Rolf Byström träning 27/5

Red både Trulle och P på den träningen, och det gick väl överlag bra. Gjorde konsekvent samma misstag på samma linje på båda hästarna - så det var ju uppenbarligen ingen "hästmiss" iaf! Sen hade jag lite svårare med Trulle med avstånden, men annars så funkade det bra! Börjar väl bli lite smånojig när Roffe höjer hindrena nu lite, eftersom jag inte är så van men det ska väl bli bättre. P skötte sig utmärkt! Hoppade kanske 110-120 på de båda, vilket kändes bra. Hade betydligt bättre galopp på Trulle nu, vilket jag tänkte lite extra på, men han var redigt på! Fick ta tag i honom ngn gång för att coola ner honom, det blev lite att han bara vek in näsan och mörschade på.

Men vi gjorde följande:


Började med att värma upp lite självmant över block som Roffe ställt ut. en var böjt spår 18 m, där vi skulle variera mellan 4 och 5, samt en liten studs serie av bom-block-bom, lite travbommar och sen fick vi variera själva varv, övningar och så. Båda kändes fina, Trulle var ganska på men ändå så att man fick rida vilket var bra. P kändes lite mer reglerbar än Trulle, men honom hade jag å andra sidan trimmat i parken dan innan mkt noggrant så lite satt väl kvar där :)

Sedan började vi på räckes serien, de bakre räcket som bom i början. Båda hästarna var fin där, blev lite mkt "på" in ngn gång på P, och jag fick vara noga på båda att de inte vek in nacken in i serien. Vi började att hoppa serien nedåt, sen hoppade vi den uppåt och svängde runt vattengraven och vänster på 5an baklänges som var ett räcke.
Efter det började vi hoppa oxer-oxer linjen, 6 språng. och här fick jag svårt. hade lite svårt på T att få ut honom för hö skänkel och få en bra linje så jag fick vara supernog på första oxerna att ta ut svängen lite där och tänka "rid rakt fram" efter så att de inte började svänga för fort. Fick några kråksprång över oxern ut, men när jag fick till ridningen gick det bra! De hoppade kanon och luftigt över båda två då.
Sen hoppade vi räcket (red genom 6a 6b dit) och gjorde en högersväng mellan räckesserien, runt 2an och på oxern, sen skulle vi ride mellan 3an och 4an ut och förbereda sväng in i kombinationen. Detta gick bra på båda!
Efter det hoppade vi kombinationen och 4 språng till oxer. Gick sådär med T, men mkt bra med P! Hade lit svårt med linjen till oxern, så fick trångt på T, men lagom på P. T var som sagt lite vöertaggad ibland ;) Men annars gick det bra, det sluttar ganska mkt nedåt där så det var inte plätt lätt. Sen avslutade vi med räckersserien igen för att få tillbaka dom och få kontroll.

Banan tyckte jag gick bra med båda, är väl kanske mest nöjd med P eftersom han visar upp sån jäkla bra form just nu!! Måste få till samma ridning på T bara, och bli aktivare men lugnare och använda rösten mer när han taggar till - för det lyssnar han bra på (då jag gjorde det i oxer-oxer linjen fick jag perfekt - varför gör man inte så från början för!?!?!).  Men jag fick tillbaka de på serien båda så det var bra. Fina var det båda två iaf! Trulle är högt över och man tror inte det men han har en jäkla galopp när han sätter den sidan till! Uppförsbacke, böjd linje och 24 m och trångt på 6 språng! Haha :)

Hemma igen!

Nu är jag hemma igen efter en en helg med pojkvän i Umeå, så nu kommer uppdateringarna in igen! Ska börja med att referara från roffe-träningen i onsdags, men de får vänta tills imorgon, nu - sova säng säng säng!

Stressad dag!

Idag är det fullt ös! Första måste jag plita på exjobbet... hade glömt bort att ett utkast ska in imorgon :/

Sen är det ut och göra iordning P så allt är klart när far ska hämta honom - ska nämligen till LL och hoppa både Trulle och P för Roffe! Och Trulle går först, så min kära underbara far kör ut P till nästa grupp så då måste allt vara klart så han bara kan lasta på!
Efter det är det stressa hem med hästen, in i dusche och sen ut till Arlanda, för kl 21.10 går planet mot Umeå - ska hälsa på Erik över helgen (och skriva på exjobbet, blääää)!

Så ingen rast, ingen ro!! Är dessutom dötrött eftersom jag kom hem från jobbet halv 1 imorse :/ Har inte packat än heller, gah!!

Ingen Anna :(

Fick ett sms strax efter lunch att träningen var inställd pga sjuk tränare :( Jaja, får ta en tur med mor då istället, kanske kan få henne att byta häst igen ;)

Far och jag tog istället tillfället att åka upp till plantagen och köpa nya kryddväxter till min/vår kryddkulle, samt lite frön! I landet sådde vi morötter, mangold samt rödbetor och  i en låda bredvid ruccola - mums! Potatisen är redan satt, och rabarberna växer för fullt! Paj nr 3 för i år är i ugnen, tillsammans med rabarbermuffins till hovslagaren imorgon ;)



Så här ser kryddkullen ut!

G på G!

som jag skrev igår, så har jag fått en tid för Anna idag, och vi bestämde att jag ska ta med G istället för P, eftersom han nyss är avmaskad och ska gå Roffe på torsdag. P får helt enkelt en liten lugn vecka, funderar på att ringa Annette och se om man kan komma lite tidigare än innan 12,1 imorgon och rida honom i ridhuset då, så har jag iaf gjort lite mer förberedning än galopp på grusväg ;) G är ju inte helt hundra igång, men henne kan man gärna skrittarbete hur mkt som helst! Och jag kan träna mer på min sits dessutom!
Ska pröva att ha nova-bettet på henne och se om hon funkar lika bra på det i ridhus under träning, som på banan hemma :)

Btw, är det bara jag som lätt tycker att vissa hästar kan blir lite "hängiga" i handen, och nästan lite, inte framtunga men nästan, på novabettet? Och nu menar jag inte alla, men P blir lätt det tex. Bra ibland, men inte för ofta. G å andra sidan har lite svårt att ibland ta ett ärligt stöd på bettet, och då tyckte jag nova-bettet funkade riktigt bra! Mjukt och vänligt! Har ni andra liknande erfarenheter? Vill gärna höra! P rids annars på tredelat (sötmalmsbett), rakt eller tredelat med tungfrihet. G varierar vi jättemycket på, från vanlig tredelat (mässing), rakt, rakt pessoa, jaktstång, gags (3-delat), hackamore, sidepull... Hon "vänjer" sig vid bett väldigt fort, och därför byter vi ofta. sidepullen är ibland när vi longerar, och hackamore allt mer sällan nuförtiden, hon blir för stark. Men ibland kombinerar vi det tillsammans med ett 3-delat.

Avmaskad!

Idag var vi ute och red på grusvägen, tyvärr var den inte så mjuk som jag trodde den hade blivit, men å andra sidan kändes P så fin att jag inte red varken länge eller hårt :) Han var mkt kvar från igår, lyssnade framåt och bakåt bra i igångsättningar och avsaktningar. Gjorde mkt övergångar i öppnor (eller iaf rak häst med bogen in), eftersom jag tycker han slänger in rumpan lite mkt, ffa i vä varv - vilket oxå var jobbigast! Sedan varierade jag öppnor rätt och motställd, i vänstervarvet fick jag ha honom ganska rak för att han skulle få med sig ytterbogen in först, men sen kom han loss och blev fin :) Gjorde två vändor i galopp, där han inte fick galoppera fortare än vad jag ville, samt inte heller "studsa". Han var riktigt fin! Blev inte så kort i halsen heller :) Gjorde lite "serpentinger", eller snarare, flyttade honom från sida till sida på vägen och gjorde lite byten. Han fick gå ganska mkt motställd i galoppen för att få loss innerfram ben, samt att byten till vänster blir mkt bättre om jag har honom lite lite motställd - då byter han rakare och genom hela kroppen istället för att det blir studs med skruv tendens :)

Blir lite ändrad veckoplanering oxå, vi avmaskade pojkarna idag (bläääääääääää sa P!!) - och 10 min senare ringer Karin och frågar om jag vill han hennes Anna tid imorgon! Fasen, men vi ska dit iaf, får ta det lite lugnt och inte pressa så mkt. Vill göra mkt lösgörande och "tappa" ut bogarna i svängarna, eftersom jag själv har svårt för det. Sen får det bli promenad för hand/skritt i skog på onsdag, och sen Roffe på torsdag :) Lastbilen gick igenom fö, härligt!

P, och de andra 4 som avmaskades får gå i lilla hagen nedanför ridbanan i ett par dar nu för att bajsa ut allt där, enklare att mocka där än i hela skogen! flyttade bort staketet lite (de hade varit en sjukhage för G förut), vilket lille skit-russet upptäckte och smet ;) Men han kom inte så långt, hehe, det är staket till stora hagen oxå mellan (nu är det dubbel så de inte kan nosa på varandra)! Tji fick han!

Hur gör ni med avmaskning? Träckprover? Vilket av dom?  


200!

Avslutar bloggandet för denna vecka med inlägg nr 200!!!!!

Imrgon börjar ångest veckan igen, ska ha lämnat in utkast till exjobbet senast fre... behöver jag skriva hur mkt jag har gjort på det de senaste dagarna? Och i o m detta regn så kommer grusvägen vara perfekt för att rida på imorgon fm innan jobbet! Om lastbilen går igenom ska jag försöka komma iväg och göra lättare gymnastikhoppning på tis på Brantshammar, skogen ons (+ rida Rozz) och sen Roffe hoppträning på tors, får se om jag får plats med Trulle oxå :)

På tors kväll, i princip direkt efter träningen, åker jag upp till Umeå och Erik och kommer hem sön kväll, så P får vila fre-sön, härligt kan jag tro! Kanske kan övertyga mor att ta ut honom i skogen på fre så han får skritta bort lite mjölksyra ;)

Nu - blåbär&björnbärspaj! Ha en bra kväll allihopa! Önskar:

Fotograf: Erik Björklund

Rozz J!

Prel den 17 juni kommer jag att få hem en fodervärdshäst! Ska bli superspännande, och känner mig hedrad av ägaren att få ansvara för hästen under en tid då hon anser inte sig hinna med honom fullt ut.

Rozz är en valack f-97 efter Robin Z-Roman Way xx. Han är en känslig, gosig hoppehäst som jag hoppas kunna komma ut och tävla på till hösten då han förhoppningsvis kommer vara i full gång igen och redo! Innan han kommer så kommer jag försöka rida honom ngn/några gånger i veckan för att vi ska lära känna varandra lite mer (har ridit honom tidigare ska tilläggas).


Önska mig lycka till! Vi kommer förhoppningsvis kampera ihop i ett år :) 







Dunder!

det åskar på som tusan här nu, en rejäl åskskur gick precis förbi - mysigt! Jag gillar åska, och har inget emot regn, så länge man inte bli blöt! ;)

Imorse hade mor och jag morgonfodringen, sen så planerade vi att rida i parken, min orginalplan var kondtionsträning igen, men eftersom det samtidigt kom en regnskur á la enorm så vågade jag inte rida så mkt i själva parken, eftersom det är mkt gräs där så det blir halt + att de trampas sönder en del. Så vi travade runt där tillsammans först, sen delade vi på oss - mor fortsatte trava runt på G och även lite galopp mer inne i parken, medan jag gick till "rakan" där det är mer traktorväg, och galopperade där, lite blandat kondition och lydnad. Började med att köra 2 vändor i i galopp där jag försa 2 vändör gjorde avbrott trav - galoppfattning och varierade i de båda galopperna, och de andra två vändorna bröt jag av till skritt - fatta galopp. Sen fick han pusta en stund, en resterande 4 vändor ägnades åt tempoväxlingar och försöka ha kvar samma takt - vilket är svårast när jag ska korta tycker jag.

Han var mkt piggare och framåt nu, trots regnet, eftersom det inte var så varmt (han är ganska känslig för värmen), men han kändes fin - känslig, men ändå lydig! började med avbrotten eftersom han var lite "på" och för att få honom att lyssna och vänta på mig. Sedan tempoväxlingarna så försökta jag ha honom rak (vilket är svårare i större galopp/högre tempo än i kortgalopp/lägre tempo) ffa i vä varv, men tänkte bogen lite in och rak häst vilket funkade bra. När jag skulle minska så använde jag mig utav de Anna tränat oss i - att tänka att yttersidan ska lite lite fram och förbi det innre benparat, och då minskar han utan att "studsa" samt snabbare, tänkte nästan lite motställd öppna/förvänd sluta när jag kände att han inte lyssnade ordentligt. Sedan travade vi av tillsammans i parken, samt på grusvägen. Och regnet slutade lagom tills vi var tillbaka i stallet ;) Men å andra sidan är alla våra lädergrejer ruskigt rena nu, tror vi stod och smorde i nästan 1 timme efteråt!! Och hästanra fick torka och äta hö under tiden :)



Dagens hästar

P fick en promenad genom skogen, sen lite trav i parken. han är inte särskillt nöjd med värmen :/ Rozz ledde jag först 10 min, longerade 15, en kortis i skogen, sedan blev det "sedvärdheten" på utebanan, kan rita upp den övningen om det är ngn som undrar hur den ser ut :) imorgon ska P konditionstränas, nästa Rozz pass är på onsdag :) På mån ska lastbilen besiktigas så håll tummarna för att den går igenom! Vi gjorde rent den i onsdags, så därför har det inte blivit ngn mer ridhusridning denna vecka, så lite mer konditionridning :)

isch

just nu är jag sjukt opepp om dagen. synd att de negativa ska överväga allt de positiva. men mer kommer imorgon, med en härlig nyhet! P och G fick iaf vila idag, mor och jag har morgonfodringen imorgon, sen rider vi  en sväng, sen ska jag iväg och rida Rozz tillsammans med Lotta. Men mer info kommer imorgon! God natt!

Gräset är alltid grönare på andra sidan;)

dsc00182 (MMS)

Gräset är alltid grönare på andra sidan;)


Varmt!

Idag var jag och P och galopperade i parken, där var det betydligt svalare än i solen! värmde upp lite lätt, sen körde jag två varv x3 dvs drygt 3 min galopp och sedan 2 min vila x3. Han kändes pigg och fräsch trots värmen, men var såklart trött efteråt. Skrittade av gjorde vi i skogen hem, sen fick han en lång dusch efteråt samt att jag kylde benen med kallvatten. Han fick även duscha lite kallt, där hade vi delade meningar om hurvida det var skönt eller inte ;) Dock var han pigg som en mört när jag tog in honom ikväll, studsade fram :)

Hade hoppning med ponnytjejerna idag oxå, duktiga flickor!

Imorgon får P en välförtjänt vilodag, G fick vila idag, så det kanske blir hennes tur imorgon, fast bara i trav då eftersom hon fortfarande är under igångsättning och precis fått börja trava.

Bjuder på en lite bild på våran gamla vovve som fick äta 3-rätters häromdagen ;)


Nations cup

sitter och tittar på reprisen från Nations Cup på Eurosport, går inge bra för svearike, men spanjoren som red som nr 2 i andra omgången hade en sjukt fin häst!! Den hoppade fruktansvärt väl, lungt, kontrollerat och med bra teknik fram och bak - den gillade jag!

Igår skrittade jag och mor ut med P och G, men vi böt hästar :) Mor min måste lära sig rida P lite, han ska bli hennes nästa "tanthäst" när han inte vill tävla/hoppa mer. Men det gick riktigt bra! Först red vi ut och klättre lite (han är intressant att rida i skogen P), sedan travade och galopperade hon lite på banan. Det är inte alls som att rida G, man måste vara så mjuk och följsam men samtidigt stadig med mycket ben. G kan ju gå lite av sig själv, och på henne måste man vara följsam men stilla. Hur som helst gick det bra :)

Idag ska P ut och galoppera bort lite fläsk ;) Tar kanske ut G lite oxå, sen ska ponnytjejerna hoppa kl halv 7 :)

God morgon!

Idag blir det ut och klättra för Ps del och lite gå i skogen för att få bort ev träningsvärk från igår. På tors ska vi ut och konditionsträna, tillsammans med en gång till i helgen. Ska även rida Rozz i helgen tror jag :) 

Ikväll ska jag ha markarbete med Camilla och på tors med småtjejerna (lite mer hoppning), och hade väl en lite ide om vad jag vill att vi ska göra iaf med Camilla, men ponnytjejerna var lite svårare - men nu fick jag det! Kikade in på Emma Gynnings blogg och hittade följande övning som ponnytjejerna ska få göra, fast med bara 3 block eftersom vi bara har en 20x40 bana. Blir perfekt, då kan man variera vägen lite mer än bara rakt fram, vänd snett igenom, rakt fram :D
Camilla ska få rida lite serpentingbågar/volter över bommar för att hitta rytmen över det, varken hon eller hästen har gjort särskilt mkt senaste tiden...
Målet med de alla är att de ska förstå vikten av att rida de rätta vägarna, därför kommer det även att stå koner i hörnen som de ska runda och hålla gångarten i kurvorna. Tillsammans med det måste de hitta sitsen, så egentligen vore en longerlina över en bom det bästa (vilket jag även gärna skulle göra själv, men inte på vår bana... Den passar inte P), men inte allt på en gång, vi börjar lite "mjukt".

Dressyrträning för Anna Edin-Axelson

Idag var det alltså dressyrträning, yey! Vi började i skritt, med att rida hästen på en volt, vänster ställd och tänke lite vä öppna, sedan rakställde vi hästen och fick så även upp den i formen och lite kortare skritt. Vi började att korta dom genom att sjävla räta upp oss och tänka "upp" med nacken, samta tt hästens yttre främre benpar ska flyttas lite inåt och förbi det inre, islutet behövdes det knappt göras, bara en tanke räckte! Vi gjorde även samma sak i trav, där vi även rundade de för innerskänkel och la ner dom i form och tryckte ut ytterbogen så att de fick mjkgöra lite. Sedan rätade vi upp oss och hästarna och fick upp dom i form - mycket ändra tempo, men inte takt! Gjorde även samma sak i galopp, vilket gick super! En annan galoppövning som vi gjorde, en av mina favorit övningar, är att man i början av långsidan lägger en ca 10 m volt och fokuserar på rak häst och vända för ytterhjälper - sedan ökar man tempot på långsidan, längre steg men samma takt! - för att sedan bromsa upp och minska tempot in i en volt innan kortsidan, volten och benförflyttningen in på volten ska alltså minska tempot, inte handen! Med denna övning tycker jag att man får hästen reaktionssnabb, lydig för sits och hjälper och den får jobba i olika tempon så det är en varierad övning! Det är lätt att man ändrar både takt och tempo på långsidan mellan volterna, men man får bestämma sig vad man är ute efter! Jag själv försökte bara ändra tempo inte takt. Ska öva på det här i parken sen, perfekt för att öva "svängarna" i "hörnen" och det mjukgörande, lösgörande arbetet på långsidorna :)
Anna är helt fantstisk som tränare! Massa sätt att förklara övningar, syfte, mål och allt, samt att hon kan anpassa sig mycket efter elevens behov - och det spelar ingen roll vilken inrikting du har! På LL är det främst hoppryttare, vilket gör att hon mixar ren dressyr och hoppning i passen på ett sätt som stärker hopphästen riktigt bra! Det är Anna som har lärt mig rida, för dryga 17 år sedan ;)

I o m detta, att min häst var riktigt fin idag och att jag tyckte jag red bra dessutom - så bjuder jag på en bild som speglar hur min häst är som "person". Mina damer och herrar - jag ger er Pommac!


Varmt och skönt!

Mor och jag skrittade ut på P och G innan vi åkte till tandis med honom, lite klättring blev det. Veterinären hade egentligen inte så mkt att göra, hans tänder såg helt okej ut och det hade inte blivit några sår i tandköttet. Hon raspade ner några tänder där det "höll på att bli" vassa kanter, lite i fall att eftersom han är vääädligt känslig för minsta lilla vass kant. får se om det känns ngn skillnad i morgon, men nu har vi kollat det iaf!

hon tyckte oxå att det var bra att kolla upp det först, eftersom han har en liten tand-historia bakom sig med mkt vassa kanter och ärr i tandköttet av det, och att vi håller jämn koll på honom! ¨

Gjorde en liten "kupp" i stallet och flyttade på hängarna till greparna, hehe. Tvättmaskinen stod förut under trappan upp till loftet, men står nu i sadelkammaren, vilket gjorde att man fick världens utrymme under trappen! Så jag skruvade ner hängarna från väggen i stallet och skruvade fast de på väggen under trappen så greparna och sopborstarna kommer undan lite :) Blev riktigt bra faktiskt, och det finns plats för mkt mer!

Och nu hoppas vi att värmen håller i sig lite, idag var perfekt!

Usch för sånt här väder!

Tandis

Igår fick P vila, behövligt och skönt för honom. Jag cyklad eut och släppte ut dom+fodra sen cyklade jag iväg till Märsta igen för att se alla andra rida de högre klasserna idag, med blandade resultat.

Åkte sedan hem, och iväg till LL där Rozz stod på schemat, ledde honom först + longerade innan (han ska värma upp utan ryttare) sedan red jag kanske 20 min i ridhuset, lite övergångar för att få en "känsla" av honom, vilka hjälper som han lyssnar på och försöka få honom att lyssna på mina, sedan galopperade vi över en lite bom på marken bara, lite för att han skulle tycke ridhuset var roligare än ute, och för att få lite "känsla" igen, efter som det var över ett år vi red över ngt högre än 10 cm tillsammans ;) Men han kändes fin, och han lyssnar väldigt bra på sistsen. Lite svårsvängde i början, och jag måste vara supernoga med min sits (rak i ryggen, svänga med axlar och höfter) samt att jag inte viker mig i vänster midja på honom, får då lägger han sig gärna lite där tyckte jag.

Idag ska jag rida ut lite på P innan vi åker iväg för att kolla hans tänder ikväll, och imorgon fick jag Matildas tid för Anna, yey!

Tävling Märsta - Pommac 110

Ps återkomst till tävlingsbanorna hade inte kunnat få en bättre start! Han kändes som vanligt, seg som kola på framridningen, kanske lite mer taggad, men inte mkt. Men på banan tänder han till min UNDERBARA häst!! Åh! Han kändes strålande banan genom, lysnade fint och det som jag gillade bäst är nog att även om han stundtals blev "stark" så släppte han aldrig bettet och krullade ihop nacken! Utan jag hade hela tiden ett behagligt tryck i bägga tyglarna. Resultatet? 0+0 fel och en 6e plats!!!! så jäkla nöjd!

Hade betydligt mer tryck i galoppen på honom är på Trulle, vilket jag ska ha nästa gång, lite kanske för att han inte skulle få en chans att "tänka" utan bara köra på - mer sånt uppenbarligen!! Det slog mig sen att oavsett klasser, så är faktiskt det här vårt bästa utomhusresultat någonsin!! Placeringsmässigt alltså :)



Dagens bra: Hästen i kombination med min ridning som var tusen gånger bättre än de jag red på Trulle

Dagens mindre bra: Vet faktist inte. Tror fortfarande min lite för passiva ridning på Trulle. Fine, kunde ridit snabbare/snävare, men varför? Jag ville ha en bra känsla och det fick jag!

Dagens att tänka på: fortsättta med samma "offensiva" ridstil. Effektiv ridning är vacker ridning! Ta lite av Ps ritt till Trulle, och fortsätta med mitt lugna överliv och mjukna i hand på P!


Nämde jag att jag är sjukt nöjd?!

Tävling Märsta - Trulle 110

Trulle kändes fin, hoppade bra och hela baletten. Dock tror jag att jag var för nervös för Pommacs start (mer snart) ,utan att egentligen veta om det, att jag inte red ordentlig som jag brukar på honom innne på banan. Skulle ha satt mer tryck redan från början, så att jag hade mer och spela på för ibland bara kändes det som om jag tappade avstånden... Men jag ska väl egentligen inte vara missnöjd, bara för att allt gått bra hittills med placeringar, vår 3e riktiga start tillsammans, vår 2a 110 och ett pet i grunden. Men är man pedant så är man. Hästen gjorde iaf ett bra jobb :D det är min ridning jag är missnöjd med!

Syns inte på filmen nedan eftersom den är framifrån, men från sidan var det ev en tendens till att han blev lite lång innan, fick ett kort sista språng som ändå var lite flakt (eftersom han var lång innan och tappade stuns), vore bra att se Lottas film om hon filmade från annan vinkel. Men det var en "tåkappa" som var i, och solen låg rätt på hindret så lite knepigt var det.



Dagens bra: Trulle klarade nog värmen bra. Ev lite matt, men tror det var att jag red för lite. Banan var dessutom riktigt bra! Tyckte dessutom att mitt överliv förbättras. Det som är skönt med Trulle är hur otrolig oberörd han är på banan av saker runt omkring, inte tittig eller något, han bara registrerar!

Dagens mindre bra: Min ridning i galoppen. Skulle ha ridit mer galopp så jag fått mer att spela på.

Dagens att tänka på: Komma ihåg galoppen tills nästa tävling! Fortsätta tänka på överliv och hand.

Mördar-svanar!

Skrittade ut på Trulle och P idag. P kändes fin, tog lite trav i parken oxå, sen skogen hem. Trulle skrittade jag ut på mellan åkrarna, gick bra tills han såg ett svanpar som han nog trodde skulle äta upp honom. Livrädd blev han iaf, och ännu värre när de rörde sig - som tur var bort från oss... Annars har jag hört att svanar kan bli lite arga :/

Båda är iaf nu knoppade, hoppas att de sitter tills imorgon em då det är dags. Har, äntligen, tagit kort på mina hästars matchande schabrak och luva oxå, de grå setet är till P medan de svarta var tänkt till G (dock kan hon inte ha luvan eftersom hon får panik för öronen) men hon tävlar inte så mkt nu (läs: inget) så P får väl låna det lite :) Sedan har jag även en "vanlig" svart luva från Equiline som jag brukar använda med ett vitt hoppschabrak med blå kant / back on track schabraken.

 Benskydden är svarta eskadron, låga bak till P och höga bak till G.

Hittade även detta schabrak hemma som mor tagit med hem från stallet för tvätt, hehe
smutsig häst, men sadel ligger ju jämt och bra iaf! En skitig häst är en lycklig häst, vilket innebär att G måste vara på strålande humör ;)

AJS träning 13/5

tog över Trulle efter Lotta för att få några språng för min del inför helgen. Det stod lämpligt bana på schemat, så jag hoppade en bana på 110 typ, Trulle trodde det var betydligt högre ;)

den stora blå fyrkanten är vattenmatten

Lotta och resten hade värmt upp på galoppbommar och Trulle hade tydligen varit lite "kalv på grönbete", stark som tusan, men då kändes ändå bra i sprången! Dock tror jag att han reagerade lite på underlaget, för han var inte lika, vad ska jag säga - ja, jag tror han tyckte det var antingen lite hårt/stumt men det är lite löst där oxå, som rullar, så man får vara försiktigt. På honom måste man vara super noga att han inte lägger sig i högersvänger, så det är stenhård högerskänkel där och att man själv sitter kvar nästan i vä-sväng och verkligen tänka hela hästen och sig själv till vänster, då brukar det funka. Samma sak bidrar ju oxå till vänster svängar, där man får svänga honom väldigt rakt, nästan tanke motställd, med mkt ledadande innertygel, stadig yttertygel som ramar in bogen för han kastar ut högerbogen där. Jag prövade att svänga med vändande ytterskänkel lite längre fram en normalt, så att man kommer åt lite bogen oxå, vilket jag tyckte funkde. För det är den som inte hänger med, bakdelen svänger.

Vi började iaf i högersväng på oxern längst bort med galopbomm (grön) sedan böjd linje runt vattenmatten mot andra oxern med galoppbom framför. vänstersväng på ett räcke med vattenmatta under, höger på kombinationen, högersväng på oxern och sedan avsluta med vänstersväng på räcket med vattenmatta under åt andra hållet.  Hade lite korta galoppsprång i början, lite långa i mitten och lagom i slutet ;) Måste bli lite kallare i det situation där jag ligger lite stort, och istället för att ruscha på med fart - ha "galopphöfter", länga stegen en aning med samma tryck och sedan låta de hoppa av lite stort. Men det som är skönt på honom ute är att han har lite mer "tryck" i sig då som man känner, vilket gör det lite mer behagligare och känns som om man har mer att spela på. Fast jag tror det är tvärtom, med det trycket kan det vara risk att man "glider" med, inomhus måste man rida lite mer för att få trycket, och man måste nog rida ännu mer utomhus så att han inte blir längre och längre, starkare och starkare.

Trulle ska få en skritttur han med idag/promenad för hand.

Rolf Byström träning 13/5

Igår gjorde P sin Roffe-"premiär" på över ett år, och det kändes riktigt bra!! För det första har han gått ner lite i vikt, så han ser inte ut som en gul tjock varmkorv längre, hehe, men sen så satt hoppningen bra oxå. Så här såg banan ut:


När vi red fram så var det ett block ca 80 cm på volten längst ner som vi red över, samt travbommar på volten närmast här. På långsidan till höger var det två räcken med 21,5 m mellan, där vi skulle rida på 6 språng. på långsidan till vänster red vi skänkelvikning in till mitten, över två travbommar och sen skänkelvikning ut. Roffe lade mest vikt på långsidan med två räcken, där vi inte fick sitta och "mesrida" mellan utan ha en fräsch galopp in så att hästarna hoppade av på korrekt avståndpunkt på de sista räcket, dvs 50 cm innan eftersom det var typ 50 cm högt. Vilket var lite svårt faktiskt! Man vill gärna tjuvbromsa innan och sedan glida sista steget, men vi fick rida ända in i hindret!

sedan red vi 5½an (ingen oxer i början), och 6 steg på böjd linje till räcke (blev oxer sen), det var 21,5 m där så vi fick runda ordentligt för innerskänkel och ta ut bågen. P var fin här, trängde inte så mkt vänster som han brukar, men kände att han gick på dubbla spår en del, vilket jag är medveten om och måste träna bort! När oxer i 5½an byggdes upp gjordes även räcket till en oxer, och då red vi på 5 normala. Märktes att hästarna var kvar lite i broms, för det var inte bara jag som nästa fick långt ;) men andra gången gick det bra!

Efter det red vi på ett räcke i högersväng (fr långsidan), vänster och på diagonalen över oxern, och sen 4 spr till räcke, 17,5 m så man fick hålla bågen och bara galoppera på frammåt! Sedan red vi 3-kombinationen i högervarv en gång bara.

Banan var sen 5½an - 5 steg till oxern - vänster och oxer - 4 steg till räcket - 3-kombinationen - högersväng upp på räcket - vänstersväng innanför 5½an till oxer - avsluta med trekombinationen. P kändes riktigt framåt och fin! Var lite ivirig på sista oxern och 3komb, där jag istället för att vänta på att han skulle hoppa av lite större, tryckte på så det blev lite flakt och hetsigt sen in i 3komb, men tog om det från räcket sen. Då kom jag i samma läga, men var kvar och lät honom hoppa av och upp, och då var han riktigt fin i 3komb sen :)

Han var fortfarande lite "i" bettet, men struntade i det så mkt som möjligt, det kommer han förmodligen vara på lör, sön, fre, med så inget jag kan ändra på. Det är som att han aldrig slappnar av. Men tänderna ska kollas på mån kväll, och sen ska han må massage nästa vecka för att lösa spänningar, kan ju sitta i nacken med. Men roffe kommenterade inget om det, så det känns förmodligen mer än det ser ut:)

P kändes iaf fin som sagt, och sådär lagom trött, inte helt slutkörd som lätt är hänt efter en Roffe-träning :) Idag ska vi skritta ut och gå bort mjölksyra, kanske trava en skvätt om grusvägen tillåter :) Ska nog ta mig en skrittur på G med, hon har skrittat halva tiden nu - snart är det "operation självmord", dvs börja trava och galoppera henne... längtar... inte...

Nakenpremiär 2!

dsc00160 (MMS)

Nakenpremiär 2!


Dagens tips!

Är följande för läder och rengörning! 

 Effax Grip Stick! Världens bästa "lim", använder det jämt på insidan av stövlarna innan jag tränar/tävlar och även lite på sadel för att få extra grepp (ffa när det regnar)! Vrålbra!

Effax läder kombi tillsammans med gamla hederliga
  Stübben läder tvål får bort även den värsta av smutsar! Brukar hälla i lite läder kombi i tvålen istället för vatten, och sedan ha på lädret, låta verka och sedan kan man nästan bara dra bort smutsen!

alla bilder lånade från Hööks!


Skritt i stora lass!

idag bled det som sagt skritt turer i stora lass, P och G fick varsin runda på asfalten. P orkade jag inte ens sadla, så njöt av en barbacka tur i solskenet :) G fick t o m gå ut naken sen, de ni! P måste dock komma underfund med att det inte är okej att bli rädd och göra 180 grades svängar plötsligt när matte inte har ngn sadel ;)
Sen blev det av till LL för att skritta ut ytterliggare en gång, denna gång på Trulle. Han var på tårna och likdanat hans kompisar som följde med ut, så det blev en spännande skritt tur!

Fick dock reda på en tråkig sak idag. En kompis som sålde sin häst tillbaka till ägaren innan, med veterinärs inrådan att INTE hoppa ngt mer och det var väl lite därför han såldes (hovproblem om jag inte minns fel, ont iaf), syns nu i startlistorna igen med vad jag förmodar är nuvarande (och även förförra) ägarens dotter. Inte okej, enl mig, varken mot hästen eller fd ägaren.

Nog om detta - det ser ut att bli bra väder i helgen!! Från regn till 20 grader och sol - I like!!!!
Och imorgon blir det av för hoppning igen! först lite Trulle-skuttning för Annica Jansson Sundquist, och sedan P för Rolf Byström på LL! Han får dock följa med och vänta ett tag (pappa ska på "lekdejt" med grannen, dvs åka hoj) men med lite mat-muta så ska det nog gå bra :)


Nakenpremiär!

dsc00158 (MMS)

Nakenpremiär!


Situation 7 - litet gotlandsruss på fel sida stängslet

När jag skulle ta in P igår, så var det en typisk situation 7, där gotlandsrusset praktiserade "gräset är alltid grönare på andra sidan". Men efter lite lockande och krypandes mellan taggsnår så var han inom säkra marker igen.
P och ja gåkte till brantshammar, han kändes så där, lite hängig i handen och när jag hoppade sist var han lite tjaffsig även då (liksom "i" bettet som han inte brukar) så nu har jag beställt tid för tandkoll på måndag, så har man iaf uteslutit det. Tror ärligt talat inte att vet i vintras gjorde ett lika bra jobb som de innan, då vi varit på den kliniken och äntligen fått bukt på hans tandproblem! Så nu blir det dit igen. Men jag blev ändå nöjd mot slutet, när han lossnade mer i sidorna, och tog några språng på galoppbommar, med en upphöjd i mitten, och han kändes fin över hindret så det var ok. Fick till en bra avjoggningn dessutom.
Däremot bet han mig i fingret den jäkeln - hans bett platta hade åkt in, så när jag skulle pillra ut den passade han på att naffsa mig rejält över långfingret. Inget sy, men sår och ont samt uppsvälld. Har liksom ingen känsle där han bet mig just nu...

Trulle red jag för Anna Edin-Axelson, och det gick riktigt bra! Vi gjorde mkt serpentiner (5 bågar) i början där vi varierade rumpa in/ut i bågarna och rak över medellinjen. Sedan gjorde vi liknande i galopp med enkla byten över medellinjen (4 bågar) samt att jag fick göra i förvänd galopp, men då bara med 3 bågar för Trulles skull, eftersom det inte är hans starkaste sida men som blivit mkt bättre! Gjorde även lite tempoväxlingar då jag red en liten, 10 m, volt i början av långsidan - gasade på på långsidan - och bromsade mha en 10 m volt i slutet. Sedan gjorde vi samma sak men utan volt, + att jag fick rida minivolt med tanke nästan piruettgalopp men med snabba bakben, och sedan länga stegen med samma snabba bakben! Gick mkt bra!
Lotta hade köpt en ny "reseoutfit" till Trulle från Schockemöhle som verkligen är to die for! Och även "en lite present" till mig - JORDENS snyggaste väst (ljusgrå) från Schockemöhle!!!!! TACK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Idag ska P och G få en skritt promenad, sedan är det Roffe träning imorgon på LL. Ska ta det lite pijano, men ändå försöka få lite banträning ute på P, som förmodligen kommar vara lite för pigg för sitt (läs:mitt) eget bästa ;) Men så länge han är glad, är jag glad!

Visste ni att...

... jag är hyffsat bra på att baka (oanad talang om ni frågar mig själv)?

Tänkte dela med mig av ett utav mina favoritrecept, som jag ofta gör till hovslagaren!

Mjuk pepparkaka med rörårda lingon

Du behöver
100 g smör
2½dl brun farin
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk malen kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk ingefära
1 tsk bikarbonat
1½-2 dl rörrårda lingon (lingonsylt funkar oxå, men god sådan)

Så här gör du
Rör smöret och farinet poröst (jag brukar fuska och tjuvsmälta lite lätt i mikron så blir smöret mjukare först). Ha i ett ägg i taget och rör om. Ha sedan i lingonen, och sist mjölet blandat med kryddorna. Smöra och bröa en 1½ liters form och kör in i ugnen på 175 grader i 50-60 min! Garanterat gott!



Foderstater

Är ett himla pyssel, och det är mycket som man får höra "min häst kan inte äta det". Och jag håller med. Jag är nog likadan. När vi köpte P och G kunde de aboslut INTE äta havre. G åt 5 kg korn (hon rörde inte kornet när hon kom hem till oss) och P åt krafft-foder och korn. På LL åt de Krafft Groov, innan dess Fibergi. Har inte gillat färdig pelleterat foder (G fick tro det eller ej, hål i tänderna förmodligen pga färdig pelleterad foder - fråga om ni vill veta mer här!!)

Vi har sällan gett de betfor, främst för att P fått de på tävlingar/meetings för att få i sig vatten, så jag vill att han ska tycka det är ett extra "treat". Men, tiderna ändras, och jag har insett att mycket är överreklamerat och ofta i direkt proportion till hur mkt hästaran rör sig och går i hagen. Nu äter båda våra hästar havre, och betfor (den hade jag dock gärna skippat faktiskt...) samt hö/hösilage, detta är grunden. 

Foderstat P
Hösilage
- skulle tippa på att han käkar en 10 kg/dag kanske? måttar på hans hull så att säga
Havre - 1 kg/dag
Fibergi Elit - mellan 0,5-1 kg/dag. Nu lite mindre eftersom han är lite rund ;)
Enzion - 2 mått/dag
Nyponpulver - 2 mått (2 msk)/dag
Betfor - 2 dl/dag + 1 dl mineraler i
Alltid tillgång till halm i boxen.

Foderstat G
Hösilage -
Fri tillgång i princip. Hon äter så mycket hon vill. Säkert 12-15 kg/dag. Äter mest på natten, så hon få mkt till kvällsmat
Havre - 0,5 kg
Fibergi Elit - 1 kg/dag
Enzion - 1 mått/dag
Nyponpulver - 2 mått (2 msk)/dag
Betfor - 2 dl/dag + 1 dl mineraler i
Alltid tillgång till halm i boxen.

G är i större behov av mer foder än P, eftersom hon har svårt att hålla hull och svår att få i hull. Just nu får de lite mindre hö i o m att de börja komma gräs i hagarna.
Våra hästar får normalt mat 4 ggr/dag. Hö+betfor på morgonen, hö till lunch, hö till intag samt hö+haver på kvällen. Nu under sommartiden tas lunchen bort/minskas allt eftersom det kommer upp gräs, och är helt borta (även intagshö) när de går ut på betet. De hästar som är inne på nätterna på sommaren får då bara hösilage morgon och kväll, tillsammans med betfor och havre.

Dagens ridning och träning

P fick ett skritt och klätterpass idag, han kändes riktigt pigg och glad! körde upp och ner för backen 6,7 gånger, sedan skrittade vi hem, han frustade och lät så lite jobbigt var det nog, om än inga större krav på att flytta hit och öka dit ;)

Jag själv tog en sväng förbi gymmet:
15 min på crosstrainer

stående rodd 3x12 15 kg
axlepress 3x12 10kg
bensparkar (båda benen samtidigt) 3x12 29 kg
bröstpress 3x12 21 kg
sido magmuskler 3x12 med 10 kg vikt i handen
utfall - gjorde dessa "gåendes" idag, i set om 3 st á 20 steg i varje (dvs 10 på varje ben) och med en 10 kg vikt i handen som jag förde över det ben jag "böjde" på.
benböj 3x12 20 kg
sneda utfall 3x10 på varje ben med 10 kg vikt.

Imorgon ska vi åka och hämta hästfoder! Fibergi och halm till våra tottar står på schemat - måste börja bunkra nu, fler hästar betyder mer mat! Ska plita ihop ett inlägg om vad våra hästar äter!

Film - Hufvudstad 8/5 110

här kommer filmen från tävlinge igår, vi kom alltså 7a på 0+4 fel och med 4e bästa tiden i omhoppningen (utan att jag red varken fort eller snävt)!


Dagens hästar

Idag hade jag morgonfodringen, red P direkt efter. Vi gick ner till grusvägen, gäller att passa på när den är lite blötare, dvs inte stenhård. Travade mest, men även två vändor galopp. Han kändes riktigt fin, om än inte tillfreds med underlaget (märkter ffa i galoppen). Red på tredelat tränsbett med koppar och sweet iron, vilket funkade bra! Han var lite taggad som vanligt, men jag tänkte hela tiden från Anna lektionen i tisdags, dvs broms m h a yttersidan, vilket funkade! Inge dragkamp eller glappande käft från P! Gjorde mkt korta skänkelvikningar och serpentinbågar över vägen, samt varierade öppna, in i sluta, öppna igen. Gjorde även varierat öppna rätt-och motställd (vilket funkar tokbra när jag känner att han rinner iväg, eftersom han genast bromsar upp sig då), samt skänkelvikning och sedan bara lätta i innerhanden så man kommer in i en naturlig öppna. Allt detta i det tempo jag vill ha - han fick absolut inte rinna iväg, och de gjorde han inte heller :)

Sedan åkte jag ut och red Rozz (ni kommer få se/läsa mer om honom snart!), började med leda i 10 min, sedan 10 min longering och sedan skritt jobb i sommarhagen på LL (lite trav med, tills Rozz höll på, enl honom, att bli uppäten av en MC. då fick det bli skritt igen). Gjorde som ett litet 4kanspår där jag varierade framdelsvändning och bakdelsvändning i hörnen. Var mkt noga med att vara lätt i handen och få honom runt innerskänkel och samtidigt svänga för ytterhjälperna. Han lägger sig gärna lite in till vänster i vä varv, vilket gör att den bogen åker ut i höger varv. Tyvärr är det lite samma sak jag har lätt för själv, dvs viker mig lite lätt i vä sida (till skillnad från Trulle som gärna lägger sig in i höger svängar, där jag är mer upprätt vilket blir perfekt), men jobbade mkt med min vä midja med och det gick riktigt bra - tills MC:en kom, hehe...

Ska strax lägga upp en film från tävlingen igår!

Tävling - Hufvudstad 110, Triumf

Japp, började med att vi var där ca 3 h förtidigt. Tog ut Trulle på en Promenad, men sen började de regna, så då fick han gå in igen. Mer väntan, och herre min, och alla andras, gudar så segt det gick i 1m!! 67 starter och de måste lägga in en paus för bangång? Iaf, blev tillslut min tur, och Trulle var då uppenbart missnöjd och stressad när vi tog ut honom, men han lugnade ner sig snabbt när jag suttit upp och skrittat. Skrittade väldigt länge bara på halvlång tygel för att få honom att slappna av ordentligen, och han började snart frusta och slappna av!

När vi red fram kändes han riktigt fin! Trängde lite mkt inåt i högervarv och ville inte ritkigt svänga runt i vänster, men fick loss det snabbt med en stabil högerskänkel och sitta mkt upprätt (nästa i vä sväng) i höger svängarna samt svänga honom riktigt rakt och bara för ytterhjälperna till vä (tänkte lite "båda tyglarna till vä" så att man inte bara drar i inner tygeln), och de lossnade fint! Han var superfin och framåt på framhoppningen! Tog inte så många språng där för det var lite hårt tyckte jag...

På banan var han super, allt funkade perfekt!! :D Blev lite stressad och snabb i överlivet i en vänstersväng i omhoppningen mot ett räcke, så de petade han oturligt nog. Skulle varit mer kall med överlivet och hållt galoppen bättre i svängen. Men sen var han klockren igen, och vi kom 7a! :D första 110en och första ute, så jag är riktigt nöjd - även om vi hade kommit 4 plac högre upp om jag varit 0a!

Dagens positiva:
-Trevlig tävlingspersonal
-Bra organisrad framhoppning
-Jag tänkte, nästan jämt, på mitt överliv
-Jag kom ihåg att lätta ordentligt i handen inför varje språng
-Hade bra galopp i alla svängar utom en
-Tänkte mer på att vara lätt i sadeln i svängarna så att han håller galoppen
-Trulle skötte sig UTMÄRKT efter den lååååånga väntetiden! Hade de varit P hade han lackat ur...

Dagens att tänka på:
-Fortsätta tänka på mitt jäkla överliv! Trulle hjälper mig mkt med detta, och visar direkt när jag är för snabb.
-Fortsätta att tänka på att lätta i handen och vara lätt i sadeln i svängarna
-Fortsätta hålla hans galopp så fräsch som den var idag

Dagens negativa:
-Vädret. Behöver ingen närmare förklaring
-Hur ofantligt segt det gick. Avd B gick före i 110, 7 starter, ändå hade de 5 min paus till avd A för bangång. Ingen gick. Det var 7 (!) unghästar, det var inte ens nödvändigt med en paus. det var ca 65+90 starter i klasserna innan (95 cm och 1m med avdA+avdB), de började tävlingen kl 8. Kvart över 3 började 110. Behöver jag säga något mer?

Kommer upp en film så snart den är inladdad i datorn!

Veckans citat...

... kommer från Scooby Doo filmen som går på kanal 5 just nu:

- We gonna die!
- Be positive!
- We gonna die quickly!

Dagens

Idag åkte vi med P till hovslagaren, vilket betyder vila för honom. Han blir lätt lite ömfotad efter skoning, eller kanske inte så mkt nu men han blev det mer förrut, men han får vila iaf. Mor åkte nyss ut till stallet för att skritta ut på G, som är lite halvt galen efter 2 veckor i sjukruta ;)

Ska snart bege mig ut till LL för att fixa med Trulle inför imorgon, det är jag som är "papiljottkvinnan" enl Lotta! Men det blir nog bara flätor idag, eftersom han kommer få gå ut på morgonen, vi behöver nog inte åka förrän 11, halv 12 typ.  Fick ha med mig Trulle tillsammans med P till nästa helg oxå - ska bli skojs!

Var förbi Sthlm Ridsport igen, var där i onsdags med, då jag fyndade en ny tröja från ANKY technical classics - en röd snygg tröja som är lätt, vattenavvisande, vindtät, andas och superskön! Har en annan från samma linje sen förrut som jag är vrålnöjd med! Rekommenderar verkligen plagg från hennes kollektion!
Men iaf, idag var vi där och fixade en studenpresent som jag hoppas blir personen ifråga blir nöjd med! 10 juni springer Jennifer ut, och då ska jag allt stå där med en flaska skumpa, ros samt löjligt gosedjur att hänga runt hennes hals - kanske ska leta reda på min egen mössa med? Hehe ;)

Ha, jo - vi skulle ha hämtat ut avmaskningsmedel idag som vi fått recept på - men icke sa nicke! ALLT maskmedel var slut på ALLA apotek inom rimliga avstånd! Men nu är det iaf beställt till oss, så förhoppningsvis på mån em kommer det. P får vänta tills efter helgen dock, vill inte riskera ngt med karens. Om någon vet ngt om karens på maskmedel så lämna gärna en kommentar! Vad kommer ni avmaska med? Hur/när avmaskar ni?Vi kommer ta Cydectin, efter inrådan på veterinär och efter bajsprovernas analys. På några av hästarna kommer nya analyser tas innan betessläpp, samt på alla efter betet för att minimera mask i vinterhagarna.

Bjuder på lite härliga sommarbiler som min pojkvän tog på mig och hästarna i somras!


Foto: Erik Björklund

Foto: Erik Björklund
Varför går hästarna ALLITD längs bort?
Foto: Erik Björklund






Hoppade själv, ingen Roffe :/

Roffe hade tydligen dubbelbokat sig idag, så det blidde ingen träning. Lite surt att få det sms kl halv 1 isch, hade jag vetat det innan hade jag kunnat jobba ikväll, men men. Vi åkte till Brantshammar och hoppade själva istället, eller Far var med och hjälpte till :)

Ville göra ngt liknande som vi gjorde för Annica igår, men helt själv orkade jag itne släpa fram så mkt, så det blev följande:

De gröna bommarna är glaoppstuds/bommar som i början låg på block med varannan sida upphöjd ca 30 cm i början, sedan till 50 cm och i slutet höjdes de två i mitten upp till 80 cm och de innan låg på marken (hade block där och inte hindestöd). Hade lite svårt att få med ytterbogen i svängen in i högervarv i början, men när jag i vänstervarv fick ut honom runt innerskänkel så att han rundade sig runt den, dvs ut med högerbog, så gick det lättare i vänstervarvet. Men jag fick hela tiden tänka på att vara supertydlig i vart jag ville med kropper, ffa med axlar och höfter, så att han fortsatte i en bra sväng.
Kom på att i de lägena i sväng då jag tycker han drar iväg rätar jag upp mig och drar tillbaka ytteraxel för att bromsa honom - vilket även gör att han inte följer svängen ordentlige iom att min kropp säger rakt fram. måste klura på det här med Anna tror jag...

Iaf, sedan hoppade vi 5½an, inga problem, hoppade fint. Drog ngt till vänster, och när jag dumt nog parrerade med att led till höger vek han sig nästan mer till vänster. Men när jag parrerrade med skänkeln och både händerna till höger så vart han rak - och jag koncentrerade mig på att vara rak i kroppen men röra händerna separat.  Tog några språng bara på oxer i slutet, vilket kändes fint. Ett missförstånd när vi inte hade galoppen, men annars så var det kanon, rakt och fint!

Måste åka och småhoppa lite mer studs nu tycker jag, även fast jag ska ska börja tävla honom nu, så vill jag inte förlora den styrka han fått för att jag "behöver" hoppa hinder. måste gå att kombinera. Ska gå. Sådeså.
Imorgon blir det vila, hovslagaren, och jag gillar inte att rida samma dag. Klättra/dressyr på lördag och klättra/galopp söndag. Ska även rida Rozz på söndag, tävla Trulle lördag och rida Trulle tis+ons nästa vecka! Mycket hästar, men I Like!! Önskar bara jag hade lika bra diciplin på att rida alla/s hästar som när ajg gör mitt exjobb.... men det är inte lätt när solen skiner och grusvägarna lockar och man har 3 km till stallet!

Imponerande!

Är det minsta man kan säga om följande ekipage Michelle och Olle, som är en nordsvensk travare!



Läs Michelle's och Bork Olle's blogg här på http://sensation.devote.se/!

Träning - Åsa!

Var faktiskt på gymmet för första gången på läääääääänge igår. Kändes riktigt bra, tappat lite teknik mest men inte så mkt styrka tyckte jag allt. Klart, det kändes ju tyngre, men ändå. Tog det lite lugnt först, men kunde sen kära med mkt av samma vikter som  förrut.
Följande gjordes:
Uppvärmning - 10 min cross trainer (gör som sakt skillnad nu på kondition och styrka)
Bensparkar i maskin - 3x12 15 kg
bröstpress - 3x12 med 17,5 1a och 21 kg 2a+3e gången
knäböj på balansplatta - 3x12 med 16,5 kg
benböj kort skivstång - 1x10 med 16,5kg, 19,5kg samt 21 kg (10 på varje vikt)
benböj med lång skivstång - 1x10 stång, 2x10 stång +10kg
axelpress (biceps, triceps, axlar) - 3x12 med 9,5 kg (lyfter skivstången upp till brösthöjd och pressar sedan upp över axlar)
stående rodd - 3x12 16,5 kg
biceps med skivstång - 3x10 16,5kg
situps - 100 på pilatesboll, 50 crunchar sedan (ligger på "rullande rygg" och liksom drar upp rumpan mot bröstet, inte bröstet mot knäna)
Prövade rygglyft med kända lite ont i ryggslutet så skippade det sen.

Avslutade med 1km på löpbandet för att inte få så mkt träningsvärk - funkade! Ska fortsätta med det, fast ha löparskorna då så att jag kan/vågar springa längre, vill inte ha onda knän igen.... Stretchade sen även såklart!

Hoppning för Annica

Tog över Trulle lite efter Lotta idag så att jag fick några språng i kroppen inför helgen! Han hoppade superbra! riktigt fina språng och jag kände mig nöjd med min ridning! Måste tänka på att mjukna lite mer i handen inna hinder, ffa höger handen så att han faktiskt landar i vä galopp i vä varv - men då var det lättare att lätta i båda än bara i höger, hehe;) Ska ha det i minnet tillsammans med det "vanliga", dvs lugn med överlivet och håll om benen, tills i helgen! Så här såg veckans övning ut:


Det jag började på var att travhoppa linjen till va, 3 travbommar, räcke sen 20 m (5 språng) till oxer och sedan ta krysset på kortsidan efteråt. Efter det travhoppade vi den böjda linjen till höger, trav in och sen 5½an, och 16 m (4 språng) till räcke och så klart krysset på kortsidan efter. Innan hade Lotta rullat på studsen på böjtspår samt krysset på kortsidan (som var galoppbommar med 1 språng mellan, 6m, i början). Vi höjde upp både oxern och räcket några gånger, och han hoppade strålande! sökte sig fram med huvudet över hindret och lyfte ryggen! OCH jag var kvar med överlivet, och när jag lättade i höger handen så landade han även i vä galopp! Ska tänka på det tills P imorgon.

Banan som vi red började på den högra travserien med 5½an, sedan direkt vänster - över böjda studsen - krysset på kortsidan - galoppblock (grönt) och varvbyte - sakta av till trav och ta den vänstra serien - dirket höger och böjda studsen - krysset på kortsidan och galoppblocket igen samt varvbyte. Till blocket sista gången hade vi lite missförstånd - jag var inte tydlig med att det var ett hinder kvar och att svänga så han gjorde ngn form av "jag vill gå rakt fram i slängtrav", så vi tog om krysset på kortsidan och den sen vilket gick bra :)

Imorgon är det som sagt Rolf Byström träning och P följer med, får ta det lite piano eftersom det är nytt underlag och hans träningar är ganska tuffa - nytt underlag eftersom vi kommer förmodligen vara på deras utebana.

Men nu ska jag lägga in en ny excelltabell till mitt exjobb - wish me luck!

Dressyrträning för Anna Edin-Axelson

Igår då så åkte vi till LL för dressyrträning igen. Han blev fin i slutet, riktigt fin tyckte jag med tanke på början. kände nog av galoppandet i måndags lite, han var lite glapp i munnen - jobbade inte igenom kroppen och fram till handen. så vi gick ner lite i tempo så han fick lugna ner sig lite, iaf frambenen med snabba bakben, och då började han ta stöd igen och blev stadigare i formen. Gjorde lite samma jobb som förra tisdagen, med felställd på volt och tanke rumpa utåt. I glaoppen så övade vi på tempoväxlingar med bibehållen takt, där jag fick pusha honom lite och göra större skillnader, blev riktigt bra i slutet! Ska tänka på att ha honom lite mer utåtställd och tänk de yttre benparet framför och förbi det inte när jag bromsar så han fortsätter att gå rakt och bromsa med bakbenen under sig! I början svängde vi in på små volter i början av långsidan, framåt på långsida och sedan bromsa m h a volten och ridningen in där, i sluet red ajg rakt fram och tyckte det funkade ok. Sedan gick vi ner i tempo så att han fick lugna ner galoppen och vänta på mig.
Fick även rådet att när han inte tar skänkel så ska jag inte tvina honom att gå framåt - för då blir han mer framtung och frambenen springer fortare, när det faktiskt är bakbenen som jag vill ska röra sig fortare - så ska jag gå ner i tempo och nästen "rida långsammare", vilket betyder MER SKÄNKEL! känns lite tvärtom, men jag förstod konceptet, han ska ju inte kasta sig framåt hejdlöst, utan bakifrån komma framåt med snabbare steg i bakbenen och "högre steg" i frambenen så han även blir mer bogfri.

Idag så skrittade jag ut med Karin som hade lånta Emil, blev lite asfalt och sedan skogen hem, var nog nyttigt för köttbullen - vila är återhämtning, icke att förglömma!

Emilia var ute och tog stygnen på G idag, hon tyckte såret såg mkt bra ut :) Och med ultraljudet såg hon inga skador på senan eller senskidan, men det var mkt ärrvävnad runt omkring så hon kommer nog vara svullen några månader till. Men vi fick linda med BoT och ha på lite linement för att hjälpa svullnaden att gå ner. Kanske tar på Magnetpaddarna lite, men de får man absolut inte ha nära öppna sår. Men över såret som är kvar nu, mest efter dränslangen, så hade vetass på lite antiseptisk salva, och vi kunde ha zinkpasta, steril sår/plåster spray el dyl samt en kompress och plåster (!) över så slipper hon bandaget. Ska se om jag kan hitta mer "hästplåster" ngn stans, verkar riktig bra! Någon som vet vart man kan köpa det?

Ikväll ska jag som sagt ut och tömköra Rozz lite med Karin, sen ska jag ta ngt språng på Trulle. Om ni kollar i Ps schema längre ner i bloggen så byts en vilodag/promenad i helgen mot idag så klättrar vi i helgen!


Tävlingsoutfits

Det är mkt prat i bloggosfären nu om "outfits" som man har när man tävlar. Allt ska matcha, man ska ha massa olika för varje start, tävling osv. Och visst, jag ser grejen. Och det är snyggt att matcha, men jag föredrar den stilrena stilen, inga spacede färger som tar över, och när man börjar lacka stigbyglarna i olika färger har det gått får långt i min smak - men visst passar det vissa (och liiiite coolt är det, men inget för mig).
Eftersom det inte alltid är lätt att matcha en gul häst med roliga färger, så kör jag ofta enkelt. Att jag sedan, tro det eller ej, är en uppfostrad dressyrryttare så är det här med allt för knasiga färger lite för "otraditionenligt" för mig. Dock, har jag införskaffat i lite mer färgglada saker, dock har jag inte använt ngt på tävling än men det kanske blir annat på det. Är även lite vidskeplig när det gäller tävlingssaker, och har gärna samma som jag vet funkat när det gått bra....

För mig är det följande "outfit" som gäller på tävling:

Kavaj - grå och kortare i modellen från Roping (kan tvättas i tvättmaskin, superbra!) men önskar mig en i samma modell (dvs kortare) och svart/kritsstrecksrandig
Skjortor - har jag en ljusblå fr Mountain Horse, en ljusrosa från Horka (båda kortärmade), en uppsättning vita som jag aldrig använder, samt en vit funktionstop från Mountain Horse (kort ärmad)
Ridbyxor - vita (med helskoning, annars faller jag som en fura) från Treadstone (i nödfall), Cavallo samt Eurostar
Stövlar - Jacson Pioneer
Handskar -  helst inte faktiskt, men om så grå från Roeckl oftast
Hjälm - svart från JW

 Ungefär så här ser jag ut :)
Triumf är själv iklädd:
Träns - Schokemöhle, special designat från Xtremehorsemakeover.com
Sadel - Prestige Paris
Luva+Schabrak - Xtremehorsemakeover.com
Benskydd - Trizone
Sadelgjord - Eric Le Tixeran


God Morgon!

Halloj! Jobbade sent igår, eller sent och sent, övergav Anders med kassan vid halv 11 typ ;)
Känns skönt att sommaren är i antågande, vilket innebär att man äntligen kan cykla till och från jobbet (för det tar lika lång tid med bilen eftersom man då måste åka runt villa området, men cykeln kör man rakt igenom) och det blir ljusare och ljusare när man cyklar hem! Cyklar gör vi även till stallet :)

Idag blir det dressyrträning på LL för Anna Edin-Axelson! Yey! Sedan är det följande veckoplan på hästeriet

(Måndag - P ut och konditionsträna)
Tisdag - P Dressyrlektion
Onsdag - P ut och klättra, tömköra Rozz med Karin, hoppa Trulle lite
Torsdag - Rolf Byström träning med P
Fredag - P vila/promenad, rida Trulle lite?
Lördag - Tävla Trulle, tömköra P, ev rida Rozz
Söndag - P vila/promenad, ev rida Rozz

På onsdag ska även stygnen tas på G samt hon ska på nytt ultraljud för att kolla om senan tog ngt stryk av sparken. Sista såg man inget pga svullnad och gasfickor.


Operation MAGE!

Min lilla gula skrutt har gått och blivit förvandald till en gul köttbulle. Operation MAGE har därmed inletts. Detta innebär en dag mindre lullandes i skogen och en dag mer konditionsträning i parken, med start idag!
Tog med mig telefonen och klockade dessutom, för att se hur långt ca 3 min är, vilket visade sig vara ungefär 1½-1 3/4  varv i parken, mkt praktiskt! Så vi körde, efter uppvärmning, först 3 min galopp 2 min vila 2 gånger, och sedan 2 min galopp och 2 min vila 2 gånger. Och faktiskt tycker jag inte han blev så himla trötters, vilket iofs var tanken eftersom det är dressyrträning imorgon, men han återhämtades sig fort efteråt ochv ar inte flåsig så länge! Tummen upp på all galopp på snövägar i vintras!

Men han kändes fin, lite taggad i början, men annars riktigt pigg och trevlig :) Försäkte tänka på att rida honom så rak som möjligt och vända för ytterhjälperna rakt i svängarna (parken är som en 4-kant med ca 150 långa raksidor). Tänkte lite när jag gick hem (ja GICK, hoppade av och gick bredvid honom hem) att 150x4 = 600 m på ca 2 min, vilket innebär 300m/min. Ett ganska lågt tempo, men jag får ju tänka på att jag måste bromsa och korta honom innan varje "hörn". Optimalt vore 350-400 m/min, men det jobbar vi på, får gasa fram honom i en snabbare, inte längre, galopp på "långsidorna".

Nu ska jag hoppa in i duschen, och sen cykla iväg till jobbet!

Fotostund

Har precis lämnat av Erik vid Arlanda, nu är det en månad tills nästa gång vi ses :/ Känns så där, men då blir det till Umeås stolhet - brännbollsyran!! Valborg fast i norr, hehe;)

Men innan det så drog jag med honom och hans kamera till stallet, så åkte vi till Brantshammar med P och red på deras utebana, inte heller perfekt, men iaf inte stum och stenhård som våran... P kändes pigg och lite oriden, efter två dagars vila samt en promenaddag, så han surnade till lite ibland, men annars var det ok. Ska försöka ta mig tid lite oftare för att få mer uteridning och mer galopp ute så blir det inte lika stor skillnad när man tävlar ute. Ska se om jag får in en bildbomb sen med lite pics som Erik tog :)

Pratade även med Lotta idag, ska ju tävla Trulle på lördag, och vi kom överrens om att hon börjar hoppa för Annica på ons, sedan tar jag över när Lotta är klar och tar några språng i slutet så har jag ridit honom innan iaf :) Detta innebär att det är P som får gå Roffeträningen på torsdag! Hoppas han inte kommenterar hans ngt runda mage... pratade även med Karin Collin, och ska vara med när hon tömkör Rozz på onsdag - mer info där kommer inom sinom tid!

Nu kommer lite bilder från idag!

Dagens outfits bestod utav:
Åsa:
Ridbyxor - Pikuer
Hjälm - Lamicell Transformer, svart/svart
Stövlar - ngt italienskt tror jag, Köpta på Sporren
Tröja- blå V-ringad Cubus och mörkblå piké Gina Tricot
handskar - CRW
Väst - H&M Logg

P:
Sadel - Prestige Sidney +2,5
Sadelgjord - Chetak (brun, men så jädrans bra!)
Benskydd - bak: Protector, fram: Event
Träns - hopplock men Globus 3-delta sweet iron/koppar bett
Schabrak - Eskadron
Tyglar - Globus


Long time no write

har varit mkt de senaste dagarna, Erik har kommit hem över valborg och hästar ska tas hand om! Har varit Trulle vakt tom torsdag även. I onsdags var vi ivgä med P och hoppade för Annica, mkt markarbete med små hinder, klurig vägar och aktiv ridning på med raka och böjda hästar och på alla dess konstiga spår! P kjändes super fräsch och fin, inte alls som sist, och stampade av på små block på 70 cm (han trodde det var omhoppning när vi gjorde små svängar så det var bäst att ta i rejält!) Han var klockren på snäva svänger oxå. Måste träna lite på att få honom rak i vä varv där han lätt går på dubbla spår och då får jag lite sämre rytm. Trulle fick vila i onsdags för jag hann inte med honom, men hoppade honom själv på tors fm. gjorde lite samma sak som i onsdags, checkade lite svängar och över små blocken, sedan hoppade jag ett räcke och en oxer lite högre, höjde väl som max upp till 120, 130 (oxern bak) skulle jag tro, bara för att få lite hinderkänsla tills nästa helg då vi ska tävla :) Han hoppade kanon fint! Men jag måste, ffa efter att jag har hoppat P, vara mkt noga med att inte börja slänga överlivet på Trulle som P liksom är lite "van vid" och ibland parerar för, för på Trulle blir det då att han är i bommen direkt - mkt nyttigt må jag säga, man känner direkt på honom vad som behöver ändras och P går mkt bra sen ;) Han fick förövrigt en promenad för hand på 1h med mig och Erik på torsdagen.

Fre+lör fick/får han vila, dels för att det var valborg så jag är i Uppsala hela fredagen, sen ska vi på middag med Eriks släkt på lördagen. Men på söndag blir det ut och galoppa bort lite mage!

Fick tillbaka avmaskprovsvaren idag, P och G hade mest mask - oväntat måste jag säga!!! Var helt säker på att en annan kuse i stallet skulle ha mer, med tanke på kroppen och så, men men, skenet bedrar! Den härgången använde vi oss utav Maskkontroll, annars har vi alltid kört Kolla Masken, men det tidigare hade paketpris på 10 hästar så vi provade det, och det blev då mkt billigare. Så nu ska det bara köpas avmaskningsmedel! Jag tänker förslå att vi tar nya prover igen innan de går ut i riktiga sommarhagarna, för att dubbelkolla - det kan ju vara så att all mask inte vaknat än/utvecklats på alla hästar - ffa de som visade på små men ändå noterbara halter!

Erik var f ö med ut i torsdags och fotade lite, det är svårt att fota hästar som hoppar, men han måste ju lära sig;) Bjuder på en bild på mig och Trulle, en av de som blev bäst :)




RSS 2.0