Klockan - how to do it

Klockan är en övning som är ganska så "känd" tror jag inom hoppvärlden. Ytterliggare en övning som är lätt att ställa upp och som man kan göra hur svår eller lätt som helst.

Man utgår från en tex stora mitt volten (man kan lägga den längs kortsidevolterna oxå men då får man mer gratis utav väggarna så stora mitt volten är att rekommendera). Därefter läggar man bommar som om volten vore en klocka på kl 12, 3, 6 och 9. Sen kommer de första stegen då man kan variera svårighetsgrad:
 - bara bommar på marken eller upphöjda i olika höjder på block
 - storleken på volten, här kan man variera om man tex vill ställa de så man kan rida förbi på spåret på långsidan eller inte - ställer man de på spåret kan man inte "fuska" där genom att rida förbi utan enbart på de som står längs med medellinjen

För att få en jämn volt rekommenderar jag att först ställa ut bommar kl 3 och 9, därefter stega avståndet mellan de bommkanterna - hitta mitten, och gå längs med medellinjen för att se till att bommarna kl 12 och 6 hamnar på lika avstånd. För mig hade jag 14m mellan 3&9 bommarna, stegade 7m till mitten, och sen 7m åt varsit håll längs med medellinjen för att få bommmarna på 12&6 på lika avstånd och få en jämn volt.

Här är oxå en bra grej när man vet avståndet, för då får du ett ungefärligt antal språng som man "bör" rida på mellan bommarna. 14m rakt fram på stor häst är 3 språng, nu på böjt spår är 4 språng en bra "grund" att börja på, beror såklart på hästen, galoppen och utbildningsnivå. På T som är gammal i gemet var 4 perfekt att börja på.

När man har hittat en bra rytm och volt storlek på 4 språng börjar man variera. På en äldre rutinerad häst tycker jag att man ska kunna rida på 3,4,5 språng och variera mellan dom hela tiden, och i bägge varven då såklart.

På T började jag på ngra varv med 4, sedan några varv med 3, tillbaka till några varv med 4 och sedan några varv med 5 språng mellan blocken. Hitta först en jämn "grundväg" på volten och för färre språng - rid kortare väg och och längden (inte farten eller rytmen) på sprången, hästen måste gå på innerkant på bommarna och vara väldigt rund runt skänkel över hindret, samt ryttaren med på att vägen mellan blocken blir rakare. Håll hästen på spåret mha innerskänkel. 
För 5 språng - putta ut voltspåren lite mer och hoppa på ytterkant över block/bommar (ändra inte farten, utan steglängden i galoppen). Håll koll på ytterhjälperna så hästen inte smiter förbi.

När detta funkar kan man lägga in allt i samma volt, 4 steg mellan två bommar sen direkt 3 efteråt, 4 mellan nästa, 5 mellan nästa, 3 steg till nästa... ja ni fattar!

Det bästa tipset för denna övning är att hålla koll på vägen man rider. Att inte ändra galoppen för att man ska ändra sprången utan att flytta hästen i sidled så att den med samma grundgalopp får plats med de antal språng som du bestämt. Detta är ngt man utnyttjar i all hoppning sen för att taxera till hinder utan att störa rytmen så att man kommer rätt genom att flytta hästen i sidled på vägen (tex ur sväng).

Men som sagt, en ovan häst kanske man bara rider bom 12&6, sedan 3&9, sen 12, 3, 6 - och ökar svårighetsgraden så istället :) Pröva er fram!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0