Dressyrträning för Anna Edin-Axelson!

Åh, är super nöjd med gårdagens träningar!!! Kändes att P behövdes ridas igenom på ett bra underlag, hade blivit lite framtung och kort i halsen (då blir han frmatung) i o m att vi bara ridit ute. Hade tappat lite i att bara rida rakt fram, men det löst sig ganska så fort och samtidigt red vi loss hans bogar lite så han blev mer bogfri.

Började med att rida längs kvartslinjerna, först bara "rakt fram" - ta sikte på en punkt och rida mot den. Då kändes det att de var vingligt! Sedan började vi rida dom felställda, dvs vä ställ i hö varv och till slut gick vi över i att rida en vänster öppna i högervarv på kvartslinjen (och tvärtom sen då i vä varv), så vä ställd och lite tanke rumpan mot mitten av ridhuset. Sedan gick vi in och la volter där hästen fortfarande var motställd och la även till tanke/ridning rumpa ut, så de fick gå felböjda på volten och verkligen ta i och lyfta upp ytterbog och framben! Detta gick mkt bra och han tyckte det var riktigt jobbigt, men lossnade fint! Vi gjorde även samma sak i galopp, vilket oxå gick bra! Red även lite byten på diagonalerna, bara ett, där jag fick fokusera på att få över bogen mot långsidan innan bytet och ha honom lite felställd (mer tanke) och bara lite rumpan över åt det nya varvet, vilket gör att han får mer kraft i byten och byter genom hela kroppen istället för att skruva sig och "fisbyta", vilket funkar i hoppningen men i lösgörande syfte inte lika bra. Efter det så tog vi lite skrittövningar med framdelsvändning och ryggning fick sammanspela.
Man tänkter framdelsvädningen snabbt, två steg för vä skänkel direkt två steg för hö skänkel - och håller man på så ett tag så kommer hästen automatiskt snart falla in i en naturlig avslappnad ryggning! Sedan kan man kontrollera detta genom att rygga 4 steg, fram 4, rygga 3, fram 3 - ja ni fattar :)

Red även Trulle, då vi gjorde samma trav och galoppövningar som på P. Man får vara lite mjukare där och ha honom rakare eftersom allt blir så himlans skört annars, men han gjorde det mkt bra! Sedan körde vi lite tempo ändringar i samma takt i galopp. Samma takt men 4 korta steg, 4 långa steg i båda varven vilket gick bra - han är himlas lättpåverkad av sitsen Trulle, så vill man ha 4 korta så "galopperar man med liten rumpa" som Anna säger, och 4 långa "så galopperar man med stor rumpa", hehe ;) Sedan gjorde vi även lite trav-galopp-trav övergångar och fattningar där han fick fatta galopp på en gång och inte trava iväg, och när vi bröt av så lättade jag mkt i handen så att han inte hängde kvar i munnen utan fick bära sig själv.
Det senare är ngt jag upptäckte i går. Förmodligen när man stannat honom har man bara tagit i handen. Men han stannar superfint för sitsen - dock så känner man hur han själv hugger tag i bettet och vill hänga sig på. Men om man bara då håller kvar sitsen i sakta av /göra halt position, spänner magen och sträcker fram händer och lättar i handen så han inte kan hålla i ngt - ja då stannar han snabbare än om jag hade tagit i bettet så han fått de stöd/tryck han är van vid sen förra ägaren. Och avsaktningar, halterna blir mkt lugnare och inte lika stressiga.

Idag är det hoppning för Annica på LL igen med P, Trulle hoppar jag lite på tors fm. Fick en tid för Anna nästa vecka igen på LL, great!! :D

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0