Gott Nytt År!

Jaha, sista dagen på 2009, året har gått så jäkla fort!

I förrgårr åkte jag med vicky till brantshammar med P, travade lite travbommar som gick strålande! dock blev han snäppet överexalterad på galoppbommarna, hehe... hade 3 bommar med 3 m imellan, sedan 6m och sedan 3 bommar till med 3 m imellan, och han hade toktrångt! haha! vickys häst klarade det dock galant

Igår skrittade vi ut en sväng och travade lite, ska se om P hinner med till ridhuset idag igen, men G har första prio där! Ska iaf dit med karin och vicky efter lunch... hästarna får gå in redan vid lunch idag, pga alla smällare...
Pondus blev tömkörd igår, tror jag ska ta ut honom barbacka på en skrittur idag bara, och tömköra igen imorgon på eftermiddagen... G ska gör ngt imorgon, hon har vilat två dagar nu (hon hatar halkan så rida ut är inte så jättekul.. som att sitta på en fiolsträng trots broddat....)

Diskussions fråga: 4-broddat eller 2-broddat?

Själv har jag ALDRIG mer 4-broddat på P, och andra bara blindbroddar i tårna isf... P hade det en vinter och gjorde ett drygt 1 cm hål rätt ner i kronrande... En annan häst jag hoppar har skurit upp sig i karleden pga detta (henne övertalade jag till att inte ha isbrodd i tårna bak iaf...). Jag anser oxå att 4broddat vid hoppning kan vara farligt, eftersom man förlorar ännu mer av det naturliga glidmomentet som hästarna behöver i landninge, det tar liksom tvärstopp i kotlederna, vilket inte kan vara bra någonstans... Man säger ju att när hästen hoppar 1m så är vikten på det framben den landar först på 1 ton! Tänk dig 1 ton och tvärnit i alla ligament, leder, muskler...

Ska man ha 4broddat är boots ett måste! Är det ishalka kan jag fårstå folk som har det (och argumentet för 4broddat är ju att vinkel på hoven inte ändras....) Men hur ofta går hästarna på så hårt underlag att broddarna inte sjunkler igenom? Ofta står det ju i boxen eller i hagen, och där är det hyffsta mjukt så att broddaran sjunker igenom och jag tror inte att isbrodd påverkar så mkt (2 cm gräsbrodd, då håller jag med men hur ofta låter man hästarna stå med det?)

Och ALLTID elitbrodd, aldrig vanliga isbroddar model hööks, eftersom de slits ner och bildar en vass pigg som hästarna kan göra sig illa rejält på!

Vad har ni?


Juldagen

Jaha, överlevt? Själv kom jag från jobbet vid halv 9,9 igår, 11 timmar härligt arbete ;) men det är ganksa kul, iaf att höra de otroligt tacksamma och glada gästerna, surmularna kan man vara utan! som tur är, är dom få i år....

Börjar igen om 35 minuter, det näst sista julbordet och sen en 3-rätters middag ikväll... minst 10 timmar med OB-tillägg, woho!!! var det någon som sa kaching?

P och G får nog vila idag, jag hinner inte upp och det är ju trots allt jul ;)

 

Sitter och dricker kardemumma kaffet jag fått av pernilla kardeMUMMA vad gött det är! Gah, mums!

 

Nu, drick upp och sen kläp på sig så att man kan gå till jobbet :)

Bjuder på en lite bild dagen till ära


God Jul!

VIT JUL, WOHO!!!! Äntligen!!

P får sig en 20 min promenix nu på morgonen (och jag får hänga efter som en vante 10 min av dom, när vi är på väg hem), sedan börjas det jobba kl 10... G red jag i sommarhagen igår, mkt galopp vilket hon blev fin av! Att trava i djupa snön är nyttigt för henne, då hon måste lugna ner stegen lite och inte kan ila på en sen duracell kanin! Men då måste jag vara noga med benen, annars bryter latfisen av ;) De säger ju att heta hästar är lata hästar, eftersom de springer ifrån problemet. Sådan är generellt svårare att lösa, eftersom en trög häst kan man "sparka på", mendans man lätt glömmer benen på en het häst! De kräver MINST like mkt ben, om inte mer, för att lugna ner sig! Idag får hon dock vila skulle jag tro:)

 

Har fått lite julklappar oxå

  • ett par ridbyxor från pikeur
  • en ny matta till rummet
  • min obligatoriska marsipangris
  • stallboken - världens bästa kalender!
  • en sponsring till min nya mobiltelefon
  • kaching in på kontot!

Egentligen börjar jag tycka julklappar är lite överskattat. Jag köper det jag vill ha under året, jag skulle helt klart nöja mig med marsipangrisen from nu! Den är ett måste (tack Saras pappa!)
Det var faktiskt snö förra vintern oxå, i typ 3 dagar ;)

 

God Jul!!


Hej vårt vinterland!

SNÖ!!!! Lovely! äntligen kan man rida ute igen! Dock tycker P att det var lägligt att trampa av sig en sko, och är numera lite halt pga det... suck. Dock invigde jag och G sommar hagen i 4 dm snö och månljus igår aaaaaaa, härligt!

 

Gymmnade lite även sista, ungefär samma lika som program som förra gången

3 km löpband

rygglyft, situps, benböj (med 50 kg), bensparkar, axel och bröstpress (21 kg) knäböj på balansplatta 1 ggr och utan 2 ggr med 14 kg, axelpushar uppåt.. ja typ så. har lite träningsvärk idag, men inget märkvärdigt.. glömde stretcha är nog därför

Nu ska vi till brantshammar med G, sedan blir det promenix med P, efter det hem och duscha en snabbis, för att sen åka till märsta och handla lite PANIK julklappar (mål:apoteket, systemet, kicks och carmen på två timmar....), för efter det blir det jobba av!! 14-slut idag, 10-slut julafton och juldagen, 8-16 annandagen på Sigtunastiftelsen, sedan börjar 1½ vecka på Håtunaholm.

Erik kommer förmodligen iväg till Thailand idag, ca 20 timmar försenad :/ bör landa kl 04 på julafton i phuket... och kommer hem den 6e... tur att man jobbar så man är lite sysselsatt, hehe ;)


Work outs

Sista jag tränade blev det likt som vanlig

började med 3 km på löpbandet
rygglyften, 3x15 med 5 k
100 situps
axel press 3x12 med 21 kg
bröst press 3x12 med 21 kg
axelpush 3x12 med 7,5 kg
axeplpushes uppåt 3x12 med 7,5 kg
bensparkar 3x12 med 20 kg
benböj 3x15 med 50 kg
utfall på balansplatta 3x12 med 14 kg stång på ryggen

Har skrittat lite på pållen oxå, pigg och glad och idag var vi i brantshammars ridhus och red, han kändes mkt fin, pigg och glad :) tog det lite piano, men gjorde en del lite jobbigare övningar ngn gång bara för att testa, vilket gick bra. han reagerade mkt positivt på två vändor i förvänd galopp, jobbigare i förvänd vä då hantyckte att byten i varje var en kul grej ;)

var och köpte julklapp till moi idag, nya ridstövlar jajemen! Pioneer heter dom, toksnygga och sköna!! P fick en ny martingal, en BiB (med "hel platta" fram och inte bara två snören).

nu ska ja åka och gymma igen, så fort mina tår har tinat! Gah!


Höjdhoppning!

Vi var 5 som blev 3, och av de 3 segrade jag och Pondus på stabila 130! Woho, jäklar vad han hoppade i slutet, smidigt och fint för att vara 18 år och med rygg och teknik som var riktigt fin from 110 :D Glad!
Hade lätt kunna styra på en höjd till, men sa till Annica innan att hon fick bestämma när vi skulle sluta (en annan kan ju fortsätta i all evighet...) och det blev efter 130. Hade varit dumt att försöka på 140 iofs, om det nu skulle ha blivit ett dåligt språng/rivning eller så, så känns det dumt på den gamle hästen. Han ska få sluta på topp!

 

P:s kotasvullnad har börjat gå ner nu, dels i storlek och längre ner på kotan. igår var det bara en lite svullnad kvar lite högre upp än framsida kotled. Har fortsatt att smörja på slappoljan (johannesörtlinement, det enda han tål utan att få blisterskador) samt hat BoT på om nätterna.... dock måste oljan ha torkat in ordentligt först learning by doing kallas det.

 

Red G för Anna i tisdags på Lilla Lundby, hade sittsträning med mig själv mkt. Shites vad svårt det är, kom fram till massa saker som jag gör med mina höfter som jag inte borde, hehe. Men det var nyttigt, hon lossnade riktigt bra. Bland annat måste jag tänka på att "rulla" mer med höfterna när jag galopperar, FRAMFÖR ALLT i vänster varv. Kände det igår på Pondus oxå, när jag tänkte på att rulla med höfterna i vä sväng mot höjdhoppningshindret, så lossnar jag i armarna och händerna och han galopperar på jättefint och hoppar bra. När jag var spänd i höfterna så var han i och touchade hindret redan på 1 m... LÄXA - galoppera utan stigbyglar först för att rulla med höfterna, framför allt i vänster varv...sedan med stigbyglar tänkte jag... Ska bara komma igång med Pommac igen!

 

Nog om detta, nu skolan!


hrmmm

sry för dålig update, jobbat som en tok har äckligt mkt att göra.

han iaf med att träna lite i, äumm.. söndags tror jag det var, efter jobbet:

3 km på löpbandet, dryga 18 min. körde på nivå 10 och det kändes hur bra som helst. Tjejmilen, hoe yes!
djupa benböj med 20 kg, 3x12
benpress med 70 kg, 3x12
axelpushes med 7,5 kg, 3x12
axel press med 17,5 kg, 3x12
bröst press med 17,5 kg, 3x12
bensparkar med maskinen där båda benen är samtidigt, 42 kg 3x12
100 situps
rygglyft med 5 kg vikt, 3x15

red G för anna idag, eftersom P är svullen i sin kota fortfarande, den har gått ner nu så det verkar gå åt rätt håll iaf.. tror han har slagit på sig eller ngt... Imorgon ska jag med lotta till ATG med trulle (det måste vara lymfangit i hans bakben.... annars är det knas med stort K).

Konstigt stämning nu. Man blir fort börtglömd. Skulle gärna komma tillbaka om man hade råd att ha sina hästar där nu ... synd att hagarna är så dåligt och hagtiderna med, iaf sommartid då de gärna vill vara ute. Men nu är det som det är, har inte råd att åka mellan 5-13 mil om dagen och betala 10000 i månaden + extra foder som kostar 6,15 kr/kg som båda hästarna äter. Har inte tid med det heller. Suck. Och människor med sämre sympati och okänslighet kan man ibland leta efter. Vi klickar inte. Vi har nog inte klickat sen hon sa till mig "Jaha Åsa, men om du inte tänker lägga ner den tid jag tycker behövs så kan vi skita i din träning!" MEN FÖRLÅT MIG DÅ!!! FÖRLÅT att jag har ett LIV och skaffar mig en UTBILDNING och inte hinner rida min häst 2 ggr/dag och göra si och så. Allt du säger är inte rätt. fatta det. Du kan ha fel. Inse. Men de gör ni aldrig, så det är väl lika bra. Jag vill ha ett eget stall, där mor, jag och far kan sköta oss själva. På vårt sätt, utan att ngn klagar så fort man gör ngt "fel". Suck.

Julbord i stora lass!

jobbar julbord nu, varje kväll hela vecka ut, kaching i januari säger jag bara!

var och gymmade igår, gick bra men tog det lite lugnt. nya knäskydden funkade perfekt var vääldigt varma dock.. men gav bra stöd och så! hade önskat lite mer ventilation, men det funkar.
körde följande:
uppvärmning

löpbandet 20 min, dryga 3 km

gym

rygg lyft 3 x 15 med 5 kg vikt
utfall med 10 kg vikt i famnen + vridning i överkropp, 3x 10
bensparkar 3 x 12 med 20 kg på varje ben (alltså 3 x 12 på varje ben)
bröstpress och axel press 3 x 12 av varje med 14 kg
bröstpushes 3 x 12 med 5 kg
djupa benböj (över 90 graders vinkel i knäna) med skivstång i ställning, 2 x 12 med 20 kg och 1 x 12 med 30 kg. gick nästan ända ner till marken (försökte iaf...)
"vanliga" benböj i maskinen, 2 x 45 och 1 x 40 kg
100 situps

var även ute och konditrions tränade P lite samma dag, körde 2 intervaller, 3 min galopp och 1½ min vila x 2 efter uppvärmining. Hade hoppträning på kvällen oxå, med Pondus, hoppade en 90 bana helt klart godkänd, klantade mig lite men rättade till det på linjen efter. Gjorde en omhoppning på 1m, vilket var mkt bra för att vara han.

Idag fick P skritta ut golfbane rundan innan han gick ut, och imorgon blir det galopp igen om vägen tillåter!


Frukost

Frukost kan vara det jobbigaste som finns att äta. Jag har ÄNTLIGEN hittat ngt jag kan få ner på morgonen utan att det tar över en timme! Mitt frukost tips (funkar även andra måltider då man inte orkar laga mat):

En tallrik/skål med A-fil (ingen sliskig söt äckligt yoghurt! Yuck!)
I den skall följande blandas (andel efter tycke):
Russin
Solrosfrön
Linfrön

Rör om - KLART! Smakar bäst med en stor kopp kaffe till.

Nu - Gymmet. Äntligen! Efter 1½ veckas uppehåll kliar det i kroppen... Men man ska ju ha råd att betala det där kortet oxå, så jobba är nödvändigt. Har investerat i nya knäskydd, sk ase om de håller måttet idag. Funkade bra på jobbet igår iaf.

RSS 2.0