fast han orkade inte så pass länge :) Sedan gjorde vi lite trav-skritt och galopp-trav övergångar som oxå gick riktigt bra. När han väl kommer igång med de långa bakbenen är han nästan svår att få stopp på, som ett jättetåg som bara tuggar på :)

Tror att mor skull longerna G med pessoalongen i em sedan, hon är inge rolig att rida på morgonen eftersom hon är ganska så stel i bakbenen då, så henne brukar vi alltid släppa ut i hagen först, även om det bara är 30 min. 

Nu ska jag ta mig till Ica Hörnan och ta ut lite cash, sen väntar det galej på nation ikväll! Hörs imorgon! 

Tömkörning

Idag så tömkörde jag Emil en stund på banan, han var ju superfin! det trodde jag inte (sorry Sara). Men det gick riktigt bra, han kom igång rejält med bak där ett tag.
P red jag i sommarhagen en kortis, men det var för mkt snö där så det gick inte att göra så mkt. Tog en sväng till på vägen sen och gjorde lite tempoväxlingar (8 steg öka, 8 steg minska osv) i galopp vilket gick riktigt bra :) Fina P :D
G fick vila idag, vi hade fullt upp med en kolik-ponny efter att P och Emil var klara, så hon hanns inte med... Suck. Tänker inte skriva ngt mer om det här, men det finns ngt som heter ägaransvar när det gäller djur och det gäller alla ägare. Inte bara när man är ledig och har tid...

Imorgon ska jag ut och morgonfodra, sen får nog Emil bli tömkörd igen, P ska nog ut och klättra lite tror jag.


Övning - Pondus

Det stod bana på schemat och Annica hade byggt upp en bana där, en del hinder kom ganska snabbt. det var en kort bana, med i princip bara relaterade avstånd. På ponuds kan sånt bli lite svårt om han inte är framme eftersom han är "lite kort i rocken" men igår var det inga problem. Det gäller bara att våga ligga kvar när man känner att man ligger stort och sitta still med tryck i benen så kliver han av nuförtiden :)

 Framridning gjorde vi på hinder nr 5, där vi red en kortväg mot det, mellan hinder 4 och 7. Sedan hoppade vi hinder nr 3 ett par gånger (de hade en vattenmatta under sig), red kort väg även mot det. Efter det hoppade vi hinder nr 7 (ett plank) och nr 5, där jag red innanför hinder nr 4 till 5:an, för att Pondus ska få "böja loss" sig lite över hindrena - sånt är tokbra gymnastik för den gamle stela farbrodern :)
Efter det red vi i princip banan, jag hade inte några större problem faktiskt, fick rida på lite friskt mellan 2 och 3 så jag fick inte riktigt tillbaka honom till 4an, men han klarade det ändå. Fick ett litet omtramp på nr 7 så han rev det, men jag tog om den linjen sen - kom i exakt samma läge, lite flott in på 6an och sedan galoppera på - men denna gång var jag lite mer bestämd och då klev han av som om det var peanuts :) Hoppade kanske en 90-100 bana på honom. Han kändes iaf fin, lite fast i hö tygel (läs stel i vä bak) i början, men de lossnade när vi började hoppa.

Hoppträning - P

kom iväg och hoppade för Annette som sagt, och det blidde första gången vi hoppade riktigt i galopp och han kändes riktigt fin, lite övertänd ibland så han sköt mig lite ur sadeln när han studsade, men hoppade bra :) När vi red fram gjorde jag mkt volter så han fick böja sig runt innerskänkeln och gå långsamt och vila på steget (små små volter runt hindren), och i galoppen öppna längs långsidorna och lite byten. Vi fick välja om vi vill gå öppna alt ställa utåt och putta in bakdel, och eftersom jag har lättare för att putta in rumpan så valde jag att rida öppna, vilket han oxå har lite svårare för, ffa i vä varv (fast det kan ju bero på mig lite oxå).

Vi gjorde följande övningar:

 Började som sagt att rida över de gröna blocken, för att få ut hästarna i hörnen ordentligt, på långsidorna red jag öppna. Han hade lättare i hö varv, mene fter ett tag i vä varv fick jag honom bra runt vä skänkel och han gick inte på dubbla spår. Travhoppningen gjorde han prima, vi ahde lite kortare avstånd mellan travbommarna och hindret för att de inte skulle kunna springa in så jag fick verkligen fokuser apå tempot.  Jag hoppade aldrig hela långsidan (Övning 1), utan tog räcken som på en liten båge i båda varven, han taggade på som fasen i början så jag fick göra halt några gånger, men sedan coolade han ner och hoppade på bra.
Övning 2 var lite lurig, för man fick välja 4 el 5, men eftersom det var 3 lite korta efter och skarpt vinklat + att hindret kom fort, reda jag på 5 för att ha mer tid på mig, och han skötte de galant! Då fick jag perfekt till hindret efter, kunde bara rida vägen och "glida på".
Övning 3 var inte så svår, gällde bara att hålla vägen (som mellan de två sista hindrena i övning 2), sedan vända tillbaka på ett lite hinder och ut i vä varv. Det var vattenmattor under det första hindret i övning 3, och han kollade till lite, men inget allvarligt - bara registrerade att de var där.
De andra hoppade en bana sen, men jag gjorde inget mer - han kändes så fin!

Ska lägga upp det jag gjorde på träningen med Pondus sen, nu måste jag till skolan!


Spinning

Var på ett 1hs spinningpass igår, kändes riktigt bra. Det var mkt klättring, dvs stå upp i position 2 och 3 med tungt motstånd och bara tugga i takt med basrytmen i musiken - passade mig och min ridmuskler perfekt! Det jag har svårt för är att sitta ner och ruscha med lätt motstånd, alt stå upp med lättare motstånd, det är sjukt mkt jobbigare!

Ska lägga in de övningar jag gjorde på hoppträningarna igår, men det får nog bli två inlägg, ett för P och ett för Pondus, eftersom det kommer bli ett sjukt långt annars.

Idag ska P nog få skritta ut, ska ta en tur på Emil oxå alternativt tömköra honom, vore kul att se!

Parken

jjRed till Venngarnsparken med P och mor på G, han var ruskans pigg! tog lite trav på vägen dit samt lite galopp i min ensamhet i parken (mor gick åt ett annat håll, så pass pigg var han, hehe), sedan fick jag inte en extra tur på vägen längs med golfbanan - jedrans vad han laddade! Emil fick vila idag, pysslade om hans sår samt klippte hans hovskägg och lite ner i karlederna (förlåt sara, men halva snön i hagen sitter ju där!). Om jag inte hinner får han vila imorgon med. Imorgon är det ju hoppträning!!!! Om det inte blir snöstorm igen....  Ska även på ett spinningpass imorgon kl 11.30 :D

Glömde skriva in mina bänkpress igår under träning. Jag och mina obefintliga armmusklar tog 1x10 med stångens vikt samt 2x10 med stångensvikt+5 kg, och skivstången satt i en ställning (för säkerhetsskull). Idag blidde det 100 situps, bara för att :)

Hade även en lite minilektion för ponnyknoddarna på banan, de fick trava och galoppera lite över en bom bara. Ibland behöver de ngn annan än deras päron som eggar på dem :) Men det var riktigt duktiga, båda två! :)

Jo, har lite bilder nu! Betten är lite skitigt, men tog de direkt efter att jag hade ridit (så att jag inte skulle glömma bort det hehe)

 P's nosgrimma på hopptränset från HrM, ställbara även på nosen. Lite oformbar så här i början och även lite "kort" tyckte jag (ändå är det en full strl), har fått göra extra hål längst ut :/ Men hoppas den ska forma sig lite mer, annars får den åka på "galopptränset" med jaktstången på som en engelsk nosgrimma. Nosgrimman är köpt på Horze för ca 270 kr.

 Pannband från BR, P passar inte i "blingbling", men detta med en mössa under är toksnyggt! Tyglarna är i tyg från Glen Gordon och har extra kort avstånd mellan "plopparna. Pannbandet köpte jag på Stigbersgård för ca 300 kr, och tyglarna på SthlmRidsport för ca 500 kr.
Tänkte även lägga in en bild på de träns jag rider Emil på, honom rider jag på ett två-delat gagbett med en tygel i "gag-sidostycket" bara. Jag tycker han går som bäst på gag-bettet.

 Tränset är från Hööks, och jag har för mig att Sara sa att det kostade knappt 200 kr, och då ingick tyglar! Tror att Emila har X-full på sitt, och de sitter riktigt bra + är snyggt på honom. Finns i svart med (Emil har två bruna och ett svart, för olika bett, men jag rider som sagt bara på gag-bettet, men tömkör/longerar på tredelat) Hans martingal (som alltid är på) vet jag inte vars den kommer ifrån. En liten bild på Emil kanske?

 P's rumpa som man ser där oxå.  "Emil", eller Grandemil som han egentligen heter, är en valack f-96 som är e. Lemon u. Elena ue. Einklang.

Blåsenhus

Invigde gymmet på Blåsenhus idag som sagt, snyggt, fräscht, nytt. Gymmet var betydligt mindre än på Stallet, men kändes ändå rymligare (kan bero på större fönster, och färre maskiner). Bra med en stor vägg med fria vikter samt stor yta för stretching. Mindre bra med löpbanden vända från fönstrena och mot speglarna oc frilyftsväggen, jag hade gärna tittat ut medan jag sprungit. Dock var det cool att man på vissa kunde koppla in sin iPod, samt välja "bakgrund", hehe!

Iaf, följande saker gjordes:
Uppvärmning
Löpbandet, 20 min, dryga 3 km.
Gym
Axel och bröst press, 3x12 med 21,5 kg
200 situps på pilatesbollen
Rygglyft 3x12 med 5 kg vikt
MASSA BENBÖJ!!! -->
gjorde först med skivstång i ställningen - 1x10 med 20 kg, 1x10 med 25 kg, 1x10 med 30 kg
med "fri skivstång" testade jag för första gången, började med bara stången för att få in balans, lade sedan på 5 kg, sedan 10 kg, (körde 10 reppar på varje), sedan gjorde jag 3x10 med 20 kg på, vilket kändes mkt bra så där kan jag nog börja nästa gång! Gjorde även benböj med en pilatesboll mellan ryggen och väggen och 10 kg medicinboll som jag höll framför mig i händerna. Tog sedan ngn minut x2 i plankan oxå (gah, den är INTE att leka med....)
Ska slänga in lite knäböj oxå (måste måste måste).

Red Emil idag, först skrittade vi ut i skogen en sväng med G och mor, han kändes fin men han började fjanta när vi gick hem och dumma sig (slå mot skänkeln osv, tror han kan ha lite träningsvärk från igår), men jag kunde inte låta honom vinna så vi gick in på banan så gjorde vi galoppfattningar och avsaktningar!! Gick faktiskt bättre i hö varv, men med tanke på att han kändes stel i hö bak (vilket speglade sig i att han hängde i vä tygel) så var det inte så konstigt att vä fattnignarna gick sämre, han höll på att börja bocka och studsa, men gav sig tillslut - och såg då ut som en frostig sjöhäst ;) Men men, så går det när man stökar! Imorgon får han vila iaf och på ons med för då hinner jag inte.
P vilade idag, borstade honom lite och gosade en stund, mys!

Ska försöka komma ihåg att lägga upp bilderna på min vardgasutrustning och så oxå, men måste smörja lite först hehe ;)

Godmorgon!

Ska strax bege mig till gymmet, äntligen!!! har småtränat lite hemma med pilatesbollen (situps och benböj), men inte alls på långa vägar som ett gym. Måste få ut lite energi! Ska se om jag inte ska pröva Blåsenhus idag istället för Science Park (eller "Stallet" som träningsanläggningen så lämpligt hette förrut, hehe).
P kommer att få vila lite idag, ska bara borsta och mysa med honom tror jag, Emil ska få skritta ut med G. Ska försöka hinna laga spännen på hans fleecetäcke oxå, de har typ frusit sönder så de måste bytas.

Hoppas denna dag bjuder på lika fint väder som igår!

Markarbete

Kom iväg till ridhuset på fm med P, och som tur var så stod det lite hinder framme, så jag bara lade till lite bommar så fick jag min övning (se skiss, de gröna är blocket och de röda är travbommar). Skönt att slippa både bygga fram och bort, hehe.


Jag red fram som "vanligt", dvs kolla gas, broms och svängar. Sedan galopperade jag lite på en volt i båda varven över det lilla blocket som stod där. Han var lite oengagerade i början, så jag fick "väcka" upp honom lite, men sen gick det bra.
Travhoppade sen krysset och öxern (som vi hade som ett litet räcke i början) på en 8a några gånger, sedan höjde far krysset och räcket lite, och tillslut lade han upp räcket till en oxer. Krysset var väl  kanske 100 eller ngt (man mäter ju kryssets höjd från mitten av bommen!) och oxern var väl kanske 80 cm bak eller ngt. Sista två 8orna var han riktigt fin! Så då gav jag mig, hade tänkte ev hoppa de lite i galopp men han kändes så fin så då fick det vara bra så :)
Kom på mig själv att jag travade honom alldeles för fort in i serierna, blir lätt så när jag bara rider ute, att jag rider i lite övertempo, vilket gör att han fick lite trångt på travbommarna. Men sedan satter jag mig ordentligt ner i sadel och fångade upp honom i traven så han fick gå in i lugnare takt - och det var då han blev super! Learning by doing. Jag hade 2,4 mellan travbom och hinder och ca 1,10- 1,20 mellan travbommarna. Gillar att ha fler travbommar framför får då kan hästen inte "springa" iväg lika lätt mot hindret.

Emil red jag på vägen bredvid golfbanan, samma som igår fast den här vägen är längre än den som går till gården, så det blev lite mer. Men han kändes superfin! Inte alls trött eller så, men det blev han efteråt och alldeles svettig. Vi ska upp sen igen och ta av honom fleecarna samt sätta på P hans nattpaddar. Tror mor ska longera eller tömköra G oxå.

Njut av vädret nu!!!!! :D

Uppe med tuppen

Eller, egentligen är det väl sovmorgon för att vara en hästmänniska?! Ska iaf snart ut och ge hästarna lite morgonmat, sedan får jag väl  ta mig en andra frulle i sadelkammaren och vänta på att de mumsat klart. Har även lunchen idag, tänkte att jag ändå kunde passa på, då hinner jag ju med iaf 2 av 3 hästar därimellan. Ska se om far orkar köra mig till ridhuset. Vore guld att få skutta lite igen. Eller ska jag ta med G? Svårt val. Helst båda. Vi får se.

Var som sagt hos Linn igår och såg på melodifetivalen och fick middag - Lasange är gott!. Melodifestivalenv ar som den brukar, sisådär. Såg lite på Dante´s Peak sen innan jag gav upp och åkte hem. Kanske skulle se klart den ngn gång, men jag tror den ärlite för läskig för mig... haha!

Rida rida ranka!

Idag har jag hunnit med att rida alla de 4 inplanerade hästar, mocka åt P, G och Emil, hjälpa till med insläpp samt kört in en ensilagebal i stallet för tining! Ms tidseffektiv, eller? Har precis duschat vaaaaarmt, mina tår var med lika isbitar...

Triumf fick sig en tur med Maggan och Madde i skogen först, sedan red jag honom i sommarhagen på Lilla Lundby, han fick trava runt några vara och balansera sig själv. I galoppen galopperade jag långtsamt (dels eftersom han gärna ville dra iväg, och dels eftersom det är nyttigt) men ändå med bra "tryck", han tyckte det var lite jobbigt i uppförsbackarna, så där fick jag smacka på lite, men annars gick det bra:)
Emil red jag på vägen utanför vårt stall. Efter att vi skrittat fram så började jag rida skänkelvikning över vägen i skritt, några steg i trav, sakta av och skänkelvikning åt andra hållet. Det gick riktigt bra, han lyssnade bra på sitsen i avsaktningarna. Fortsatte med skänkelvikningar fram och tillbaka över vägen även i traven, och han slappnade av bra för att vara Emil och att man rider ut själv. Gjorde sedan två vändor i varsin galopp, en vända skritt och sen två vändor till i varsin galopp - och han gjorde riktigt bra fattningar till höger galopp, en gång så försökte han fatta vänster, men ett snabbt "hoo" av mig och avbrott och sen en kvick skänkel för höger galopp så gick det utan problem!
P skrittade jag ut med och klättrade i backarna upp och ner 4,5 gånger. Tog även lite trav i hans takt men mitt tempo, och det gick riktigt bra. På hemvägen blev det mysskritt på lång tygel. Red på den raka jaktstången idag.
G fick sig en skrittur med sällskap utav Manne och Camilla. Haha, hon fick testa tålamodet eftersom Manne skrittar så mkt långsammare än G, så hon fick gå i hans tempo! Ibland kände jag hur hon blev lite frustrerad, men hon började frusta kanska så snart, så lite skönt kan hon ha tyckt att de var! Hon fick skritta i form hela tiden (dels för att det är nyttigt för henne, och sen bromsar det henne lite så hon ruschar inte bara på hennes tempo). Henne red jag på det raka pessoat (tyglarna i mitten ringen) samt med en thidemantygel (som går genom den "vanliga" ringen). På henne måste man byta bett fruktansvärt ofta, hon liksom "äter igenom" dom och blir "okänslig". Men generellt går hon bäst på raka bett - förmodligen för att de ligger stadigast, och är mjukast, trots att de kan vara ganska skarpa så som pessoat, pelham (vilket hon inte funkar på längre) eller jaktstången (som har tungfrihet och bara används vid hoppning, just för att de ska funka längre).

Ska strax åka hem till Linn och få en gratis middag, samt se på Melodifestivalen, ska bli trevligt :) Men imorgon blir det upp tidigt, har både morgon och lunch-passet i stallet, ska försöka komme iväg till ridhuset, kanske hoppa P igen, men G behöver sig en genomkörare hon med!

Lördagens övning

Idag red jag följande övning:

 Där jag började med att första galoppera över blocken (de gröna) som på en liten 8a och böt galopp innan. Sedan red jag rakt fram mellan dom och varierade 7 och 8 galoppsprång - han lyssnade riktigt fint, för det mesta bara med sitsen, ibland med lite röst oxå:)
Sedan började jag med att travhoppa oxern som var ett räcke från början (höjde fråm 70 cm till ca 1 m), och försökte få honom att vänta samt runda sig runt konerna (det gula prickarna). Han stampade av riktigt fint! Sedan gjorde far min en låg oxer på runt 70 cm, som vi längde efterhand. Sedan höjde vi lite bak, så den blev 80 cm där och längde tills den var nästan 1m lång. Fortfarnade travhoppning. Jag red hela tiden som på en 8a, så jag var tvungen att var noga med blicken, vägen, vikthjälper och allt det där :)

Summan av kardemumman så var han riktigt fin, men kändes att han blev tröttare i slutet, tappade lite "spänts" i sprången. Imorgon ska vi ut och klättra och skritta lite.

Emil red jag ut med mor på G, vi skrittade runt asfalten och travade lite läng smed golfbanan. Emil kändes fin, blev lite sur när jag ställde krav på honom och sparkade mot hö skänkel, samt fick för ett tag för sig att moppsa och bocka lite (samt gå ner i diket), men han lugnade ner sig sen när han fick gå först. Galopperade en lite runda i hö galopp (eftersom han helst fattar vänster, så galopperar jag just nu i höger!), och det kändes bra! Välriden, men oriden skula jag beskriva honom som, han lyssnar väldigt mkt för sitsen! Imorgon blir det nog en travrunda med honom.

Ska även ut och rida Triumf imorgon, ska se om jag hinner med G oxå:)

God natt på er alla! (lägger upp bilder på lite utrustning imorgon!)

Onsdagens (fast torsdagens) övning


Framridning blev att rida volt runt no 3, skänkelvikning ut mot spåret, skänkelvikning tillbaka och volt no 6, sedan galopp och över blocket, volt runt trippelbarren, och på blocket igen. sedan samma sak i andra varvet.
Hoppniningen så red vi först hinder 3,5,6 med 4 språng mellan 3&5 samt 5 mellan 5&6 i vänster varv. I högervarv red vi hinder 6,5,3 med samma språng som förra gången (det blev trångt mellan 5 och 3, så man var tvungen att komma tillbaka snabbt). Sedan red vi hinder 3,5 (3 språng mellan) och 5,1 (7) med 5 språng mellan, sedan direkt till hinder 6,5 (4 språng till mellan) och 5,4 (4 språng mellan, och det var trångt! - där fick man verkligen hålla vägen, linjen och komma tillbaka snabbt!) På Pondus fick jag galoppera på ordentligt, men på Triumf, som har lite mer "normal" galopp, var linjerna inte så mkt problem. Det finns ganska mkt register i den lilla hästen! Banan gick i hinder ordnignen 1-8 (med antal språng som sista omgångens hinder följder), mellan hinder 7 och 8 fick vi välja 7 eller 8 galoppsprång, jag red på 7 på både Pondus och Triumf, och fick nästan nästan lite trångt.
Men i de var fina hästar idag överlag! :D Mys!


Detta jäkla väder!

Nu har tre träningar på två dagar blivit inställda pga vädret. Hoppningen för Annette blev flyttat till kl 12, och när vi kom till stallet vid 11 fick jag gå de sista 500 metrarna, att köra upp gick bara inte, så att åka och träna vara bara att ge upp. Vädret blev ju inte bättre, så jag åkte inte ut till lilla lundby på kvällen sen. Och idag blev första Rolf Byström träningen inställd oxå. Typiskt.

Men -
Igår red jag Emil på vägen, lade in lite galopp oxå, mest fattningar. Han har mkt svårt att fatta höger galopp, byter antingen till vänster eller fattar vänster. Men annars gick det bra tros busvädret. P red jag fram på vägen, sen ställde jag upp ett litet block på banan som jag hoppade lite över. Gick bra, men han var pigg. I vä varm så la han sig så mkt innåt och blev bara kortare och kortare i galoppen när jag hoppade på volt. Men jag kom på ngt som Anna sa till mig i somras - att jag ska tänka högersluta i vänstervarvet, och tadaaaa - det funkade. Efter att ha överdrivit första gången, kunde jag minska högerställningen lite hela tiden, och tillslut gick det riktigt bra, han hoppade "rakt" i vänstervarvet och det gick riktigt bra.

Dock var det intressant att få ut Emil och P (och även G idag) på vägen, eftersom det
1) rör sig läskiga fåglar i buskagen som äter hästar
2) det fanns en sopptunna med en blå påse på som äter hästar (därav spår ut på åker, och jag brakade rätt in i en snövall med en panikslagen P)
3) snövallar äter hästar
4) Gårdsskylten äter hästar

Idag red jag ut på G och klättrade lite först, honv ar lite spänd och så, men det släppte lite efter ett tag. Red henne sedan på banan ett tag och trampade upp två volter. Hon var riktigt fin när hon slappande av och gjorde ett superduper byte till vä - i princip rakt fram samt att jag kände hur hon "hoppade upp" i bytet och inte kastade sig framåt!!!! Min G <3!!!!!
P fick en massage och mys dag - han verkar vara spänd i vä sida bakom örat, det luktar Mona snart tror jag. Men annars tror jag han tyckte det var skönt. Han började iaf att tugga och gäspa ganska så snart, så de bådade ju gott :) Sötmulen ville gosa sen när jag var klar, han la upp nosen mot min armhåla och mös lite!
Emil fick vila.

Åkte ut till lilla lundby sen iaf, eftersom jag hade lovat att rida Pondus idag. Honom hoppade jag i ridhuset, hakade på Annica och Emelie när de hoppade, så vi gjorde onsdagens övning. pondus var fin, han var lite "rak" i början, men kom igång när vi hoppade, han var iaf framåt och det är det viktigaste!
Hoppade sedan upp lite på Triumf och tok några skutt på honom med, och han kändes mkt fin! Lägger upp en skiss på övningen vi gjorde.

Åkte förbi Plantagen på vägen hem och köpte lite ljusstakar och ljus till Erik som han ska ha i sitt rum i Umeå Svarta ljusstaker med ovala ljus i, tror stakarna gick på 99:-/st och ljusen på 25:-/st. Ska kolla om det finns i fler storlekar - tyckte dom var sjukt snygga! Kanske ska inhandla några till mig med? hehe
 Doft ljus "Energy", ska lukta havsstrand, men det vette fasen ;) Gott luktar de iaf!

-

Såg just att länken i det förra inlägget inte fungerade. Knas. Jag prövar en gång till:

http://yellowisthenewblack.blogg.se/2010/january/25-26-januari.html.

Prosit och hoppträning!

Nyser ut min förkylning, det är nog banne mig det jag håller på med.

Idag och ikväll är det hoppträning! kl 1215 med P för Annette på Brantshammar, och kl 2000 med Pondus på Lilla Lundby! Och imellan där har jag tänkte hinna med att rida Emil och eventuellt G oxå.

Dressyrlektionen igår gick bra måste jag säga. Han var lite "trög" i början, men han fick skoddes ju igår, så de kanske beror på det? Iaf så kändes han mjuk och så, så det vara bara att jag inte fick igång bakbenen i början - vilket sågs då han (trots att jag knappt höll i tyglarna och tänkte hela tiden "ge honom handen") så gick han snett med huvudet. Men iaf:
Vi började med att rida innanför spåret och rida öppna, ställa om till förvänd sluta, och öppna igen. detta var helt klar svårast i hö varv då han tappar takt med hö bakben = jobbigt. Sedan gick vi upp på medellinjen och skulle rid rakt fram, det var då jag såg det där med huvudet. och sedan ut i nytt varv. Efter det blev det rida på en volt och flytta rumpa in och ut samt variera ställning med detta. Jag försökta att så lite som möjligt använda skänklarna, utan rumpa och flytta armarna samtidigt mest, och jag tyckte det funkade riktigt bra faktiskt!
Sedan blidde det galopp där vi gjorde en större volt och tänkte fyrkantsspår, dvs vända i varje hörn - där försökte jag hela tiden tänka som när vi flyttade rumpan - använda blicken, sitsen, axlar, skänklar och sist hand. När det funkade att vända så ökade vi galoppen lite på "raksträckorna" och minskade innan "hörnen", där försökte jag använda så lite hand som möjligt, och hag tycke han gjorde galoppövningen riktigt bra! Fast han blev lite trött, har ju inte galopperat så jätte mycket samlat direkt. Han kom iaf igång med bakbenen ordentligt efter galoppen, för vi prövade att göra travövningen öppna - förvänd sluta - öppna igen, och det var inga problem alls, samt att han gick rakt fram och rakt med huvudet nar jag red rakt fram mot spegeln. Anna är ju en riktigt pärla, och så fruktansvärt bra så jag blir mörkrädd!


Fick hem mina täcken häromdagen, det bruna låg bra, kan inte ha så mkt täcken under det, men det är meningen att han ska ha det som ett lite övergångs-täcke bara, och kanske ngt tunt täcke under. Det var lagom långt, men ev en anings trångt i bogen, men funderar på att köpa en "bogförlängare" isf. Halstäcket däremot var för kort, så de åker tillbaka för att bytas mot en strl 155. Annars var det ett super täcke, jättebra annordning på spännen vid halsen (hakar som vid bogen + kardborreband), och det var tjockt och mysigt :).
Har klickat hem lite andra saker med, bl a två "magtäcken" till dom och nya benskydd till P, men tänkte inte sno bilder och länka denna gång, utan ta egna bilder (woho!) och lägga upp sen, hehe ;) Ni får hålla er till tåls.
Har dessutom sett en ny martingal (hrmm.. jag har ju redan 3....) från treadstone samt nytt träns... Men egentligen, jag har ett pannband jag gillar, samt en nosgrimma. Kan man inte bara köpa sådana där nackstycken där nosgrimman går utanpå löst? Eller måste man investera i ett träns för 600-700 för att sedan byta nosgrimma och pannband (för oddsen att de finns med remont är små, och gör det det så är remontgrimman knas). Suck, vilka I-lands problem.

Nu- frukost!

Täbbt.

Förkyld. Suck. Men det hindrar mig icke från att rida. Har man bara inte feber så är det ju inte farligt, eller? Skitsamma, rida bör man annars dör man.

P åkte till hovslagaren igår, och hade faktiskt inte slitit ut sina skor så han fick behålla de gamla :) Red Emil på vägen fram och tillbaka i ca 30 min, red på Saras gags-bett med en tygel i gag-stripen. Han var lite chicken i början, men sen gick det bra faktiskt. Blev fin på slutet, och jag kom på mig själv med att sitta och tjyvhålla upp hans huvud och tyckte han stretade emot, men så fort jag lättade i handen så blev han fin igen. Sedan är han väldigt känsligt för sitsen, vilket är bra på en så stor häst. Dock undrar jag om han hade gjort ngt i hagen, för han hade ett räjelt skinnflått sår på utsida vä kotled plus att han nästan kändes lite oren i början (vilket gick över sen). Kanske har halkat eller ngt. Undrar om det är ngn annan som har trampat honom, för inte kan man väl lyckas med ett borddtramp på sin egen utsida på ett framben?! Eller, iofs, hästar slutar aldrig att förvåna en....

Idag har jag iaf fått en dressyrtid för Anna igen på Lilla Lundby! :D Tror jag ska få rida med Matilda dessutom, hehe Pegasus och Pommac utbytte blickar förra gången som sa "Nämen, KOMPIS!!", sött!
Ska ta mig en lite tur på Emil igen om jag hinner oxå.

Min kära far var och inhandlade en reflex-softshell jacka till mig häromdagen, eftersom jag rider ut mycket i skymnning och sånt. Iaf, den är från Jula och tokskön!
  "Följsamt varselplagg i varselklass 3 med mjuk mikrofleece på insidan. Plagget är konstruerat för att hålla en bra värmenivå samtidigt som det transporterar ut överflödig fukt och värme. Yttertyget är vattenavvisande. Plagget är välförsett med reflexer som sträcker sig runt hela midjan, över bröstet och ut på armarna. Hel dragkejda, 2 st frontfickor och kardborrmudd i ärmslut"
Förmodligen billigare än på hästaffärer. De har tjockare modeller med, men jag gillar de tunna och har hellre mer lager under, så man slipper se ut som en michillin-gubbe i bombarjacka plus att man kan röra sig lite mer! Tack far!

DEPECHE MODE!!!!!!!!!!

Okej, igår var det Depeche Mode på Globen som gällde! Woho! Dom var riktigt bra faktiskt, men som Lena sa (och även de flesta recensioner) så var det en dipp i mitten med de lugna låtarna... Men herregud, Depece! Det är ju Depeche, lite kult över det hela. Bäst i mitt tycke (som enbart hört en bråkdel av deras låtar) var Personal Jesus.

P fick sig en lite travtur igår, travade runt på gångvägen (det går faktiskt bra, eftersom det är slarvigt plogat så det är massa snö kvar där) och sedan lite kort galopp på rakan bredivd golfrangen. Red på den raka jaktstången, dels eftersom han vilade i lördags, och dels eftersom jag tycker den funkar bra när vi rider ut och ska göra ngt mer än att bara skritta. Det blir liksom aldrig den där dragkampen där han ligger på bettet och jag spänner armarna. Nackdelen med jaktstången är att han kan "knäcka av", men då kan man driva på med benen istället så kommer han framåt. En positiv sak är att han blir väldigt lång och låg på det här bettet när man travar av, vilket är bra.
G blev tömkörd.

Idag så ska P till hovslagaren, så jag tänkte rida ut en sväng på Emil om det går.

Min dator har dessutom dött, sitter och skriver på fars bärbara sak. Suck. Jag som inte hade hunnit lägga över en del av mitt ex-jobb på usbminnet ännu. Fuck. Jaja. Får trösta mig med att köpa hem lite nya hästsaker från Timotej&Andersen istället, funtar på nya benskydd samt "magtäcken" till hästarna.

Min förkylning är samma lika, har väl inte blivit bättre direkt men jag är inte död än. Och Lena sover fortfarande. Herregud?! En annan får ju panik när man vaknar efter 9, halva dagen har ju gått då!

RSS 2.0