Leriga hästar!

Igår så red jag ut på R tillsammans med Jessica som red P, vi tog en sväng till parken och travade och galopperade lite där. Bara gjorde lite lätt lösgörande på R, eftersom han gick på banan dagen innan. Men han kändes fin, rytmisk i galoppen och lugn och avslappnad! Riktigt Roligt!! Jessica var jätteduktig på P, travade runt lite, gjorde lite övergångar, och han såg ut att tycka det var behagligt :) Lite galopp tog hon oxå, denna gång fick hon stå i 2puntkssits, vilket gick mkt bättre för eftersom hon är så ovan vid rytmen så stör hon honom lite när hon sitter ner, vilket gör att han gasar, men när hon stod upp var han mkt lugnare :)

Idag ser ut att bli en tömkörningsdag för hästarna :) Eller om det slutar regna så tar jag ut P på grusvägen, har ju inte ridit honom sen i fredags insåg jag just (tömkörde lör, Ts ägare red mån och jessica sön+tis) så nu är det lite P-abstinens!! R ska iaf tömköras, banan är superbra nu när det regnat så mkt!

Fy satan vad R såg ut igår... det tog mig och Jessica 20 min att borsta bort all lera... tur att vi var två!! P brukar inte rulla sig så mkt, som tur är, men R och G utnyttjar gärna leran om de kan!! Annars hatar de vatten båda två, hur går den ekvationen ihop? Man kan inte gå i leran/vattenpölar, men man rullar mer än gärna i dom! ;)

Kommentarer
Postat av: Rosanna Zimdahl

sv japp det var jag! Gud så snyggt :D Synd bara att frakten var så dyrare än produkten, men jag har precis tänkt köpa ett ungefär likandant av en kompis! Men tack för tipset :)

2010-08-05 @ 12:17:44
URL: http://hastdiggaren.blogg.se/
Postat av: Camilla

Fick ett mail...



Karens på LitoVet? Nej - eller ja...?



Fr o m den 1 augusti har STC en ny karenslista. Och vi har redan nu fått en mängd frågor angående LitoVet och karens. Så här är läget just nu:



Det finns ingen karens på nypon som hästen betar fritt i hagarna (eller som du själv plockar och ger till hästen). Vad gäller nyponpulvret LitoVet, finns det ingen tvingande karens satt.

Däremot har STC valt att låta nyponpulver generellt ingå i en grupp med olika örter och fodertillskott och andra substanser (t ex glukosamin, ginseng m fl) där man rekommenderar 96 timmars karens.Skälet till detta är att man anser att produkterna har effekt, men inte kan fastställa några gränsvärden (detta är mycket kostsamt). Således, upptäcker man höga doser av exempelvis glukosamin i en tävlande häst, KAN denna fällas för doping.



Våra forskare utreder nu möjligheten att sätta gränsvärde för LitoVet. Hittills är forskarnas slutsats att detta är i princip omöjligt, då nypon spjälkas i tarmsystemet och omvandlas där – precis som vanligt foder. Därmed skulle det vara omöjligt att genom blodanalys specifikt se att hästen ätit nypon.

Dessutom kompliceras analysen av att färska nypon inte har karens. LitoVet är inget annat än färska nypon som torkats. Visserligen enligt en världspatenterad metod som bibehåller alla nyttiga substanser i nypon, främst GOPO – men fortfarande inget annat än nypon. Inget koncentrat, inget extrakt, inga främmande substanser – bara hela, torkade nypon som malts till pulver.

När forskarna är klara med sin utredning, kommer vi att sända denna rapport till STC, för att därmed förhoppningsvis kunna räta ut frågetecknen kring åtminstone en produkt – LitoVet. Dess effekt har tidigare visats genom vetenskapliga studier. Nu skall vi även visa att LitoVet är något så unikt som ett "funktionellt foder", d v s ett foder som har extra gynnsam funktion på hästens rörelseförmåga – men biologiskt fortfarande är ett foder.

Som konsekvens borde därmed i rimlighetens namn nypon tas bort även från denna "rekommenderad-96-timmars-karens"-lista.



Bästa hälsningar,

Kundtjänst på HippoVitae.se



--------------------------------------------------------------------------------



Du får detta nyhetsbrev då du anmält dig till det på vår hemsida. Vill du inte ha det i fortsättningen avslutar du prenumerationen på www.hippovitae.se.

2010-08-06 @ 12:52:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0