Sten Lindgren träning 26-27 mars

Träningshelgen fick ju sisädår fina förutsättningar från min sida. Halkade nämligen på jobbet i fredags och slog rejält i svanskotan samt ngt revben. Förutom andra blåmärken så klarade jag, och fika brödet, mig. Men ont gör det. Hade inte tagit några värktabletter på lördagen vilket jag borde ha gjort (tog till söndagen), för det var lite svårt att komma ner i sadeln ffa efter hindrena. Vågade liksom inte riktigt. Detta resulterade, ffa i lördags, från krattridning från min sida men T skötte sig utmärkt!!

Lördag Hade med mig T då. Värmde upp lite självständigt och sen spelade vi med galoppsprång över 3 block med 13,5 m mellan. Varierade att rida på 3-3, 4,4, 3-4 och 4-3. T klarade det galant :) Sen hade han en 4-kombination med räcken med 2 språng mellan, samt att man kunde rida in över en oxer och sen ett "dog leg" fram till kombinationen ut (2 räcken då) med 19,5 m där vi skulle rida på 5 språng. Gick bra det med, hade ett litet missförstånd första gången (för att jag - tadaaa - inte kom ner i sadeln), men det löste sig.
Här kommer en filmsnutt:


Söndag:
Började med att rida Plopp i unghästgruppen. Och jag kan väl inte vara annat är så jäkla nöjd med den fina hästen!! Allt som ni ser att vi gör på filmen är första gången ever för henne och oss. Såklart, lite misstag men vad faan! Lite vingligt ut i kombinationen men sen när hon fattade att hon skulle över andra hindret med var det solklart! Sten tyckte hon var en fin häst med starkt huvud ;) Sto helt enkelt, haha! Här kommer en filmsnutt (ingen idé att riktigt förklara övningarna eftersom det mest var över hinder som gällde):


I gruppen efter red jag R, som kändes superfin han med! Avslappnad för att vara honom dessutom! Började även här över galoppbomar på volt, varierat 1 språng mellan eller som studs. Sedan över ett räcke med bom innan, Stens favorit övning - block - 13,5 m - räcke. Och sen höjs räcket upp, rejält. 145 sista språnget och då sköt rozz mig ur sadeln!! Sten asgarvade och sa att jag hade arselt högre än huvudet, vilket var sant!! Satan vilket språng (tyävrr fick inte pappsen det på bild). Sen gjorde vi likadant, fast 1 språng mellan bom och hinder som nu var en oxer. Runt 130 blev väl den.  Efteråt började vi hoppa på S-linjerna som ni ser på filmen, optimalt 7 språng mellan varje hinder. Han var lite spänd på vattenmattan i början, men slappnade av fint sen när vi red banan. Fick dessutom ut honom bra i hörnen hela tiden. Just det är Stens lilla hjärtebarn - ut i hörnen. Men banan så var R klockren - som ni ser :)



Lång inlägg, jag vet, men orkade inte dela upp det. Söndagen kändes bättre för mig, hade knaprat voltaren så det gick lite bättre att rida än i lördags. Är hur som haver mycket nöjd med denna träningshelg - det är ALLTID kul att rida för Sten!! Gillar honom skarpt som tränare. Lugn, duktig, anpassar övningarna till ekipaget, noggrann och dessutom rolig ;)

Klättrat!

I går var det full rulle, red ut på T och R, mkt travjobb på golfbanevägen. Flyttade sidvärts på vägen fram och tillbaka samt som serpentinbågar för att mjuka sidorna på dom, runda runt innerskänkel och mkt för sitsen. I galoppen blev det mkt tempoväxlingar på T som var lite hängande i handen - vill ha honom mer på rumpan med lätt hand, så tempoväxlingar med bara sitsen blev det. Lossnade fint efter ett tag. På R blev det mer konditionsträning i galoppen, gjorde tempoväxlingarna där i traven nedsuttet för att träna sitsen lite. R var taggade och ville helst galoppera lite fortare än vad han fick, hehe.

Plopp tömkörde jag på banan. Tror hon har fått mugg eller ngt på vf, hon har ett dumt sår i karleden där och är svullen och lite varm i det benet. Totalt ohalt och det går ner så fort hon rör på sig, så inget farligt tror jag utan vi kör på (ingen puls heller för övrigt, eller varm i hoven. Hon ömmar bara runt såret så tror det är det). Sen har jag svårt att få henne att galoppera på töm/longering. Någon som har något tips? Ser nästan ut som om hon inte hittar egen balans eller så, och bara slängtravar, galopperar några steg, slängtravar igen... Vill inte jaga henne med longerpisken...

P tog jag till ridhuset, travade runt och flyttade mkt bakdel på diverse sätt - bland annat genom att tänka en volt till ett fyrkantsspår och flytta rumpan ut i varje hörn. I galoppen galopperade jag bara runt i bra takt och tempo och fokuserade på att ha honom rak, och fri i innerbogen - ställde utåt på långsidorna så innefram fick komma upp och fram ordentligt. Kändes fin och frammåt :)

I dag så tömkörde Rs ägare honom, plopp fick vila, och P och T fick en klättertur. ÄNTLIGEN kan man börja klättra igen! Världens bästa speedpass när man har lite små bråttom - trav på grusväg dit, upp och ner ett par gånger (det är branta backar!) och sen trav hem. Klättring är super för rygg och rumpa, och det märktes att det inte hade gjort det på ett tag, för de flåsade rejält. På T märker man att han blir trött när han inte orkar hålla emot sig själv i nedförsbackarna (hans långa bakben skjuter på rejält nämligen). Men 4 ggr upp och ner blev det. Dock tappade P en sko på vägen hem så imorgonbitti blir det hovslagare för honom (han skulle ändå skos på måndag..).
Idag har jag dessutom sprungit 5,5 km, vilket har gjort att jag klarat av veckans mil på endast 2 gånger (körde 4,5 sist), så vi får se vad jag hittar på på söndag. Kanske blir lite i backen upp och ner, vem vet :)

I morgon får alla hästar vila, jag jobbar hela dagen och är upptagen på kvällen.

Sen i helgen är det kurs för Sten Lindgren på Brantshammar, på lördagen tar jag T och sen ska plopp få vara med och få lite rutin på söndagen samt att jag rider ett pass på R oxå.

14,5 och 155

Ingen Anna träning igår, fick jag reda på när jag kom dit. Suck. Jaja, red lite själva och hon fick ändå träna på en ny plats. Travade lite travbommar och galopperade över en oxå. Hon kändes fin, men bled lite trött i slutet. Så himla svårt att få inte framdelen till bakdelens spår i vänster varv, som om hon har en stor muskel (vilket hon nog har) på vänster sida på halsen som bara vägrar mjukas upp och böja sig. Hrmm... Lite Mona på henne kanske? Men, däremot så lyckades vi göra galoppombyten igår :) På kommande till och med, stolt!

Jag är lite kluven till en sak, och det är hennes bett. I danmark hade det ridit henne på ett tredelat bett med platt mittdel i strl 14,5!! Herregud, det hade ju inte ens min gigantiska ponny!! Hon har ju en superliteminiplutt mun, så det var inte ens på tanken här hemma. Har prövat att rida henne på ett i 11,5 men det hade fasta ringar (sånt med parerstänger) och det gillade hon inte, och inte heller ett rakt i 11,5. Men jag hade sen innan ett likadant som hon hade i danmark fast i 12,5. Det är lite stort, men det är utan tvekan det som funkat bäst hittills. Ska pröva med ett vanligt 3delat i 11,5 igen och se hur det känns. Svårt det där. Haha, likadant hade de 155 i täcken på henne där nere - är den danska centimeterskalan inte lika stor som våran? Slängde på henne ett 155 täcke här hemma, och det kunde en häst till fått plats under typ. Njaa... lite tveksam där är jag nog allt ;)

Den här fina bruna valacken (tror jag han är, men inte helt hundra..) är plopps avkomma, 2 år på bilden skulle jag tro. Contreau heter han!

Glappsladd

Igår åkte vi med lilla plopp till hovis, dags att sko bak tyckte jag. Han var lite tveksam tills han tog av pjucksen, då höll han med. Han tog även lite på fram så att benparen skulle komma i fas (vi åkte ju dit typ 2 dagar efter hon kommit med en tappsko och då skodde han om fram). Av någon anledning så har de i danmark lagt på lite väl stora skor, så Jörgen gick ner ett skonr för att minska utlägget på skorna, vilket förmodligen är anledningen till att rök där i början.

Idag ska plopp på Anna träning (plopp är numera C's nya smeknamn), nytt ridhus ska bli spännande! Hon var lite spänd i Brantshammar första gången, men lugnade ner sig sen. Hade tänkte tömköra P, men får se om mor gör det istället - hon tyckte det var förtidigt att göra't kl 8, "De måste ju får frukost". Jaja, P äter fort som tusan ändå, han hinner! För jag måste rycka in över lunchen på jobbet en kortis, och sen tillbaka.

Annars så är hästveckan ganska så klar. Någon som vill se en planering?
Mån - vila alla djuren
Tis - Plopp till Anna, P tömkörs, Rs ägare rider honom
Ons - Plopp skritta ut, R och P till ridhus, rida ut på T
Tors - Plopp och R tömkörs (Rs ägare tömkör honom), rida ut på P, T ut eller ridhus
Fre - vila alla djuren (brandövning på jobbet hela dagen)
Lör - T på Sten Lindgrenkurs, rida ut på Plopp och P tillsammans med R och hans ägare
Sön - R och Plopp på Sten Lindgrenkurs, skritta ut på T, rida P
Klart!

Bloggande ligger lite på halvfart, för min laddare till datorn har pajat. Glapp någonstans, så den ger ström ibland, som t e x just nu. Måste beställa en ny (läs: be pojkvän göra det), suck.

Vårsol mot stallväggen, härligt!

dsc00555 (MMS)

Vårsol mot stallväggen, härligt!


Söndag morgon

Morgonstund har guld i mun. Trots att jag gick och la mig kl 01 typ så vaknar jag pigger kl 07. Lite värdelöst men men. Var hemma hos en gammal kompis och såg på film igår efter jobbet, rätt skönt och lugnt faktiskt - tills hon bestämmde sig för att bli magsjuk. Så nu är det några förväntansfulla timmar här för att se hurvida det smittar eller inte :(

Idag ska P och C ridas, får se om C kan tas till ett ridhus, hon skulle behöva springa av sig lite. Men har för mig att det var upptaget hela dagen idag :/ Ska strax ut och morgonmocka innan T och Rs ägare kommer så ska vi rida ut. Ska även ta ut P tänkte jag. Klättre lite och se om man kan göra något mer avancerat. Sedan måste jag ut på en löptur. Kvittrar i benen på mig nu, och det har *peppar peppar* inte gjort ont i varken knä eller ljumske de senaste gångerna!
Fick för övrigt min födelsedagspresent från Pernilla och Linn igår, presenkort på skoaffär! Perfekt -jag behöver nya jobbskor, de jag har har snart ingen häl kvar ;) Kanske ska slå på stort och ta ett par som håller längre än 6 månader denna gång haha!

Inte så mycket häst i detta inlägg, men det är på gång! På tisdag får C följa med till Annaträningen och imorgon ska vi sko henne bak. De hade satt på väldiga utlägg på skorna i danmark, och jag tycker nog att naglarna där är lite långa på henne oxå. Och i helgen är det Sten Lindgren träning! Ska iaf ha med T och C, får se om R kan gå ett pass oxå. P får vänta lite med hoppningen, har ju precis börjat rida honom ordentligt igen.

Men ge mig lite sommar då tack!


Visst är jag en mästerkock? ;)

dsc00549 (MMS)

Visst är jag en mästerkock? ;)


Update!!

Nu var det ett tag sen igen, har fullt upp faktiskt!!
Men en kort sammanfattning kommer här:

 - C har nu travat  travbommar och även galopperat sådana uppsuttet. Fin Flicka!!
 - R gick en Roffe träninge igår, red en av våra bästa banrundor någonsin. Kan inte bli så mycket bättre sa Roffe, och R kändes strålande.
 - P håller på att sättas igång för fulla muggar
 - T känns super fin!

Nu ska jag ut och morgonfodra - heldag med hästar idag! R ska få en mys och massagedag, P ska till ridhus. C får vila och T ska på träning med hans ägare och jag har lovat att följa med :)

Smell Ya!

Filmer från tävlingarna i Heby och Högbo

Här kommer äntligen filmerna från tävlingarna, får bli som länkar eftersom filmerna inte vill bäddas in... ! Lägger lite korta små kommentarer efter varje.

R - 1m i Heby. 0+0 fel och plac 1a! http://www.youtube.com/watch?v=LJCVJmjzRXQ&feature=channel_video_title 
R var väldigt spänd, och vattenmattan var lite spännande, och orsakade en liten miss i omhoppningen. Men det var vår första start för säsongen, och första i en regional klass och dessutom en vinst så jag är super nöjd!! En liten miss i 110 och ett pet i grunden, på vattenhindret där med vågplanket. Han blev lite spänd, tappade lite rygg och nuddade där plankvågen var högst. Men fina språng!

T i Högbo, 110,0+0 fel och plac 4a! http://www.youtube.com/watch?v=u1HWMYHIUc0&feature=channel_video_title
Vad kan jag säga? Kände super!! Kunde kapat ngn sekund, men hallå?! Han har inte tävlat på 9 månader pga skada så jag är supernöjd! T kändes som en miljon!

T i Högbo, 120,  0+0 fel och plac 7a - 3e 120 startet och 3e nollan! http://www.youtube.com/watch?v=epitjqTJi5Q&feature=channel_video_title
Även här nöjd som satan! T blev trött i slutet av banan, så omhoppningen var långt ifrån perfekt med bra ridning, men T räddade mig flertalet gånger och ställde upp som tusan! Omhoppningen är hans, helt klart. Men han hoppade superifna språng hela tiden! Red som jag planerade trots missen, och rättade till den hyffsat. Och återigen, en fantastisk häst det här! Vår 3e 120 start och 3e nollan, och då har han som sagt inte startat sen 4 juli förra året, och jag har inte tävlat 120 sen dess heller. Men det kändes lite som det satt i ryggmärgen hos oss båda, haha! Men supernöjd är jag verkligen!!

Roligast är nog ändå T, som visar så himla fin formkurva! Veterinärerna sa att det kommer ta tid, och det har det gjort men det har ändå gått fort. Klart att vi tar det "lugnt" med honom, vi åker iväg mkt på helgerna så under veckorna blir det mer mjukjobb och lite småcheck. Men ändå - jag är så glad att jag får möjligheten att rida, träna och även tävla honom - för T är nog den bästa häst jag har suttit på so far! Hoppas att C blir lika fin!



10 mars 1987

Så idag är det alltså 24 år sedan! Fick lite presenter nu på morgonen, finanssponsring, duschkräm/scrub/hudkräm samt en ny hårborst som jag letat överallt efter! Perfekt!

Idag händer det inte så mkt mer, ska ut till stallet och göra iordning nu samt rida P lite, i em kommer som sagt Jimmy ut och ska kolla sadlar. Jag jobber kväll, så det blir att smita iväg lite fint någon timme där.

Grattis till mig! Även om Erik inte tog den charmigaste bilden direkt - för ni vet ju hur het man känner sig efter en rejäl hoppträning ;)

400

Insåg härom dagen att jag nu är uppe i över 400 inlägg. Woop på den!

Idag och imorgon jobbar jag dagpass, vilket tyvärr innebär att jag missar Anna träningen idag och inte kommer kunna åka till ridhus imorgon. Men men, vad är en bal på slottet. Såg att jag missar Anna nästa vecka med, men så får det bli. Måste ju jobba för att ha råd att träna ;)

På torsdag kommer Jimmy "Sadeldoktorn" ut till oss och ska kolla sadel till C, samt sadlarna på R och T. C har ju ingen sadel än, så henne har vi jobbat på töm mest och faktiskt travat travbommar med på banan (det som går att göra i snömodd typ..). Och hon har varit jätteduktig! Lugn och fin :) Tyvärr pillade jag ut en tagg ur hennes knä häromdagen, hoppas att det inte blir ngt värre utav det hela nu!! Har spritat det till tusen tycker jag... men men, håll tummarna! Ni vet väl hur det gick för stackars P?

En annan fråga är - vad gör jag uppe nu? Vaknade 5 över 6 kanonpigg och ändå gick jag och la mig sent igår så att jag skulle kunna sova ut lite mer (börjar inte förrän 10). Och stallet tar jag i em. Funderar på att åka och sätta mig på ett fik med en bok typ. Yey. Alternativt jobbet och sno lite frukost, hehe. Att jobba på restaurang har helt klart sina fördelar ibland ;)

Per Dahlgren dag 2

Andra dagen på kick offen så var det mer bantänk. T var lite stel i benen i början, men hoppade loss sig ju mer träningen fortgick. Började med en lite bomövning, 2 galoppbommar med 2 språng mellan och sen mot ett räcke på 2 språng. Gick fint, men hade lite svårt att hålla galoppen över bommarna faktiskt. Tror jag blev lite stark i armarna när han var lite stel i början och hade lite för lite ben. "det ser för vacker ut" skrek Per. Vilket betydde mer galopp och aktion tack! ungefär. Så de gjorde vi. Misslyckades kapitalt en gång i de vackra och stackars T rev med bak, men gjorde rätt sen och då jädrar hoppade han upp sig! Fin skimmel! Eftergiftstänket från dagen innan gav resultat - det fungerar riktigt bra och har slagit rot likaså i min hjärna.
 
Banan var mkt korta anridningar ur sväng, en 3kombinaiton, några längre linjer samt lite omhoppningsstuk i slutet. En bra, lärorik, träningseffektiv bana där allt kom med. Hade lite problem med galoppen ur hörnet i högersväng, upp på mur, sen vänstersväng och ett "dogleg" på 20 m (5 språng) in i 3kombinationen då jag inte fick ut honom för vänster skänkel ordentligt i början --> han sprang vid sidan och missuppfattade mig rejält en gång. Gjorde om några gånger och till slut blev det perfekt! Alla började lågt på banan så vi hoppade den fler gången, avslutade på 120-130 ungefär - kändes plätt lätt! Mycket bra, stundtals fantasiskt - sa Per! Stolt!

Ska tänka på att tänja gränserna på T så att det inte alltid är vackert och mysigt. Och att han inte får blir för kort i halsen på linjerna, då tappar han lite bakben och ryggverkan i språnget. Bromsa genom att rida helt enkelt;)

Fick överhuvudtaget SUPERBRA tips från Per, han är en toppen tränare!! Instruktiv på alla nivåer, tilltalar en vid namn (och kommer ihåg det, trots 12 nya elever på en helg), tar sig tid för varje elev på ett effektiv sätt och ser till att man alltid arbetar och vill göra sitt bästa. Personligen anser jag att det är bra att "misslyckas" inför nya tränare, för då får man nya inputs på vad man behöver jobba på. Som vi fick på linjerna, med min sits och på "doglegget". Eller kanske inte nya "råd" - men det sägs på ett annorlunda sätt vilket är super!

Är hur nöjd med T som helst efter helgen! Imorgon, eller snarare när far redigerat klart filmen, så kommer updaten om sässongspremiären med R!


Per Dahlgren

Har inte varit så mkt aktivitet här på sistone, vart fullt upp med nya hästen, men de övriga knallar på. R hoppade för Roffe i torsdags och kändes superfin i språnge, runda och fina, samt taggad! Nu kan jag lite lite mer på honom mot titthinder, för han litar på mig!

Men till huvudsaken - igår och även idag är det kick-off med VRK för Per Dahlgren på mitt förra stall Lilla Lundby. Ska strax iväg igen, men tänkte ta lite om gårdagens pass som jag är mkt nöjd med!

Framridningen var lång, och man fick god tid på sig med Per, han tog sig tid och synade alla ekipage ordentligt. Mycket i trav och galopp med att lösa innersida, eller som Per sa, stretcha utsida och försätta hästarna lite ur balans på de sättet - de ska jobba själva! Sjukt svårt att nästan tillåta en förböjd häst på lite volt utan att pilla i yttertygeln ;) Även varierad ställninge på långsidorna. T gör detta galant, så jag fick order om att våga tänja gränsera hela tiden - ändra tempo, mer galopp, ändra och testa och utmana! Det blir lätt att jag myser på i det "fina och tråkiga" som Per sa, vilket är väldigt mysigt så då är det svårt att vilja ändra, men när jag kom på mig själv så blev det bättre och T lossnade superfint efter framridnigen!

Vi började trava fram över 13 travbommar, här gav Per ett supertips som jag ska träna på: variera ställning över den långa travbomsserien för att komma åt ryggen på dom ännu mer - utan att de ändrar rakriktningen och börjar svaja. Att man inte tänkt på det innan?`
Bommarna blev sen en serie, trav in - kryss, 1språng, kryss, 1språng och kryssoxer ut. Här fick jag träna på min sits, att tänkte tårna ut och hälen ner lite innan hindret (kommer gärna lite på tå i avsprånget) samt att inte komma ner mellan hindrena. Jag är för snabb ner så det blir lite flaxigt nästan. Så upp med rumpan och sen kontakt med Ts mun hela tiden över hindrena och mellan - dvs, jag fick tänke "ingen eftergift" men följa med och hela tiden "känna hans mun". Kändes mycket konstigt att inte ge eftergift så som jag är van, men resultatet? T hoppade upp sig något så grymt! Jag gav mig själv en käftsmäll, så mkt hoppade han upp!
Andra serien var bom, 2 språng, räcke 3 språng lite fräscha framåt och sen oxer ut som höjdes men ffa breddades efter hand.  Här var det samma tänk, ut med tårna, ner med hälen, lätt i rumpan och kontakt med munnen. Per la en snebom över oxern i slutet för att få hästarna att hoppa ut lite mer (tror jag), och äumm..jag flög. T tog ett fantastiskt språng så t o m Per sa "fick du flyga nu?". Japp, det fick jag!

En annan roliga sak som han sa, förutom det faktum att T var en väldigt välskolad häst, var att efter första språnget i den första serien när oxern blivit lite högre så T började hoppa lite mer var "Han hoppar precis som sin pappa Passepartout". Så himla häftigt!! jag vill verkligen verkligen visa honom för Erik Berggren (har ridit mkt för honom tidigare) och se  vad han tycker. För det är fler som tycker att de är lika!

Nä, nu på't igen!

T vs Passepartout  vad tros? (bilden lånad från Eriks hemsida)

Nya framfötter på gång!

dsc00544 (MMS)

Nya framfötter på gång!


RSS 2.0